Keresés

Részletes keresés

Mumu Creative Commons License 2005.08.07 0 0 417

Nehogy mar azt higyed hogy az ingem nincs kozelebb a mas ingenel !

Csak hogy  itt a magyarok serelmeit masok kepviselik ,egyesek  csak azt, sot bantoan egyoldaluan.Semmit sem gyulolok jobban mint a dolgok egyoldalu magyarazatat: hiszen ez vezetett mindig a nagy metakommunikacios hibakig...sezzek legtobbszor a mi vesztunket hoztak amgukkal..Ha nem is igy hivtak regebben ezzeket a hibakat  megis ez volt a legtobb haboru,uldoztetes oka.

Hogy  egy kozosseg,akar egy nemzet, udvozoljon szuksege van eppen ugy mint az egyenek egy bizonyos jutekonysagra,legalabb ugyanannak a mercenek az alkalmazasara sajat magaval szemben mint az idegennel szembe . Az erkolcsi eroseg a sajat ugyunk biztos igaznak tartasa ,magabiztosagunk csak akkor lehetseges ha nem mint egy elmaradott nep,elkepzeleseben csak sajat magat kenyzserul  vedenie es igy maganak messzemeno licencet adnia arra amit masnal elitel.

Azzontul az universalis hajlandosag a tortenelmet sajat szemszogbol atirni sajat tetteinket mindenkepen pozitivnek kinyilatkoztatni es eltuntetni azzokat a serteseket amit mi teszunk masoknak az a kovetkezo generacioval szemben is bun,mert   egy torz tovabbadasat a valosagnak adja es noveli a veszelyt a tovabbi arbitrariumra.

Skandinav tanulsag,a sokoldalu megvilagitasa a tortenelmi esemenyeknek,a targyilagos tortenet iras es ezzel a nemzet tobbsegenek realis,jozan hozzaallasa a sajat  multjahoz,az ellenfelei multjahoz es a kepeseg ezzekkel a nem megvalaszthato szomszedokkal meszebbi partnerekkel-kortarsakkal  valo tovabbi   es kesobbi egyutteles..

Az en szerepemet itt a vitak dinamikaja hataroza meg.Eszrevetted-e hogy egy vitaba ha valaki egy szelsosegesebb vagy egyoldalu nezetet kepvisel a masik ,a vitapartnerre ohatatlanul  kihelyezkedik a masik extrem pontra ,hogy ellensulyoza a szubjektiv vagy nem komplekt  allitast ?

MNiutan itt  tarsaim legtobbje a magyar allaspontot keopvislei es csak azt,kenytelen vagyok a masik oldaltis legalbb is megemliteni

 

Előzmény: -Survivor (416)
-Survivor Creative Commons License 2005.08.07 0 0 416
".....szukseg van egy sajat magunk ugyen feulemelkedo es universalisan elfogadhato erkolcsi hozzaallas: az pedig minden kollektiv intezkedes elleni erkolcsi eliteles ......"

igazad van, Mumu!
de hogy a tukrot eled tartsam:
hany beirasod volt eddig itt a forumban a zsidosag elleni - faji alapon elkovetett - tomeggyilkossag miatt?

es...es...

hany beirasod volt eddig a magyarsag elleni - faji alapon elkovetett - delvideki es szekelyfoldi tomeggyilkossag miatt??

de ugyanez elmondhato altalanossagban a magyar mediarol es kozeletrol is.
megdobbento, hogy az artatlan es kizarolag magyarsaga miatt legyilkolt 40.000 delvideki magyarrol nema kuss es csend ( a 13 szarazajtairol pl. ugyszinten)
de ugyanakkor .........

valami nagyon hibadzik.........vedd eszre!!!!
az artatlan es faji alapon legyilkolt akkor is aldozat ha zsido, ha magyar.....de ott valami nagyon nincs rendjen, ha az egyikrol megemlekezunk On and on and on minden nap, a masikrol meg soha egy budos szo erejeig sem!!!!!

