Keresés

Részletes keresés

irreverzibilis Creative Commons License 2018.07.18 -1 0 23181

talán a Piazzale Michelangelo,autóval megközelíthető,szép a kilátás

Előzmény: bornew (23179)
Törölt nick Creative Commons License 2018.07.18 0 3 23180

Az a helyzet, hogy Firenze pontosan az a város, ami leginkább a benti látnivalókról szól, tehát múzeumok, templomok, tornyok, kupolák, stb. Firenzében nem igazán vannak ingyenes árnyas kertek, játszóterek. Ha vannak, azok olyan részeken, ami városnézés szempontjából teljesen jelentéktelen. Firenzében, ami említésre érdemes, az mind forgalmas. Fagyizó, na az mondjuk van kb minden sarkon. Szóval az említett paraméterekkel nem biztos, hogy Firenze az a város, ahová mennetek kell.

Előzmény: bornew (23179)
bornew Creative Commons License 2018.07.18 -3 0 23179

Sziasztok! Mit javasolnátok egy laza firenzei séta útvonalának a következő megkötésekkel: semmi múzeum, kupolamászás sem érdekes, árnyas kert, játszótér jöhet az útvonalba, fagyizási lehetőség árnyas, nem túl forgalmas helyen. Ennyi. Nem akarjuk egy falatra felzabálni Firenzét, a gyerekeket sem szeretnénk kínozni. Melyik parkolóházat javasoljátok? Köszönöm!

Alexfux Creative Commons License 2018.07.16 0 0 23178

Nálunk megvolt a beülős pizza, a menős pizza, és persze a McDonald's is. És természetesen a tradícionális toszkán konyha is.

 

Egyedül a tenger gyümölcseit hagytuk ki, de az nem toszkán kaja a helyiek szerint.

Előzmény: zsuri (23173)
bonnita Creative Commons License 2018.07.13 -1 1 23177

Artimino csodás, nagyszerű választás.

Előzmény: novara85 (23176)
novara85 Creative Commons License 2018.07.13 0 0 23176

Sziasztok! Mi majd szeptember végén megyünk olaszba 10 nap nászútra, ebből 2 éjszakát töltünk Velencében, hármat Artiminóban és négyet Firenzében.

Ahová mindenképpen szeretnénk elmenni: Firenze, Siena, Lucca, San Giomignano, esetleg Pisa és Volterra.

Elsősorban a természet érdekel minket, szép helyek, a múzeumok kevésbé, illetve inkább csak a történelmi jellegűek.

2 kérdésem lenne, mit ajánlotok ehhez a listához még , illetve érdemes lenézni a tengerpartra, és ha igen ti melyij várost javasolnátok mi Viareggiót néztük ki.

Törölt nick Creative Commons License 2018.07.12 -1 1 23175

Tán két napja írtam neki:

"A dóm belülről nem túl látványos, szöges ellentéte a külsejének. Ha kupolába, vagy a campanilébe akarsz mászni, az már csak előzetes foglalással lehetséges."

Előzmény: zsuri (23172)
irreverzibilis Creative Commons License 2018.07.12 -1 0 23174

na de Itáliában mekizni?! vétek lenne,annyi finomság közt

Előzmény: zsuri (23173)
zsuri Creative Commons License 2018.07.12 0 0 23173

Mivel Olaszországban minden elég drága (a saját időnkkel együtt :-) mi napközben inkább a "to go" kaját részesítettük előnyben a beülőssel szemben. Amikor a gyerekek Firenzében még a 3-4. paninisnél is csak húzták a szájukat komolyan felmerült bennem is a meki ötlete :-), de aztán találtunk valami pizza-t és megoldódott a kérdés :-)

Előzmény: Alexfux (23167)
zsuri Creative Commons License 2018.07.12 0 0 23172

Firenzében még a dóm kupolájába kell előre jegyet venni (szerintem oda máshogy nem is lehet bejutni egy napon belül), viszont a kupola kiváltható a Palazzo Vecchio tornyával ahol sokkal kisebb a forgalom, amikor pl. mi mentünk 2 hete semmi várakozás nem volt. Mi az Uffizibe 2 nappal előtte vettünk jegyet.

