Keresés

Részletes keresés

szén lapátos Creative Commons License 2018.04.30 -2 8 13072

 Lényegtelen, hogy van rajta csillag, vagy nincs, de MŰKÖDJÖN!!! A katolikus "Kereszt" is lehetne a tiltó listán, hány millió embert pusztítottak el annak a nevében? Aki ilyen ostobaságon rágódik, az nem "élvezte" olajban, koszban, mozdony alatt, hőségben forró Diesel-motor fölé hajolva, fagyban a kazánnal küzdve a mozdonyvezetői életet! Most májusban lesz 39 éve, hogy csinálom! Örültem volna, ha annak idején az ilyen filozófusok kivették volna a szenes lapátot a kezemből és filozofálgatva végig dolgozták volna velem az alig 16 órás gőzmozdony szolgálatot! (Akkor még így kezdődött a mozdonyvezető képzés!) Azután haza és otthon a "családi ház építés" című sport folytatása! Nem lehetett mondani: elnézést tornából felmentettek! 

Előzmény: BPO-105 halott és élvezi (13067)
szén lapátos Creative Commons License 2018.04.30 0 5 13071

 Néhány kép egy "Pupos" szolgálatból.

HBweb hu Creative Commons License 2018.04.27 0 0 13070

T. Urak!

 

Nagyon ritkán onlájn ismerős jelezte, hogy nemrég látott Istvántelek egyik bugyrában egy 007-esnek látszó tárgyat. Most ismét felkereste, de már nem lelte. Tudunk erről valamit?

EMD sound is music Creative Commons License 2018.04.27 0 3 13069

Ezt a nagyon 16VFES 17/24-nek tűnő motort ma reggel nyolc és fél kilenc között rakták teherautóra a Szépvölgyi út Duna felőli végénél levő Vízművek-telephelyen. Hova vihették?

 

1047 005-2 Creative Commons License 2018.04.26 0 0 13068

Az objektív megközelítés(ed) soha nem fog a szubjektív véleménnyel egyezni.

Előzmény: BPO-105 halott és élvezi (13067)
BPO-105 halott és élvezi Creative Commons License 2018.04.25 0 0 13067

Erre a különbségre akartam rámutatni.

Szerintem viszont nem múlik azon a szándék, hogy használják-e vagy sem.

 

Nagyon jól rátapintottál a lényegre, én is pont erre a mozdonyra gondoltam. Ugyanis ez egy múzeumi darab, ezzel nem anyagolnak, nincs napi használatban.

Na, ez meg éppen a KM tulajdonú mozdony, ami kifejezetten múzeumi célra megőrzött darab. Ezért lehet rajta a piros csillag. Tehát ez van pariban az E19-essel.

 

Ha az alapján mérlegelünk, hogy használatban van-e, nos, akkor ez sincs pariban az E19-essel, hiszen láttuk mi már az egyest is anyagolni, vagy daruszerelvényt vontatni. Védett, de attól még bármire használható, persze bizonyos kereteken belül.

 

Ez nem egészen így van. Ugyanis, ha szabadon használhatók lennének az önkényuralmi jelképek, akkor innen csak egy lépés lenne az, hogy valaki telerak valamit önkényuralmi jelképekkel, és ráhazudja, hogy áááá, ezt én nem azért tettem, csak a korhűség miatt... Tényleg nem találkoztál még az ilyen minden alól kibújni kívánó trükközővel?

 

 

Tényleg képes lenne bárki épeszű is ezt a "trükközést" belelátni, ha felcsillagozunk egy mozdonyt?

 

A fénykép egy adott pillanat rögzítése, egy tárgyi tanúja egy időszaknak.

 

Ha az eredeti állapotú küllem visszaállítása, illetve pontos másának leképezése a cél, akkor ez arra is érvényessé válik.

 

Summa summarum: én teljesen helyénvalónak látom, hogy egy normál forgalmi mozdonyon nincs piros csillag, ugyanakkor egy múzeumi gépen viszont ott a helye, ha eredetileg is ott volt.

