Keresés

Részletes keresés

díplómáss Creative Commons License 2018.09.13 0 0 431

"Magyarán szólva a fosszilisek kifogyása után kevesebb lesz az egy főre eső felhasználható energiamennyiség."

 

kíváncsi vagyok, hogy ezekbe a számításokba beleszámolják-e azt, hogy a megújulókat kihasználó szerkezetek (napelem, szélkerék stb) előállítása azért kerül most x pénzbe mert fosszilis energiák használatával állítjuk elő őket.

ha nem lesz fosszilis energia, akkor több lesz az az x...

Előzmény: Törölt nick (424)
rotring05 Creative Commons License 2018.09.13 0 0 430

Csak kérdezném: te, vagy a családodban valaki használtok autót ? Mert ha igen, akkor miről beszélgetünk....

Előzmény: Törölt nick (429)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.13 0 0 429

Igen. Ez a nagy kérdés, hogy lesz- elegendő energia egy 8-10 milliárd fős globális fogyasztói civilizáció féktelen energiaéhségének kielégítésére.

Tartok tőle, hogy nem.

Előzmény: Látó 39 (427)
Látó 39 Creative Commons License 2018.09.13 0 0 428

Mondjuk ha lesz pl. fúzió akkor az energiából, meg az emberiség tudásából mindent elő tudnak állítani. Akár a nyersanyagokat is. Akár a szétszóródott földben lévő anyagokat is visszanyerhetik. Ha van energia akkor a következő korlát a nyersanyag. Az később jönne el. De elegendő energiával ez is megoldható. A klímaváltozás is megállítható geomérnökséggel. A CO2 meg hülyeség.

 

Ha nem lesz elég energia, akkor is lesz valamennyi. A mezőgazdasághoz biztos elég. Alternatív, atom, ammónia-hidrogén stb

 

Akkor a nyersanyag probléma jobban szorongat, de az később.

 

 

 

Előzmény: Látó 39 (427)
Látó 39 Creative Commons License 2018.09.13 0 0 427

Ha lesz elég energia akkor ez nem következik be. Minden ezen múlik. 

Előzmény: Törölt nick (425)
jogértelmező Creative Commons License 2018.09.12 0 0 426

* az emberek nagy többsége valószínűleg visszatér a mezőgazdaságba."

 

Már ahol lesz ehhez elegendő víz. És amiatt kell viszatérniük, hogy a területet védő katonák nehogy éhezzenek.

Előzmény: Törölt nick (425)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.12 0 0 425

A feltöltött videó felvezető szövege is elgondolkodtató:

 

"A történelemben számtalan példa akad nagy és fényes civilizációkra, melyek szilárdan meg voltak győződve saját tökéletességükről és örök létükről - és amely civilizációk mára kivétel nélkül eltűntek és elenyésztek...

Magától adódik hát a kérdés: lehet, hogy mi is egy ilyen büszke, öntudatos - és halálra ítélt - kultúra tagjai vagyunk? Egyes kutatók szerint igen, amennyiben nem változtatunk sürgősen a viselkedésünkön. De miként alakítsuk át életmódunkat és társadalmi rendszereinket, ha nem akarunk fejjel a falnak rohanni? Valóban egyetlen út áll előttünk, a fosszilis energiahordozóktól való függetlenedés és az önellátó családi kisgazdaságokhoz való visszatérés útja?

 

Az egyszerre megrázó és gondolatébresztő filmben a Pulitzer-díjas könyvszerző és tudós, Dr. Jared Diamond így nyilatkozik a - véleménye szerint végső útelágazáshoz érkezett - nyugati civilizáció túlélési esélyeiről:

„Reális lehetőség, hogy a nyugati társadalmak mai formájukban néhány évtizeden belül összeomlanak. Minden a döntéseinktől függ. (...) A történelem során a Római Birodalomtól a maja civilizációig számos fejlett társadalom kártyavárként omlott össze, mégha virágzásuk idején senki nem gondolta volna, hogy uralmuk valaha is véget érhet. Mégis összeomlottak - ahogy ez a közeljövőben mivelünk is megtörténhet. Élet és halál kérdése tehát számunkra, hogy megértsük, hogy annak idején ezek a társadalmak minek köszönhették a sikerüket, és mi okozta végül a bukásukat."

