Keresés

Részletes keresés

Kempingez Creative Commons License 2019.06.04 0 1 3973

Nem kell éretlen mézet pergetni, ilyen egyerű a megoldás. Ha nem tornyosodik a pergetőből kifolyó méz, akkor el kell napolni a pergetést. Akác esetében valóban nem szoktuk megvárni az egyébként ajánlott 50-75 % -os fedést. Nagyjából 20-30 % -ban fedett amikor már jó a sűrűsége, de ez változó. A keretet vízszintesen tartva ha enyhén megrázzuk és nem csepeg belőle a méz akár jó is lehet. A következő az hogy csinálunk egy próbapergetést, akinek sokkeretes sugaras pergetője van, ne rakja tele ilyenkor ha bizonytalan a méz érettségét illetőleg. Elég párdarab hogy lássuk milyen a folyékonysága, ha löttyen a vederben mint a víz, és krátert húz a felszínbe, akkor ennyi volt mára, a löttyöt jobb visszaetetni, 1-2 liternyit még nem gond. 

Tudom nem könnyű tapasztalat híján dönteni, néha bizonytalan is a dolog,  hűvös idő esetén, sűrűbbnek tűnhet a méz, melegben hígabbnak, de tévedést csak nagyon határértéken billegő méz esetében okozhat. 

Tudom a méhész szeretné végre a hordóban tudni a mézét, a vándortanyáról hazatérni, és különben is csak hétvégére van segítsége a pergetéshez. De így nem lehet méhészkedni, pergetni nem hétvégén kell, hanem amikor már érett a méz. 

 

van_Persil Creative Commons License 2019.05.29 0 0 3972

Na, ez az, az enyém kerreg(ett) és szalagosan döl(t) el, amikor öntöm. Írni lehet(ett) bele, olyan sürü (volt).

Előzmény: Jam Clerk (3971)
Jam Clerk Creative Commons License 2019.05.29 0 0 3971

A csöpögősségét arra értettem, hogy a kenyérre kent méz még mozog rajta, szemben pl. a repcemézzel. Meg ha kanállal kiveszem az üvegből, visszacsorog. A napraforgóméz pedig, ha teába rakom, púpos kanállal is adagolható :) Hársmézet eddig én sem láttam, de tavaly sikerült pergetnem valami olyasmit. Világosbarna, az íze mint a hárstea, és az illata... hogy mennyire volt valódi, azt nem tudom, de az egyik vevőm kettéöntötte a kilós üvegben kapott mennyiségét, és amikor másnap az irodájában jártam, még mindig dőlt kifelé a hársillat, szóval annyira nem lehetett rossz :)

Előzmény: van_Persil (3970)
van_Persil Creative Commons License 2019.05.29 0 0 3970

Az én tavalyi akácom nem csöpög(ött, amíg el nem fogyott)... Konkrétan vágni lehetett, olyan sürü volt, 16,0-s volt a víztartalma, a mézpumpa, amit a zézesüvegre lehet rakni sárga tetövel, konkrétan szétesett, mert nem bírta felszívni és adagolni. Remélem, az ideit is be tudják süríteni. Az idei repcémé meg 15,5-15,7...

Minden méz másra való: az akác vajaskenyérre, süeshez-fözéshez, a repce krémesen sima kenyérre, folyósan süteménybe, a napraforgó teába, hogy ne kelljen bele citrom. A hárs és a gesztenye olyan, mint az unikornis, sokan beszélnek róla, de igazából valódi hársat és gesztenyét nem nagyon látott senki. Utóbbi gyak. csak velemnél terem, de valamilyen furcsa okból kifolyólag minden évben pont akkor van arrafelé nyúlós, így a vándorméhészek nem mehet(né)nek oda, hárserdö, ahonnét ténylegesen lehetne mézeltetni, meg csak pár tíz hektár van, minden más igazából tetüméz egy kis hárssal vagy gesztenyével feldobva.

Előzmény: Jam Clerk (3969)
Jam Clerk Creative Commons License 2019.05.29 0 0 3969

A magam részéről, mielőtt még méheim lettek volna, már akkor sem szerettem az akácot. Geil, csöpögős szirup. Mióta van saját mézem, a családom is áttért a vegyesre meg a napraforgóra, és amikor eladom azt a kis mennyiséget, amit pergetek, igyekszem mindenkit megismertetni az alternatívákkal. Vannak részsikerek.

Előzmény: van_Persil (3968)
van_Persil Creative Commons License 2019.05.29 0 0 3968

A probléma ott van, hogy a legtöbb fogyasztó szerint a cukrosodott méz hamis... Szóval igen sokat és igen sokaknak kell magyaráznia, hogy az a méz a kivétel, ami nem cukrosodott meg, ill. ami nem akác és folyékony, az melegítet és a melegítéssel elvesztette a pozitív tulajdonságainak a nagyrészét.