Előzmény: Törölt nick (23168)
Deemami Creative Commons License 2018.07.12 0 0 23171

Sziasztok!
Egy mini hétvégét tervezünk a párommal kettesben Pisában. Két és fél napunk lesz, tudom, nem sok. Repcsivel megyünk-jövünk majd.

Tanácsot, ötletet szeretnék kérni :) Inkább "elvonulósan, romantikázósan, kirándulósan" szeretnénk eltölteni az időt. Milyen irányba induljunk vonattal Pisából? Konkrét túraútvonalat tudtok esetleg? 
Hálás köszönetem előre is :)

Szép napokat Mindenkinek :)

happynessbudapest Creative Commons License 2018.07.11 0 0 23170

Köszönöm szépen nektek az infókat és tanácsokat vonat és jegy ügyeben is!

Előzmény: Törölt nick (23168)
vélemény Creative Commons License 2018.07.10 -1 0 23169

És ugyan már sokszor leírtuk, de ezt nem lehet elégszer leírni:  a nem konkrét vonatra szóló jegyet a felszállás előtt érvényesíteni kell. Úgy, mint nálunk a metrón. Ha nem érvényesíted, akkor megbüntetnek!!!!

Előzmény: happynessbudapest (23166)
Törölt nick Creative Commons License 2018.07.10 0 0 23168

Nem hinném, hogy Firenzében az Uffizin és az Accademián kívül érdemes lenne máshová elővételben jegyet venni. Ha gondolod akár már most is megveheted, azonban számolj azzal, hogy ezek az online megvásárolt jegyek az esetek döntő többségében nem visszaválthatók, ha valami közbejön, akkor bukta.

Itt vannak a Toszkánában érvényes heti/havi/éves Trenitalia bérlet árak:

https://www.trenitalia.com/cms-file/allegati/trenitalia_2014/in_regione/TARIFFA_40_17_Toscana_tcom2014.pdf

 

Az ilyen-olyan kártyás megoldásoknál muszáj kiszámolgatni, hogy megéri-e.

Nem vennék előre online jegyeket regionale vonatra, hiszen az a helyszínen, utolsó pillanatban megvéve is ugyanannyiba kerül. Ha valami miatt változik a program (pl időjárás), akkor az online megvásárolt jegy szintén kuka.

Előzmény: happynessbudapest (23166)
Alexfux Creative Commons License 2018.07.10 0 5 23167

Üdv Mindenkinek!

Tegnapelőtt este érkeztünk haza Toszkánából, ahol egy kellemes hetet töltöttünk el.
Néhány gondolatot szeretnék megosztani, hátha valakinek a jövőben segítségére lehet.