aztan:
hany zsido vere tapad kozvetve vagy kozvetlenul magyar kezhez???
es hany zsido vere tapad kozvetve vagy kozvetlenul roman, szlovak, lengyel, orosz, ukran, eszt, litvan, francia(!!) stb. kezhez????

es - kivancsi vagyok - vajon te szerinted a felsorolt naciok fejet mennyire kalapaljak es basztatjak nap mint nap a holocaustert??
elarulom: kozel sem annyira es annyit mint a magyaroket!!!!
azert ez is nagyon de nagyon furcsa!!!!!

S.


Előzmény: Mumu (375)
Boszorka Creative Commons License 2005.08.07 0 0 415
Ez a szudéta német dolog is csak olyan mondvacsinált. Én már többször láttam mikor gyűléseket szerveztek egy csomó ősöreg ember. Meggyőződésem, hogy a német fiatalokat ez már egy cseppet sem érdekli és nekik van igazuk. Ugyanígy van ez a valamikori Königsberg környékéről elüzöttekel is. Néha elnosztalgiázgatnak a régi időkön aztán annyi. Nem nyalogatják örökké sebeiket és ha az érintett korosztály kihal, már a kutya se fog törödni az egészel. Na és nálunk az érintett korosztály már régen kihalt és ha nem jön Antall a 15 millió magyarral akkor itt se lenne ez már téma. Mellesleg a nagyszüleim egész nagykiterjedésű rokonsága partiumban élte le életét, de nálunk otthon ez soha nem volt téma. Ők ott mi itt és kész.
Törölt nick Creative Commons License 2005.08.07 0 0 414
Mumu, szerinted enélkül nem verik a magyarokat a Délvidéken, nem félemlítik meg őket Erdélyben, stb.? Így is ugyanaz van, mert a szerbek és a románok rájöttek, hogy a magyarokkal bármit büntetlenül meg lehet csinálni, mert az anyaország vezetői szarnak rájuk!
Ha nem lenne szudétanémet követelés, te sem tudnád őket emlegetni. Ha mi is kiállnánk a kisebbségek érdekében, talán Európában is lassan tudatosulna a dolog - eredménytől függetlenül.

"A Magyarorszagon elo kibicnek semmi sem draga.O csak a sajat nemzeti onerrzetet patyolgatna magat nagy hazafinak mutahatja , esetleg egy kis balheval gyarapodik,mig a masik ott el a provokalt tomeg kozott ,semmi eselyel " hogy jonnek a magyar csapatok " ?"

Pátyolgasd te a saját mittudoménmilyen érzetedet, ne szólj bele az enyémbe. Ha meg valakit kibicnek nevezhetsz, az te magad vagy, annak ellenére, hogy Aradon születtél.
Előzmény: Mumu (413)
Mumu Creative Commons License 2005.08.07 0 0 413

Mi lenen az eredmenye? Mennyivel lenne jobb az ottani magyaroknak ?

Miert jobb az itteni sajat orszagukba lakoknak az ha a roman,szlovak szomszed buntetlenul leszidhatja a magyart ezzel az okkal is ,ha a vajdasagi hazakon megjelenek a halalfenyegetesek.Hol van a tett es  az eredmeny kozotti arany ?

Miert nem engeditek hogy a magyar hataron tuliak tobbsege (es nem az ebbol a politikabol elo es innen finanszirozott megelhetesi felhaborodok keves kovetoikkel )  hatarozzak meg milyen kovetelesekkel jonnek a trianoni profitalokkal szemben ? Mi kell nekik inkabb ,megfelelo lehetoseg lassan -lassan egyes kondiciokat megvaltoztatni  vagy teoretikus elegtetelt kerni majdnem nulla eselyel ?