 

A filmben a kutatók ennek megfelelően számos egykor csillogó, mára letűnt civilizációt boncasztalukra fektetnek, megkísérelvén kitapogatni - utóbb halálosnak bizonyuló - betegségeiket. Vizsgálódásuk során egyebek mellett ellátogatnak:

 

- az anasazi népcsoport coloradói romvárosához, mely a kontinens egyik legkietlenebb vidékén született meg egy szűk völgyben, és amely később tisztázatlan körülmények között vált az enyészet martalékává;

 

- az Egyesült Államok délnyugati részén található Phoenix szellemvárosába, melynek lakossága virágzása idején évente több mint százezer(!) fővel gyarapodott, de amely a 20. század végén még annál is nagyobb tempóban néptelenedett el, mint ahogy annak idején felemelkedett;

 

- egy kaliforniai völgybe, melyet az ott élő gazdák öntözőcsatornáik által valóságos földi paradicsommá változtattak, de ahol az egyre súlyosbodó vízhiány miatt a mezőgazdasági termelés összeomlóban van;

 

- és a dél-amerikai Bolíviába, ahol 2000 januárjában erőszakos tünetések robbantak ki a helyi víztartalékok privatizálása ellen.

 

Jared Diamond így nyilatkozik a fokozódó - a világ mind több országában élhetetlen körülményeket szülő és konfliktusokat gerjesztő - vízhiányról:

„A vízhiány azon tényezők közé tartozik, amelyek a legfontosabb szerepet játszották a múltbéli társadalmak eltűnésében. És ez valószínűleg a jövőre is igaz. A jelek arra utalnak, hogy a vízért folytatott első háborúk Törökország és Szíria, vagy Libanon és Izrael között fognak kitörni, de a probléma immár Délkelet-Ázsiában is felütötte a fejét. Csak idő kérdése, hogy a világ lakosságának fele szomjazzon."

 

Daniel Gilbert az emberiség a problémákhoz való általános hozáállásáról így beszél:

„Az a furcsa az emberi fajjal, hogy bár tisztán látja a jövőt, mégse tesz semmit a küszöbön álló katasztrófa ellen. Az emberek túlnyomó többsége kizárólag a pillanatnyi jólétét tartja szem előtt."

 

Joseph Tainter az összeomlásban a kibontakozás csíráját is benne látja:

„Az előttünk álló összeomlás az emberi történelem legnagyobb katasztrófája lesz. Társadalmaink leegyszerűsödnek, az emberek nagy többsége valószínűleg visszatér a mezőgazdaságba."

 

A tudósok szerint tehát a mai önfenntartásra képtelen, végzetesen bonyolulttá vált társadalmaknak vége, a jövő a nagy összeomlás után a kicsiny, önfenntartó egységek által alkotott, mezőgazdaságon alapuló közösségeké lesz. A kérdés csak az, hogy ezt az elkerülhetetlen átmenetet miért nem vezényeljük le tudatosan, ellenőrzött körülmények között - a kutatók által prognosztizált fájdalmas és beláthatatlan számú emberáldozattal járó összeomlásnak intelligens fajhoz méltón elébe menve?"

Előzmény: Törölt nick (423)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.12 0 0 424

Valhol a háromnegyede körül megemlítésre kerül, hogy a megújuló és alternatív energiaforrások összesen sem fognak tudni annyi energiát szolgáltatni, mint a fosszilisek.

Magyarán szólva a fosszilisek kifogyása után kevesebb lesz az egy főre eső felhasználható energiamennyiség.

