Keresés

Részletes keresés

tivadar Creative Commons License 2005.02.03 0 0 45

Én szóljak ? Én vagyok a kérdező...!    ;-)

 

Na mármost - amit írtál, az nekem tetszik !!!    (Nem akarlak zaklatni, de majd még egy-két szó jelentését jó lenne kielemezni.)

 

Az a nagy helyzet, hogy a felsoroltak TÖBBSÉGÉVEL egyetértek. Pedig én jobbos vónék, ugyi.   "Mindössze" az első és az utolsó ponttal vitatkoznék, ezért csak ezeket elemezzük tovább, ha javasolhatnám.

 

Csúnya, szemét, aljas PÓTKÉRDÉSEM:   -Ugye te sem hiszed, hogy amiket felsoroltál azokat a maszop,  - esetleg maga  I.Gyúr CSány Cár - valóban képviseli ???

Mert akkor kaczagnom kell...

tr.

Előzmény: schpenoth (44)
schpenoth Creative Commons License 2005.02.03 0 0 44
Mi az, hogy "hétköznapi gyakorlat" Naponta 6-10 órát a műhelyemben töltök. Garantáltan politikamentes tevékenységgel.
Címszavakban:
- Társadalmi egyenlőségre törekvés.
- A globalizációs folyamatok kritikus szemlélése.
- A tőke túlhatalmának jelentős korlátozása.
- A kizsákmányolás (bármennyire rosszemlékű, elcsépelt kifejezés, nem tudok jobbat) elítélése.
- Az előzőből következik, hogy inkább az "alsóbb" rétegek érdekeinek védelme a "felsőkkel" szemben. (Pozitív diszkrimináció)
- Erős civil szféra a hivatásos politika ellenőrzésére.
- Az állam és egyház tényleges szétválasztása.
Ha valamit kihagytam, szólj.
Előzmény: tivadar (40)
tivadar Creative Commons License 2005.02.03 0 0 43

"a sztálinizmus végülis kitünő rendszer volt, mert egy 14-22-ig folyamatosan háboruzó és ebben mind anyagilag, mind erkölcsileg tönkrement országot mindössze 23 év alatt világhatalommá tett"

 

ad.1. A SZU az nem azonos MO-gal, mégha sokan szerették volna is eggyéolvasztani...

 

ad.2. Az hogy nagyjából pariba került egy darabig az USÁ-val, az annyira igénybevette az államháztartását, hogy végül békésen összerogyott, mint az elázott agyagbábú.

 

ad.3.  Az talán mégsem Horthy hibája, hogy 1930-ban  világgazdasági válság volt és a trianoni 'kalandon' átesett, gazdaságilag is megcsonkított ország ezen nem tudott alapvetően túllendülni. 

 

ad.4.  Kádár elől 56-ban 200 ezren "tántorogtak ki" az országból, pedig nem volt világgazdasági válság. Aztán meg nem tudtak kitántorogni, mert Ausztria felé aknazár volt. Pedig sokan szerettek volna.

 

ad.5. Sajnálom, hogy téged is irritál az alig  20%-os jobbmédia hangja.  Az a jó amikor a jobboldal is a baloldalé, "az ellenzékünk is mi vagyunk"...

Előzmény: schgy (31)
Mumu Creative Commons License 2005.02.03 0 0 42

Lehet,lehet.En is csak a korszakom termeke vagyok.Azzon belul nagy szellemi kalandok meg-es tuleloje...

Igen minden ember mas,megis nem tobb vagy kevesebb mint a masik..Legalabb is a demokracia ,amit most eppen partolunk ,a szavazati egyenlosegevel es universalitassal mindegyik szavazonak egy szavazatot ad a kozos sors meghatarozasara de legalabb azoknak kivalasztasara akik ezt -sajnos-helyetunk teszik.

A demokracia ellen szol hogy a termeszetben amelynek tagja vagyunk nincs  lathato demokrata struktura.Igy a mi mai idealunk egy  emberi talalmany es meg kell kuzenie a belenk taplalt  termeszetes magatartas ellemeivel...

