Keresés

Részletes keresés

Wic Creative Commons License 2006.04.27 0 0 91

már 7.7%

 

 

A 2006. I. negyedévi időszakban a foglalkoztatottak száma 3 millió 885 ezer, a munkanélkülieké 324 ezer fő volt, ami 7,7%-os munkanélküliségi rátát jelentett.

 

A munkanélküliségi rátában már sikeresen felzárkóztunk az EU átlaghoz, miközben a foglalkoztatottsági rangsorban az utolsó előtti helyen vagyunk.
Előzmény: geszthi (87)
geszthi Creative Commons License 2006.04.26 0 0 90
Tehat pl. lathato, hogy nalunk sokkal jobb az nemek kozotti egyenjogusag mint az EU-ban illetve a fiatal munkanelkuliseg sem kirivoan rossz (nincs teljes EU-25 adat da meg igy is van 5 nalunk rosszabb helyzetu orszag!)
Előzmény: geszthi (88)
Athlay Creative Commons License 2006.04.26 0 0 89

Csak hogy korrketek legyünk matematikailag, azt azért ehhez hozzátenném, hogy a jelenlegi állapot csupán az osztrák és a magyar szint közti különbséget növeli (illetve nem is növeli hanem inkább egy szinten stabilizálja), a kettő aránya folyamatosan csökken, ami előbb-utóbb azt kellene, hogy jelentse, hogy behozzuk az osztrákokat. (Inkább utóbb.)

 

Előzmény: ISFC (84)
geszthi Creative Commons License 2006.04.26 0 0 88
Meg egy erdekesseg belole:


The unemployment rate for males 7.0% in the Euro-zone and 7.6 % in the EU25. Hungary 7.5%

The female unemployment rate 9.7 % in the euro-zone and 9.6 % in the EU25. Hungary 7.8%

Unemployment rate for under-25s was 17.7 % in the euro-zone and 18.5 %in the EU25. Hungary 20.2%

Unemployment rate for 25years and above was 7.0% in the euro-zone and 7.1% in the EU25. Hungary 6.5%


Előzmény: geszthi (87)
geszthi Creative Commons License 2006.04.26 0 0 87
EU-25 Munkanelkulisegi Mutatok (Eurostat)

USA 4.8
Japan 4.1

Euro-zone 8.2%
EU25 8.5%


Irorszag 4.3
Dania 4.4
Hollandia 4.4
UK 4.9
Ausztria 5.1
Ciprus 5.2
Luxemburg 5.4
Eszt 5.9
Szlovenia 6.3
Litvania 6.6

11. Magyarorszag 7.6

Portugalia 7.7
Olasz 7.7
Cseh 7.7
Lett 8.0
Malta 8.0
Finn 8.1
Belgium 8.2
Spanyol 8.7
Nemet 8.9
Francia 9.1
Gorog 9.6
Szlovakia 15.8
Lengyel 17.0
Előzmény: geszthi (86)
geszthi Creative Commons License 2006.04.25 0 0 86
Kenytelen vagyok Ujra es ujra felhozni, mert HAZUDNAK ALJASUL itt az Indexen a Fidesznyikek.
alfredoo Creative Commons License 2006.04.14 0 0 85

isfc

 

termeszetesen az ember altalanosit. mindenesetre a geszthi altal felvetett dolgoknak meg van mas megvitatasi formaja is.

 

az osztrak peldad akkor sem all fenn, mert semmi olyan ismervrendszer nincs hogy az utolero novekedesnek mind volumeneben mind szazalekaban is nagyobbnak kell lennie. ha nagyobb a novekedes uteme a fejletlenebb reeszen akkor utoleresi folyamatban vagyunk. azt irtam hogy szerencsesebb igy mintha forditva lenne. raadasul fejlettsegunk meglehetosen (relative) nagy a regioban igy az nalunk fejletlenebbekkel torteno osszehasonlitasban ezt figyelembe kell venni.