A Magyarorszagon elo kibicnek semmi sem draga.O csak a sajat nemzeti onerrzetet patyolgatna magat nagy hazafinak mutahatja ,  esetleg egy kis balheval  gyarapodik,mig a masik ott el a provokalt tomeg kozott ,semmi eselyel " hogy jonnek a magyar csapatok " ?

Előzmény: Törölt nick (412)
Törölt nick Creative Commons License 2005.08.07 0 0 412
Attól követelni még lehetne. De az impotens magyar külpolitikától semmit nem lehet elvárni.
Előzmény: Mumu (411)
Mumu Creative Commons License 2005.08.07 0 0 411

De nem kovetelsre..nezzd meg a szudeta es szileziai nemetek orokzold kereset a lengyel es cseh kormanyokkal szemben es ugyanazat a magyraok resszerol amire fittyet hany nem csak a szomszedos es erintett szlovak hanem a most mar csak indirekt modon erdekelt cseh kormany is.

Ugyanaz a kinai keres a japanokkal szemben. A bocsanat keres akkor hatasos es osszinte ha legalabb az erdekelt nep egy tobbsegenek neveben es kezdemenyezsere jon.

Igy sokerult a torok-gorog konfliktust megszeliditeni a kolcsonos segitseg nyujtason kesrztul a nem regi foldrengesek alkalmabol ,de nem sikeruzlt elerni az ormenyeknek a Musa Dagh esemenyekert (1915 )

Előzmény: Törölt nick (402)
Törölt nick Creative Commons License 2005.08.06 0 0 410
Egy ilyen ajánlás után valóban nem sok kedvem van hozzá. De ha majd lecsillapodok, lehet róla szó.
Előzmény: Boszorka (408)
Törölt nick Creative Commons License 2005.08.06 0 0 409
Miért? Konkrét történelmi kérdésekről nem is volt itt szó csak aktuálpolitikai témákról. Persze te eleve tudod, hogy én milyen vagyok, nyilvánvalóan.
Előzmény: Boszorka (407)
Boszorka Creative Commons License 2005.08.06 0 0 408
Ajánlanám figyelmedbe John Lukacs idevonatkozó írásait, na de azt ismert okokból, mert nem vagy előitéletes, ugyse olvasod el.:-)))
Előzmény: Törölt nick (406)
Boszorka Creative Commons License 2005.08.06 0 0 407
Hát történésznek nem vagy valami objektív, pedig annak kellene lenned! Na de majd kinövöd, van még időd.:-)))
Előzmény: Törölt nick (406)
Törölt nick Creative Commons License 2005.08.06 0 0 406
Előbb nézd meg talán, aztán nyilatkozz.

"Na ha az lett volna, akkor neked nem tetszett volna."

Gondolod te. Nem mondom, hogy hiánytalanul ismerem a korszak történelmét, de azért van róla egy képem. Történészhallgató vagyok elvégre. Te meg előítéletes és rosszindulatú.
Előzmény: Boszorka (405)
Boszorka Creative Commons License 2005.08.06 0 0 405
Hát én se passzióból tettem, de a tankönyvekkel ideig-óráig csak csak foglalkozni kellett, aztán gyorsan el is felejtettem mindet. Persze kezdeni a csonkamagyország nem ország stb. mondókával kezdtem iskolás éveimet, de az se tudott rám nagy hatást tenni. A trianon film pedig most lejáratta magát nálam rendesen, mert micsoda dokumentum az, ami az érzelmekre akar hatni. A dokumentumfilmenk az én felfogásomban dokumentálnia kell a történteket, tehát abszolute objektivnek kellene lennie. Na ha az lett volna, akkor neked nem tetszett volna.
Előzmény: Törölt nick (404)
Törölt nick Creative Commons License 2005.08.06 0 0 404
Ha a filmet láttad volna, tudnád, hogy nem nagyon van mit megkérdőjelezni rajta, mivel nem elsősorban az eseménytörténettel foglalkozik, hanem inkább az érzelmekre próbál hatni, nem kis sikerrel.

