avagy, YARWS - Yet Another Raw Workflow Software
Great news: Adobe® Lightroom™ beta* software 1.0 for Windows is now available. Download it today and discover an easier way to import, organize, edit, and showcase large volumes of digital images. Designed by photographers, for photographers, it's software that works the way you do. And with its new Windows compatibility, it's just waiting for you to try it.
Ha az alap RAM-od elegendően sok (8-16...), a videokártya ram-ja nem fog érdemben sokat számítani, hiszen írtad, hogy 1Gbyte.
Az alaplapi videokártya is teljesen jól használható, ugyanis a számítási igény kiszolgálása még az effekteknél, renderelésnél is alapvetően a cpu dolga. A játékok esetében van az, hogy a videokártya állítja elő a látványt, ami azonnal kell, de nem kell menteni. A fotó és filmfeldolgozásban ilyen nem igazán van. Ha valamit kiszámol a sw, azt el is kell menteni. (effektek, köztes képkockák stb) A fotós programokat az alaplapi videokártya (Intel HD Graphics 4600) nem fogja "lerontani".
Az LR-t én nem az Adobe által oktatottan használom. A fotózások általában eseményeken történnek. Minden eseményhez van egy "Dátum+Eseménynév" mappám. Ez alatt tárolom alkönyvtárban az oda tartozó nyers fájlokat és MINDEN eseményhez külön LR adatbázist (katalógust) készítek ugyanebbe a könyvtárba!!! Ezek HDD-n vannak és archiváláskor a válogatás után megmaradt nyers fájlokat, a katalógus fájlokat és a végeredmény képeket együtt mentem NAS-ra.
Így az LR-ban nem tudok több eseményre átívelően keresni, válogatni, viszont minden egyéb munkaművelet mindíg nagyon gyors. Sőt, ha a katalógus fájl sérül (mert ilyet is tud ám) akkor is max egy esemény feldolgozása, vagy annak egy része veszik el. (a nyers- és a végeredmény képek persze nem)
Ha egy vagy néhány katalógusfájlba szervezed az összes nyersanyagot, akkor persze, hogy sdd-re szervezd! Rengeteg apró fájlból áll az adatbázis, amit a hdd olvasás kifejezetten nehezen visel. Főleg ha már töredezett a fájltárolás.
Mennyi pénzed van rá? Hobbi vagy profi felhasználás? (színhűség biztosítás stb.)
Egy két támpontot tudok adni ár nélkül:
1. Intel Core5 vagy Core7 processzor kell. Nem a sebessége a lényeg, hanem legyen fizikailag többmagos és lehetőleg hyper-thread-es (logikailag is többmagos)
2. Megbízható alaplap. Én csak Asus-t használok, de az MSI, Gygabyte hasonlóan jó.
3. Sok sok RAM. Minimum 8 Gbyte
4. 64 bites op.rendszeren 64 bites PS, LR, Premiere, After Effect stb. Ezek optimalizálva vannak a töb magra és a sok ram-ra (ha van)
5. Mindenképpen Sata3 vagy gyorsabb (pl. M.2-es) csatolójú SSD-n legyen az op.rendszer és a felhasználói programok. A programok által használt temp állományok is ssd-re legyenek irányítva.
6. Nyers fájlok tárolására egy vinyó a gépben. (2Tbyte -os nem a legnagyobb, de ezért már jó az ár/érték aránya)
7. Küldső adattárolás. Minden HDD megdöglik egyszer. Amelyik kevesebbet megy, az később. Ezért nem kell a maradék 8-16 terabájtnak a gépben forogni, hanem: HA kevés a lovetta, akkor párezer forint egy e-Sata csatalkozós HDD dokkoló, ebbe kell dugdosni a vinyókat, akár menet közben indítva/leállítva is.
Ha van pénzed, akkor egy négy- vagy többlemezes Synology NAS a tökéletes megoldás hibatűrő (raid) módon használt vinyókkal. Erről bővebb infó: www.lejatszo.hu
8. Monitor kell / nem kell? Minimum IPS paneles, 27 inch az, amin már lehet hatékonyan dolgozni. Persze mobilon is lehet effektezni, meg cukivideót gyártani. Nem tudom milyen szintre kell.
9. Ha nyomtatás, kiadvány stb felhasználáls is lesz, színkalibrálni is kell a rendszert. (monitor, esetleg nyomtató) Én nem vennék saját kalibrálót, inkább fizetnék egy sört ismerősnek, vagy van ilyen szolgáltatása boltoknak is. A színprofilt el lehet menteni, nem kell naponta a kalibrátor.
Alaphangon tervezz 250 ezret, de a minőség és az ár együtt fog járni. Csak a gépre is el lehet költeni 5-700 ezret és monitor is van jóféle, hasonló áron.
10. Apróságok: jó egér (pl. Logitech MX Performance) jó tablet (Wacom), videóvágáshoz második monitor, "tekerentyű" dedikált gombokkal, jó hangrendszer, örökélet a gép előtt, felmentés porszívózásból, szeméthordásból, osanos hétvégi bevásárlásból. :-P
A lista szubjektív, biztos sokan hörögnek majd, hogy konyhai falapon meg ingyenlinyuxon, meg free is lehet filmet vágni, képet utómunkázni, így tekintsd a listát EGY véleménynek a kapott sok tanács között....
Azért ügyes gyerekek ezek az Adobe-nál, hogyan képesek olyan kutatást összehozni, aminek ilyen lebutított vacak a végeredménye!