Éna magam részéröl próbálom mindenkinek elmagyarázni, hogy mi hogyan merre.

Előzmény: Jam Clerk (3967)
Jam Clerk Creative Commons License 2019.05.29 0 0 3967

Itt az ideje, hogy bővítsük a magyar fogyasztók ismereteit arról, milyen mézek léteznek a Szent Akácon túl ;)

Előzmény: van_Persil (3966)
van_Persil Creative Commons License 2019.05.29 0 0 3966
ÖOL Creative Commons License 2019.05.15 0 0 3965

Üdv mindenkinek!

 

Új és újszerű méhészezközök eladók. Elektromos pörgető 30 1/2 nb keretes elektromos, potméteres, koracél. Méhleseprő álványos, merülő mézmelegítő, fedelezőláda álvánnyal, kisméretű hordók, új, sosem használt rakodó kaptárak, stb. 

Ha valakit érdekel valami a felsoroltakból, keressen a 20/ három25-55nullaöt-ös telefonszámon.

Gödöllő

 

 

van_Persil Creative Commons License 2019.05.12 0 0 3964

Függ attól, hogy a környéken mekkora a méhsürüség. Ha nagyobb, azaz több a méhcsalád, akkor könnyebben lerabolják, ami a család végét fogja jelenteni.

A kirepülö raj sosem költözik az eredeti család közelébe. Megpihen a közelben, de még aznap (már ha az idöjárás engedi) továbblibben. Kb 700 m a természetes távolság két szomszédos méhcsalád között. de ha be akarod csalogatni öket a rajládába, vegyél anyaferomont, hátha az odacsalja a kirepülö rajt:

http://erista.hu/termek/reszletek/153/nasonov-%E2%80%93-(rajbefogo%CC%81)-feromon

Előzmény: Jam Clerk (3963)
Jam Clerk Creative Commons License 2019.05.12 0 0 3963

A gondozatlan család pár éven belüli elpusztulása kapcsán mennyi időt tippelsz? Csak azért kérdezem, mert nemrég tettem ki egy rajbefogó eszközt egy faodúban élő család közelébe, hátha oda költözik az esetleges raj. Gondolom, ellenálló fajta lehet, mert az odút állítólag legalább 7-8 éve lakják.

Előzmény: van_Persil (3961)
Jam Clerk Creative Commons License 2019.05.12 0 0 3962

Magyarországon tavaly kb. 1.200.000 méhcsalád (kaptár, kas, nevezd, ahogy gondolod) volt, persze ez csökkent tavaszra, de szerinted ilyen számok mellett érdemes kockáztatnod a környező méhészeteket? Szerintem nem.

 

Előzmény: Málnanalfabéta (3960)
van_Persil Creative Commons License 2019.05.12 0 0 3961

Necsinálj semmit, de ebbe beletartozik az is, hogy ne is szerezz méheket. A gondozatlan méhek egyrészt pár év alatt elpusztulnak, másrészt számos betegség/kórokozó forrása lehet egy elhanyagolt kaptár. Egykaptárnyi méhcsalád beporzás szempontjából jelentéktelen.

Előzmény: Málnanalfabéta (3960)
Málnanalfabéta Creative Commons License 2019.05.12 0 0 3960

Üdv mindenkinek!

 

 Felmerült bennem egy gondolat,és ha felsorolom az általam ismert tényeket,akkor nem tudom eldönteni hogy belevágjak e avagy sem.....a vivódásom eldöntéséhez kérnék némi hOzzáértő segítséget,ha lehet,melyeket előre is köszönök mindenkinek...!!!

 A felmerült ötletem a következő:

Mivel egyre több helyen hallani hogy rohamosan,és folyamatosan csökken a beporzó rovarok száma,ezért arra gondoltam hogy /mondjuk a kukorica góré végére/felrögzítenék egy méhkaptárt és vennék egy méhcsaládot/azért oda,mert ott viszonylag esővédett nelyen lenne,nem lenne egész nap a tűző napon,és nincs nagy mozgás/max a baromfiak séremórálnak alant a földön....//......!

 Ami a vívódásomat okozza/és bizonyára néhányan a térdüket csapkodva ki fognak röhögni/,az néhány nem elhanyagolandó momentum pl hogy :mivel cukros vagyok nincs szügségem a mézre,nem is tudom,és nem is akarnám elvenni a méhektől a mézet...nincs is időm velük foglalkozni,és nem is értek hozzá,csak azért gondoltam hogy kirakok egy kaptárt valahova,mert fontosnak tartom hogy ne pusztuljanak ki ezek a szerencsétlen,de tiszteletreméltóan szorgalmas kis állatok......!!!