 

nyilvan nem 'jok' a dolgok. de mashol sem azok. gondolom a nemetek sem oromkodnek hogy nagykoaliciot kell csinalni mert gondjaikat maskepp nem kepesek megoldani. vagy anglia sem orult hogy lehagyta irorszag, pedig irorszag mennyivel lentebbrol indult. es lehagyta.

 

az embereknek is nyujtani kell valamit mert nem fogjak elfogadni hogy mindig es orokke es ennyivel rosszabbul elnek mint nyugati megfeleloik.

 

felvetodott itt az arfolyam alakulasa es a neep haragja. persze haragudhat a nep, de komoly zavargasok eseten az arfolyam meg rosszabbul fog alakulni a nepnek meeg rosszabbul fog menni. azt hiszem van mit veszitenunk tehat ezeket a dolgokat el kell kerulni.

 

nem az allamadossag es nem a fiskalis szempontok az egyetlen ervenyes szempontok. termeszetesen fontosak de valahogy ki kell tornunk a csapdabol es ebben versenytarsaink vannak. nem mindenkinek fog sikerulni de szlovakiaban ugyanugy lehetnek ehseglazadasok, forradalmak amik semmive teszik esetleges eredmenyeiket. vagy elhuzodo, elkeseredett sztrajkok.

 

a megoldas mindenkeppen kenyelmetlensegekkel jar. gondolom cca 1 millio magyarnak kell majd hazaan kivul munkat talalni es hosszu eveken aat ott dolgozni. sokkal tobb fizetesert de idegenben. es ha lemaradunk akkor masok fogjak ezt megcsinalni es itt nem lesz 'belso' toke. majd a nyugati roman vendegmunkasok fektetik be itt a penzuket es vasaroljak fel az orszagot.

 

a fidesz iranti kritikai pozicioitokat nem erzekelem, ha ma nagyon komoly problemak vannak akkor ezek a fidesz eeraban erednek. es meeg elottrol.  bizzunk abban hogy a problemak okos es ugyes kormanyzassal athidalhatok. mindenkeppen jobb bizakodni mint elkeseredni. ha mar cselekveskeptelenek vagyunk.!

Előzmény: ISFC (84)
ISFC Creative Commons License 2006.04.13 0 0 84

Először is egy dologban tévedsz. Én nem kötöttem házasságot a Fidesszel, nem vagyok a tagja és ha ilyen szarul kormányoztak volna, mint az MSZP, ugyan így szidnám őket. És annak idején volt, hogy szidtam is őket, nem annyira a gazdálkodásért (a rosszul kivitelezett minimálbér emelésért igen), hanem az agresszív retorikáért.

Azonkívül elmulasztottak néhány fontos dolgot, pl. a most erőltetett TB járulék csökkentést 2001-ben kellett volna meglépniük, mert az egy nagyon jó gazdasági év volt és lett volna benne elég tartalék egy 6-8% TB csökentésre. Csak a 2 éves költségvetés miatt, nem mertek lépni, rizikót vállalni.

 

Maradjunk annyiban, hogy Ausztria össztermékének értéknövekedése még igy,

1,4 % GDP-vel is 3x-osa a magyarnak. 

Tehát ez az állapot a lemaradásunkat növeli. És nem csak Ausztriához képest.

 

Nálunk az állam annyi kölcsönt pumpált be évente a gazdaságba, amitől eleve illene évi 8-10% GDP növekedésnek lenni.   

 

Orbánéknál az államadóság ntto értéke folyamatosan és egyenletesen csökkent.

Tehát a kamatok törlesztésén kívül effektív visszafizetés is történt.

A GDP is (a szükséges korrekciókkal számolva) folyamatosan nőtt.

(Az Elemes nickű topiktársunk tudná ezt szakmailag exakt módon megfogalmazni neked, szerintem neki ez a szakterülete. Ő úgy vettem észre, nem túl elkötelezett egyik oldalra sem, tőle józan értékelést kaphatsz.)    