Másrészt rákosista és gulyáskommunista tankönyveket sem olvastam és nem is fogok, úgyhogy maradsz nálam olvasottabb.
Előzmény: Boszorka (403)
Boszorka Creative Commons License 2005.08.06 0 0 403

Biztos vagy benne, hogy amit a filmben láttál a tiszta objektiv igazság volt???

Tudod én, koromnál fogva, többféle szemszögből tanultam a történelmet. Mikor kb. a harmadik verziót oktatták, dühödten hazamentem és kértem az én okos apámtól egy könyvet, amiben mint fogalmaztam akkor, a "valódi" történelem van megírva. Nos akkor tudtam meg, talán 12-13 évesen, hogy olyan nincs és nem is lesz. Így aztán hagytam elmenni magam mellett a tanulnivalókat, olvastam mindenfélét, kialakítottam a véleménymet és most itt szégyenkezhetnék kiváló zutymó olvstárs előtt a műveltségemmel. De miután egy beképzelt nőszemély vagyok, inkább úgy gondolom, hogy neki lenne még behozni valója olvasmányok tekintetében.:-)

Előzmény: Mumu (400)
Törölt nick Creative Commons License 2005.08.06 0 0 402
De igen. Ezek a bocsánatkérések viszont nemzetközileg elfogadott gesztusok, mindenki bocsánatot kér a múltban elkövetett bűneiért, a japán vezetés a kínaiaktól és a koreaiaktól, az amerikaiak a japánoktól, a németek a ruszkiktól, stb., ez teljesen általános.
Előzmény: Mumu (397)
Mumu Creative Commons License 2005.08.06 0 0 401

Megegyszer: A  tobbes masodik szemelyes megszolitas nem Neked szol ,nem szemelyes, ez csak egy stilusi szokas,bele ertem azokat a hasonloan gondolkozokat vagy hasonlo koruakat akiknek altalad valaszolok.

Kerlek

Előzmény: Törölt nick (399)
Mumu Creative Commons License 2005.08.06 0 0 400

En lattam. Sot  (megsugom Neked ) kulon meghivassal...

Magam is sokat nem tudtam a film lataig.Elfogadom,ugy mint a magyar allaspont tiszta megvilagitasat. Nem ketelkedem valosagaba. Hianyzik a masik oldal  kontra vetitese,de azt megteszik ok a sajat fiaiknak.Igy allhatunk megint egy generacioval idosebben egymasal tovabbra is szemben...

Előzmény: Törölt nick (388)
Törölt nick Creative Commons License 2005.08.06 0 0 399
Na jólvan, Mumu, ha nem érted, akkor nem tudok mit csinálni, nem tudom világosabban megfogalmazni. Eszméletlen, hogy már megint milyen elvont badarságokat képzelsz bele a szerintem teljesen egyértelmű, érthető és sugalmazásoktól mentes fogalmazványomba. Javaslom, olvasd el még egyszer, hogy megértsd.

De ami leginkább felháborít, az ez:

"A sok emlitese azzonban azert van ,eppen miatatok akik nem vagytok hajlandok valami csunyara ,valamire olyanra emlekezni amely nem ferne be az elkepzelesetekbe a sajat tortenelmunkrol .Egyszeruen ami nem szep ,ami nem igazolja nagyszerusegunket az nincs vagy legalabb is ne zavarjunk vele..."

Azon túl, hogy én ilyet - már megint! - nem mondtam és nem is gondoltam, csak te fantázálod bele a mondandómba, felhívnám a figyelmed, hogy épp a trianoni megemlékezéseket hiányolom, ami ugye nem nevezhető "szépnek", vagy olyasminek ami "igazolja nagyszerűségünket". Remélem, legalább ezt megérted.
Előzmény: Mumu (396)
Mumu Creative Commons License 2005.08.06 0 0 398

Jo,engedelyezem..

-:)

Marmimt  a  virtualis pokolba virtualis tuzes tronon ulve virtualis kis magyar angyalok latara...

