Keresés

Részletes keresés

Iszak Iszakievics Stajn Creative Commons License 2006.05.23 0 0 876
Mondjuk ez igaz :)
Előzmény: Állományjavító (859)
zuglo_14 Creative Commons License 2006.05.23 0 0 875

Egy kis olvasni való:

 

 

http://www.nol.hu/cikk/404757/

 

Magyarország bocsánatkérést vár Budapesten bekérették a szlovák nagykövetet NOL • Népszabadság Online • 2006. május 22.

// <!-- // <![CDATA[ document.write(''); // ]]> // -->   Pozsony belvárosa, háttérben a Vár
Kép: NOL - Krumpli Béla A Külügyminisztériumba kérették Szlovákia budapesti nagykövetét, miután a hét végén Pozsonyban a szlovák rendőrség több magyar állampolgárt őrizetbe vett az idegenvezetési engedélyre vonatkozó jogszabály-, illetve egyéb szabálysértés gyanújával.

A külügyi tárca kétoldalú kapcsolatokat felügyelő helyettes államtitkára tájékoztatást és magyarázatot kért az ügyről a szlovák nagykövettől - közölte a minisztérium. A pozsonyi magyar nagykövet utasítást kapott, hogy a szlovák illetékeseknél hasonló céllal járjon el.

A hétvégén magyar állampolgárokat állított elő a pozsonyi rendőrség, mert egyikük sem tudott felmutatni olyan engedélyt, amely bármelyiküket idegenvezetői tevékenységre jogosítaná. A gyanútlan magyarokra, köztük Dr. Kelemen Endre Egészségügyi Szakközépiskola tanárára, Varga Jánosra egy helyi "idegenforgalmi revizor" szabadította rá a pozsonyi rendőröket.

Az intézkedés során a magyar királyok koronázásának helyszínéről, a Szent Márton Székesegyházból rángatták ki, majd tuszkolták rendőrautóba a gyanúsítottakat, köztük a diákjainak a koronázásokról mesélő szekszárdi történelemtanárt. Miután a gyanúsítottakat szirénázó járőrkocsival az őrsre szállították, ott a konzuli jogsegélyt nyújtó magyar diplomata megérkeztéig fogdába is zárták őket.

Szlovákiában az idegenvezetői jogosítványt 250 órás tanfolyam elvégzéséhez és szigorú szakvizsgához kötik.

A három magyar állampolgárt több órán keresztül hallgatta ki és tartotta fogdában a szlovák rendőrség. A pozsonyi magyar nagykövetség konzulja vasárnap a sértett magyar állampolgárok kérésére részt vett a kihallgatáson.

Nem volt jogalapja a rendőri fellépésnek

Nem volt jogalapja a magyar állampolgárságú személyek elleni szlovák rendőri fellépésnek, mert a pozsonyi önkormányzat egy ügyészi rendelkezés nyomán már két éve hatálytalanította azt a jogszabályt, amelynek alapján a szlovák rendőrök szombaton Pozsonyban előállítottak és fogdába zártak három magyar személyt - közölte a szlovák gazdasági tárca sajtóosztályának munkatársa hétfőn este a TA3 szlovák hírtelevízióban.
Pénzbírság szóba se jött

Egy szemtanú szerint nem közölték velük, pontosan miért kísérték be őket. Előzetes figyelmeztetés nélkül tették velük, amit tettek, s rögtön a rendőri előállítás eszközét választották. Holott ezt a szabálysértést akár pénzbírsággal is elintézhették volna a helyszínen - mondta szekszárdi az egyik tanártárs, Andorka Gábor.

Állítása szerint nem tudtak az európai uniós országokban érvényben lévő szigorú szabályozásról, amelynek értelmében engedély nélkül nem tarthat bárki idegenvezetést. Viszont nem tudja elfogadni, hogy kollégáját úgy kezelték, mintha hivatásszerűen végzett volna idegenvezetői munkát - tette hozzá.

"Ő nem idegenvezető volt, hanem egyszerű turista, aki ugyanúgy fizetett az útért, mint a csoport összes többi tagja. Ezzel az erővel egy apukát, aki a családjának magyaráz, is elvihettek volna" - fűzte hozzá Andorka.

A magyar diplomácia elfogadhatatlannak tartja

"A pozsonyi magyar nagykövetség jelentése alapján a Külügyminisztérium elfogadhatatlannak tartja a Pozsonyba látogató magyar turistákat ért súlyos incidenst, amely példa nélküli két szomszédos EU-tagállam viszonyában. A szlovák hatóságok képviselőinek fellépése aránytalan és eltúlzott" - jelentette be a Külügyminisztérium hétfőn.

