Keresés

Részletes keresés

hannika Creative Commons License 2005.09.19 0 0 28
persze, hogy nem gondolatolvasás; rossz fogalmat használ a cikkíró. ehhez a témakörhöz ajánlom pinker "hogyan működik az elme" c. köynvét, nagyon jó!
Előzmény: Snakeins (24)
Snakeins Creative Commons License 2005.09.19 0 0 27
No még egy próba: LINK
Előzmény: Snakeins (26)
Snakeins Creative Commons License 2005.09.18 0 0 26
Inkább bemásolom, kicsit fura mostanában az Index:

http://index.hu/tech/tudomany/crow0916/
Előzmény: Snakeins (25)
Snakeins Creative Commons License 2005.09.18 0 0 25
Hopp: a kimaradt.
Előzmény: Snakeins (24)
Snakeins Creative Commons License 2005.09.18 0 0 24
Ez egy rendkívül érdekes téma; ami az álatokat illeti, legalább is, ami a mesterséges intelligenciát ileti, ott azért vannak kételyeim.

Persze, szerintem nem gondolatolvasásról van szó; egyszerűen a fejlettebb idegrendszerű, emberi fogalmak szerint 'okos' állatok egy idő után megtanulnak egyes gesztusok, mimika, szemmozgás alapján következtetéseket levonni, és döntéseket hozni.

Snakeins Creative Commons License 2005.09.10 0 0 23
Defekt:

hannika Creative Commons License 2005.09.07 0 0 22
látom, mindentudás egyeteme. régen jó volt, de néha nagyon mellé tudnak fogni, nekem nem mindig autentikus igazán. de majd elolvasom inkább, nem ítélek előre.
Előzmény: Magdi60 (18)
hannika Creative Commons License 2005.09.07 0 0 21
köszi! ezt du. elolvasom majd.
Előzmény: Magdi60 (18)
hannika Creative Commons License 2005.09.07 0 0 20
persze, volt a földtörténet során jó pár klímaváltozás, de azért nem mindegy, hogy élt már x millió ember, vagy nem. most élünk 6 milliárdnál többen , és hatással van / lesz az életünkre a változás. ( a piramisokról az csak egy elmélet a sok közül - azt feltételezik, ha jól emlékszem, hogy valami zsiliprendszerrel tudták felemelni az építőelemeket, a zsiliprendszerhez meg ugye folyó kellett...)
Előzmény: freyya (17)
Magdi60 Creative Commons License 2005.09.07 0 0 19
(Ez pedig a spagetti lett volna.)
Előzmény: Magdi60 (12)
Magdi60 Creative Commons License 2005.09.07 0 0 18
Na, ez gyorsan meg lett! A 10-11-12-13-14. oldal, kicsit hosszú: Az előadás
Előzmény: Magdi60 (16)
freyya Creative Commons License 2005.09.07 0 0 17
Abban biztos vagyok, hogy az ember észnélküli tevékenysége befolyásolja a klímát, de ugyanakkor az is tény, hogy régebben is volt már változás, amikor az emberek még nem sok vizet zavartak a Földön. Olvastam valahol, hogy a gizai Piramisok sem a sivatagban álltak eredetileg, hanem szép zöld, kellemes éghajlatú területen.
Előzmény: hannika (15)
Magdi60 Creative Commons License 2005.09.07 0 0 16

Megpróbálom megkeresni azt az előadást, amire hivatkoztam, ebben a témában eddig én is csak mást hallottam, de ez is hihetőnek tűnt a sok adattal.

Előzmény: hannika (13)
hannika Creative Commons License 2005.09.07 0 0 15
ööö, nem vagyok benne biztos , hogy ez a felmelegedés azt jelenti, hogy a mérsékelt égövi klíma mediterrán lesz, vagy hogy teljesen enyhe teleink lennének. lehet, hogy majd valamikor igen, több száz év múlva, de jelenleg a légkör általános felmelegedése az óceáni áramlatok mozgását és hőmérsékletét befolyásolják, valamint a sarki jégtömegek nagyságát, ezzel együtt a légköri áramlások (szél, vihar, tornádó) szokatlanságát, a csapadék megszokottól eltérő mennyiségi és időbeli eloszlását. tehát egyelőre max. káoszt várhatsz, nem téli enyhülést. bár tényleg csak laikusként mondom.
Előzmény: freyya (14)
freyya Creative Commons License 2005.09.07 0 0 14

Remélem, igaz ez a jósolgatás a felmelegedésről, mert újabban az egekben van a téli fűtésszámlám.

