Keresés

Részletes keresés

.ETNA. Creative Commons License 2018.01.15 0 0 4929

Igazán nincs mit! A barátnőm sérve kapcsán olvasgattuk anno a fórumokon fellelhető infókat, szegény vagy 2-3 hétig nyomta az ágyat, reggelente alig tudott felállni, de most már jó ideje tünetmentes, bár már nem olyan "hirtelenke", mint azelőtt :-)

 

Egyetértek azzal, amit Gombóc63 is írt, VAN REMÉNY (!!) a tünetmentességre. De mivel NEM MINDENKINEK ugyanolyan a sérve (attól függően, hogy hol van a kitüremkedés, vannak gyengébb és erősebb tünetek), így a tünetmentesség elérésére sincs "egyen-recept", ahogy Ő is írta, mindenkinek személyre szabott gyógytorna, mozgásforma ajánlott.

 

Tenni kell érte és fejben is át kell állítani magad. Szerencse talán, hogy nyugdíjas vagy és talán jobban tudsz figyelni magadra, mintha a napi robot "bedarálna".

 

A medenceövről is írt, szerintem is az a jó megoldás, hogy akkor veszed fel, ha kicsit megerőltetőbb munkát (pl. kerti munka, vagy túrázás stb.) végzel, biztos, ami biztos alapon :-)

 

Az, hogy az orvos szerint nincs akkora baj, hogy műtétre kell sort keríteni, az szuper!

 

Igen, elképzelhető, hogy amiatt fájt a lábad, van olyan sérv, ami kimondottan az öregujjon okoz fájdalmat, krónikus, nehezen csillapuló fájdalom leginkább akkor van, ha a kihatás a derékra irányul.

 

Összefoglalva: VISSZAFEJLŐDHET bizonyos mértékig, ha időben észreveszik, megfelelő tornát végzel, figyelsz a mozgásra, DE MOZOGSZ ! Viszont a meggyengült szalag, sajnos a későbbiekben is bármikor okozhat problémát. Ezért is fontos a torna, mozgás és hogy bármibe is szeretnél kezdeni (sport, úszás stb.) meg kell beszélni az orvosoddal!

 

Nekem nem sérvem van, csak egy kicsit összecsúszott két csigolyám (amikor Édesapám elesett és első reakcióm az volt, hogy majd én jól felállítom ... na nem jött össze, volt ott akkora fájdalom, hogy ihaj), de pl. amikor sokáig hajolok a kád felé (mondjuk hajmosásnál), s utána kiegyenesedem, mindig érzem, hogy már nem olyan, mint "régen" volt, de a hétköznapi tevékenységek közepette nem okoz gondot, még a 9,3 kg-os szépséges kicsi unokánkat is simán felkapom, de azért, ha sokáig kell tartani, már kezdem érezni, hogy "van hátam" és nem vagyok 20 éves  :-)

 

Húgysav:

Az nagyon nem mindegy, hogy a húgysav érték a referencia határokhoz (férfiaknál: 220-420 µmol/l ) képest éppen mennyi volt a vérvételkor. Mert ha közelebb van a 420-hoz, de még alatta, akkor az - elvileg - normális, csak a kristályok ugye ezt "nem tudják":-) és már ilyenkor is bőven okozhatnak fájdalmat.

 

 

 

 

 

 

Előzmény: sneeblejack (4922)
.ETNA. Creative Commons License 2018.01.15 0 0 4928

Bocsi, igaz, nem lehajlásnál, hanem emelésnél ... a rogyasztott térdet felemelés esetén értettem .... pl., ahogy a súlyemelők, a megemelendő tárgy súlya pedig meggondolandó, ha nem muszáj, nem kell erőltetni.

 

A rostos gyűrű vagy elszakad, vagy olyan mértékben meggyengül, hogy a kocsonyás magot nincs ami tartsa. Ha egy gumiszalag a nadrágodban meggyengül (elérik, ahogy mondani szokták), akkor csinálhatsz vele, amit akarsz, az a gumi, az életben soha nem lesz már olyan, mint amikor belefűzted a nadrágba ... ilyen értelemben (!!!) és csakis ilyen értelemben írtam, hogy nem lehet tornával vagy ráolvasással "visszacsinálni", visszafordítani (ahogy írtam), ezt továbbra is tartom. Tünetmentesség valóban elérhető és örvendetes, de ehhez odafigyelés, átgondolt mozgás, semmi hebehurgyaság és megfelelő torna (pl. úszás, ha ajánlott, ahogy írtam is) is elérhető. De illúzió lenne abban ringatnia magát bárkinek is, hogy a porckorongsérv miután gyógyszerrel/tornával "tünetmentessé" vált, soha az életben többé nem fog előjönni, mert de, sajnos előjöhet, s gondolom, erről is írnak a fórumokon.