 

Ebben egyetértünk. Nem a (természetesen nem létező) kötelezőségen ütköztem meg, hanem kifejezetten a "hoztam is meg nem is" szituáción. De amint azt korábban is említettem, mindig szemmel kell tartani, hogy mi volt az eredeti cél.

Előzmény: alkotasu (13058)
segélyvonókészülék Creative Commons License 2018.04.25 -1 1 13066

 

OFF

Véletlenül.

 

Mint a viccben (Fábry):

Móriczka sétál a Dohány utcában. Odamegy hozzá egy járókelő:

- Nem tudja véletlenül, merre van a zsinagóga?

- Véletlenül...

ON

Előzmény: alkotasu (13065)
alkotasu Creative Commons License 2018.04.25 0 2 13065

KI

Vajon miért jut eszembe erről rákosi viperából lett parlagi vipera? (Ami szerencsére ma már megint rákosi vipera.)

BE

Előzmény: fantal (13062)
fantal Creative Commons License 2018.04.24 0 1 13064

OFF

 

Tarantino kapcsán: az Amit szabad Juppiternek... közmondás jut az ember eszébe, a nyugati parti demokrata virtuális elit kedvenc filmesének szabad, ha az egyszeri oregoni farmer mondja ugyanezt, az rasszista náci redneck...

 

ON

Előzmény: segélyvonókészülék (13063)
segélyvonókészülék Creative Commons License 2018.04.24 0 1 13063

OFF

Ehhez képest pl. egy Tarantino filmben elég erősen "niggereznek".

HC és BO pedig egyáltalán nem ugyanazt a tábort tudja maga mögött, teljesen más a háttért, az előélet, a megítélés.

ON

 

Jó rég volt...

 

Előzmény: fantal (13062)
fantal Creative Commons License 2018.04.24 0 0 13062

Hát a fészbúkon olyan irányzat van amit az amerikai "mértékadó" szellemi körök (Hillary Clinton - Obama rajongók) irányítnak, akik ha egy 150 éve írt Mark Twain regényben meglátják a "nigger" szót, az egyetem safety zone-jába menekülnek előle, mert ott nem kell ily csúnyaságokkal találkozniuk. Mert ott nincs a "rasszista" Mark Twain regény, vagy ha van mégis, olyan cenzúrázott változatban található meg, ahol a "nigger" helyett a "Píszí" "afroamerikai" szó szerepel. Abszurd.

 

De vissza a M40-esekhez mert ez itt már (kultúr)politika. :P

Előzmény: alkotasu (13061)
alkotasu Creative Commons License 2018.04.24 0 0 13061

"A 001 és 020 Nohab a MÁV Zrt. tulajdona."

 

Elnézést, a tulajdonviszonyokra rosszul emlékeztem. Köszönöm a pontosítást! De a hangsúlyt én a muzeális mivoltára helyeztem, és ebben Te is megerősítettél a következő gondolatodban.

 

 

A fényképekre vonatkozó faszbuksis hozzáálláson meg dobtam egy hátast. Ez tényleg történelemhamisítás, az emberi ostobaság non plus ultrája... :-(  Szomorú, hogy ide jutott egy civilizáltnak hazudott mondott társadalom.

Előzmény: fantal (13060)
fantal Creative Commons License 2018.04.23 0 0 13060

Na, ez meg éppen a KM tulajdonú mozdony, ami kifejezetten múzeumi célra megőrzött darab.

*>*

Ne terjessz már butaságokat. A 001 és 020 Nohab a MÁV Zrt. tulajdona.

Ez nem egészen így van. Ugyanis, ha szabadon használhatók lennének az önkényuralmi jelképek, akkor innen csak egy lépés lenne az, hogy valaki telerak valamit önkényuralmi jelképekkel, és ráhazudja, hogy áááá, ezt én nem azért tettem, csak a korhűség miatt... 

 

*-*

 

Éppen a feljelentgetők miatt kért még a Kft. még jó 15-16 éve alkotmánybírósági véleményezést, hogy használhatja a muzeális járműveken a vörös csillagot. Használhatja. A korhűség miatt.

De ez már kismilliószor lerágott csont itt.