Magyarország nem érdekelt abban, hogy a szombati pozsonyi incidens ügyét politikailag eszkalálja, de a történteket rendezni szeretné, közölte a kétoldalú kapcsolatokat felügyelő helyettes külügyi államtitkár.

- Azt kértem szlovák kollégámtól, fontolják meg, hogy az ügy kivizsgálása után a szlovák külügyminisztérium, vagy más erre illetékes hatóság kérjen bocsánatot a történtekért - jelentette ki Udvardi Iván.

"Ebben az esetben nem idegenvezetés történt: egy győri munkahelyi közösség, valamint egy szekszárdi iskolai közösség családtagokkal utazott Pozsonyba, ahol a Szent Márton dómban közülük egy-egy ember megosztotta ismereteit a többiekkel. Ezt elképesztő dolog hivatalos idegenvezetésnek minősíteni" - szögezte le a helyettes államtitkár. Hozzáfűzte: a rendőri intézkedés túlzott és aránytalan voltát a jogszabály esetleges megsértése sem indokolta volna. Szerinte különösen szokatlan ez az eljárás két szövetséges NATO- és EU-tagország, ráadásul egymással szomszédos állam között, és az is furcsa, hogy egy ilyen ügy egyáltalán előfordulhat demokratikus körülmények között.

Megsértődhetett a felügyelő

Egy másik magyar turistacsoport tagja, a jánossomorjai Abdai András is beszámolt a történtekről. Prospektusokkal és útikönyvekkel a kezükben álltak a Dóm téren, ahol a csoport tagjai éppen arról beszéltek egymással, mit lenne érdemes megnézniük. Ekkor lépett oda hozzájuk egy férfi, és több nyelvet keverve tiltakozni kezdett valami ellen, de ők nem értettek, hogy mi zavarja őt.

Nem akartak a férfivel huzakodni, ezért hátat fordítottak neki, és bementek a dómba. A szlovák férfi - akiről később kiderült, hogy turisztikai felügyelő - rövidesen már két szlovák rendőr társaságában jelent meg mellettük. Őt és egy másik társát a dómból rángatták ki, s aztán a rendőrségre szállították be őket.

"A társamat kommandós módra tuszkolták be a rendőrautóba" - mondta.

Abdai András hat órát töltött a rendőrségen, ahol kiderült, az a "bűne", hogy állítólag meglökte a felügyelőt. Ő ilyesmire nem emlékszik, inkább azt gyanítja, hogy a férfi azért sértődött meg rájuk, mert hátat fordítottak neki a téren, ezzel jelezve, hogy nem tudnak dűlőre jutni vele a nyelvi nehézségek miatt.

 

 

 

Iszak Iszakievics Stajn Creative Commons License 2006.05.23 0 0 874
"az oskozossegtol a polgarosodasig vezeto rogos utat sajnos minden nepnek vegig kell jarnia, a magyar honfitarsaink tobbsege pedig ezen az osvenyen meg csak el sem indult"

Akkor többségünk még ősközösségben él? Hát nem vagy túl jó véleménnyel honfitársainkról :)
Előzmény: Ivan Dubov (865)
Iszak Iszakievics Stajn Creative Commons License 2006.05.23 0 0 873
Attól még csak nyugodtan húzd ki magad.
Előzmény: dűzni (871)
dűzni Creative Commons License 2006.05.23 0 0 872

A pozsonyi várban van egy "emléktábla", a vár történetével. Egyetlen olyan szó nincs rajta, hogy magyar. Ha gondolod, elküldöm fotón.

Előzmény: sialot (861)
dűzni Creative Commons License 2006.05.23 0 0 871

Szlovákiában mindig úgy gondoltam, hogy még a fiatal nemzetállam gyerek betegségeit látom, tapasztalom esetenként. Azután láttam, hogy teljesen normális, európai emberek élnek ott is, egy két szellemi fapadost leszámítva (slota).

Ebben a topicban látom, hogy azért nálunk is van egy-két gyerekbetegség vírus hordozó, így aztán mi sem húzhatjuk ki magunkat nagyon szlovákiában.

Törölt nick Creative Commons License 2006.05.23 0 0 870

"Nem tudja, de teszi"

?!

:-)))

Előzmény: Első Polgár (869)
Első Polgár Creative Commons License 2006.05.23 0 0 869
Hát igen, az ingatlanadó azér bevág még a legvonalasabb követőknek is.
Nem kéne a Maslow piramis alját kapirgálni a Gyurcsánynak.
Előzmény: Törölt nick (868)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.23 0 0 868

Kartácsam!

Te is színeváltozol?

