Mesterkést szeretnék vásárolni, a régi megadta magát. Kérem írjanak mindazok, akiknek van valamilyen tapasztalata: milyet érdemes venni egy eléggé pörgős otthoni háztartáshoz. Komplett készletekről is érdekelnek tapasztalatok!
Csak volt jó valamikor nagyon régen. De amúgy persze kovácsolt kés is lehet vacak, puha, görbülős, törős, élezhetetlen, akármi. Konyhai késekhez ritkán használnak igazán jó acélt alapanyagként, sőt sok gyártó kimondottan magas krómtartalmút választ, hogy egész nap vízben állva se rozsdásodjon semmit.
Megnézed a gyártó honlapját, a többi termékük nincs beárazva ez a sorozat viszont igen, méghozzá igen magas áron. Aztán elkezded keresni és sehol nem találod, nem árusítja egyetlen kereskedő sem. A többi termékük közt keresgélve viszont nagyjából ez a kategória olyan tíz euró/kés körül mozog, vagyis annyiba kerül mint ezeknek az "akciós" ára.
Jó eséllyel valami kínai szar, mert a Németországban készült késeiknél ki is írják, hogy német gyártmány.
Már csak eggyet nem értek. Le szögezem, nem kötözködni szetetnék. Ebben a fórumban többen is nagyon dicsértek a fiskarst, utána olvastam a fiskars is hengerelt. Akkor az mégis jó?
Hasonloak az en tapasztalataim is. Probaltam dragabb keseket - nem sokba szerettem bele.
Ujabban az OXO keseket hasznalom - es szeretem. Olcso, konnyen meg lehet venni, es jo. Elezni meg attol fuggoen kell, hogy hanyszor es mire hasznalom :)).
Taaln ez volt az egyetlen, amit hirtelen felindulasbol megvettem - es nem hasznalom azota sem...
Hát ha előre eldöntötted, hogy mi lesz jó neked és addig kérdezősködsz, amíg nem kapsz valakitől megerősítést, az más. Akkor nem koptatom a klaviatúrát fölöslegesen :/
Egy másik hipermarket-akcióban (Interspar) hozzám is került néhány Zwilling 5 Star, de igazából feleslegesen, nem váltak a kedvenceimmé. A séfkésen már túl is adtam, a szeletelő és bontó még megvan, de nagyon ritkán használom -- így utólag nem nagyon érte meg az erősen akciós árat sem, a teljesért pedig végképp pénzkidobás. (Nem tudom, miért, az amúgy praktikus méretű bontó a szokásos módszereimmel elég nehezen élezhető.)
Amiket itt leginkább ajánlani szoktunk olcsó kovácsoltból -- CS Premium és Tramontina Century -- semmivel sem gyengébbek otthoni használatban szerintem.
Én is igy gondolom. Azért ennyi pénzért még ha hengerelt is szerintem lehet , hogy jobb mint a sok kinai kovácsolt. Ugyan is néztem a legtöbb kés még ha márkkás is kinában gyártják.
A Wüsthof a solingeni acél-csoport része, nem gagyi. Ahogy az árait nézem... Sztem jó lesz a hengerelt házi használatra, lényeg, az éle ne köszörült legyen, hanem maga a penge vékonyodjon borotvaéllé! Azonban sose használj élzőgépet! 1 élező acélt, vagy másik kés fokát használd, bőven jó az -egy ideig. /A profi séfek leírhatják az adóból az aranypengéjű szamurájkardot is.../
Üdv. Sokat olvastam a fiskars késekről, viszont azt nem találtam sehol, hogy a 6-10 e ft. kategóriájú késeik azok hengerelt vagy kovácsolt vas? Tudna valaki segíteni ebben? Mert nézegetek egy séf kést teljesen új wüsthof márkájút 13e ft. De az tudtommal csak hengerelt a kovácsolt vas verziója dupla annyiba kerül és mindenki a kovácsolt vasra esküszik. Akkor hengereltet nem is érdemes venni?
Ügyes vagy. Solingenbenvan vagy 20-50 cég aki ilyesmivel foglalkozik.Ez náluk olyan mint a magyar vecsési káposzta.Az összes maszek mind!kimért vsecsésit árul.Én keresgéltem a logot , még Solingen honlapján is de nem találtam.
Az anyaguk ugyan az mint a go-cook késeknek, viszont a boltban tapogatva a fa nyél nekem csuszós. Go-cook puha gumi, amiből vettem egy zöldséges kést meg egy élezőt. Tapasztalat nincs , pár napos a vétel.A Sabatier dizájnosabb szebb gondosabb kivitel.
Mivel Mercedes-re nem futja, így ésszerű kompromisszumot kell kötnöm, amihez próbálok infót csipegetni, kérni.
Sajnos nem volt alkalmam sok kést kipróbálni, így nem tudom összehasonlítani hogy a 5.000 Ft környéki kovácsolt vas kevésbé márkás kés van olyan jó, mint a kétszer, háromszor ennyibe kerülő "nagy" márkák belépő darabjai.
Egy sok tízezerforintos forintos kés képességeit pedig nem hiszem hogy kihasználom tekinte a főzési gyakoriságot és mennyiséget...