Maok azt mondjak hogy a demokraciaban gondolkozunk es vitatkozunk a diktaturaban pedig megtermeljuk akarva nem akarva azt a materialis bazoist amit elkolthetunk a demokracia idejen...rossz nyelvek.

De ha most igy el a vilag halado ressze akkor ezt fel kell hasznalni gyorsan valamit tenni azokert akik a diktaturaban meg roszabul jarnak majd...visazvonhatalana tenni a haladasukat.

Eletem forduata miatt elonybe resszesitem a tarssadalmit a nemzetivel szemben,es a kovetkezo legalbb 50 ev nekem foig igazat adni.Mig kialakul a valodi egysult Europa sok keseru ido jar egy sor tarsadalmi rtegre mindenkepen a mezogazdasagba dolgozokra es a kevesbbe tanultakra...

Előzmény: tivadar (39)
schpenoth Creative Commons License 2005.02.03 0 0 41
"... tény, hogy a pengő sokáig a negyedijk legjobb valuta volt..."
A Bethlen-kormány zseniális pengő reformja kétségtelenül figyelemre méltó, de az a rendszer nem csak ebből állt.
Előzmény: tivadar (36)
tivadar Creative Commons License 2005.02.03 0 0 40

"Abból, hogy valaki balos (igen, az vagyok) a legkevésbé sem következik, hogy oda van (volt) a Kádár rendszerért."

 

Megtennéd nekem azt a szivességet, hogy leírnád nekem, deklarált balosságot mit jelent a hétköznapi gyakorlatban? Őszintén örülnék, ha megtennéd. Cserébe én is hajlandó lennék leírni, mit jelent számomra a jobbosságom.

Hátha nem kellene ingerülten szót váltanunk...

tr.

Előzmény: schpenoth (38)
tivadar Creative Commons License 2005.02.03 0 0 39

Ebben neked igazad lehet(NE...) ha nem volna ez a KETTŐS MÉRCE mifelénk.

 

Én már régen belenyugodnék a múltba, de amíg ezek a megélhetési ujságírók és politikusok (15 évvel  a szovjet világrendszer totális bukása után is!)  még ma is azt szajkózák, hogy a Sztalin jobb mint Hitler, és a bal jobb mint a jobb.... mit mondhatok ?

 

Úgy érzékelem, hogy te is egy kicsit túldimenzionálod ezt a társadalmi egyenlőséget. Pedig te is jól tudod, az emberek csak elvikeg egyenlőek, a valóság éppen fordítva van: minden ember MÁS.  Van aki szeret dolgozni, van aki nem, van aki ügyes, eszes, de van ügyetlen és eszetlen is.  Az alapvető megélhetésen túl miért kellene a lustát, az ügyetlent,  a munkakerülőt - kompenzálni?   Természetesen egy szociális háló feltétlenül szükséges, de a társadalmi fokozatok szerntem mindig is voltak és lesznek, mert nem vagyunk egyformák.

Ezt csak ez a szocializmus nevű (egész világon elbukott) ostoba képződmény akarta elhitetni.

tr.

Előzmény: Mumu (34)
schpenoth Creative Commons License 2005.02.03 0 0 38
"Te nem írtad sehol, csak a balos köztudatban él ez a kifejezés."
Az olyan balosok tudatában él ez, amilyen jobbos te vagy.
Lassan mondom, hogy megértsd: Abból, hogy valaki balos (igen, az vagyok) a legkevésbé sem következik, hogy oda van (volt) a Kádár rendszerért. Világos?
Az meg elég ostoba érv, hogy mi volt az '50-'60-as években.
Előzmény: tivadar (33)
Törölt nick Creative Commons License 2005.02.03 0 0 37
Ez biztosan mind igaz, viszont közel sem jelenti azt, hogy Magyarország Európa élvonalában lett volna. Nem volt ott, bőven a második sorban voltunk akkor is...
Előzmény: tivadar (36)
tivadar Creative Commons License 2005.02.03 0 0 36

Miért túlzás:  tény, hogy a pengő sokáig a negyedijk legjobb valuta volt Európában, csak ezt a dicső cuclizmus idején 'méjjen' elhallgatták.