 Viszont tudom pl hogy ha nem gondozzáK megfelelően őket,akkor pl betegségeket kaphatnak el,atkákat parazitákat stb.. ami akár nagyobb területen is okozhat komoly állategézségügyi problémákat is,és másnak sem akarok rosszat,továbbá pl a rajzásokkor sem szeretnék senkinek gondot,bajt okozni.....!!!

 Hogyan cselekszem helyesen,ha felrakok egy kaptárt,és hagyom hogy éljék világukat,szaporodjanak,sokasodjanak kedvükre ahogy évszázmilliók óta csinálják,vagy így inkább ne csináljak semmit....?????

 Előre is köszi mindenkinek a segítő válaszát,legyen az akár pro,akár kontra....!!!

Üdv:Málnanalfabéta.

Jam Clerk Creative Commons License 2019.05.01 0 0 3959

Amennyit jónak látsz, úgy értem, ahogy neked kényelmes kezelési magasság. Nekik majdnem mindegy, a természetben is elvannak egy fa odvában, mivel nem gyalog közlekednek :) De ha egy sima zsalukő magasságra fektetsz zártszelvényeket, az olyan 30 centi, az szerintem elég.

Amelyik család nem tudja megvédeni magát a hangyáktól, az nem is életképes :)

Előzmény: Zolikarak (3958)
Zolikarak Creative Commons License 2019.05.01 0 0 3958

Sziasztok!
Most kezdek méhészkedni. Egyelőre 3 családom jött meg a tegnapi napon. Nem vártam más időpont volt megbeszélve ezért 1/2 órám volt egy hevenyészett állvány összerakására. 6db B30-aspallókkal áthidalva. Azt szeretném kérdezni mit javasoltok a föld és a kaptárak közt mekkora legyen a távolság?
Még egy kérdés a letelepítést követően meglepték a hangyák a kaptárakat na nem nagyon de azért szemel láthatóan nem kevesen voltak. Még a röpdeszkán is járkáltak de azokat a méhek gyorsan eltessékelték. Kérdésem a hangyák tudnak a méhesemben esetleg a kaptárban kárt okozni a családjaimnak? Megjegyzem kölyökcsaládokról van szó!
Segítségeteket előre is köszönöm!

Kempingez Creative Commons License 2019.04.24 0 0 3957

Ezek a piaci festékek általában zománc és olajfesték keverékei, a második sor festés már fényes sima felületet ad. A környéken sokan ezt vásárolják a kaptárak festéséhez. Magam is igen régen, talán már több mint 10 éve használom, de soha nem okozott gondot, méhpusztulást, vagy kiköltözést. Nyilván teljes száradás után pakolok bele méheket. Mint ahogyan az olajfestékek sem, azokat több mint 20 éve használom kaptárak festésére, mint ahogyan sokan mások. Szerintem akkoriban még a vízbázisú festékek nem voltak elterjedve. 

Előzmény: van_Persil (3956)
van_Persil Creative Commons License 2019.04.23 0 0 3956

Apám 1X próbálta higítós (nitrohigító) festékkel, el is pusztult az a családja, amelyik elsöként "költözhetett" bele.A probléma az, hogy melegben az oldószer kipárolog, de hogy pontosan mit, azt nehéz megmondani. vagy árt a méheknek, vagy kibírják. használni tuti nem használ nekik.

Piacon, ismeretlen összetevöjü festéket... hmmm... te tudod...

Előzmény: Kempingez (3955)
Kempingez Creative Commons License 2019.04.23 0 0 3955

Nem, simán olajfesték hígítóval, vagy lakkbenzinnel. Mivel belül nem festünk kaptárat, tökmindegy. Bár a lakkbenzinnel nem ajánlatos hígítani  mivel a festék porlad, fogni fog mint a meszelt fal. Nem kell ezt túlparázni, a festék úgy sem fogja hosszútávon megvédeni a kaptárakat.:) 

Kimégy a piacra és veszel az ukrántól "zebrás" festéket, az is megteszi. Vagy nem ? :) Az utóbbi tíz éveben olyat használok, nincs vele semmi baj. 

 

Előzmény: van_Persil (3954)
van_Persil Creative Commons License 2019.04.23 0 0 3954

Ha a "hagyományos olajfesték" alatt lenolajkencével higíthatóra gondolsz, akkor igen.

Előzmény: Kempingez (3953)
Kempingez Creative Commons License 2019.04.23 0 0 3953

Lehet egyszerűen hagyományos olajfestékkel befesteni, a méhészek általában a szürke, zöld, sárga színeket szokták használni. 

lowpici Creative Commons License 2019.04.22 0 0 3952

Első tanácsként azt javasolnám, hogy az OMME honlapjáról nézd ki a hozzád legközelebb eső méhészegyesületet és hív fel az elnökét, hogy tud-e ajánlani valakit akitől tanulhatnál. Többet ér gyakorlatban látni a teendőket, mint gyakorlati tapasztalat nélkül belevágni. Szerezz be néhány könyvet. Az élet nem egy youtube film, ugyan lehet hasznos információkat mindenfelől gyűjteni, de más azt a valóságban megtapasztalni. Vannak betegségek, kártevők amikkel tisztában kell leni.