Az utazás:
Sárvárról indultunk és tulajdonképpen oda is érkeztünk meg. Az úton semmilyen izgalom sem volt, kényelmesen autóztunk, a forgalom közepes volt. Vasárnap utaztunk mindkét alkalommal. Pár helyen útfelújítások okoztak kisebb torlódásokat, de semmi komoly.
Ausztriában az autópálya díj rendezése egyszerű, csak egy matricát kell venni és már mehetünk is. Olaszországban sem sokkal bonyolultabb a helyzet. Pár kilométerrel azután, hogy átlépjük az osztrák-olasz határt (eléggé figyelni kell, hogy észrevegyük :-) ), rögtön van egy kapu, ahol kapunk egy jegyet, és ahol lejövünk az autópályáról, van egy fizetőkapu, ahol lehet készpénzzel vagy kártyával fizetni. Itt figyelni kell, hogy a megfelelő sorba álljunk. Ezenkívül van a már többször emlegetett TELEPASS kapu, amit érdemes elkerülni, bár vannak vegyes kapuk, ahol lehet TELEPASS-szal illetve kártyával is fizetni. De egy kicsi odafigyeléssel könnyedén megoldható a fizetés. A jegyet és a bankkártyát egy helyre kell behelyezni, jegy-kártya sorrendben. A berendezés kedves olasz női hangon kommunikál velünk. :-)
Volt szerencsém automata benzinkútnál is tankolni. Hazafelé tankolnunk kellett és ezt a Castelfiorentino-ban az Esso kútnál akartuk abszolválni, ahol már egyszer tankoltunk. Most nem volt személyzet a kúton, így egy kicsit tanácstalanok voltunk. De megjelent egy ránézésre 100 éves bácsi, aki egy kannát töltött meg és megmutatta nekünk, hogyan kell tankolni az automata kútnál. Annyit mondhatok, hogy nem nehezebb, mint mondjuk pénzt kivenni egy ATM-ből. Mert maga a „központi egység” nagyon hasonlít egy ATM-re, csak ide betenni kell a pénzt. Utána a kijelzőn ki kell választani a megfelelő kutat, ahova álltunk és már mehet is a tankolás. És nem kell nézni, hogy hol tartunk a tankolásnál, mert nagyon pontosan ott áll meg magától, amennyi pénzt befizettünk. Ezt itthon is bevezethetnék.
Sokat jöttünk-mentünk autóval és mindig találtunk valami, többnyire fizetős, parkolót. San Gimignano-ban itt, Volterrában itt, Sienában itt. Firenzében a Villa Costanzánál nincs jobb, már annak, akinek nem esik le az aranygyűrű az ujjáról, hogy villamosoznia kell és nem autóval megy a belvárosig. Luccában itt, Pisában pedig itt parkoltunk.

Nagyon sok a sebességkorlátozás és a traffipax is. Ezek tipikusan lakott területeken vannak, de pl. a "remek" FI-LI-PI autóút is meg van szórva. Ez az út egyébként egy 2x2 sávos, de csak főút, tehát 90 a megengedett. Ami persze gyakorlatilag senkit sem érdekel. Az olaszok nem vezetnek sokkal másképp, mint itthon, valamivel kevesebb az indexhasználat. :-)
Amire érdemes figyelni, főleg a dombok között, hogy elég sok szép dolgot lehet látni útközben, tehát a sofőrnek figyelnie kell, nehogy bámészkodás közben az árokban kössön ki. :-)