:-))))))

Előzmény: Állományjavító (841)
KLeoPA Creative Commons License 2006.05.23 0 0 867
Engem mindenképpen elképesztett az egész történet! Gyermekkoromban szüleimmel mászkáltam a világban. Mindig vittük magunkkal a Panoráma sorozat éppen aktuális kötetét és felolvasásokat tartottunk egymásnak. Akkor mi is bűnözők vagyunk??? :o Szüleim tanárok voltak, és amikor iskolai kirándulásokat szerveztek, akkor bizony összeszedtek minden fellelhető információforrást, hogy jó pedagógushoz méltóan átadják ezeket a gyerekeknek... (amúgy reál szakosak...) most akkor MI VAN??? Hogy a rákban lehet ilyen hülye törvényt kreálni??? Valami gazdasági szakember kiszámíthatná, hogyha iskolai csoportokhoz mindig kellene idegenvezetőt fogadni, akkor hány iskolai kirándulás dőlne dugába! Ebből az esetből levonva a tanulságokat legalább M.O.- módosíthatna a törvényen, hogy szervezett iskolai csoportoknál és nagyobb családi kirándulásoknál ne kelljen már ilyen papirusz...
KLeoPA Creative Commons License 2006.05.23 0 0 866
Szerinted miért éppen a magyar csoportokból szedték ki a magyarázókat???
Előzmény: sialot (861)
Ivan Dubov Creative Commons License 2006.05.23 0 0 865

el kell hogy keseritselek, nem a ciganyok loptak ausztriaban, foleg jolszitualt ugyeskedok

ez a fajta lopas egyfajta verbalos kuruc virtus, a magyar ember elveszi azt ami elkepzelese szerint megilleti

 

az a komikus hogy ciganyok nagyjabol ugyanigy bemagyarazzak maguknak hogy miert lophatnak, de ez szinte mindegyik olyan nepre igaz, akik a tarsadalomfejlodes alacsony szintjen allnak 

 

az oskozossegtol a polgarosodasig vezeto rogos utat sajnos minden nepnek vegig kell jarnia, a magyar honfitarsaink tobbsege pedig ezen az osvenyen meg csak el sem indult

 

Előzmény: -Survivor (863)
-Survivor Creative Commons License 2006.05.23 0 0 864
azert ugy elgondolkoztam azon, hogy pl. az ominozus hejcei szerencsetlensegnel Mi mennyire segitokeszek voltunk minden tekintetben a szlovakok fele. es nem akadekoskodtunk engedelyek meg miegymas miatt!! Sot!! a segguket kinyaltuk! nesze nekunk!!! asszem, jobb korokben erre mondjak azt, hogy kigyofajzat.

.
-Survivor Creative Commons License 2006.05.23 0 0 863
"......A magyar meg 1 nagyon lopós nép. (Hiszen az osztrákok is kiírták a boltjaikra, hogy ne lopj magyar, nem minden előzmény nélkül) ..."

hehe, ugy latom ez neked nagyon tetszik, mert jonehanyszor elsutotted mar az indexen. gondolom az ominozus kiiras ota eltelt 15 ev alatt meg tobb szazszor a legkulonbozobb helyeken. szvsz teged ez eltet. ez ad ertelmet az eletednek, es fogodzot a magyarok fikazasahoz.
igazan sajnalom, hogy el kell keseritselek.....de azert lett anno ez kiirva az osztrakoknal, mert csak ezt lehetett kovetkezmenyek nelkul kiirni. azt nem irhattak ki, hogy pl. "ne lopj cigany" ( fuggetlenul attol, hogy foleg a MO-rol kiozonlo ciganyok loptak. eleve azert mentek.) mert azonnal felhordules lett volna, es lenaciztak es rasszistaztak volna az osztrakokat. nem gyoztek volna magyarazkodni. azonkivul.....akkor es ott a magyarok sem loptak tobbet, mint a szlovakok, lengyelek, etc. de - mint mondtam -, a magyarokba minden kovetkezmeny es diplomaciai balhe nelkul bele lehetett torolni a cipot.
ugyhogy sajnos.....eleted ertelmet vesztette.
most mi lesz?
burokpohar???


.

Előzmény: Törölt nick (772)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.23 0 0 862
Mit ittál?:-)
Előzmény: Állományjavító (836)
sialot Creative Commons License 2006.05.23 0 0 861
Csak egy szlovákiai idegenvezetői szaktanfolyamon kiképzett idegenvezető például tisztában van-e azzal, és el is mondja-e az őt megfizető turistáknak, hogy Pozsony magyar koronázóváros is volt, és beszél-e egyáltalán a város magyar vonatkozású történelmi eseményeiről?

HAL9000 Creative Commons License 2006.05.23 0 0 860

Tőled tanulni igazán szórakoztató, és élvezetes, ha a jelzőktől eltekintünk.:)

Előzmény: Állományjavító (859)
Állományjavító Creative Commons License 2006.05.22 0 0 859

Hol tud marylou olyat kitalálni, hogy "a reformok és a kiigazítások dialektikus egységében fogant kormányprogram"?