(hiszen a linkelt oldalon arra hivatkoznak, azért alakították át így mert újoncoknak elsőre túl bonyolult volt - vagyis a meglévő, tapasztalt felhasználókra tettek magasról...)
"show me 1 positiv comment and i show you 50 negativ comments about this new import dialog!"
csesszék meg, ver1,0 óta vagyok vásárló, 5,7 au utolsóm, mindig mindet megvettem, és nem tudtam upgradet venni ezek után, a regem sehogy nem engedte, kizárólag az előfizetőst.
Intel v15.40.10.4300 driver: Mivel az új meghajtó az első verziója az új struktúrának, így van pár olyan ismert hiba, amelyet több felhasználó nem szeretne látni. Ezek közé tartozik, hogy...az Adobe Light Room hibásan jelenhet meg, emellett a Skylake processzorokkal szintén grafikai hibák jelentkezhetnek...játékokban. Nem elhanyagolható módon a...játékok futtatásakor stabilitási problémák léphetnek fel, így ha ezek fontosak a felhasználónak, akkor érdemes kihagyni ezt a frissítést.
Sziasztok! Most ismerkedem a Lightroommal, és a Develop modulban a képen látható módon jelenik meg a kiválasztott fotó. Mi lehet az oka, és hogyan láthatnám a normál fényképet?
Mondjuk ez jogos. Tekintve, hogy a katalógus file (több) gigabájtos méretű, hagyományos file eléréssel nem lehetne szinkronban tartani mobileszközökön.
Javítsatok ki, ha rosszul tudom, de ha nincs Adobe előfizetésed, akkor nem is szinkronizál a clouddal a LR, nem? Akkor hogyan lehet képes bármilyen program arra, hogy elérje a katalógusomat távolról?
Tudtok olyan működő mobilalkalmazást (Androidra), amivel "értékelni" (flag, star rating) lehet a Lightroom katalógusban lévő képeket (nem kell RAW támogatás, smart preview bőven elég lenne), és működik a szinkronizáció oda-vissza valami cloud-szolgáltatáson keresztül?
A LR mobile, ha jól láttam tudja ezt, viszont csak előfizetéses formában birtokolható, amit nem szeretnék. (Nem baj ha az app fizetős, csak a havidíjas forma nem tetszik.)
Á, értem... Köszi a válaszokat. Néha annyira jó, számomra semleges színekkel mutatja először a képet, hihetetlen élesen, amit utána nem tudok reprodukálni újra. Nem mintha nem lennék megelégedve az utómunkával elérhető eredményekkel, csak egyszerűen érdekelt volna, hogy ha egy olyan állapotból indulok, hová vinne az utómunka ugyanazon képeken. :)
Ahogy Zorko írta: nem "nyers RAW képet" hiányolsz (az egy színtelen adathalmaz), hanem a váz által készített JPG-et, azt pedig csak utánozni lehet Lightroommal
(mindenestre abban pont a kameraprofilok betöltése tud segíteni - amikor éppen van olyan, mert jópár márkához egyáltalán nincsen benne)
Az első másodpercekben, amíg a gép nem végez a RAW "kibontásával", addig a beágyazott jpg képet mutatja, amit a kamera maga hozott létre az expókor. Ennek a megjelenését lehet közelíteni, de többnyire nem lehet pontosan elérni, mivel a kamera saját szoftvere nem tudjuk pontosan (= csak a gyártó tudja) milyen módszerrel, hogyan konvertálja a RAW file-t. Ezért is van, amit szoktak mondani, hogy minden gép a saját gyártójának szoftverével fogja tudni a legszebb színeket...
Egy gyors kérdés, amire lehet, hogy már kitértetek valahol a fórumban, de nem találom.
Amikor behívom a raw képeket a lightroomba, akkor egy kis ideig a nyers raw képet lehet látni, mindenféle automatikus profilállítás nélkül. Aztán a program automatikusan a kamerának megfelelő profilbeállításokat eszközli a képen. A kérdés a következő: miképp tudom előhozni a lightroomon belüla nyers, változatlan képet? Csak bizonyos képeknél szeretném, nem mindegyiknél.
Értem. Szerintem ez gondosan megválasztott előtér, háttér (a fehér árnyalatai) és fénymérés. A fehérek a kiégés előtti állapotig kiexponálva. És szórt fény, a téma rendesen derítve, hogy a kép kontraszt terjedelme kicsi legyen. Persze van ebben utómunka is (elsősorban a színekben), de a kép hangulata szempontjából az kevésbé fontos, mint az előkészítés. Lehet, hogy másnak más lesz a vélemény, én így látom.
Sziasztok, Mostanában "divat" lett, és sok fotósnál látok ún. "steril" , "tiszta" , "hófehér" képeket.. Tudom hogy a szakkifejezés nem valami jó, de gondolom sokan tudják, hogy miről van szó. A kérdésem az lenne hogy, hogy készítik ezeket a képeket? A lightroomban melyik csúszkát kell húzni ahhoz hogy ilyen jellegű képeket kapjak? Esetleg milyen presetet kell letölteni? :P (úgy gondolom, hogy a világosítással kell játszani, de sok fotós egy egész sorozaton végigviszi ezt a fajta beállítást, gondolom hogy ő már presettel oldja meg ezt a dolgot) Youtube-on nem találtam videót ahol tutorialban bemutatják ezt a dolgot, ezért Tőletek kérnék most segítséget.