 

 

 "A fénykép egy adott pillanat rögzítése, egy tárgyi tanúja egy időszaknak. Arról nincs mért törölni. "

***

Dehogynem. Sajnos pl. a Facebook agyament PC szabályai miatt pl. egy 2. világháborús német vadászrepülőgépet ábrázoló fényképről ki kell fotosoppolni a horogkeresztet. Nem kitakarni egy fekete körrel vagy négyzettel - oh nem. Teljesen ki kell fotosoppolni.

Előzmény: alkotasu (13058)
alkotasu Creative Commons License 2018.04.23 0 0 13059

A hivatkozott paragrafus így szól:

 

335. §145 Aki horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, sarló-kalapácsot, ötágú vöröscsillagot vagy ezeket ábrázoló jelképet a köznyugalom megzavarására alkalmas – különösen az önkényuralmi rendszerek áldozatainak emberi méltóságát vagy kegyeleti jogát sértő – módon

a) terjeszt,

b) nagy nyilvánosság előtt használ, vagy

c) közszemlére tesz,

ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt elzárással büntetendő.

 

Ebben hol van, hogy mi engedélyezett?

Előzmény: 59th_Roy (13057)
alkotasu Creative Commons License 2018.04.23 0 3 13058

"De ha erre vagy kíváncsi, igen, még erről sem szedetnék le semmit."

 

Nagyon jól rátapintottál a lényegre, én is pont erre a mozdonyra gondoltam. Ugyanis ez egy múzeumi darab, ezzel nem anyagolnak, nincs napi használatban. (Azt hiszem, hogy még a múzeumból sem engedik kigördülni.) Ellentétben az ominózus M40,209-essel, ami nem egy védett múzeumi példány, hanem üzemszerűen használják, mint egy Gigantot, Szergejt, Sulzert, akármit, csak a tulajdonosa más. Erre a különbségre akartam rámutatni.

 

 

"egyes Nohab láttán valaki rögtön berohan az első vasútállomás forgalmi irodájába"

Na, ez meg éppen a KM tulajdonú mozdony, ami kifejezetten múzeumi célra megőrzött darab. Ezért lehet rajta a piros csillag. Tehát ez van pariban az E19-essel.

 

 

"Ha bármi ilyesmi felkerül egy mozdonyra, akkor mind számomra, mind pedig mások számára egyértelmű kellene legyen, hogy az adott jármű tulajdonosa, üzemeltetője, vagy egyéb bérbevevője ezzel nem kíván reprezentálni semmilyen rémuralmat, vagy az azt meghajtó ideológiát"

 

Ez nem egészen így van. Ugyanis, ha szabadon használhatók lennének az önkényuralmi jelképek, akkor innen csak egy lépés lenne az, hogy valaki telerak valamit önkényuralmi jelképekkel, és ráhazudja, hogy áááá, ezt én nem azért tettem, csak a korhűség miatt... Tényleg nem találkoztál még az ilyen minden alól kibújni kívánó trükközővel?

 

 

"akkor ez azzal válik egyenértékűvé, mintha egy közszemlére bocsátott archív fotóról retusálnák le a történelem kellemetlen epizódjaihoz köthető jelképeket."

 

Ez sem állja meg a helyét. A fénykép egy adott pillanat rögzítése, egy tárgyi tanúja egy időszaknak. Arról nincs mért törölni. De azt a jelenetet nem jelenítheted meg a mai világban: nem díszítheted föl pl. a német parlamentet horogkeresztes lobogókkal annak ellenére, hogy 80 éve létezett ilyen, és korhű is lenne, és még fényképpel is tudod igazolni.

 

 

 

"(Annál is inkább, mert egyik jelkép sem méltó arra, hogy előjogokat élvezzen a másikkal szemben.)"

 

Ebben maximálisan egyetértünk.

 

 

 

Summa summarum: én teljesen helyénvalónak látom, hogy egy normál forgalmi mozdonyon nincs piros csillag, ugyanakkor egy múzeumi gépen viszont ott a helye, ha eredetileg is ott volt.