 

Még én is egy órát törtem a fejemet, hogy hogy lehet a leghiteltelenebbül és legtenyérbemászóbban, ugyanakkor sanda öniróniával megfogalmazni a zavaros és következetlen megszorítások rendezetlen egyvelegét...

Előzmény: Törölt nick (853)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.22 0 0 858
Sztem abból van a félreértés, hogy 2 csoport volt. Az egyiktől kérték az idegenvezetésre szóló jogosultság igazolását  (Miután nem sokkal később a kihívott rendőröknek egyikük sem tudta felmutatni a szükséges igazolást) , a másikat meg csak simán betusztolták a nínósautóba.
Előzmény: KukacAV (845)
glad Creative Commons License 2006.05.22 0 0 857
Ismét kikérem magamnak a balozást!
Előzmény: Törölt nick (847)
Iszak Iszakievics Stajn Creative Commons License 2006.05.22 0 0 854
Tényleg :))

Nem tudtam, honnan ismerős :)
Előzmény: Törölt nick (853)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.22 0 0 853

Így szokott írni marylou Orbánról.:))

 

 

Előzmény: Állományjavító (841)
Állományjavító Creative Commons License 2006.05.22 0 0 850

Egyetértek. De hát ez egy piti ügy, mint láttad, államtitkárhelyettesi szinten, oda is való. A nagy külpolitikában más mércével mérnek. Például, sokkal többet vártam, most őszintén, nem marháskodva, a közös kormányülésektől. Lehet, hogy túl korai gesztus volt... de hogy az iránya jó, abban biztos vagyok.

 

Az orosz orientáció is helyes, de azért nagyon vigyázni kellene állami óriásmonopóliumok beengedését stratégiai területekre... szóval lesznek itt valódi külpolitikai ügyek is.

Előzmény: Bálint Attila Kristóf (840)
Iszak Iszakievics Stajn Creative Commons License 2006.05.22 0 0 849
Tényleg ironikusnak tűnik a szöveged.
Előzmény: Állományjavító (841)
Bálint Attila Kristóf Creative Commons License 2006.05.22 0 0 846
Majd kiderül, bekerül-e A Slota féle formáció az új szlovák parlamentbe. A HZDS (Meciar team) a neoliberális gazdasági és nyugati-politikai fordulat ellenére is eddig stabilan hozta a maga 10-12%-át, valószínűleg ez marad is. A Smert (amit meg rendre túlbecsülnek) leszámítva a többi fontosabb szlovák belpolitikai szereplő se szokott ennél többet elérni. Kétségtelen, hogy visszaszorult a magyarellenes propaganda az elmúlt három ciklusban, de attól még hat a mai napig is.
Előzmény: igen7 (838)
KukacAV Creative Commons License 2006.05.22 0 0 845
Bevallom őszintén, nekem jót tett ez az eset, tíz év után elkezdtem újra szlovák nyelvű híreket olvasni :))).

A pozsonyi Pravdában így jött le az eset:

Pri kontrole sa nepreukázali oprávnením na sprievodcovskú činnos a jeden z mužov mal fyzicky napadnú kontrolóra.


Vagyis az ellenőrzés során a magyarok nem igazolták magukat rendesen és az egyik férfi fizikailag bántalmazta az ellenőrt.

Ez érdekes, itthon azt nyilatkozták, hogy nem kérdeztek tőlük semmit, nem igazoltatták őket és a lökdösődésben esett baja az ellenőrnek.
Állományjavító Creative Commons License 2006.05.22 0 0 842
Jól teszed. Torz tükör.
Előzmény: pucros (817)
Állományjavító Creative Commons License 2006.05.22 0 0 841
Köszönöm, jól vagyok, egyre jobban. Csak a kormányalakítás pillanata tűnik szinte beláthatatlan messzeségben lévőnek, alig várom már, amikor az a tekintélyt parancsoló, szelíd mosolyú és határozott szavú  férfi ismét felhág a népképviselők elé az emelvényre, és meghirdeti a második Gyurcsány-kormány programját, a reformok és a kiigazítások dialektikus egységében fogant mesterművet...
Előzmény: Törölt nick (827)
Bálint Attila Kristóf Creative Commons License 2006.05.22 0 0 840
Akkor épp ideje hogy végre belejött. A magyar diplomácia "betlilistája" igen hosszú lista lenne. Ez alól nem kivétel (sajnos) az elmúlt másfél év sem.
Előzmény: Állományjavító (836)
glad Creative Commons License 2006.05.22 0 0 839

Ismételten helytelennek tartom az e fajta általánosítást.

Én elméletileg bal lib vagyok még se szeretném ha azzal a hulladék cikkel azonosítanának.

Előzmény: Törölt nick (825)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!