Előzmény: gombóc63 (4921)
powerline Creative Commons License 2018.01.15 0 0 4927

Köszönöm szépen,jelentkezem -:)

Előzmény: gombóc63 (4926)
gombóc63 Creative Commons License 2018.01.15 0 0 4926

Facebook....Porckorongsérv kezelése zárt csoport.

Előzmény: sneeblejack (4925)
sneeblejack Creative Commons License 2018.01.15 0 0 4925

Szia..   A porckorongos forumra mikent tudok ratalani ?

Előzmény: gombóc63 (4921)
gombóc63 Creative Commons License 2018.01.15 0 0 4924

Egyéni gyógytorna...Mr alapján egy jó gyógytornász megtanítja neked egyénileg, csak a te bajodra megfelelő gyógytornát. Az édeskevés, amit a szakrendelőben mutatnak, azt itt a neten is megtalálod. Attól a sérv nem fog visszahúzódni. Sok helyet megjártam én is az elmúlt 2 évben. Most dekompressziós tornát tanítottak be nekem.

Úgy kíméld magad, ahogy ETNA leírta. A medenceövet azért csak módjával szabad használni, mert átveszi az izom munkáját, így még renyhébbek lesznek. Nekem azt mondták, hogy vegyem fel mondjuk a takarításhoz, akkor amiikor sokat kell hajolgatni. Bevallom egyáltalán nem használtam.

Fogalmam sincs kinek miért alakul ki a sérv, leginkább a mozgásszegény, ülőéletmódhoz kötik. 

Előzmény: sneeblejack (4923)
sneeblejack Creative Commons License 2018.01.15 0 0 4923

Szia..   A koromat kerdezted, 64 eves vagyok.  Mar nyugdijban vagyok.                                                                                                                              Az egyeni gyogytorna alatt mit ertessz ??    Medenceovet gyakran hasznalom,hogy amennyire csak tudom kimeljem a gerincemet..                               Mielott nyugdiba mentem,en allo munkat vegeztem.   Valoszinu hogy ez okozhatta a porckorong servemet..   Szerinted mivel tudnam meg magam kimelni ??

Előzmény: gombóc63 (4918)
sneeblejack Creative Commons License 2018.01.15 0 0 4922

Szivembol koszonom Neked ezt a reszletes tajekoztatast !-:)  Nekem nem valoszinu hogy a koszveny okozta a labfejem gyulladasat,hiszen tobb alkalommal voltam  vervetelen,de a hugysav ertek ezt nem igazolta !     A haziorvosom alsohangon azert megjegyezte,hogy "normal hugysav ertek" mellett is kialakulhat a koszveny..  Valoszinusitheto,hogy a IV-V.gerinccsigolyanal kilepo kocsonyas gob nyomhatta a bal lab idegeit,es ez okozta ezt a fajdalmas gyulladast ??  Meg annyit szeretnek kerdezni,hogy a derekszorito medenceov hasznalata nekem most is ajanlott ??  Meg annyit hogy amikor az MRI eredmenyt elvittem az Orszagos Gerincgyogyaszati Kozpontba a Neurologusomhoz,o azt mondta hogy nem kell muteni !                                                                                 Mennyi az eselyem ahhoz,hogy ez a kor kiujjulhat ??                      Varom megtisztelo valaszodat ! -:)

Előzmény: .ETNA. (4919)
gombóc63 Creative Commons License 2018.01.15 0 0 4921

Az nem igaz, hogy a sérvet nem lehet "visszatolni" és igenis, lehet tünetmentes állapotot elérni. Számtalan példa van erre porckorongos fórumon. Én is ezen vagyok, kitartó nyújtó tornával el lehet érni, de csak személyre szabott gyógytornával. A berogyasztott térd ( én is ezt csináltam) pedig a hátsó combizom megrövidüléséhez vezet, ami szintén nem normális állapot.

Előzmény: .ETNA. (4919)
.ETNA. Creative Commons License 2018.01.15 0 0 4920

Igazán nincs mit, örülök, hogy segíthettem!