Előzmény: Törölt nick (384)
Mumu Creative Commons License 2005.08.06 0 0 397

Rosszul emlekszem-e hogy Te is Tivadarral azt kovetelned hogy kerjenek bocsanatot Trianon-ert, mmeg hogy a magyar miniszterelnok hogy tudod elmenni egy itt tartozkodo szomszed orszag (amelyben melesleg magar alatvalok is elnek )  hivatalos fogadasara ?

Tehat ,egyenletet  teremtettel a most elo Trianon kegyeltjei es az akkori hatarozat hozoi kozott ?

Kinnek kellene tehat bocsanatot kernie ?Emlitetted Clemanceau unokajat vagy a hulye  megszallott Wilson unokakat ?

Nem beszelve a tokhulye,eltajolt  magyar delegaciorol.

nem,nem emlitetted.Akkor hibazok a feltetelezesembe hogy megis csak amai romanokra,szlovakokra stb. gondoltal ?

Azzokra akik szinten biztosak a tortenelmi igazsagukba es abba hogy ez egy ugymond kiigazitasa volt evszazadok  magyar elnyomasanak. Pont olyan jol vannak informalva sajat torteneszeiktol mint mi a mieinktol.Egyoldaluan.

 

Előzmény: Törölt nick (382)
Mumu Creative Commons License 2005.08.06 0 0 396

Azt hogy a Te korodbelinek a holocaust gyakori (hivatalos es nem szemelyes emlitese ) soknak tunnik, azt meg megis tudom erteni ha az eleted korulmenyei miatt nem talalkoztal olyan elmenyel ami ezt a megemlitest megalapozna. A sok emlitese azzonban azert van ,eppen miatatok akik nem vagytok  hajlandok valami csunyara ,valamire olyanra emlekezni amely nem ferne be az elkepzelesetekbe a sajat tortenelmunkrol .Egyszeruen ami nem szep ,ami nem igazolja nagyszerusegunket az nincs vagy legalabb is ne zavarjunk vele...

Nos,ez ugy sotetben es egyedul el is lehet kepzelni,magadat abszolvalhatod es kiegyezhetsz sajat magaddal , csakhogy az elet nem ilyen konyoruletes.A magat minden felelosegtol  felszabaditott sajat letevel eltelt nemzet sorra kapja majd az ujabb fejbekolintast (lasd Trianon meg a masodik vilaghaboru ) attool a kozosegtol amely nem banik ilyne kegyeletesen a magyar tortenelemmel.Sot,meghatarozo esetkben es idokben a masik oldalra all. Itthon a mi dombunkon lehetunk Kiraly,de a mai  globalizalt kicsi vilagba ahoo a kapcsolatok necceben vagyunk kenytelenek elni,ez bizoyn csak hatrany.Ellentetes a tobbseg velemenyevel a holocaustrol ,foileg annak a tobbsegnek a velemynevel amely a meghatarozo megitelsekben naygobb szerepoet kap mint az a ressz amely esetleg az oszlopok mogul nekunk /nektek adna igazat.

Ez a vilagidegenseg 1000 eve karositja a magyart es ha nem lesz kepes  ahogy Te mondanad teli tokkel is, megerteni hogy bizony a kerdest ki kell beszelni fel kell dolgozni es ertekelni meg pedig az universalisan humanus beallitasba ,akkor sorra el lehetunk keszulve ujabb trianoni kenyszerekre (lehet az gazdasagi vagy nepkepviseleti is )

Mindemellett van a dolognak egy melyen emberi aspektusa is: az empatia hianya,a visszautasitas masok szenvedese elkepzelesenek,a masok artatlansaganak velelmenek  megtagadasa .Akinek csak a sajatjai irant van valami erzese az annyiszor fogja igaztalanak ertekelni a vilagot ahanyszor nem az o sajat serelmet veszik figyelembe. Az empatia hianya , "a biztosan megerdemelte " vagy az al naivitas  ,osszehasonlitas mas kriminalis tettekkel ezek   egymassal valo kompenzalasa,mint ha szamtanproblema lenne , erzeketlene tesz a realitas irant. Megegyszer ez nem Neked szol ez altalanos megallapitas.De elgondolkozhatsz Te is rajta