Ha összeomlás nem is, de egy jól észrevehető hanyatlás az anyagi értelemben vett jólét tekintetében szinte egészen biztos, hogy jelentkezni fog 50-100 éven belül.

Ha nem is kell majd visszatérni az ökrökkel vont szekerekhez és ekékhez, az azért elég valószínűnek tűnik, hogy bizonyos nagy távolságú turistautak - pl. egy thaiföldi vagy maldív-szigeteki nyaralás - , továbbá bizonyos nagy távolságokból ideszállított termékek - pl. banán, kiwi, avokádó, de rosszabb esetben lehet, hogy a kakaó, kávé és tea is - ritka, kivátságos kevesek számára megfizethető luxuscikkeknek fognak számítani.

Előzmény: Törölt nick (423)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.12 0 0 423

Civilizációk összeomlása témakörben egy érdekes és elgondolkodtató dokumentumfilm:

 

https://www.youtube.com/watch?v=HAMurV_anlw

jogértelmező Creative Commons License 2018.09.10 0 0 422
pert2 Creative Commons License 2018.09.09 0 0 421

A hirosimai, nagaszaki robbantasok meg nem szennyeztek, csak az utanuk kovetkezo tobbszaz sokkal nagyobb legkori robbantas. De regi rezbol es vasbol volt eleg, nalunk pl a vilaghaboruban felrobbantott hidak vasanyagat hasznaltak ha sugarzasmentes akarmit akartak epiteni. Mostanra mar tan elegge elfogyott a levegobol a robbantasi maradek.

Előzmény: Törölt nick (417)
Látó 39 Creative Commons License 2018.09.09 0 0 420
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.06 0 0 419

valaki írta néhány napja az import vető burgonyát.

 

apám kitalálta, hogy vastagon kell hámozni a krumplit a csíra környékén, és azt ültette.

Törölt nick Creative Commons License 2018.09.05 0 0 418

No meg azt, hogy hogy lehet szőlőből alkoholtartalmú italt erjeszteni.

A nagyapám ezt nagyon értette, de most már vagy 10 éve nem foglalkozunk vele, megvesszük a bort a boltban ebben a "vedd meg és dobd el" világban.

De a B jelű forgatókönyvben is szükségünk lesz valamire, amivel zsibbasztjuk majd az agysejteinket. :-)

Előzmény: Törölt nick (414)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.05 0 0 417

kiegészítés: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=148879894&t=9173849

az lhc építésénél nem használhattak a 2. vh. után kitermelt ércből készült rezet, mert az atomrobbantás elszennyezte az egész világot.

Előzmény: jogértelmező (416)
jogértelmező Creative Commons License 2018.09.05 0 1 416

" továbbá tisztában lenni a legalapvetőbb gyógynövények hatásaival "

 

Ám jó, ha van otthon nemrég hitelesített kémiai analitikai műszerünk, mert a növények hatóanyag tartalma (ami az ő vegyi-fegyverük kórokozók ellen) erősen függ az addigi életkörülményeiktől - talajtól, időjárástól, légszennyezésektől, sérüléseiktől, fertőzéseiktől.

Előzmény: Törölt nick (406)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.05 0 0 415

még tanúja lehetsz, hogy az evolúcióban a fejlődés lassú, a degradálódás viszont gyors is lehet.

 

a tenyésztett háziállatok néhány generáció alatt kialakultak, méghozzá a mesterséges szelekció miatt.

vajon az emberiségnek hány generáció szükséges a testi lepusztuláshoz? ha szerencséd van, ezt nem fogod megtudni.

azt nem mondom, hogy örülök ennek. de talán nem árt átgondolni az ilyesmit.

Előzmény: jogértelmező (413)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.05 0 0 414

apám nem kérdezte, hogy van-e hozzá kedvem. mentünk krumplit és kukoricát ültetni.

Előzmény: Törölt nick (412)
jogértelmező Creative Commons License 2018.09.05 0 0 413

" A termeszetes kivalasztodas orvosok nelkul sokkal hatekonyabban mukodik."