Előzmény: ErzsébetF (4911)
.ETNA. Creative Commons License 2018.01.15 0 0 4919

Szia! Persze, csak nyugodtan tegezz, itt egyébként is ez a szokás :-) A porckoron külső rostjai között van a belső ... olyan kocsonyás-jellegű anyag, amikor valami miatt (erős fizikai munka, bizonyos versenysportok, terhelés, főleg, ha rendszeresen egyoldalú a terhelés stb.) a külső rostok meggyengülnek, kibukik, kitüremkedik a kocsonyás anyag, lényegében ez a porckorongsérv, vagy gerincsérv. Pl. a legtöbb költöztetőnek, vagy nagy súlyokat rendszeresen cipelő embernek előbb-utóbb porckorongsérve lesz. S mivel nem tökéletes a mozgás a sérv miatt, a testünk többi izma "ellentart" vagyis megpróbálja stabilizálni a gerincet. Az sem mindegy, hogy milyen mértékű a kiboltosodás, esetleg a külső rostok át is szakadtak-e stb.

 

Az, hogy hol okoz fájdalmat, általában azon múlik, hogy hol van a sérv, milyen ideget nyom a kitüremkedő kocsonyás mag. Van olyan ismerősöm, akinek pl. a lábai fájtak (de máshol nem) stb. Sajnos ezzel nem lehet mit kezdeni, szokták javasolni az úszást, gyógytornát, esetleg medenceövet (vagy fűzőt), fizioterápiás kezeléseket is lehet időnként igénybe venni. De mindig egyeztess a háziorvosoddal, vagy reumatológusoddal!! Végső esetben, amikor már nagyon durvák a tünetek (bénulás stb.), akkor jöhet szóba a műtét. Ha jól rémlik, elég sokat kell rá várni ...

 

Ha már kialakult, nem tudod visszafordítani és akár egy rossz mozdulat is előhozza, talán nem lesznek ugyanolyan erős tünetek, mint korábban, de akár erősebb is lehet. Fontos, hogy ne emelj, ne végezz egyoldalú terhelést jelentő tevékenységet (pl. állandóan ugyanabban a kézben cipelt bevásárlószatyor ... ilyesmi). Ezeket a "veszélyes" feladatokat (bútortologatás stb.) engedd át másnak és ne tégy lehetőleg hirtelen mozdulatot, óvatosan, körültekintően állj fel, kényelmes legyen a fekhelyed, a lehajlásnál a térdet is rogyaszd meg kicsit stb. Persze az sem jó, ha merev "robotüzemmódot" veszel fel, de a megfelelő és rendszeres (!) mozgásformát, gyógytornát, mindig az orvosoddal egyeztesd, ő ismeri a leleteid, hogy pontosan hol helyezkedik el a sérv stb.

 

A köszvénnyel kapcsolatban: a Milurit nagyon jó, de CSAK akkor, ha ezzel egyidejűleg a purinmentes diétát is betartod!!! Csoki, kakaó, tea és kávé jöhet (mert bár elvileg magas a purintartalmuk, de ezekben nem ugyanaz a "purin" van, mert ez - metilxantin - nem alakul húgysavvá) , de pl. magas húgysavszint esetén a babot stb. kerülni kell !!!

 

Élelmiszerek purintartalmáról:

http://napidoktor.hu/korkep/mit-ehet-a-koszvenyes-purintartalmu-etrend/

 

 

 

 

 

Előzmény: sneeblejack (4914)
gombóc63 Creative Commons License 2018.01.15 0 0 4918

Szerintem igen. Nekem is hullámzó, nem tudom hány éves vagy, de a kor előrehaladtával mindenképpen számolni kell vele. A kopásos folyamatok gyulladást idéznek elő. 

Sérvvel az egyéni gyógytorna a hatásos, a csoportos az egy vicc. Legalábbis ami a mi kerületünk szakrendelőjében volt.

Előzmény: sneeblejack (4917)
sneeblejack Creative Commons License 2018.01.15 0 0 4917

Szia..     Valoban,a gyogytornat elfelejtettem megirni..      Igen,talan az valamit segitett a felgyogyulasban..                                                                  Coportos terapia volt,a keruleti szakrendeloben..   Szerinted ez meg visszajohet ??