A kaptárakhoz ha nem fedő festekét akarsz használni, akkor Pigrol svéd viasza egy jó minőségű diszperziós faviasz. A másik, talán jobb lehetőség, napraforgó olajban kifőzni a kaptáralkatrészeket, ez után ha nem kezeled mással, idővel beszürkül a felület. A folyamatról több leírás van a neten – én paraffint nem javaslom. A szín általában a méhész izéléséről szól, a méheknek alapvetően mindegy. Azért nagyon sötét színt nem javasolnék, mert a tűző napon túlzottan felforrósodik. Sok sikert!

Előzmény: Zolikarak (3950)
van_Persil Creative Commons License 2019.04.22 0 0 3951

A méhek nem igazán (nem úgy és nem azokat, mint mi emberek) látják a színeket. Nálam a fiókok, aljak, etetők, tetők 5 féleszínűek, mikor mi jön, úgyhogy tarkabarka azegész állományom. Alapvetően a röpdeszkához tájolnak, másodsorban a kaptárak alakjához, éscsak harmadsorban a színéhez.

Fa kaptárakat olajfürdőben szokták kisütni, a festéshez mindenképpen vízbázisút használj, ne oldószereset vagy gombaölő hatásút. A részleteket nemtudom, mivel énkizárólaghabkaptárat használok.

Előzmény: Zolikarak (3950)
Zolikarak Creative Commons License 2019.04.22 0 0 3950

Sziasztok!

 

Most kezdenék méhészkedni. Vásároltam három új fenyő kaptárat. Mit javasoltok alapozásra, festésre. Ha lehet lazúrozni szeretném, hogy kiemelje a fa erezetét de mérgezni sem szeretném az állatokat. Adjatok tanácsot nektek mi vált be, természetesen az ár sem elhanyagolható szempont lenne. Esetleg van valami preferált szín amit szívesebben fogadnak a méhek? 

Előre is köszi!

 

 

Jam Clerk Creative Commons License 2019.04.06 0 0 3949

De egyébként én is ilyen "méhész" vagyok, ha már itt tartunk... Igaz, nincs sok családom, de egyrészt igen macerás lenne vizet vinnem hozzájuk (messze vannak a környékbeli kúttól), másrészt amikor próbáltam is effélét, tavasszal soha nem keresték a melléjük rakott itatót, nyáron meg már azért nem mentek arra, mert nem szoktak oda...vagy mittudomén, a lényeg, hogy sose láttam olyankor se, hogy használták volna.

Előzmény: van_Persil (3947)
Jam Clerk Creative Commons License 2019.04.06 0 0 3948

Továbbra sem tudom elképzelni, hogy hacsak nem a kaptár közvetlen környékén ömlik ki valamennyi fagyálló, a méhek ne találnának bármi adekvátabb forrást mostanában maguknak. Hol lehet akkora szárazság tavasszal, ahol már csak ez jutna nekik?!

Előzmény: van_Persil (3947)
van_Persil Creative Commons License 2019.04.06 0 0 3947

Ott, ahol nincsen itató (rengeteg ilyen ú.n. "méhész" van az országban, aki nem gondoskodik vízröl a méheinek), a méhek a nagy szárazságban mindenhol vizet keresnek. Ha ez éppen a kidölt fagyálló, akkor az, ha meg egy kivágott diófa tuskójának a nedve, akkor meg az.

Előzmény: Jam Clerk (3946)
Jam Clerk Creative Commons License 2019.04.06 0 0 3946

Nem tudom elképzelni, hogy ilyentájban annyira rá lennének szorulva az efféle "folyadékforrásokat" keresni, van ezen kívül is elég, amit tudnak hasznosítani. Feltételezhetően a kérdéses méheknek van még téli élelmük (= cukor, mézként), azt hígítják vissza a számukra szükséges arányra, de ehhez tiszta vizet használnak inkább, harmatból meg pocsolyákból, vizekből (itatóból, ha van), ezen kívül virágport keresnek a fiasításhoz. Ha csak nem a kaptárba locsoltad, én nem aggódnék.

Előzmény: No Home (3945)
No Home Creative Commons License 2019.04.05 0 0 3945

Mert édes,Fele víz fele fagyálló keverési arány.Vagy abba bele sem kóstolnak csak ha cukor lenne a vízben?

Előzmény: Jam Clerk (3944)
Jam Clerk Creative Commons License 2019.04.05 0 0 3944

Miből feltételezed, hogy a méhek felinnák? Mennyi annak a víz- és/vagy cukortartalma?

Előzmény: No Home (3943)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!