Kinek van PÁCOLT Lazac receptje, amit ki is próbált? Kérem ossza meg valam!
Jamie Oliver egyik műsorában láttam, és szeretnék valami hasonlót készíteni karácsonyra! Találtam recepteket a neten magyarul, de bennetek valahogy jobban bízok. Így tőletek kérek tanácsot, hogyan is csináljam!
Köszi a recepteket!
Ja mikor indul a szokásos karácsony előtti vita a halászlé készítésének minbenlétéről...???:D:D:D
Nem a vita szikráját szeretném itt kipattintani, csak łváncsi vagyok van-e valami új recepet.
Amen:))) szoval a heten skrubba, a jövö heten pedig ismet friss heringfile. Az csak azert, mert azt szeretjuk, de nagyon:) Frissen, vajon piritva, remoulade szosszal es rengeteg salataval:)))
Ez a jövö hetre tervezett halacskank. Itt megnyuzzak, es ugy aruljak. Allitolag isteni. Hast vannak azert ketsegeim, mert a legolcsobban kaphato lepenyhal. Majd megosztom a tapasztalataimat:)
A munkahelyemen:) Svedorszagban elek, igy nekem könnyebb kicsit hozzajutnom ezekhez a halakhoz, de szerintem Budapesten a Vasarcsarnok halas reszen hozza lehet jutni. Egyebkent ennek a halnak az ize egy isteni egyvelege a lazacnak es a pisztangnak. Hamarosan itt a karacsony, ami itt a fustölta angolna szezonja. Alig varom:)Ha hozzajutsz, akkor ne hagyd ki!
Sajnálom, hogy így jártál, de azt az egész tömböt legyalulták - reméljük, hogy a közlekedésünk javul majd, ha a projektet befejezik. :-)
Ajánlom figyelmedbe a Tiszavirág Kisvendéglőt - Miskolc, Rácz Ádám u. 29. - ahol sokféle halétel kapható barátságos áron: Harca-, ponty-, bajai- és korhely halászlé. Harcsa, ponty, süllő és pisztráng ilyen-olyan módon elkészítve, de ehetsz ott békacombot is.
Régen jártam arra, de 10-15 éve jó volt a konyhája.
Régebben gyakran jártam Diósgyőrben, aholis mindig nyálcsorgatva néztem a Pálos étterem étlapját, ami a bejáratnál volt kifüggesztve. Főleg az így-úgy elkészített pisztrángok dobták meg a fantáziámat, de mindig le voltam égve, sose jutottam be, ám megfogadtam: egyszer szörnyű bosszút állok! Ennek jött el az ideje a minap. Egy bükki túra után gondoltam a támadást. Szállok le a buszról, mennék be az étterembe: étterem sehol! Nemhogy be van zárva vagy valami, az egész épület sehol! Az egész épület? Az egész háztömb sehol! Beszédelgek egy pizzériába, kérdem mi van, hát a villamosvonal meghosszabbítása miatt bontottak le mindent. Hát így nem ettem én pisztrángot.
Lillafüred és Ómassa között van félúton, asszem a szivásvadihoz tartoznak. Más élőhalat is árulnak, a füstölt pisztráng saját készítés. Parkolási díjat nem kérnek. :-) Áprilistól októberig vendéglőként is működik.
garadnat nem ismerem. iden nyaron egyszer egyedul gombazgattam a bukk-matra kozott. gondoltam elugrok szilvasvaradva, es veszek pisztrangot. ja, ki kellett volna fizetnem az egesz napos parkolasi dijat, hogy felmehessek halat venni. hat igy nem vettem.
Füstölt pisztrángot sokkal ócsóbban vehetsz Garadnán (Bükk hegység) és az sem akármilyen élmény. Igazi Orosz füstölthalat Vologda mellett ettem egy kis házi szaunában (igazi nyírfaággal csapkodós)- két izzadás közben adták sörökkel - Pótolni kell a folyadékveszteséget :-))) és különben is kínálósak ott a népek...
a fustolt halat nem igazan szabad tovabbfeldolgozni. Annak lett teremtetve, hogy ugy egyuk. Nagyritkan a coraban levo orosz boltban szoktam venni egy-egy szeletet. 5-7eft korul van kiloja, de mennyei kaja!
Azzal kell kezdenem, hogy nem vagyok egy nagy halszakértő. Életem első két évtizedében tulajdonképpen gyűlöltem a szagát is, ízét is, aztán jött a hirtelen fordulat, és most már kezdem egyre jobban megkedvelni.
Most Észtországban élek, lassan távozom, gondoltam, itt az idő, hogy teszteljem a helyi halakat.
A halpiacon hasraütésre vettem a jószágokat, egy latikasra (ez a fordítógép szerint a dévérkeszeg lenne... micsoda "helyi specialitás"...) és egy räim kuumsuits-ra (balti hering, füstölve) esett a választásom.
Mit tanácsoltok, hogy készítsem el őket? Azt fontos tudni, hogy sütő nincs a koliban, úgyhogy serpenyőben-lábosban tudok alkotni.
Eredetileg úgy gondoltam, hogy az egyikből valami tejszínes-gombás-tésztás étel legyen, a másikat meg szimplán bepanírozom, lelocsolom fokhagymás vajjal, oszt csókolom.
Csukával kezdtük. Két hete zalában voltam egy pecás/vadász összeröffenésen ahová is a cimborám hozta a halfüstölőt én meg a csukákat prezentáltam. Ott kaptam kedvet a dologhoz, utána vettem saját eszközt. Van pár csukám a fagyasztóban de hétvégén megpróbálok frisset fogni a füstöléshez.
a tiszacsegei halaszcsardaban a helyben fustolt folyami harcsa valami isteni kaja! sajna az idei ltp-zes elmaradt, igy ez is. ja, ugyanott a harcsabol olajoshalat is csinalnak. az sem semmi!