Előzmény: sneeblejack (4914)
sneeblejack Creative Commons License 2018.01.15 0 0 4916

Szia..     Rantudil fortet en is szedtem anno.     Nekem ez az egesz borzalom,cca,, 6 honapig tartott..                                                                                    A labfejed neked is be volt gyulladva ??      Nagyon sok fele gyogyszert megetettek velem,sokat feleslegesen..  A borzaszto az volt,amikor a gyulladas kellos kozepen,iontoforezis morfinos kezelest irtak ki.     Na ez nagyon betett a labfejemnek..                                                                                                        Es mindez a Honvedkorhazban volt !!-:((

Előzmény: gombóc63 (4915)
gombóc63 Creative Commons License 2018.01.15 0 0 4915

Én is sérvvel küzdök és megjelentek a reumás panaszok is. Azt az utat végig jártam amit te, ellenben nem említed a gyógytornát, ami minden tekintetben fontos lenne. A kiváltó okot én sem tudom, de a háziorvosom a nyáron annyit mondott, hogy a gerincbetegségektől lehet, akkor hasogató fájdalom volt a karomban, lábamban. Arra kaptam Rantudil fortét, el is múlt pár nap alatt. Most a reggeleim borzasztóak, le vagyok merevedve.

Előzmény: sneeblejack (4914)
sneeblejack Creative Commons License 2018.01.15 0 0 4914

Szia !  Remelem hogy nem bantalak meg,hogy tegezlek.    Szeretnek toled tanacsot,eligazitast kerni.  Tavaly az MRI nekem porckorong servet igazolt,a IV-V gerinc csigolyanal.  Ezt megelozoen a bal labammal lerobbantam.  Voltam en reumatologusnal,ortoped orvosnal,neurologusnal.   Szedettek velem sztroid gyulladas csokkentoket,fajdalom csillapitokat.  Olyan stadiumban voltam,hogy egyszeruen nem tudtam ulve enni az asztalnal.  A legvegen olyan szinten begyulladt a bal labfejem,hogy ejszaka a lepedot sem tudtam elviselni.  A nagy labujam,oreguj, olyan szinten bedagadt,hogy koszvenyre gyanakodtak. A betegsegem alatt szedtem vegig a millgamma N, vitamint.  Koszvenyre szedettek velem Milurit nevu gyogyszert,de nemigen hasznalt.                          Nagyon ketsegbe voltam esve,mert senki nem tudta hogy mi a bajom..  Szep lassan,cca,, 6 honap alatt megszuntek a panaszok.  Talan annyi,hogy a nagy labujjamat nagyon meggyotorte a gyulladas,kisse erzeketlenne valt emiatt..   Szerinted,mi lehetet az ok,ami kivaltotta nalam ezt a betegseget ??   Ha van sejtesed,kerled hogy oszd meg velem..   Elore is KOSZONOM !! -:)

Előzmény: .ETNA. (4910)
sneeblejack Creative Commons License 2018.01.15 0 0 4913

Sziasztok !  A segitsegeteket szeretnem kerni.    Bal oldalon a lapockam alatt nem tul gyakran,de olyan reumatikus jellegu kellemetlen erzest tapasztalok.. Hala istenek nem tul gyakori..  Ha valaki netan erzett hasonlot,meg tudna irni nekem hogy mi okozhatja ezt ??                                                                      A sok ules,vagy tobb mozgas kellene..

BMff Creative Commons License 2018.01.14 0 0 4912

 

Egy 21 éves JIA-s ,,gyermek" gondolataiból:


Itt vagyok mostmár sokkal nyitottabb szemmel járom a mindennapjaim sötét utcáit.
S látom magamkörül a sok egészséges embert, akik nem élnek a lehetőséggel, hogy bármit kihozzanak magukból mert ők képesek rá, legyen az sport,tudomány,művészet vagy bármi mert őket az Isten ezzel ruházta fel egészséggel és lehetőséget adott a boldog életre.
S itt vagyok én, egészség boldogság nélkül, az elmúlt hat évben a boldog napjaim számát a két kezemen nem tudnám megszámolni, és még csak 21 éves vagyok, ebben az életkorban kellene a legboldogabb életet élni az embernek. De én mégis a magány, boldogtalanság útján vagyok és az a gondolat hogy azon is maradok mindenapjaim estéjén szomorúsággal, keserűséggel tölt el, könnyeimbe belefulladva.
A jövömet mindig is elképzeltem de ahogy telik az idő minden elhaloványodik a boldog jövőre nézve. Igen, boldog akarok lenni, egy család nekem semmi más nem kell hisz annál nagyobb öröm,szeretet amit tőlük kapnék nincs.
A pénz hmmm mivan ha pénzem lesz és van, semmi a pénz nem a boldogság az nem ad semmit csak anyagi biztonságot, de nekem az sem kell minek nekem biztonság ha nem vagyok boldog?
Szóval nem értem az egészséges embereket a mai világban, miért nem küzdenek hisz lehet jövőjük és boldogságuk.