A szállás:
A Le Case di San Vivaldo nevű szálláson választottunk magunknak apartmant. Ez egy kellemes, nyugodt környéken lévő szállás, nagyon segítőkész, szimpatikus tulajokkal. Előre fizettünk 3man 595 Euro-t a booking.com-on keresztül. Tartozik hozzá egy birtok is, ahol jókat sétáltunk, miközben, ha óvatosak voltunk, akkor vaddisznókat, őzeket lehetett látni bóklászni. Van egy kis medence is, ami érdekes módon enyhén sós vízű, mert nem klórt használnak a fertőtlenítésre. Termesztenek oliva olajat, amiből adnak egy kis üveg kóstolót. Mi vettünk Tőlük, mert nekünk ízlett. Van wifijük is, ami leginkább a router közelében használható, és nem is nagy sávszélességű, de arra, hogy a híreket, információkat begyűjtsük, arra bőven elegendő. A szobákban nem nagyon volt jel a gyerek őszinte bánatára. Klíma berendezés nincs, de a falak valami 40cm vastagok, úgyhogy mindig kellemes volt a hőmérséklet a szobákban.
Volt egy-két szokatlan dolog, leginkább a fürdőszoba környékén. A WC ejtőtartályos megoldású, de nem húzóka van, hanem egy gomb a falon. Ez olyan, mintha nemcsak a tartályt vezérelné, hanem valami szeleprendszert is, amin keresztül folyik le a víz magából a kagylóból. Elég lassan teszi a dolgát, de teszi.
A zuhanyzó csapjánál 10 percet biztos eltöltöttünk azzal, hogy a csapról a zuhanyrózsába irányítsuk a vizet, mert semmilyen kar, vagy kapcsoló nincs a csapon. Aztán a gyerek jött rá, hogy a csap végén lévő karimát kellett lefelé húzni, miközben már folyt a víz, hogy a rózsába menjen.
Már voltam ezelőtt is Olaszországban, de nem emlékszem, hogy az áramhoz jutás gondot okozott volna. Itt azért volt egy fél óra, amikor aggódtunk. :-)
Olaszhonban három pólusú konnektorok vannak, amibe remekül be lehet dugni az olyan itthoni villásdugókat, amiknek vékony a villájuk (telefon töltők pl.). De pl. egy hajszárítót már nem. Vittem elosztót, de azokat sem tudtuk csatlakoztatni, mert egyszerűen vastagabb a villájuk. Aztán találtunk egy átalakítót, ami 3 pólusú apa, (számunkra) normál anya átalakító. Ezen keresztül csatlakozott a mikrosütő a konyhában. Ilyet egyébként 1,6 euro-ért láttam egy COOP.FI szupermarketben.
És már át is tértünk a vásárlásra. Amerre jártunk, mindenhol volt ennek a COOP.FI nevezetű szupermarket láncnak valamilyen tagja. De mi Castelfiorentino-ban a LIDL-ben is vásároltunk.


Merre jártuk:
Nem volt különösebb tervünk, meg akartuk ízlelni Toszkána hangulatát. Inkább ismerkedős kirándulás volt ez, semmint a különböző kulturális érdekességek tételes végigszemlélése.
Voltunk San Gimignano-ban, Volterrában, Sienában, Firenzében, Luccában, Pisában. Megmártóztunk a Ligur-tengerben Marina di Vecchiano homokos strandján és persze körbenéztünk San Vivaldoban is, különös tekintettel a medencére. :-)
Sajnos a Cinque Terre kimaradt, lévén, hogy elfáradtunk a sok városnézésben, a szállástól ez a hely volt a legmesszebb és ráadásul még az időjárás is rosszabbra fordult kicsit.

Mi tetszett? Gyakorlatilag minden. Nagyon más, mint a magyar tájak. Érdemes a kisebb utakon autózni, mert sok szép dolgot láthat az ember. Amikor egy domb gerincén fut végig az út és jobbra és balra is csodálatos kilátás nyílik a környékre. A színek, a növényzet, a tájba beilleszkedő épületek, nagyon jól néznek ki. Egyik nap volt egy kis vihar és kitakarította a párát a völgyekből. A szállásról nagyon messzire le lehetett látni, egészen San Miniato-ig.

A tengerben való fürdőzés nagyon jól esett a lucca-i és pisa-i városnézés után. Csütörtök volt és elég későn értünk ki a partra, volt már fél öt is. Nem volt tömeg, de sokan voltak. Kellemes, lassan mélyülő, homokos tengerpart. Vettünk strandcipőt, de felesleges. Aki szereti az ilyen ingerszegény napozós strandokat, ezt imádni fogja.

 

Kaja: 

A szállással szemben van egy kis étterem, ami tradicionális toszkán ételeket szolgál fel, ha igaz. Ki van írva az is, hogy Pizzeria, de pizza az nincs. Ozt kajáltunk 2x. Ezenkívül egyszerl elautóztunk Castelfalfiba is pizzát enni. Az említett városokban mindenhol található olyan bolt, ahol szelett pizzákat, egyéb ételeket lehet kapni, amit városnézés közben befal az ember. De, vessetek meg érte, Rirenzében remek McDonald's van az S.M. Novella mellett, ahova behoz a T1. villamos a Villa Constanca-tól. És lehet egy kamasz gyereknek ellentmondani? :-)

 
Kb. ennyi, így hirtelen, bocs, hogy kicsit hosszúra sikeredett.

