"Ha ezek csak szoftveres problémák, akkor csak frissíteni kell a többin és már mehetnek is majd forgalomba.. A próbaüzem zajlik x kocsival és Tamásék így is eléggé elfoglaltak. Gondolom a covid is beüthet(ett) ami megint csak nem segíti a projektet."
Egy kész termékről beszélünk,nem ezek a prototipusok.Otthon nem lehet programot írni,javítani?
Tipp: ha készülnek, és jönnek is - gondolom a gyermekbetegségek leküzdésére koncentrálnak a forgalomba adott kocsikon. Ha ezek csak szoftveres problémák, akkor csak frissíteni kell a többin és már mehetnek is majd forgalomba.. A próbaüzem zajlik x kocsival és Tamásék így is eléggé elfoglaltak. Gondolom a covid is beüthet(ett) ami megint csak nem segíti a projektet.
Március elején volt róla szó, hogy hamarosan lehet egy vagy több újabb kocsi forgalomban.
Itt a tavasz, kinrándulók - szerintem jól jönnének :)
A KISS vonatokkal kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy a fehéroroszok folyamatosan szállítják Magyarországra a szerelvényeket? Mostanában nem láttam MÁV bejelentést, hogy további szerelvényeket helyeztek forgalomba.
Több minden van rajta, Válaszd a vasutat, A vasút összeköti Európát, Válts vasútra és Úton egy zöldebb Európa felé. Sajtóközlemény lesz, de fenntarthatósági témában, külön a motorvonatról nem, az csak illusztráció.
Ahogy paca ots. írja, van rack, oda mennek a nagyobb cuccok. A fej feletti polcok valóban elég jelképesek, hisz vertikálisan eléggé ki van dekázva a hely.
Én ritkán járok odakint, de 2017-ben Salzburgban felszálltam egy ilyen hatrészes WB-lomra, és ott minden második ülésen volt egy szalag körbetekerve, hogy "Reservier für Ihre Komfort", azaz az "Ön kényelme érdekében lefoglalva". Abból elsőre úgy tűnt, mintha csak az ülőhelyek felét adnák el.
És hát - amikor még dolgoztunk nekik - vittünk álló utast dögivel, alapból, vagy nem alapból, azt nem tudom. :)
A lenti okfejtésed egyébiránt ül.
Az elmélet - és tapasztalatom - szerint a társaságok bekalkulálják, hogy bizonyos - napi, vagy egyéb - csúcsokban, egyes vonatoknál zsúfoltság lesz. Mindenre nem lehet, és nem is kell tervezni.
Azon kevésbé van összeheringezve az ülőhely, ergo nagyobb a tánctér. Legnyilvánvalóbban a beszállótérnél látszik a különbség. Onnan arányosítottam vissza kb. 400-ra.
Majd megnézem pontosan mennyi, de nincs nagy jelentősége sem itt, sem ott. A WB sem visz alapban álló utast. Az a HÉV-ek, metrók, villamosok sajátja.
Megvan, ezt írtam is, szándékom szerint elég egyértelműen.
A MÁV-Start első olyan járműve aminek az állóhelyeit is az össz. férőhelybe számolják a menetrend/kapacitás tervezéskor, azaz deklaráltan nem cél minden utasnak ülőhely biztosítása, az a Citylink. És nem csak reggeli csúcsban.
A HÉV ezzel analóg és nem a KISS-szel. Ez nagyjából éppen a nagyvasútnak (~ OVSZ I.) és a helyi jellegű vasútnak (~ OVSZ II.) nem csak a műszaki paramétereiben való eltérésből következik (eltérő sebesség, némileg eltérő baleseti kockázat), de az utasforgalom jellegéből is. Az utasok kisebb távolságokra hajlamosabbak elfogadni ha nem jut ülőhely, így tesznek a szolgáltatást megrendelő szervezetek is.
Az összes többit 100% ülőhelyfoglaltság esetén már telinek számítanak. Bár való igaz hogy valahol a 700 oldalas dokumentáció egyik megjegyzésében ki van matekolva xx [fő/m2] és yy [kg/utas+csomagja] mellett egy elméleti terhelhetőség is, nagyjából azért hogy biztosan ne szakadjon be a padlólemez - csak ezt figyelembe venni nem lehet és nem is gyakorlat. Tudvalevően tartósan 250 utassal frekventált vonatszámba inkább be van tervezve a második Flirt-egység mint hogy szólóban maradjon.
A járvány, a bezzeg tegnap előtt is műszaki hiba miatt kimaradt második egység és a reggeli csúcsban befelé Érdnél elfogyó ülőhelyek nagyon jó muníciók de csak akkor ha a lényeget nem akarjuk érteni és nem a lényegről akarunk beszélni. A lényeget viszont remélem érthetően elmondtam.
Oltári nagy az arcod, de... Pl. pályás, biztosítóberendezéses szempontból vannak igencsak azonos dolgok. Okoz is gondot jelenleg a tervezésnél. Másrészt: Te is csak feltételes módról beszélsz: "simán lehetnek mások". Ha tudsz valami szabványt, rendeletet, akkor idézd be. Ha meg nem, akkor légy szerényebb! Én kérdeztem, de eddig meggyőző választ nem kaptam.
És az megvan, hogy csúcsban a Flirt-ek is bőven visznek álló utasokat, és valószínűleg a KISS-ek is fognak, ha nem lesz már pandémiás helyzet? Magyarul ugyanolyan tömöttek is lesznek a csúcsban a KISS-ek, mint a HÉV-ek. Függetlenül attól, hogy papírra mit vetnek. És a 150 m-nyi emeletes dobozból semmivel nem lenne könnyebb a mentés, mint egy 120 m-nyi földszintes (értsd nem alacsonypadlós) járműből.