hannika Creative Commons License 2005.09.07 0 0 13
de, engem a felmelegedés érdekel, viszont nem értek egyet veled abban, hogy ezt el kellene bagatellizálni. nagyon sokat beszélgettem erről ismerősökkel, bár szakszerűen (deltásan) nem tudnék semmit hozzáfűzni a témához, és ez sem az én generációm gondja. ennek ellenére én valós problémának érzem, és aggasztónak. a témáról morselsszel már sokat beszélgettünk egy másik topikban, régebben. ezért most csak annyit tennék még hozzá, hogy bármi van is, a környezetünkre, bolygónkra vigyázni kell. nem akarok laikusként okoskodni, mert nem értek az összefüggésekhez, de szerintem nem véletlen ez az idióta, felborult időjárás sem, és meg fogjuk ezt még rohadtul szívni, ha becsukjuk a szemünket és a fülünket a problémák elől.
Magdi60 Creative Commons License 2005.09.07 0 0 12

Látom a felmelegedés nem érdekel senkit, akkor íme egy találós kérdés, mely tudományos magyarázatra idén jöttek rá, mi lehet ez?

A ... hosszától függetlenül a törési helyzet és az elengedés között eltelt idő négyzetgyökéből képzett hányados mindig állandó.

(A mostani Pesti Est vezércikkéből ollózva.)

Snakeins Creative Commons License 2005.09.01 0 0 10
Igaz - de por éppen ott van, ahol nincsen csillag - éppen a gravitáció miatt, hiszen egy csillag kisöpri maga körül a teret, magához vozva a csillgközi szórványanyagot, tehát ez nem sok hatással lenne egy-egy naprendszerre.

Ráadásul az ilyen csillagköz porfelhő anyagsűrűsége talán el sem éri azt a m3/atomszámot, ami itt, a földi laboratórimokban már szuper vákuumnak számít.
Lehet, hogy távolról látványos, de komoly energiák nem nagyon fognak felszabadulni.

Viszont most olvastam:

"A csillagászok szerint a Tejút a távoli jövőben várhatóan összeolvad a szomszédos Androméda galaxissal, és az új képződmény elnyeli a Naprendszert. "Ötmilliárd évre kaptunk kegyelmet, utána összeolvadunk az Andromédával. Ugyanakkor csodálatos látni, hogyan lesz egyszer vége Földünknek és galaxisunknak. Őszintén örülök, hogy nem élek már, amikor a tűzgolyó elindul és eléri a Földet" - mondja Robson"

EBBEN a cikkben, éppen ma.

Nos, ez azért nagyon durva túlzás, ha, ahogy mondod is, a galaxis alakja megváltozik.

Tegnap olvastam az egyik könyvemben (Dieter B.Herrmann; Az égbolt felfedezői), hogy Naprendszerünk és a szomszéd csillag (Gondolom, a Proxima Centaurira célzott, bár nem írták) között akkora a távolság, mintha egy cseresznye Berlinben, egy másik Prágában volna.

Szóval, ilyen anyagsűrűség mellett rendkívül kicsi a valószínűsége, hogy két csillag összeütközne, persze, mivel sok milliárdról lenne szó, nem is kizárt.
Előzmény: Törölt nick (8)
hannika Creative Commons License 2005.09.01 0 0 9
most meg már még jobban értem; köszi szépen! :)
Előzmény: Törölt nick (8)
Magdi60 Creative Commons License 2005.09.01 0 0 7

Köszi, ez jó ötlet, nálunk úgyis ezeréves csapok vannak, és örökké csöpögnek, ha kicserélem a tömítést, akkor csak pár hétig tart, és újra. (Már csak egy bőrövet kell keresni...) Meg nem csak a csap csöpög, hanem ahol kinyitom, ott is el kezd folyni mindig. Ahhoz meg egy nagy vékony karika-szerű kell, de a gumi egyből szétmegy, és szerintem a bőr is.

Más: Mivel a napokban hallottam, hogy ez a globális felmelegedés csak egy hisztéria, mert több száz év kell fél fokhoz is, eszembe jutott egy előadás a bányászatról, de ez már évekkel ezelőtt volt, ahol azt hallottam, hogy hiába tiltakoznak a zöldek az olaj- és szénfelhasználás, erőművek, gépkocsik, CO2-kibocsátása miatt, ha a racionalitásnál, a statisztikáknál, a tényeknél maradunk, kiderül, hogy amikor a XIX-XX.században több száz millió tonna szenet égetett el az ember a földön, nem változott jobban az üvegházhatás mint előtte a földtörténet során. Ugyanis a földön a széndioxid a mészkőben van, széndioxid-felhasználás pedig a szilikátos kőzetekben.

Előzmény: Snakeins (5)
FehérTigris Creative Commons License 2005.09.01 0 0 6
Ez szuper! :)
Olvastam én is azokat a gondolatokat, és érdekes, mennyi mindenre képes az ember, ha "megszorítják".
A téma pedig egyáltalán nem földhözragadt, nekem legalábbis ritkábban kopognak be az életembe az üstökösök.
Előzmény: Snakeins (5)
Snakeins Creative Commons License 2005.09.01 0 0 5
Nos, egy kissé földhözragattabb téma; vagy inkább ötlet, ha valaki nem ismeri:

Olvastam, talán freyya írta, hogy a szükség rákényszerít valakit, hogy maga javítsa a vízcsapot: Ez tképpen nagyon egyszerű, többnyire csak egy hollandit kell lecsavarni, kicserélni a tömítést, hollandi vissza, és kész.