Előzmény: alfredoo (83)
alfredoo Creative Commons License 2006.04.13 0 0 83

isfc

 

mindenesetre ez lenyegesen jobb helyzet mintha a novekedesi utemek forditva allnak fel ausztria es magyarorszag kozott.

 

ha ugyanez lenne a helyzet akkor a fidesz kommando itt vedene a munder becsuletet, remelem sokkal jobban mint mi csinaljuk, mi meg horognenk es hoborognenk hogy orban tonkreteszi szep es draga hazankat.

 

amikor orbaneknal csokkent a novekedesi utem akkor ki hoborgott is a jobbosok kozul? vagy a csokkenes unnoticed volt?

 

vagy elemes beirta hogy hagyjuk mert ugyis valtozni fog a novekedesi utem? vagy fokozodik vagy csokken. vayg hogy imadkozzunk?

 

amikor orban eloljar az imadkozasban es ez a legnagyobb gyogyszere a problemakra akkor ki all fel megkerdezni? ez elmebeteg?

Előzmény: ISFC (74)
alfredoo Creative Commons License 2006.04.13 0 0 82

ueveg

 

viszont lengyelorszaggal ugyanugy ossze lehet hasonlitani. nem gondolod? raadasul a regio egeszet lengyelorszagrol fogjak megitelni. mert hogy o a legnagyobb.

 

marha erdekes hogy mi van litvaniaban.

 

ezek szerintem marhara komplex dolgok a politikusoknak meg egyszerusiteni kell.

 

talan nagy orom lenne ha jo lenne az aht de rossz lenne a novekedes. akkor itt horogne mindenki hogy lemaradunk a novekedesben es oda a jovonk. nemzethalal, mondanak.

 

kivalasztjak ami rossz, a tobbirol hallgatnak. meg a statek hivatalt vadoljak csalassal.

Előzmény: Törölt nick (72)
alfredoo Creative Commons License 2006.04.13 0 0 81

action

 

majdnem atvertel de reesen voltam...

 

ma reggel volt a radioban hogy irtozatosan sok reszletes autot vesznek vissza a ceegek. es az volt a lenyeg hogy vannak akik minden gond nelkul vesznek egy autot reszletre, hasznaljak keet honapig es hagyjak hogy vigye el a bank mert nem fizetik a reszletet. 2 honapig ingyert volt kocsijuk, a ceeget meg irtozatos veszteseg eeri.

 

azt hiszem 20%-rol beszeltek. ugyes ember a magyar. a ceeg orul hogy a kocsit visszakapja, nem pereskedik.

 

az uj vevo is orul mert hasznalt kocsit olcson tudja megvenni. lehet hoyg a vevo masodszor is az elso vevo es osszejatszik a ceg alkalmazottjaval. ezt csak en talalom ki.!

Előzmény: action (30)
alfredoo Creative Commons License 2006.04.13 0 0 80

ep

 

a magyar gdp/fo mekkora a szlovakhoz viszonyitva? ja az egyiknel SZEMPONT a masiknal meg osszehasonlithato?

Előzmény: Első Polgár (26)
alfredoo Creative Commons License 2006.04.13 0 0 79

geszthi

 

mit varsz 'toluk'?

 

volt egy szavuk a fidesz hulye, valasztast elveszto kampanyaval szemben? a rosszabbul elunkre? vaartaak hogy bevaalik es nyernek, a siker korroboralt volna mindent. mint nurnbergben sem a drezdai bombazasokat elrendeloket akasztottak fel.

 

valasztast akarnak nyerni. mit varsz toluk?

alfredoo Creative Commons License 2006.04.13 0 0 78

ep

 

mar elnezest de beszelhetnel a japan kamikazekrol, az oserdoben 30 even at harcolo japan katonarol is. es hogy milyen jok lennenk ezeknek is.

 

most eppen beszelhetnel arrol hogy orban es csapata megzakkant. meg van zavarodva egy kis 5%-os part parlamentbe jutasa miatt...

 

annyi minden furcsasag van a vilagon...