ErzsébetF Creative Commons License 2018.01.12 0 0 4911

Szervusz!

Hálásan köszönöm a segítő, hasznos válaszodat, melyet továbbítom az ismerősömnek.

Üdv. Erzsébet

 

Előzmény: .ETNA. (4910)
.ETNA. Creative Commons License 2018.01.12 0 0 4910

Ja és még annyi, hogy a Trexan (ami pontosan ugyanaz, mint a Metotrexat) 2800-3000 Ft között van, a receptet természetesen majd az itteni reumatológusa fogja felírni.

 

Az átállás szempontjából fontos, hogy rendelkezzen elegendő Enbrellel, hogy lehetőleg túl sok idő ne maradjon ki, esetleg le is levelezheti abban a városban működő biol.terápiás központtal, ahová költözni szeretne majd. Nem kell sokat várni, hiszen ez egy folyamatos kezelés. Anno én Miskolcról jelentkeztem át Budapestre (illetve közben Németországban is éltünk), amikor már itt laktunk és simán ment, de mivel ezt hetente kell szúrni, fontos, hogy előkészítse a "terepet" :-)

 

Egyébként, nem tudom, hogy az Enbrelnél hogy van, gondolom, ott is havi adagot adnak ki egyszerre (tehát 4 db injekciót), én Simponit kapok, abból havonta csak egy injekció kell.

 

Egyszóval, ha úgy jön haza, hogy van 4 db injekciója arra a hónapra a táskájában, a lakcím bejelentést itthon a kormányablaknál gyorsan megcsinálja (és ha még nincs munkahelye, akkor bemegy az adóhivatalba szerződést kötni), előzetesen kértek neki időpontot az x kórházba, ahová már levélben jelzitek, hogy ő ez már kezelt, külföldről hazaköltöző beteg lenne, aki szeretné itthon folytatni, akkor mire a következő havi 4 db injekció kell, már "sínen lesz" az orvosi kartonja!

Előzmény: ErzsébetF (4908)
.ETNA. Creative Commons License 2018.01.12 0 0 4909

Szia!

 

Nyugtasd meg, hogy INGYENESEN kapjuk, a külföldi orvosi leleteivel elmegy valamelyik magyarországi biológiai centrumba, Budapesten pl. az ORFI, vagy az Irgalmasrendi, Miskolcon a Szent Ferenc kórház stb., stb., és ott kéri, hogy folytatni szeretné az Enbrelt. Havonta kell kiváltani, de ha nincs gondja, három havonta egyszer kell elmenni az orvoshoz. Felírja a három szert (nem receptre, hanem egy OEP-es igénylő lap-szerűségre) és azon szerepel, hogy adott hónap, melyik napján lehet kiváltani.

 

Annyi szükséges hozzá, hogy Magyarországon rendelkezzen egészségbiztosítással, illetve állandó magyarországi lakcímmel. Ha nincs munkája még, de van bejelentett (!) állandó magyarországi lakcíme (akár pl. egy rokon stb., amíg nem vesz itt lakást), akkor a NAV-nál köthet ilyen szerződést és havi 7000 Ft körüli összeget kell fizetnie és teljes körű egészségbiztosítást kap érte, beleértve az ingyenes biológiai terápiát is! Miután munkát talált, természetesen a NAV-nál a szerződés megszűnik (a NAV automatikusan kiértesíti majd erről, hiszen látják, hogy a nevére már x.y. cég fizeti a TB-t) és onnantól kezdve a munkahelye vonja a béréből a TB-t.

Előzmény: ErzsébetF (4908)
ErzsébetF Creative Commons License 2018.01.11 0 0 4908

Szervusztok!

Erzsébet vagyok.
Ismerősöm külföldről szeretne hazaköltözni. Sajnos reumatoid artritiszben szenved már több mint 5 éve, Enbrel injekciót használ 2 éve heti 1 alkalommal a Metotrexát mellé.
Külföldön van rá támogatás. Magyarországon nézve az árát, 275.000,- Ft. Emiatt nem mer hazaköltözni, nem találna olyan munkahelyet, ahol annyit keresne, hogy havonta ki tudja ezt fizetni, s még a megélhetése is biztosítva legyen. Tudtok valamilyen módot rá, hogy támogatást kapjon az injekció árához?
Válaszotokat köszönöm!