Mint ahogy azt is, higy Horthy, a sokat gyalázott zsidótörvényekkel elodázta Hitler folyamatos követeléseit a sokkal rázósabb intézkedésekre.  Pl. a zsidók megtarthatták cégeiket sokáig, csak nemzsidó cégvezetőket kellett alkalmazniuk.

Előzmény: Törölt nick (29)
Törölt nick Creative Commons License 2005.02.03 0 0 35

Kezdem szarul érezni magam, utálom a Polidilit.

 

Tudom, nem kötelező olvasni.

Mumu Creative Commons License 2005.02.03 0 0 34

A magyar tortenelemnek mindegyik vezetojet vallalnia kell barmenyire ilyen vagy olyan  eroszakkal maradtak az elen,mert minden nepnek -mondja mar Taleyrand-olyan a vezetoje amilyet megerdemel.Meg ha az a vezeto eroszakkal kerult helyere de ott maradhatott nem volt olyan eros ellenalas amely addig mig nem turte - elhessegette volna,vagy megolte volna.Nemetek ide ,oroszok oda,mindig volt egy tekintelyes tarsadalmi reteg amelyik  magaenak tartotta vezetoit es megvedte egy  ideig a megbuktatastol.Pont addig az ideig a nep azt erdemelte amit kapott.Sajnos.

Tehat a magyar elsovilaghaboru utani tortenelme igenis a Horthy-Szallasi-Rakosi-Kadar-Gross-Antall-Horn-Orban-Medgyessy-Gyurcsany  Magyarorszage.Igy egyutt -tetszik vagy nem-teszi ki a korszakunk Magyarorszagat.

Magunkat megmagyarazni nem tudjuk es  kiveve az egeszbol csak a kedvunkre valo  resszt azzal magunkat azonositani.

Előzmény: tivadar (27)
tivadar Creative Commons License 2005.02.03 0 0 33

Te nem írtad sehol, csak a balos köztudatban él ez a kifejezés.

De talán nem járok messze az igazságtól, ha téged ebben a táborban véllek elhelyezkedni.

Én is ebben rendszerben jártam iskolákba (1952-1964.+...) nagyon jól tudom, hogy Horthy (FJ. szárnysegédje, kat. főiskolát végzett tengerésztiszt) az mindig is szitokszó volt. 

KJ. viszont  (zabigyerek műszerész, az oroszok behívója, a forradalmárok kivégzője, az államadósságunk atyja)  - ő a "nép egyszerű puritán gyermeke, igaz fa...gyerek...

 

Éljen.

Előzmény: schpenoth (30)
schpenoth Creative Commons License 2005.02.03 0 0 32
"Mégis, a balos médiafölény..."
A jobboldal mért nem tud rendes sajtót gründolni magának? A Magyar Nemzetet is lekűzdötték.
A Kondor vezette Rádió balos?
Előzmény: tivadar (27)
schgy Creative Commons License 2005.02.03 0 0 31
"Pedig ha egyszer JÖZANUL átgondolnánk, rájönnénk, hogy Horthy cca. 24 éves regnálása alatt egy Trianonban szétvert és megcsonkitott országot Európa élmezőnyébe vezetett el."
Ez így csak a dolog egyik fele, olyan, mint ha azt mondanám, hogy a sztálinizmus végülis kitünő rendszer volt, mert egy 14-22-ig folyamatosan háboruzó és ebben mind anyagilag, mind erkölcsileg tönkrement országot mindössze 23 év alatt világhatalommá tett (egyébként mondják is jó páran Oroszországban, de ez mellékes).
Sajnos ehhez hozzátartozott elég sok olyan dolog is, ami nem kapcsolható össze a zsidók már a rendszer első éveiben elkezdett visszaszorításával (Szálasi előtt nem annyira volt a likvidáláson a hangsúly, tehát nyilván lehet akár hálás is ezért az, akit máshol megöltek volna).
Amit meg a Kádár-rendszerről írsz, már a véleményeden (miszerint anyagi és erkölcsi mélyrepülés volt) kívül, az igaz a Horthy korszakra is, pl. apai nagyapám hat testvéréből csak hatan "tántorogtak ki" az országból akkortájt. Ahhoz, hogy ezt is tudjam nincs szükség balos médiafölényre, és eléggé irritál az, amikor a jobbos média, fölény nélkül ugyan, de a Jobb a Jó, Bal a Rossz módon antiállatfarmozik.
schgy
Előzmény: tivadar (27)
schpenoth Creative Commons License 2005.02.03 0 0 30
'schgy' érdemben válaszolt, jobban, mint én tettem volna.

