Hogyan allitsunk ossze egy menut ugy, hogy a finom etelek kiemeljek egymast, izletes legyen - es ne kelljen sokat kolteni, sok idot tolteni a konyhaban.
A sütőpor majdnem fele szódabikarbóna, kisebb része liszt vagy keményítő, esetleg Na-pirofoszfátot szoktak hozzá keverni (stabilizátor). Ezzel együtt (vagy ennek ellenére) én ritkán használok csak szódabb-t, vmiért könnyen túladagolom, és akkor jön a szódaíz, legfeljebb vegyesen nyomatom a kettőt, és lehetőleg savas (gyümölcsös) sütibe, hogy biztos elpezsegjen. És igazából sosem értettem, miért kell bele mindkettő, talán a sütőpor amolyan késleltetett hatású (nem vagyok élelmiszer-vegyészmérnök).
OK - en is meg fogom probalni sutoporral. Tettel bele szodabikarbonat is vagy csak sutoport.
Tegnap lattam egy musort, abban azt mondogattak, hogy az egyik emel (sutopor) a masik meg a ropogossagot tartja (sutoszoda) - oatmeal cookie- rol volt szo.
En meg azt hiszem elreagaltam mara. . .kiastam ketto godrot a ketto uj facsemetemnek, es annyi a derekamnak. . . pedig meg van egy amit szeretnek elultetni, meg felszedni par hortenziat. Ja meg atultettem harom ketto kisebb azaleat. . .
nna, annyit helyesbítenék, hogy az idézett link elején a szerző maga is írja, hogy sav kell a szódabb működéséhez (a gázfejlődéshez), és ez után említi, hogy ha túlkeverjük, vagy állni hagyjuk, elvész az ereje - ez így természetesen igaz, csak a kiragadott részlet önmagában nem állta meg a helyét.
ZsuR, nekem is van egy jó szalalkális receptem, hatlapos néven fut, a tepsi hátán sütögetem, kétévente egyszer visz rá a lélek - annyi más jó süti van, amihez nem kell szagolni a büdöset, hogy hiába finom, csinálok inkább mást. Meg volt egy másik, amit rumba áztatott babapiskótával kellett kirakni, és vaníliakrémmel tölteni, na azt egyszer szalalkáli helyett megsütöttem sütőporral, és nem éreztem annyi különbséget, hogy újra szalalkálizzak - ez azóta is rendszeresen "műsoron van".
A cream of tartarról l. a 402-es hsz-t, itt annyit ír még, hogy csak akkor reagál a sütőporral, ha folyadékot adunk hozzá.
Ebből a hosszúból a lényeg: a szódabikarbónából (nátrium-hidrogén-karbonát) és a sütőporból (aminek része a szódabb) egyszerre szabadul fel az összes gáz (szén-dioxid), így ha a tészta (pl. muffin) sütés előtt áll, vagy túlkeverjük, nem emelkedik fel. //Megjegyezném, ez így ebben a formában hülyeség. A szódabb nem reagál, csak hőre, ill. savas közegben, a muffintopikban már volt szó erről.//
A szalalkáliról azt írja, forrázott tésztáknál (képviselőfánk, éclair) és olyan kekszeknél jó, ahol gyorsan meg kell emelni, és nem jó, ha kilapul, meg kell tartania a formáját. Nem tartható el sokáig, elveszti az erejét (elreagál).
SzalaLkáli = ammónium-bikarbonát, E 503, a repülősó rokona, angolul ezért mintha vmilyen volatile salt lenne, de erre nem esküszöm meg (vsz. az ammónia összes sóját illékonynak hívják). Drogériában, patikában talán kapható.
Itt ugye könnyen hozzájutni, de én igyekszem nem sütni vele, mert hát valljuk be, az ammóniának rettenet macskapisi szaga van. ... De nicsak, milyen jót találtam, nem is tudtam, hogy lehet előnye is:
"Cream of tartar is a DRY acid that might be called for in a recipe; it cannot react with the baking soda until liquid is added. The problem with baking soda is that it releases the gas all at once! So if the cake batter sits around for a while before you get it in the oven or it you beat the batter too much, the leavening will be lost and your baked goods will be flat. You don't want to add too much, either, because the taste is rather salty and you'd have to add more acid too. If you don't have enough acid to react with the baking soda you won't release the gas, plus your cake or muffins will have a bitter or soapy taste because of the unreacted bicarbonate.
There are some times, though, when a fast rate of gas release is desired. In that case, ammonium bicarbonate or ammonium carbonate can be used. This is advantageous for eclairs, cream puffs, and some cookies, especially where a quick spring is needed before the product spreads in the oven. The reaction with ammonium bicarbonate is: NH4HCO3NH3+ H2O + CO2 Here, ammonia (NH3) is produced. This produces a distinctive smell during baking, which dissipates so is mostly gone from the finished product. Ammonium bicarbonate or carbonate are rarely used in the home because they don't store well and lose their action quickly."