.ETNA. Creative Commons License 2018.01.10 0 0 4907

Igazán nincs mit, nem fáradtság átadni a tapasztalatokat, információkat.

 

Ha kiderül, hogy valóban RA, majd nagyon kell Rá figyelned, mert általában egy elég erős lelki megrázkódtatáson megyünk keresztül azután, hogy a reménye is szertefoszlik annak, hogy talán csak "egy kis megfázás" és "holnapra már jól is leszek".

 

A "véglegesség", a "gyógyíthatatlanság", a "csak az állapotot, tüneteket tudjuk kezelni" helyzet elfogadása nem túl egyszerű. Biztasd, hogy adja ki magából a dühét és keserűségét, de közben egy percit se felejtse el, hogy VAN REMÉNY, számtalan gyógymód, többféle biológiai terápia, gyógyszer, kezelés stb. létezik! Fontos, hogy túl sokáig ne sirassuk ez "elveszett" dolgokat, tevékenységeket (na ez a legnehezebb, amikor meglátok a boltban egy tűsarkú cipőt, amit 2005-ben kb. azonnal megvettem volna, de a viselésére ma már esélyem sincs, hááát, úgy odavágnék valamit a földhöz, pedig ez amúgy csak egy vacak cipő, bagatell ... van, aki életében nem hord soha magassarkút .. de hát ez van, ezt érzem, nekem ez rossz és kész), gyorsan át kell állni, kevesebb erőltetés, másféle módon történő napi munkavégzés. Pl. igenis leülök a buszon, mert ha egy gyorsjáraton végig állok, az - még ha fájdalmat nem is generál - nem tesz jót az ízületeimnek, nem akarom már egy nap alatt kitakarítani a lakást, elfogadom (az elején ez sem ment simán) a segítséget, sőt, már kérem is, mert igaz, hogy egyedül is simán bukóra tudom állítani az ablakot, de ha nem muszáj, inkább nem teszem ki magam hirtelen csukló (térd, váll stb.) mozdulatoknak, mert a kényelmetlenséget (ami nem fájdalom!), azt, hogy ez "régen" nem váltott ki ilyen érzést (nem is "tudtam", hogy vannak ízületeim), még most is tapasztalom.

 

Köszönöm szépen a jókívánságokat, hasonló jókat kívánok Édesanyádnak is!

Bármikor, ha van kérdésetek, csak írj. Egyebekben pedig, ha privátban szeretnél kérdezni valamit, arra is van lehetőség, a nicknevemre kattints rá, feljön az adatlapom, ahol az e-mail címem is nyilvános (a "küld" gombra katt).

Előzmény: Salty357 (4906)
Salty357 Creative Commons License 2018.01.06 0 0 4906

Szia! 

Nagyon köszönöm a válaszod és hogy időt szántál rám:)

igen én is a szeronegativ RA-ra gondolok, de nyilvan nem vagyok orvos.. sajnos... Viszont időközben megpróbáltam Anyát bejelenteni az Irgalmasrendibe, de marcius közepe előtt nem tudtak időpontot adni, addig pedig nem szeretném, hogy szenvedjen. De szerencsére szereztem egy privát elérhetőséget dr Szentesi Margithoz így 2 hét múlva megyünk hozzá.

Székletvizsgálata is volt Anyának természetesen, az is negatív szerencsére. Viszont a háziorvosa még megkérte, hogy a reumatologus doktornő előtt menjen el egy neurologushoz. Megtörtént. Majd némi tanácstalanság után az orvos belekapaszkodott a B12 felszívódási problémába és, hogy nagyobbak a vörösvértestei ezért felírt neki valami gyógyszert amit epilepsziások használnak és az idegvégződések gyulladására hatásos. Pár napja szedi s bár alapvetően nem változik az állapita, viszont megszűntek az éjjeli fájdalmai, így legalább végre hónapok után tud aludni:)

Rengeteget kutakodtam az elmult hetekben és meg sem gondoltam volna, hogy ennyien küzdenek ezzel a szörnyű betegséggel amiről eddig még nem is hallottam... de örülök, hogy akár a Te példádat látva is van okunk a reményre, hogy a betegséggel is teljes életet lehet élni és remélhetőleg nem kell lemondania az aktív programokról a későbbiekben sem.

Még egyszer köszönöm a jótanácsokat és, hogy megosztottad a tapasztalataidat velem!

További kitartást és jó egészséget kívánok Neked!

Előzmény: .ETNA. (4905)
.ETNA. Creative Commons License 2017.12.31 0 0 4905

Szia!