Tegnap egy másik topicban borzasztó érzékeny voltál, ez valahogy mára elmúlt.
Ezt a "hortifasisztát" hol írtam, ha szabad kérdeznem?
Előzmény: tivadar (22)
Törölt nick Creative Commons License 2005.02.03 0 0 29

Jókat írsz, de ez óriási túlzás:

 

Horthy cca. 24 éves regnálása alatt egy Trianonban szétvert és megcsonkitott országot Európa élmezőnyébe vezetett el.

Előzmény: tivadar (27)
tivadar Creative Commons License 2005.02.03 0 0 28

"ellentétesen meg fogalmazni"

 

bocs. helyesen   ellentétesen MER fogalmazni,

Előzmény: tivadar (27)
tivadar Creative Commons License 2005.02.03 0 0 27

Nekem az a gondom ezekkel a rendszerekkel, hogy (az általános társadalmi megitélésük BÁZISA az 1949-89 közötti időszak ideológiája, mely oly erősen beágyazott, hogy aki azzal ellentétesen meg fogalmazni, azonnal fasisztává válik...

 

Pedig ha egyszer JÖZANUL átgondolnánk, rájönnénk, hogy Horthy cca. 24 éves regnálása alatt egy Trianonban szétvert és megcsonkitott országot Európa élmezőnyébe vezetett el. Igaz,  belesodródott egy vesztes háborúba, melybe a magyar területek visszaszerzése vezérelte NEM MÁS!   A zsidókat már Szálasi alatt vitték el és végezték ki, Horthy alatt nem !  Tanuk erre maguk a zsidók, akik folyamatosan koszorúzzák a sírját, Horty alatt MO. a zsidók utolsó mentsvára volt.

 

Ezzel szemben a Kádár rendszer 44 éve MO soha nem látott anyagi és erkölcsi mélyrepülését okozta, a kontraszelekció és az államadósság kulminálásával. Igaz, néhány szegény ember igen magas sámlira jutott, de alakosság döntő többsége igen rosszul járt, mégha sokan ezt fel sem fogják...

 

Mégis, a balos médiafölény mai napig azt bizonygatja, (lsd. még Orwell: Állatfarm) a bal (=Kádár) JÓ, a jobb (=Horthy) ROSSZ.

Hát igen, 24 év az csak 1 generáció, 44 (+7) az még már kettő.

tr.

Előzmény: schgy (25)
schgy Creative Commons License 2005.02.03 0 0 26
"Na most ez így hülyeség, már megbocsáss! Azért hülyeség, mert a maszop az MSZMP-ből született, de oly módon, hogy még Kádár alatt regnált nagyfejűek is símán átmentek (lsd: Horn, Németh, Nyers, Csehák, Békessy stb.) bele, szégyenkezés nélkül.
A Fidesz kb. 44 évvel a II.VH. után jött létre, eleinte csupa 35 éven aluli párttaggal. Tehát még véletlenül sem lehetett benn egyetlen "hortista" sem."
Amit írsz igaz, de valójában csak a megalakulás pillanatára, mert egyrészt az MSZP-ből, ha valóban lassan is de kilugozódik az akkori "élvonal" (manapság az akkori második vonal térvesztését mutatják már be, gyakorlatilag Horn az aki valahogy mindíg ottmarad, mint egy múzeumi tárgy, bár ő a rendszerváltás után volt miniszterelnök), másrészt meg a FIDESZ-is igen jól integrált több olyan embert, aki agyilag ma is horthysta (2002 tavaszán ehhez a sőt szócskát is hozzá lehetett volna tenni, de azóta visszatáncoltak kicsit). No meg az is igaz, hogy 45 előtti vezető politikusok már valóban nem kerülhettek a FIDESZ-be, mert egyszerűen nem élték meg.
schgy