 

Ja. Viszont pórul jár, aki ezzel akarna vigasztalni ravatalnál zokogókat.

Előzmény: pert2 (408)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.05 0 0 412

Na igen, fiatalabb koromban én is csináltam, amikor még a szüleimnél laktam.

Jelenleg leginkább időm nincs rá. :-(

Előzmény: Látó 39 (411)
Látó 39 Creative Commons License 2018.09.05 0 1 411

Én fiatal koromban csináltam. Most nem sok kedvem van hozzá. De ha fiatal vagy akkor csináld. Sose árt. 

Előzmény: Törölt nick (410)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.05 0 0 410

Nem árt elővenni paraszti őseink "ökológiai bölcsességét" is. Nem kell itt világmegváltó nagy dolgokra gondolni, csak olyasmikre, hogy melyik növényt hova, melyik mellé ültesd a kiskertbe, meg hogy ősszel hogy trágyázd meg, hogy ássad föl a földet.

Úgyis megyek a hétvégén haza, megkérdezem nagyapót, már régen beszélgettünk ilyenekről.

Előzmény: Látó 39 (403)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.05 0 0 409

ezt próbáltam fejtegetni az evolúció rovatban.

az orvostudomány által legyengített kiválasztódás miatt satnyul az emberi genotómia.

Előzmény: pert2 (408)
pert2 Creative Commons License 2018.09.05 0 0 408

A termeszetes kivalasztodas orvosok nelkul sokkal hatekonyabban mukodik.

Előzmény: Törölt nick (406)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.05 0 0 407

Nem tudjuk, hogy az A vagy a B fog bejönni, netán a kettőnek valami sajátos egyvelege.

De érdemes lélekben és testben is felkészülni a B-re, sőt felkészíteni gyermekeinket, unokáinkat is.

Bizony, nem árt elővenni a régi mesterségek tudását, a régiek ismereteit, főleg, ha az embernek van erre szabad kapacitása.

Előzmény: Látó 39 (403)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.05 0 0 406

Szerintem nem biztos.

Legalábbis nem ilyen szinten szervezett, mint most.

A háziorvosi rendszer remélhetőleg azért csak-csak fönnmarad, de a szakosodott kórházak hálózata?... Nem tudni.

A gyógyszergyárak a mai technikai és technológiai színvonalon szintén erősen kérdéses.

 

Mindenesetre nem árt már most sokat törődnie az embernek az egészségével, továbbá tisztában lenni a legalapvetőbb gyógynövények hatásaival és a legelemibb alternatív (kemikáliamentes) gyógymód alkalmazási módjával.

 

 

Előzmény: jogértelmező (404)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.05 0 0 405

talán szükséged van rá?

spájzold be! ;)

Előzmény: jogértelmező (404)
jogértelmező Creative Commons License 2018.09.05 0 0 404

" Szerintem megy minden tovább, kivéve, hogy nem lesz fosszilis."

 

Orvosi ellátás lesz?

Előzmény: Látó 39 (403)
Látó 39 Creative Commons License 2018.09.04 0 0 403

Szerintem megy minden tovább, kivéve, hogy nem lesz fosszilis. Más lesz az energia hordozó, tároló. De azért kicsiben nem árt felkészülni a "B" verzióra is. Kis kert, ha van, egy-két állat. Kis gyakorlás. A "C" verzióra nem érdemes se gondolni, se készülni szerintem.

Előzmény: Törölt nick (402)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.04 0 0 402

A legfőbb kérdés számomra most az, hogy a gyermekeinket mire készítsük fel.

Egy nagyjából töretlen fejlődést felvázoló A vagy egy komoly visszaeséssel is kalkuláló B verzióra?

A B-nél is rosszabb, civilizációs összeomlással is számoló C változatra gondolni sem merek.

Előzmény: Látó 39 (394)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!