Elég összetett, hirtelenjében egyik autoimmunra sem ismertem rá egyértelműen, pedig néhányról már hallottam, olvasta, igaz, mindenkinél másképoen jelentkezik. Nekem is sokízületi gyulladásom (RA) van 2006-tól. A csomók, un. reumás csomók is lehetnek, az pedig, hogy a reuma faktor érték a referencia tartományon belül van ... nos nem zárja ki pl. az RA-t 100 %-osan, mert un. szeronegatív RA is van. Ebben az esetben a vérképben nem magas a vérsüllyedés stb., de pl. a röntgen (kézről, lábról) és az asszimetrikusan jelentkező (bal csukló, jobb térd, vagy bal váll, jobb könyök stb., stb.) gyulladások, az észlelt tünetek alapján, az orvos számára egyértelmű ...

Az Irgalmasrendibe járok (Frankel Leó utca) és Dr. Lányi Éva főorvosnő az orvosom, 0614388517 a telefonszáma. Van magánrendelése is, én szakrendelésre járok, így erről (díjak, időpont stb.) nem sokat tudok, de őt merem ajánlani, lelkiismeretes, igaz, sok betege van, de ha a magánrendelésen kezditek, biztos tud segíteni és később már szakrendelés is elég lesz. Nem írtad, hogy vidéken hol él Anyukád, ha véletlenül Miskolcon, Borsodban, ott is van a Szent Ferenc kórházban ismerős orvos! Persze az, hogy - ha jól értettem - antigének jelenlétét is nézték a vérében és nem hozott eddig eredményt, az elvileg kizárja az adott antigénhez kapcsolódó autoimmun betegséget. A fogyás is jellemző az RA-ra, a véraláfutások is van akinél megjelennek, de az antitesteket kimutatja a vérkép! A Hashimotó mellé, simán társulhat más autoimmun is. Fontos lenne a célirányos kezelés mielőbbi megkezdése érdekében egy diagnózis, hogy mi is az a fránya kórság, ami ledöntötte a lábáról. Ha eddig még nem volt, pl. egy parazita vizsgálat (székletből) sem ártana.A Lyme-kórnál, ha ELISA teszt volt, csináltassatok egy Western Blot tesztet is.. Lymr- kór terén, Budapesten az Istenhegyi Génklinika orvosa,  Dr Esztó Klára a csúcs !

http://igdklinika.hu/orvosaink/dr-eszto-klara/

Szurkolok, hogy mielőbb legyen diagnózis!! Majd írj, ga lesz előrelépés!

Előzmény: Salty357 (4904)
Salty357 Creative Commons License 2017.12.21 0 0 4904

Sziasztok,

végső elkeseredésemben írok ide, hátha valaki még olvassa a fórumot és tud nekem segíteni.

Anyukám egy nagyon aktív hölgy volt. Jelenleg 63 éves. Hetente 3-4-szer járt különféle edzésre és rengeteget túrázott de elvileg sohasem volt kullancscsípése, lyme tesztje negativ.
Évek óta vashiányos vérszegény, és pajzsmirigy betegsége is van (hashimoto...), de ezen kívül semmi egészségügyi problémája nincs.
2-3 évvel ezelőtt a gyomra, nyelőcsöve, nyelve, szájpadlása gyulladt be időről-időre, ami el is múlt néhány hét után.
Tavaly ősszel hirtelen elviselhetetlen ízületi és csontfájdalmai lettek és 8 kilót fogyott. A végtagjai fájtak főleg a lába és a csuklója amelyen csomók is keletkeztek amelyek azóta sem múltak el. Egy Apranax kúra után valamelyest helyrejött, kevésbé voltak fájdalmai és fel is szedett néhány kilót. Újra elkezdett túrázni is, de az állapota korántsem volt olyan mint régen.
Idén tavasszal a csuklója belső részén és a hasa alatt a combhajlatában véraláfutás szerű kisebb foltok jelentek meg, melyek azon kívül, hogy ott voltak semmilyen kellemetlen tünettel nem jártak. Nem viszketett neki nem hámlott.... Majd a nyár folyamán egyszer csak elmúltak maguktól.
Idén nyár végén ismét elkezdődtek az elviselhetetlen fájdalmai és az állapota sokkal rosszabb mint tavaly volt. A csuklói a térde és a bokái be vannak dagadva, a lába nem fér a cipőbe, zsibbad, bizsereg a láb- és a kézfeje, erőtlenek a kezei, alig tud már megfogni dolgokat, a lábai instabilak, nem tudja őket kinyújtani nehézkesen jár és mindemellett iszonyú fájdalmai vannak főleg a lábaiban a sípcsontjában. Ismét nagyon lefogyott és egyre gyengébb. Sokat alszik. Nyílván a depresszió miatt is hiszen nagyon mozgékony volt és most már menni is alig tud. Még erőlteti az edzéseket (főleg jógát) hetente kétszer, mert nem akarja elhagyni magát de már az is kínszenvedés a számára. A reumatológusa egy szteroid kúrát és kezeléseket írt fel neki, de az sem segített.
Havonta jár vérvizsgálatra a vérszegénysége miatt és a pajzsmirigyével is, ezen kívül csináltattunk Lyme tesztet és autoimmun tesztet is. Minden lelete negatív eddig. Bár nagyon furcsállom, hogy mivel elvileg a pajzsmirigy betegsége is autoimmun eredetű hogyan lehet az autoimmun lelete negativ. A reuma faktor is határértéken belül van, ezért elég tanácstalanok vagyunk.
Jelenleg egy B12 és folsav kúrát írt fel neki a körzeti orvosa, mert állítólag B12 felszívódási zavara van, de sajnos ennek sem érezzük áldásos hatását. Ezen kívül góckutatás folyik nála, de mivel ő vidéken él sajnos az ottani orvosok nem nagyon foglalkoznak vele, folyton mi találjuk ki milyen vizsgálatot szeretnénk a háziorvosa pedig beutalja.