Üdv!

AF

happynessbudapest Creative Commons License 2018.07.10 0 0 23166

Írtad, hogy Accademiába online jegyet vegyek, van még esetleg olyan hely az említettek közül ahová érdemes előre megvenni?Vagy úgy csak stresszelnénk hogy odaérünk-e mindenhova a pontos időpontban?

És mennyivel korábban érdemes megvenni online a jegyet,akár már most?

Egy másik fontos dolog amiben a segítségeteket szeretném kérni, hogy a 7 nap alatt elég sokat fogunk vonattal utazni és busszal is.(de főként vonattal)

Van esetleg olyan heti bérlet vagy ilyesmi amit érdemes megvenni, létezik ilyen? Vagy minden alkalommal vegyük meg a pályaudvaron a jegyeket vagy online előre?

Édesanyám nyugdíjas, azt jól nézhettem hogy 15%-os engedmény jár neki és egy kártyát kell kérvényezni? Nem tudom megérie-e egyáltalán ha csak 1 hétig vagyunk ott...

 

A Carta d’Argentot kínálják a 60 év felettieknek. A kártya 30 euróba kerül – de a 75 év feletti utazóknak ingyenes – és 1 évig érvényes. 15 százalékot spórol meg a legtöbb olasz vasúti jegy árából és 10 százalék engedményt ad a couchette (másodosztályú alvófülke) jegyekre.
Érvényes a RailPlus rendszerben 25 százalékos kedvezménnyel a nemzetközi utazásokhoz is. A jegyet és a kártyát is meg kell mutatni a kalauznak. Vannak azonban bizonyos korlátozásai, amiknek célszerű utánajárni, a kártya beszerzése előtt.

Előzmény: Törölt nick (23163)
happynessbudapest Creative Commons License 2018.07.10 0 0 23165

Köszönöm szépen, nagy segítség amiket írtok!

Előzmény: Törölt nick (23163)
vélemény Creative Commons License 2018.07.10 0 0 23164

Eléggé egyformán jár az agyunk...

Előzmény: Törölt nick (23163)
Törölt nick Creative Commons License 2018.07.09 0 0 23163

Én a Pitti-Boboli kombót hagynám ki. Nagyon sok idő és első firenzés úton felejtős.

Accademia önmagában nem extra időigényes, viszont órákat állhatsz sorba, tehát vagy nyitás előttre oda kell menni, vagy online jegyet kell venni.

A dóm belülről nem túl látványos, szöges ellentéte a külsejének. Ha kupolába, vagy a campanilébe akarsz mászni, az már csak előzetes foglalással lehetséges.

Előzmény: happynessbudapest (23162)
happynessbudapest Creative Commons License 2018.07.09 0 0 23162

Köszönöm a válaszokat. Ez lett volna a következő kérdésem, hogy nem sok-e ez 1 napra és ha igen melyiket hagyjuk ki?

Azt szeretnénk hogy élvezetes legyen ez a nap és ne rohanás.

Törölt nick Creative Commons License 2018.07.09 0 0 23161

Ja, nem kell tömegközlekedni, Firenze nem túl nagy város. Bár gyaloglásban mindenkinek más az ingerküszöbe.

Előzmény: happynessbudapest (23158)
Törölt nick Creative Commons License 2018.07.09 0 0 23160

Mindezt egy nap alatt, belülről is? Mert akkor lehetetlen vállalkozás. Egy életre megutáljátok Firenzét.

Előzmény: happynessbudapest (23158)
vélemény Creative Commons License 2018.07.09 0 0 23159

Honnan indultok?