Csak ugye honnan vegyen valaki tömítést, pont akkorát?

Én el szoktam tenni régi bőröveket, és ha ilyen adódik, lemérem , mekkora külső/belső átmérő kell a csaphoz, radiátorhoz, slaughoz, rámérem a bőrövre, kisollóval kivágom, és a máris kaptam a bolti guminál nagyságrendivel jobb minőségű tömitést percek alatt.

Hátha valakinek egyszer még segít.
hannika Creative Commons License 2005.08.31 0 0 4
én sem értem, hogyan lenne ez lehetséges, de sokan hisznek benne, vérkomolyan.
Előzmény: Magdi60 (3)
Magdi60 Creative Commons License 2005.08.31 0 0 3
Sziasztok! Na, ezért hülyeség a horoszkóp.
Azt még elhiszem, hogy a Hold hat ránk, illetve nem elhiszem, mert ez bizonyos, de, hogy sok-sok fényévekre lévő látszólagos együttállások?
Előzmény: Snakeins (1)
hannika Creative Commons License 2005.08.31 0 0 2
ejha! fejet hajtok :)
Előzmény: Snakeins (1)
Snakeins Creative Commons License 2005.08.30 0 0 1
A TÉR óriási a teleszkópokkal sok tízmillió galaxist lehet érzékelni, ennek ellenére az ilyen összeütközések rendkívül ritkák.

Azon kívül az a kevés is, amelyet észleltek, különböző méretű galaxisok "összeütközése".

Az öszeütközés is viszonylagos: a csillagok távolsága egymástól még egy galaxis belső részein is olyan nagy, hogy a két csillaghalmaz sokkal inkább keresztül halad egymáson, és egy idő múlva ismét távolodnak - talán néhány csillag pályája módosul, de semmi különös nem történik.

Sok nagyméretű spirálgalaxis mellett tallható többnyire két kisebb eliptikus kísérőgalaxis - ilyenek a Tejút mellet a Magellán felhők, de az Androméda mellett is láható két hasonló - nyilvánvaló, hogy ilyen kisebb csillaghalmazok olvadnak bele a nagyobbakba, ugyanis a nagyméretű galaxisok egy feltételezett középponttól (A "Nagy Bumm") epicentrumától radiálisan távolodnak, és az egymástól való távolságuk fokozatosan nő.

No most, az tényleg igaz, és meglehetősen ritka jelenség, hogy az Androméda valóban közeledni látszik a mi Galaxisunkhoz, ezt először 1912-ben állapította meg Vesto Melvin Slipher, amerikai csilagász, azonban az ilyen jellegű számításokban annyi a bizonytalansági ényező, hogy pl. sebességmérések hibaszázalékát is 30% körülire teszik.
A távolsági számításoké is ilyen nagyságrendű.

Inkább úgy kell elképzelni ezt a találkozást, mint amikor az autópályán egy felüljáró felé közeledsz - bizonyos nézőpontból keresztezni fogod a felüljárón áthaladó autók útját, de ez csak látszólagos, mivel elhaladsz alattuk - hiszen nem síkban, hanem 3dimenzióban kell gondolkozni.

Ha egy ilyen keresztezés a pályák között be is következik 5milliárd év múlva, a vertikális távolság valószínűleg több 10ezer fényév lesz a két galaxis között; annak, hogy egymásba szaladjon a két halmaz, rendkívül csekély a valószínüsége.
Előzmény: hannika (0)
hannika Creative Commons License 2005.08.30 0 0 0
hoppá, éppen ilyen címre gondoltam én is az új topikodnak :)

a kérdésedre: szerintem van realitása, csak számunkra igazából hírértéke nincs - a hihetetlenül nagy időtáv miatt.

szerinted miért nincs?
Előzmény: Snakeins (-)
Snakeins Creative Commons License 2005.08.30 0 0 topiknyitó
Nem régen jutott az eszembe, hogy jó lenne egy ilyen jellegű topik a Pagonyban; amikor a Természetesben autókról beszélgettünk, jó lett volna folytatni valahol, de nem igazán találtam helyet a témának.

Ha érdekes hírt olvastál, és megosztanád másokkal, ha kérdésed van, és reméled, ismeri valaki a választ, vagy csak elmeditálnál érdekes témákon a tudomány és technika világából - ide vele!

Mindjárt egy érdekes gondolat, amit hannika másolt be a galaxisokról: Van-e realitás értéke, hogy a miénk összeütközik az Andromédával - akár ötmilliárd év múlva is?

Szerintem nincs.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!