Mivel én Budapesten élek szeretnék itt találni egy megbízható rheumatologust aki a sokizületi gyulladásokra specializálódott. Esetleg ha van ötletetek írjátok meg kérlek!

nagyon reménykedem, hogy hamarosan találunk egy megoldást ami elviselhetoőbbé teszi a mindennapjait.

nagyon köszönöm előre is!!!

sz.margo Creative Commons License 2017.11.24 0 0 4903

Szép jó napot mindenkinek!

 

Én még nem jártam erre, de most van egy gondom, amit szeretnék megkérdezni és ha valakinek esetleg van információja akkor szívesen fogadom!

A csontritkulásomra eddig szedett gyógyszer helyett most akar a reumatológus dokinő váltani PROLIA félévente adható injekcióra, mivel romlott az eredményem. Sajnos ahogy utánanéztem és elolvastam a mellékhatásait, annyira sokkoló lett számomra, mivel mind olyan tüneteket sorolnak fel gyakori mellékhatásként, amik már amúgy  is megvannak, reumatikus fájdalmak, fog, állkapocs problémák, különböző fertőzések, pld. húgyúti és felső légúti is és még sok egyéb. Szóval nem szeretnék még több bajt magamnak, mint ami már amúgy is van és honnan tudnám, hogy most még a szuri is rátett e egy lapáttal, ha érzem ezeket a bajaimat? Ha bárkinek van ezzel kapcsolatban tapasztalata, vagy hallott róla, előre is köszönöm a válaszokat!

.ETNA. Creative Commons License 2017.11.16 0 0 4902

Szia! Még nem feküdtem - szerencsére - kórházban (RA-s vagyok), de ha pl. "vizes" kezelést is előírnak, esetleg fürdőruhára is szükség lehet, de gondolom ezt már tisztáztátok az orvosoddal.

 

A tornaruha az lehet egyébként, természetesen szabadidőruha is, no és ha szedsz valamilyen gyógyszert, feltétlenül vidd magaddal.

 

Ambuláns lapok, eddigi leletek (még akkor is, ha az ORFI-ban végezték a vizsgálatokat) ... ilyesmi, ja és telefontöltő, fülhallgató, szemüvegek, ilyesmik (amiket sokszor otthon felejt a nagy izgalomban az, aki kórházba készül) :-)

Előzmény: Nnorinn (4901)
Nnorinn Creative Commons License 2017.11.15 0 0 4901

Üdv! lehet, h nem a megfelelő helyen érdeklődöm.... RA -s vagyok (elvileg) kivizsgálás és kezelés miatt kell befeküdnöm az orfi ba. van e vmi tudnivaló az általánosságban leírtakon kívül (evőeszköz, tornaruha...)köszönöm a válaszokat előre is!

Luigi50 Creative Commons License 2017.11.08 0 0 4900

Kedves Adrien ! Előre is nagyon szépen köszönöm. laliapa@citromail.hu ra írjál légyszíves. Lajos

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!