Sztem: Accademia-Medici palota- Palazzo Vecchio-Sta Maria del Fiore- Ponte Vecchio- Pitti/ Boboli-Ple Michelangelo

 

Ha mindent belülről is meg akartok nézni, akkor sűrű nap lesz. A Firenze card drágább, mint ezek a jegyek. Megértem, hog y az Uffizi nem fér bele. De akkor a Pitti helyett inkább a San Marco. Vagy a Brancacci vagy Lorenzo Könyvtára vagy a Battistero. A Ple Michelangelo mellett pedig feltétlenül a San Miniato.

Biztos bennem van a hiba, de én nem rajongok a Boboliért.

Előzmény: happynessbudapest (23158)
happynessbudapest Creative Commons License 2018.07.09 0 0 23158

Sziasztok! Firenzével kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Összeírtuk, hogy miket szeretnénk megnézni, viszont a sorrend az kérdéses.Pénteki napot terveztük,remélem akkor minden nyitva lesz (szeptember 14-e)

 

1. Ebben szeretnék tanácsot kérni, hogy szerintetek milyen sorrendben nézzük meg a következő helyeket, látnivalókat hogy a lehető leglogikusabb legyen a sorrend? Tömegközlekedést mennyire kell igénybe venni, nagy távolságok vannak?Azt még nem döntöttük el hogy veszünk-e Firenze kártyát,de tegyük fel hogy igen és mindegy a sorrend, nem kell rohanni sehová az időpont miatt.

Előre is köszönöm.

 

A helyszínek:

 

1. Galleria dell'Accademia

2. Pitti Palota és Boboli kert

3. Pallazzo Vecchio

4. Santa Croce Bazilika

5. Santa Maria del Fiore

6. Medici palota

7. Piazzale Michelangelo

8. Ponte Vecchio

 

 

 

 

 

 

bornew Creative Commons License 2018.07.05 0 0 23157

Saturnia nagyon kecsegtető, de zsúfoltnak tűnik a képeken..., nem is tudom, célba vegyük-e egyáltalán... 

Előzmény: appela (23153)
bornew Creative Commons License 2018.07.05 0 0 23156

Nagyon szépen köszönöm! Megnéztem a neten és nagyon szimpatikus! Semmiképp nem szeretjük a napernyőtengert, nyugodt szabadstrandot keresünk és ez olyannak tűnik!

Előzmény: appela (23154)
zsuri Creative Commons License 2018.07.04 0 0 23155

Nekem a legdurvább a Certaldo -> Gambassi Terme -> hegytető (nem messzire San Vivaldo-tól) szakasz volt, gyakorlatilag 20km emelkedő helyenként 10-20%-os betétekkel - déli napsütésben (még így júniusban is elég meleg volt). De inkább a rövid durva emelkedők a jellemzőek. Nekem az útminőséggel nem volt bajom, egyetlen 2km-es murvás szakasz volt, a többi elfogadható. Nyilván nem mindenhol autópálya minőség, de jobb mint a magyar erdészeti aszfaltos utak többsége.

 

Én azt a tanácsot kaptam, hogy a tengerpartra hétközben menjek, és bevált, kevesen voltak.

Előzmény: Alexfux (23151)
appela Creative Commons License 2018.07.04 0 0 23154

Tengerpart tekintetében Principa a Mare-t illetve a mellette kezdődő Maremma Nemzeti Park strandját Marina di Alberese-t javaslom, ha természetkedvelők vagytok.

Előzmény: bornew (23149)
appela Creative Commons License 2018.07.04 0 0 23153

Ha a javasolt Bagnoregio-t meglátogatjátok, akkor már mellette ott van a Bolsena tó, ahol több strandot is láttunk és fürödtek is benne gyerekek. Alig voltak, szerintem csak helyiek, de nagyon szép környék. Saturnia valóban nagyon különleges, de jóval zsúfoltabb.

Előzmény: bornew (23149)
Cilikécske Creative Commons License 2018.07.03 0 0 23152

Szia. Én a gyerekekkel Saturniát javaslom, egy igazi különlegesség. Látni kell.

Előzmény: bornew (23149)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!