 

a rakoczi teeri kurvakrol soha nem jutott edesanyam az eszembe pedig anyam is es az ottaniak is nok.

Előzmény: Első Polgár (22)
alfredoo Creative Commons License 2006.04.13 0 0 77

elemes

 

raadasul az olaszoknak mondjuk 3x-osa a nemzeti jovedelme a magyarokenak. el, le vagyunk maradva. valamit csinalni kellene mert ez igy nem megy tovabb. a nemeteknek meg 5x-ose... nagyon rossz a helyzetunk.

 

a nemeteknel korulbelul 1000x tobb mercedes fut az utakon mint magyarorszagon. hova jutunk? mi lesz ebbol?

 

mindenki szeretne mercedeszt es fiatalodo feleseget... nemdebar?

Előzmény: elemes (17)
alfredoo Creative Commons License 2006.04.13 0 0 76

elemes

 

ha osszehasonlitjuk magunkat szlovakiaval es lengyelorszaggal akkor nagyon rossz a helyzet? ha az egesz tersegben vannak (nagyon komoly) problemak, akkor uljunk le es sirjunk? lengyelorszagban a jobboldal teljes hatalomatvetele nagyot javitott a helyzetukon?

 

ha egy regionalis problemaban vagyunk benne akkor mi is az a nagy gond? marmint az a kulonleges, csak magyarorszagot erinto gond?

 

 

Előzmény: elemes (3)
ISFC Creative Commons License 2006.04.13 0 0 75
Kihagytam egy nullát, de mindegy a lényegen nem változtat.
Előzmény: ISFC (74)
ISFC Creative Commons License 2006.04.13 0 0 74

Neked is felteszek egy kérdést.

Ausztriában mondjuk 10000 Mrd a termelés és 1.4 % a GDP emelkedés

Magyarországon mondjuk 100 Mrd a termelés és 3,7 % a GDP növekedés

Mikor érjük utól Ausztriát?

 

Meg egy másikat:

Szerinted, ha magyarországra nem fog beáramlani évente 2 000 Mrd kölcsön,

akkor a következő éveben mennyi lesz a GDP növekedés? Minusz hány %?

Előzmény: geszthi (70)
Létszámfeletti Creative Commons License 2006.04.13 0 0 73
Kelet-Európa vs. Magyarország átlagot is benyomhatnál. 2002 előtti és 2002 utáni átlagban.
Előzmény: geszthi (70)
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.13 0 0 72

na ez a demagógia.

USA a 3x 000ről nő, mi meg sokkal kevesebbről. ez hatalmas különbség

nézd meg h kik vannak elöttünk! szlovénia, csehország, szlovákia, balti államok. - mind hozzánk hasonló. ezekkel hasonlítsuk az adatainkat. tudom, tudom Lengyelo rosszabb, de az összes többi jobb

Előzmény: geszthi (70)
Répapuding Creative Commons License 2006.04.13 0 0 71
Baroso szóba állt egy mondat erejéig Vityivel a piszuár mellett?
Előzmény: geszthi (68)
geszthi Creative Commons License 2006.04.13 0 0 70
Felhozom ujra, mert a Fidesz volt ME jeloltje ujra kezdi.

GDP Novekedes% 2005

EU-15 1.4
EU-25 1.5

Italy 0.2
Portugal 0.4
Netherlands 0.5
Germany 0.8
Malta 0.8
Belgium 1.4
France 1.5
Euro 1.6
Austria 1.7
Finland 1.9
Sweden 2.5
Japan 2.5
Denmark 2.7
United 2.8
Spain 3.4
Poland 3.4
Greece 3.5
USA 3.5

Hungary 3.7

Slovenia 3.8
Cyprus 3.9
Czech 4
Luxembourg 4.2
Ireland 4.4
Slovakia 5.1
Lithuania 7
Estonia 8.4
Latvia 9.1
Előzmény: geszthi (-)
geszthi Creative Commons License 2006.03.24 0 0 69
Ez csak szorszalhasogatas. Tudod jol mire irtam. Azon kijelentesedre, hogy csak fogyasztasi kultura hive lennek.