"potassium hydrogen tartrate - so feleseg" van egy osszetetelem sutopornak es nem tudfom mennyivel egeszsegesebb, mint amit az uzletben arulnak ez az osszeallitas: 1 resz szodabikarbona, 2 resz crem of tartar, 1 resz etk. kemenyito ON bocs az OFF-ert
Mao-n főzési célra nem kapni, nálatok nem tom. A borkősav káliumsója, borkő, kálium-hidrogén-tartarát (KHC4H5O6), E 336, erjedési melléktermék (pl. bornál), alapállapotban fehér por. Ha felverendő tojásfehérjéhez tennénk, citromlé vagy ecet nagyjából helyettesíti (stabilizál), ha sütőporos sütiről van szó, ki lehet hagyni.
Megsutottem. A mazat majd holnap teszem ra - meg majd akkor vagom meg. Nagyon kivancsi vagyok az izere. Itt az adag majdnem keves a formaba- lattam a musort, ott is igy nezett ki.
A kokuszost is megcsinaltam. Az ize csodalatos, de a merettel nem vagyok megelegedve. Ez a masodik olyan "cupcake", ami nem illik az eloirt meretbe - ugyanattol a szakacstol. Az elso egy csokis volt, ott 12-t mondott, es kifolyott belole. Most 24 kicsit mondott - en 12 nagyba tettem, hat kifolyott belole. Nincs nagy baj - csak nem olyan szep.
Ha a citromos tenyleg olyan mint amilyennek varom, akkor ez lesz az egyik citrom torta alapom. A kokuszoban mar biztos vagyok - csak minimalis krem a bevonashoz, es sok-sok kokuszreszelek, csodalatos torta lesz belole! Gondolkodtam azon is, hogy fejjel lefele fogom bevonni kremmel - es az egeszet belehempergetem kokuszreszelekbe - kis, egyszemelyes tortacskak.
t3v3d3s: koszi, nagyon szeretem a buttermilk-et inni, meg a kefirt is - ismeros volt az ize de nem jutott eszembe, mi a neve, ami nem csoda, hiszem soha nem kostoltam irot.
Bevasaroltam - salatahoz is, meg suteshez is. Holnap ebedre kettonknek lecsot csinalok, ha jonnek a fiuk akkor steak-et teszek a grillre, ahhoz jon a salata (paradicsom, feta sajt, bazsalikom). Tegnap lattam egy egyszeru koritest: sargarepat sutve. Csak keves oliva olaj, so, bors, es be a sutobe. Nekem jonak hallatszik, a csaladomon fogom kiprobalni, hogy ok mit szolnak.
Az író helyett ugyanannyi joghurtot és tejfölt (!) írnak. Illetve házilag elkészíthető utánzat: 1 ek citromlé vagy ecet 1 csésze (2,4 dl) tejbe, állni hagyni 5 percet.
a buttermilk az író. Elvétve lehet kapni, de ha nem, előállítható vagy helyettesíthető - angolul rákerestek a guglin, de végső esetben a tej is jó, max. nem tök ugyanolyan lesz az íze, mint íróval lenne.
ez jo lehet, a fiam nagyuon szereti a citromos sutiket, meg fogom csinalni neki. buttermilk, nem tudok angolul, de a logikam szerint ez tejszin, ha rosszul tudom javitsatok ki.
"Nagyon szeretem ezt a citromos sutit, de meg soha nem sutottem. " ezt hogy csinalod, mindig masnal eszel ilyet? :))
Itt a masik: Citromos sutemeny 1/4 kg vaj 2 1/2 csesze cukor 4 nagy tojas 1/3 csesze citromhej, reszelve - 6-8 citrom heja 3 csesze liszt 1/2 kiskanal sutopor 1/2 kiskanal sutoszoda 1 kiskanal so 3/4 csesze friss citromle 3/4 csesze (buttermilk) kefir? 1 kiskanal vanilia kivonat
Maz: 2 csesze porcukor 3 1/2 evokanal citromle
Melegitsd elo a sutot180°C. Vajazz ki ketto kenyerforma tepsit
Keverd habosra a vajat, 2 csesze cukrot. Ovatosan add a tojasokat egyenkent, majd a citromhejat.
Keverd ossze a lisztet, sutoport, sutoszodat, sot. Egy masik talban keverd ossze a citromlevet, a kefirt, a vaniliat. Felvaltva add a vaj keverekhez. Toltsd meg a kenyerformakat - susd 45-60 percig. Keverd ossze a maradek fel csesze cukrot 1/2 csesze citromlevel, fozd amig szirup lesz belole. Hutsd a sutit a tetejere forditva, es 10 perc utan kanalazd a szirupot ra. Hutsd teljesen.
Maz: keverd ossze a porcukrot es a citromlevet amig sima lesz, es kanalazd a suti tetejere - follyon le az oldalan.