Előzmény: Törölt nick (381)
Törölt nick Creative Commons License 2005.08.06 0 0 395
Keresd, felőlem. Azt hiszed, én találtam ki?
Előzmény: Mumu (394)
Mumu Creative Commons License 2005.08.06 0 0 394
Akkor csak szeptemberbe..de megkeresem,hidd el nekem.
Előzmény: Törölt nick (386)
Törölt nick Creative Commons License 2005.08.06 0 0 393
Eddig...
Előzmény: Boszorka (392)
Boszorka Creative Commons License 2005.08.06 0 0 392

Hehe... majd meglátod ha megéred, hogy az ember idősebb korára jut el abba nyugalmi állapotba, mikor már sok minden nem érdekli.

Megnyugtatásodra nekem csak 13. havi fizetésem volt amíg dolgoztam. Nyugdíj csak szigorúan 12 van. Na és miután már ismerlek, gondolom trianonnal kapcsolatos a nevezetes dátum, de az se érdekel és a film se érdekelt. Igaz a sorstalanság film se, mert nem szeretem a megfilmesített irodalmat. Rendszerint nem tesz jót a könyvnek a film, mert ha olvasok elképzelek valamit, aztán a filmen máskép néz ki, akkor csalódás. A műveltségem meg olyan amilyen. Eddig még nagyobb szégyenbe nem kerültem miatta.

Előzmény: Törölt nick (390)
Törölt nick Creative Commons License 2005.08.06 0 0 391
Ráadásul ha jól értelmezem, azt em tudod, mi történt 1920. június 4-én. Hát büszke lehetsz a műveltségedre és úgy eleve a hozzáállásodra.
Előzmény: Boszorka (389)
Törölt nick Creative Commons License 2005.08.06 0 0 390
Hát a te élethosszod engem még annyira sem érdekel mint téged az az előtti dolgok. Nem értem, hogy lehet valaki ilyen flegma ennyi idős korában. Lényeg, hogy meglegyen a 13. havi nyugdíj, osztán kalap. Szép.
Előzmény: Boszorka (389)
Boszorka Creative Commons License 2005.08.06 0 0 389
Nem tudom mi volt junius 4.-én, de atomcsapás biztos nem és az elmúlt 70 évben, mióta élek egyéb nagyobb katasztrófa sem. Ami meg azelőtt volt, kit érdekel.:-)))
Előzmény: Törölt nick (387)
Törölt nick Creative Commons License 2005.08.06 0 0 388
Még valami: (elnézést, hogy teleírom a topikot, ígérem, befejezem)

Jól megvilágítja a Holocaust-dömping valóságát az, ha megnézzük, hányan látták a kb. a Sorstalansággal egy időben elkészült Trianon c. filmet. Egész Budapesten egy moziban lehetett csak megnézni, és ott is, azt hiszem, heti két vetítés volt... Mi ez, ha nem tudatos elhallgatás? Szerencsére feltűnik a film egy-egy torrent-oldalon, úgyhogy nekem is sikerült letöltenem. Szánalmas, hogy egy ilyen filmet csak állandó keresgéléssel és nem kis szerencsével lehet megszerezni és megnézni. Pestre kisebb túracsoportok indultak, hogy a vidékiek is megnézhessék a mozit. Tragikus.

Mumu, te láttad a filmet?
Nagyon jó film, bár Csurkát nem kellett volna beletenni. Értem én, hogy rendszerváltó meg minden, de azóta már egész más dolgokkal kapcsolódik össze a neve.
Előzmény: Törölt nick (381)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!