Az meg tudod olyan, hogy ha nem kolcsonbol csinalom, akkor arra koltom es annyit amennyit akarok. Azzal akkor van baj, ha nincs meg ra a penzem, csak veszem fel a hiteleket hogy vasarolgassak.

Mert ugye ezt szoktatok itt ellenervnek hozni, hogy na jo hogy nagy a jo let meg sok a DVD, kocsi, szorakoztato elektronika de az abbol van, hogy hitelbol veszik meg adosodnak el az emberek (az mas kerdes, hogy ha szarul elnenk nem kapnanak hitelt ilyenekre)
Előzmény: netizen (59)
geszthi Creative Commons License 2006.03.24 0 0 68
De ha mar legrosszabb gazdasagi mutatoknal jarunk errol mi a velemeny?

Mert Orban ezt mondta Brusszelben Barosonak!

A találkozó után azt hangoztatta, hogy a választások után 8-10 százalékos költségvetési hiánnyal, sőt ikerdeficittel kell számolni."


Vagy ez mar nem rossz mutato? Mert ez mar azutan van, hogy " pártja készen áll arra, hogy stabilizálja a magyar pénzügyeket és a gazdasági helyzetet."

Es hogyan fogja? Bokross csomaggal amit meg Jarai hangoztatott:

"A Magyar Nemzeti Bank elnöke kiemelte: a kampányoló politikusoknak meg kell mondaniuk az embereknek, hogy túl nagyok a jóléti kiadások, a munkanélküli segély, a szociális, a gyermekek után járó hozzájárulás, miközben az állam túl sok embert foglalkoztat és az adók behajtása nem elég szigorú."








'
geszthi Creative Commons License 2006.03.24 0 0 67
Latom elso polgar eltunt azonnal mikor konkretan elemezni kellett volna dolgokat, csak hoborogni jart ide.
Előzmény: Első Polgár (55)
action Creative Commons License 2006.03.20 0 0 66

... és ez a pénzelés miért lett volna jó a jugóknak?

Én kíváncsi lennék a cseh helyzetre is!

Előzmény: vitéz Ebőváry Nyüglönc (64)
Szabadbatthyany Béla Creative Commons License 2006.03.16 0 0 65

"A szlovénekbe még a jugók egy csomó pénzt öltek bele."

Nem tudom, hogy a Jugók mennyit öltek bele, de Szlovénia még a KUK időkben már a Monarchiának is nagyon jól prosperáló része volt.
Csak akkoriban még Ljubljanát Laibach -nak hívták.
:-)
Előzmény: vitéz Ebőváry Nyüglönc (64)
vitéz Ebőváry Nyüglönc Creative Commons License 2006.03.16 0 0 64
"el kéne dönteni, nekivágni a szlovén modellnek és szép mutatókat elérni, és abból 10 éven belűl felfejlődni..."

A szlovénekbe még a jugók egy csomó pénzt öltek bele.

"más a szlovákoknál fizetsz mint a katonatiszt az egészségügyben"
Nem is járkálnak hobbiból oda a delikvensek.

"bérek a béka segge alatt..."
Kelet Szlovákiában még igen. (Szabolcsban is.)
Nyugat SK-ban a bérek egyeznek vagy ütik a magyart. Ismerőseim vannak Trencsény és Kassa környékén is. Kelet SK-ban tűnöben van az olcsó szakember, mert a cseheknél dolgoznak. De ha kell megmondom a cseh helyzetet is, ott is van vagy 4 ismerősöm.

Ebőváry
Előzmény: macmester (40)
netizen Creative Commons License 2006.03.16 0 0 63
akkor, ha debitkárytával fizettél. de mi van, ha kreditkártyával, hmm? :D
Előzmény: Törölt nick (61)
netizen Creative Commons License 2006.03.16 0 0 62
ezcsak nézőpont kérdése, hogy neked vagy a banknak hitelezett.
Előzmény: Törölt nick (60)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!