Nagyon szeretem ezt a citromos sutit, de meg soha nem sutottem. Ujjnyi vastag szeletekre vagd.
Kremsajt a tetejere Melegitsd elo a sutot 180 fokra. Keverd habosra a vajat a cukorral es ovatosan, egyenkent add hozza a tojastokat es a vaniliat, mandula kivonatot. Ovatosan add hozza a lisztet, aludttejet felvaltva, aprankent - csak amig osszekeverodnek, nem kell habosra verni. Add hozza a fele kokuszkevereket. Kanalazd a kevereket a kivajazott formakba, susd 25-30 percig. Hutsd le, es a tetejere kenjel kremsajt kremet, majd szord meg boven kokuszreszelekkel.
Kremsajt krem: 20 dkg kremsajt, 1 csesze porcukor, 1 kaveskanal vanilia extract Keverd ossze alaposan. (Van aki tesz bele 20 dkg vajat is - nekem ez sok, nem szoktam).
A Rina tortajat csinald 21x34 meretu tepsinel nagyobba, mert ebben a meretben csak 2 cm magas lett, de lehet hogy a sutom miatt nem nott nagyobbra. Elokeresem a francia csoki tortat, ami szinten nem igenyel nagy munkat es raadasul a belseje kremes marad. Itt van ,megtalaltam:
Francia csokitorta (F.Kati - 2006) - 4 tabla etcsokit (Katica, Marika...)osszeolvasztunk - 3 vajjal. Ha kicsit kihult, hozzaadunk - 4 leveseskanal (merokanal) lisztet.
- 8 tojas sargajat kikeverjuk - 20-25 dkg cukorral jo habosra. Belekeverjuk az eddigi csokis masszat. A vegen a - 8 tojasfeherje kemeny habjat beleforgatjuk. Kerek, lisztezett (csak az alja!) tortaformaban kb 20-25 perc. Eredetileg ennek folyos a kozepe. Ha kemenyebbre akarjatok, akkor picit tobb ido kell neki. Isteni finom ez is, nekem ez a legjobb, mert mindig kremes tortakert konyorognek, ennel nem kell kulon szorakoznom evvel.
Koszi - ki fogom probalni, mert keresek konnyen elkeszithero finom torta recepteket! Lehetoleg olyanokat, amik nem tul puhak, megtartjak az "emeletet" diszitesnel.
Zsur! Ide irom a receptet, amit a szamuzetesben tanultam. Akinek odaadtam halas volt erte. egy gyors es finom torta, a sutessel egyutt kb 40 perc vagy meg kevesebb:
Rina csoki tortaja 1 pohar liszt + 1 kk sutopor fel pohar kakaopor 1 es egynegyed pohar cukor 1 pohar olaj 4 tojas 125 ml tejszin szarazagok osszekeverni, folyekonyakat kulon, majd az egeszet egyutt, meg gep se kell hozza. 180 fokon, 30 percig, tuprobaig sutjuk 125 ml tejszin + 100 gr csokit osszemelegitunk, de nem forraljuk es a kihult tesztara ontjuk. egy jo dolgot tanultam, megpedig a tesztat megszurkaljuk fogpiszkaloval, igy a csoki jol belefolyik
1 pohar 2 dl-es meg egy van, amit itthon is kiprobaltam, szuper finom, egy kicsit tovabb tart, de nem veszes. Koral datolyas sutije 3 p tel.kiorl. liszt 1 csomag sutopor 1 pohar (2 dl-es) narancsle 3 negyed pohar olaj osszedolgozzuk, hamar osszeall, 4 reszre osztjuk es egyenkent kinyujtjuk, hogy kb 15x25 cm-es nagysagura,olyan 2 mm vastagra, majd megkenjuk datolya vagy barmilyen lekvarral, megszorjuk egy kis durvara vagott dioval, fahejjal es feltekerjuk. Tepsibe teve kb 2 cm szelesen bevagdossuk, 180 fokon 30 percig sutjuk, akkor kesz amikor egy kicsit aranybarna, a sutobol kiveve a bevagasok menten szettordeljuk. Meg egy napig sem tartott! ezt megcsinaltam cukor nelkuli lekvarral, igy lett egy cukornelkuli finom suti. A nyujtast megkonnyiti, ha marvanylapot vagy akar az asztallapjat (felteve ha sima felulet) megkenjuk egy kis olajjal, persze a nyujtofat is, igy nem ragad le.
Ezt irtad: "A hűtőszekrények mélyhűtőjében a hőmérséklet nem alkalmas a folyamatos tároláshoz, ezért találták ki a fagyasztószekrényeket, ládákat, illetve a kombi hűtőket."
Erre irtam, hogy vannak olyan hutok, ahol a melyhuto homerseklete ugyanolyan, mint a 100% melyhutoe - mert ahol csak jegkocka tarto van, az nem igazan melyhuto.