Előzmény: BPO-105 halott és élvezi (13055)
59th_Roy Creative Commons License 2018.04.22 0 0 13057

Ráadásul a "Btk. 335. § Önkényuralmi jelkép használata" kimondja, hogy ilyen célú felhasználása nem büntetendő, azaz engedélyezett. 

Előzmény: BPO-105 halott és élvezi (13055)
segélyvonókészülék Creative Commons License 2018.04.22 0 0 13056

Igen jó poszt!

Előzmény: BPO-105 halott és élvezi (13055)
BPO-105 halott és élvezi Creative Commons License 2018.04.22 0 12 13055

Na, na, azért ne hozzuk be ide a horogkereszt/vörös csillag vitáját, mert ez messzire, nagyon messzire vezetne innen. (Annál is inkább, mert egyik jelkép sem méltó arra, hogy előjogokat élvezzen a másikkal szemben.)

Véleményem szerint nem az a fő kérdés, hogy mi férhetne fel ebből a drágalátos kollekcióból egy mozdonyra és mi nem, hanem az, hogy egy korhű állapot visszaállításánál mi az elsődleges, mi a másodlagos, és esetleg mi a harmadlagos fontosságú feladat. No igen, gondolni kell az üzemeltetésre is: valóban nem lenne túl szerencsés mondjuk a POFOSZ recski emlékvonatát csillagos mozdonnyal kiállítani, de az esetenkénti rugalmasság messze nem egyenlő bizonyos prioritások megváltoztatásával. Ha bármi ilyesmi felkerül egy mozdonyra, akkor mind számomra, mind pedig mások számára egyértelmű kellene legyen, hogy az adott jármű tulajdonosa, üzemeltetője, vagy egyéb bérbevevője ezzel nem kíván reprezentálni semmilyen rémuralmat, vagy az azt meghajtó ideológiát, ha pedig valahol az arrafelé elguruló OFF egyes Nohab láttán valaki rögtön berohan az első vasútállomás forgalmi irodájába, és elkezdi verni az asztalt, hogy mégis mit képzelnek magukról, akkor kétlem, hogy ebben a vasút a hibás.

Úgy gondolom, hogy bármely ország bármely vasúti járművéről egy ilyen esetben ha tisztán ideológiai megfontolásból lehagyják az ilyesmit, akkor ez azzal válik egyenértékűvé, mintha egy közszemlére bocsátott archív fotóról retusálnák le a történelem kellemetlen epizódjaihoz köthető jelképeket. Itt a mozdony maga válik egy három dimenziós archív felvétellé, a jelkép megléte vagy nemléte pedig csak ugyanolyan kérdéssé válik, mint pl. a csíkok útja, helye, vastagsága.

De ha erre vagy kíváncsi, igen, még erről sem szedetnék le semmit. Az, hogy ez fent van az adott gépen, valahol annak is a bizonyítéka, hogy szépen lassan megtanulunk egy-két dolgot jóval árnyaltabban értelmezni, mint ahogy első pillantásra adná magát (bár nem tagadom, ebben az idő is valóban segít egy kicsit).

Előzmény: alkotasu (13054)
alkotasu Creative Commons License 2018.04.22 0 2 13054

És ha eredetileg horogkereszt lett volna rajta (vagy nyilaskereszt), akkor is ilyen toleráns lennél?

Előzmény: BPO-105 halott és élvezi (13053)
BPO-105 halott és élvezi Creative Commons License 2018.04.22 0 0 13053

Való igaz, hogy rugalmasnak kell lenni ilyenkor, de lássuk be, hogy ezek kiugró, nem éppen mindennapos eseteknek számítanak.

Mindenesetre azt viszont igazán leszögezhetjük, hogy eddig se ócskavas, se zúzottkő, se daruszerelvény még nem méltatlankodott a csillag láttán...

