A topicot azért nyitottam, mert abszolut kezdő révén, most jött el az az idő életemben, amikor szükségem lenne hegesztői tudásra és gyakorlatra.
Ebből eredően az az ötletem támadt, hogy ezen a fórumon on-line tárgyalhatnánk a hegesztést érintő kérdéseket, ötleteket, mindenféle témákat.
Kissé off téma, de valakinek hátha segítség...Van egy buderus logano faelgázosító kazánom, aminek a bélése kezdett elporladni.(a gyári béléstestek ára kb megegyezik az kazán árával )
3éve Rath 1000 tűzálló betonból megcsináltam a két égéstér közötti secunder levegő bekeverő betétet.
Biztos nem lesz olyan tartós mint a gyári, de még bírja! Egy picit porlad már egy ponton, de töredéke költség a gyárihoz képest.
A secunder égéstérhez rendeltem egy új betétet (4db kell bele) ami 65e Ft volt és 8 hónapra érkezett meg.Arról készült egy sablon és utána kiöntöttem a Rath 1000 betonnal. A 20 kg-os zsák kiadott 5db-ot, így lett +1 tartalék is.Még első szezonban van, de nem porlad!"
NEM! Határozottan azt kell írnom, hogy nem. Ugyanis én méretezésről is írtam. Tehát ha növeled a levegő mennyiséget és akkor mint írtam növelni kell a hőcserélő felületet is. De nem akarok hosszabb érvelésekbe bele menni mert nem ide való valamint túl egyszerűen meghatározott elméleti szerkentyűknél még értelmét sem látom a hatásfok felvetésének- lásd egy egyszerű forró edénybe belecsöpögtetnek folyékony tüzelőt. Komolyabban kellene ezt venni és akkor lehetne diskurzust folytatni róla.
A többlet levegő menyiségét csak tökéletes égés szintjéig érdemes növelni, azon felül már rontja a hatásfokot, a nagy többlet légáram "ki tolja " a meleget a kéményen keresztül.
Amit betettem az apríték égető. Igen, olajnál más megoldás kell. Az előmelegített égéslevegő ajánlott mert ott is törekedni kell az égéstér magas hőmérsékletére és persze után égetésről is. De ott viszont lehetséges megoldás az erősen többlet levegő, hogy ne égjen szét az utánégető sem és ebből következik az, hogy a jóval több égéstermék miatt nagyobb hőcserélő felület kell.
Nem. Ha az olajat égés közben levegővel dúsítod / ventilátorral fúvatod/ nagyobb hőmérsékleten ég el. Viszont a olaj /permet/ a külső részein a levegő hűtő hatása miatt nem tud elégni és a kazán viszonylag hidegebb belső felületére kicsapódik, kátrányosodik. Ha a lángcsóvát betudod vezetni egy izzó csőbe mire a végére ér tökéletesen elég.
Gondolom erről lehet szó, a kérdező sajnos nem fejtette ki teljesen problémát.
Ha más lenne a probléma ne vegyétek figyelembe hozzászólásomat!
Én így csináltam- külön az égésteret és külön a hőcserélőt. Ezek a "hegedálás" közbeni képek és jól látható a tűztér szigetelése. A hőcserélőn még nincs szigetelés.
Rengeteget kísérleteztem én is ezzel. A lemez zsák utca, még a spéci hőálló lemez is csak egy, esetleg másfél szezont bírt ki. Egyedül a Titán lemez bírná, de azt meg nagyon nagy macera hegeszteni.
Javasolnám a kerámia gyapotot, vagy a habsamott téglát. Ezek sem örökösek, de jóval tartósabbak mint a lemez.
Más topicban már valamivel pontosabban lett fogalmazva- kazán tűztér! Oda viszont meg felesleges a hőálló acél lemez is mert nincs 1000 "fok" már ha vizes kazánról beszélünk mert megint kiderülhet még valami turpisság. Alap helyzetben vizes kazánhoz elég a kazánlemez + ma már elvárás, hogy " vízbe tüzet nem teszünk" azaz ott ahol az égés történik ott igyekezni kell a minél magasabb hőfok elérésére tehát a tűzteret ki kell bélelni samott téglával. A hőcserélőnek, "táskáknak" a szerepe a hőátadás a víz felé. Amennyiben nem jól tervezik aztán jön a rossz minőségű égési folyamat, annak megmagyarázása. De nem folytatom mert már nagyon OFF!