Előzmény: braun (13050)
braun Creative Commons License 2018.04.21 0 0 13052

Fogjuk mi még énekelni az Internacionálét:)

Előzmény: zsiráftotya (13051)
zsiráftotya Creative Commons License 2018.04.21 0 0 13051

Puhul a dolog : újra van Heinecken reklám a TV ben....Bizakodjunk :)

Előzmény: braun (13050)
braun Creative Commons License 2018.04.21 0 0 13050

Azért azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy időnként üzleti szempontok is befolyásolják, mi van a mozdony elején. Mert könnyen lehet, hogy az utazóközönség egy részét érzékenyen érinti a dolog, akkor jobb eltakarni, vagy nem direktben mutatni. 

 

Nekem személy szerint tetszik, ötletes megoldás. Azzal együtt mondom ezt, hogy nekem is jobban tetszik a valódi csillag, de elfogadom, hogy ez volt a vállalható. 

Előzmény: BPO-105 halott és élvezi (13049)
BPO-105 halott és élvezi Creative Commons License 2018.04.21 0 0 13049

Csupán azt kell szem előtt tartani, mi a cél.

Ha a cél az, hogy egy korábbi (jelen esetben az átmeneti) festést állítsunk vissza korhűen, akkor kell rá a csillag is. Ha a korhűre emlékeztető festési séma a cél, akkor nem, viszont akkor a fehér négyzet sem szükséges a pályaszám elejére, mert (legalábbis véleményem szerint) az az elrendezés nem volt túl esztétikus, jöjjön inkább a sima fekete sáv. Láttam már kifejezetten ötletes megoldásokat is, de itt nem lehet mit ötletelni.

Egyébként sem a 209III-ra kaptam fel a fejemet, hanem a 114-re, amit viszont tudomásom szerint az első céllal festettek le, így rákerült a csillag is. Ahogyan a 3017-es MD-re is, ami vígan anyagol csillagosan is, ha kibérlik, mégsem köpi le érte senki.

 

 

Ami pedig a cégelnevezést illeti: no igen, ha valaki a cégét elnevezi Faluszéli Kenyérgyár Kft-nek, akkor persze el semmiképpen nem várhatjuk, de azért számíthatunk rá, hogy élelmiszeriparban érdekeltek, és a telephelyeik valamelyikét a település vége felé kell keresnünk.

Előzmény: alkotasu (13048)
alkotasu Creative Commons License 2018.04.21 0 0 13048

Továbbá: a 209-es nem nosztalgia (múzeumi) mozdony, hanem normál, elsősorban teherforgalmat ellátó magánvasúti gép. Anyagolnak vele, élményvonatot cibálnak vele, elméletileg  nem kizárt az sem, hogy menetrend szerinti vonatot húzzon. Ilyen mozdonyok esetében a szomszédoknál is elvásott a veres csillag. Az pedig nem indok, hogy minek hívják a céget. (Németországban hiába alakítanál egy Nostalgie Gmbh nevő társaságot, a horogkeresztet nem tehetnéd fel egyik mozdonyodra sem. Még akkor sem, ha '30-as évekből származó kocsikat kötnél utána.)

Előzmény: zsiráftotya (13046)
alkotasu Creative Commons License 2018.04.21 0 0 13047

Miért? Németországban van horogkeresztes nem múzeumi gép?

Előzmény: zsiráftotya (13046)
zsiráftotya Creative Commons License 2018.04.21 -1 0 13046

Nem vagy egyedül. A szomszédban vígan meghagyták a nosztalgiás gépeken. Úgy tűnik csak nálunk tört ki ez a téboly.....

Előzmény: BPO-105 halott és élvezi (13043)
BPO-105 halott és élvezi Creative Commons License 2018.04.20 0 0 13044

*sőt, szinte lerágott csont

(Meg kéne most már néznem a billentyűzetemet.)

Előzmény: BPO-105 halott és élvezi (13043)
BPO-105 halott és élvezi Creative Commons License 2018.04.20 0 0 13043

OFF

Tudom, hogy már rég nem új ez a téma, st, szinte lerágot csont, de csak én érzem rettentő kicsinyesnek ezt a szürke csillagos, leragasztós, netán lefestős hozzáállást?

ON

Előzmény: M28-1014 (13037)
segélyvonókészülék Creative Commons License 2018.04.18 0 0 13042

Köszi előre is!

Előzmény: szén lapátos (13040)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!