Előzmény: tivadar (22)
schgy Creative Commons License 2005.02.03 0 0 25
Van bizony, méghozzá sajnos mindkét mai oldalon.
Az MDF-kormány anno rengeteget tett azért, hogy bebizonyítsa, hogy ő Horthy-utód, hiszen onnan próbálta meg a legitimitását levezetni és egyidejűleg az 1948-89-es összes kormány legitimitását tagadni (ez nekik valamiért fontos volt, de szerintem a fölösleges radikalizmus jele). Ez aztán gond is lett, mert nem mindenkinek tetszett az a rendszer sem. Meg aztán szakadáshoz is vezetett, mert egy elég nagy rétegnek nem volt elég a Horthy rendszer ideológiájának zsidózásmentes változata, ami az egyetlen ma is elfogadható verzió volt.
A második körben Orbánék, már csak halkabban nyúltak vissza (mondtam, pragmatikusabb gárda) és náluk ezért ez nem is volt gond.
Teljesen visszanyúlás nélkül meg nem is lehet, mert ugye az is a magyar történelem része, mint ahogy ez is. Meg aztán a Horthy-rendszer(ek, mert ugye az is változott) iránti nosztalgia ugyanúgy él Magyarországon, mint a Kádár-rendszer(ek, mert ez is változott) iránti, és nyilvánvaló, hogy a Horthy-nosztalgiakör inkább a magát jobboldalinak beállító pártot fogja támogatni, tehát hülyeség lenne nem udvarolni nekik legalább egy kicsit, ha választást akar nyerni az ember (márpedig nyilván akar). Ugyanígy a Kádár-nosztalgiakör a magát baloldalra mondó párt természetes potenciális külső szavazógárdája (bár feléjük mostanában kevesebb gesztus irányul, mert nélkülük is elegen vannak, ha kevesen is).
Én inkább úgy mondanám, hogy a jobbnak mondott oldal egy részének erősebb, más részének lazább ideológiai kontinuitása van a Horthy-rendszerrel, a balnak mondott oldalnak meg elnevezési és egy részének pénztári kontinuitása van a Kádár-rendszerrel.
schgy
Előzmény: Törölt nick (21)
Törölt nick Creative Commons License 2005.02.03 0 0 24
hehe :-))))))))))))))
Előzmény: tivadar (23)
tivadar Creative Commons License 2005.02.03 0 0 23

"Kontinuitás is van "

 

Van bizony, de nemcsak a pártban, a pártsajtóban is.

 

Nomeg rettegés:  a komcsik nem szokták meg a konkurrenciát, ezért a többpártrendszer hosszú távon nem nagyon fexik nekik.

Ebben lehet reménykedni....   ;-))

tr.

Előzmény: Törölt nick (21)
tivadar Creative Commons License 2005.02.03 0 0 22

"Körülbelül annyira lehet az mszp-t az mszmp-hez hasonlítani, mint a fideszt a horthi-rendszerhez. "

 

 

Na most ez így hülyeség, már megbocsáss!  Azért hülyeség, mert a maszop az MSZMP-ből született, de oly módon, hogy még Kádár alatt regnált nagyfejűek is símán átmentek (lsd: Horn, Németh, Nyers, Csehák, Békessy stb.) bele, szégyenkezés nélkül.

 

A Fidesz kb. 44 évvel a II.VH. után jött létre, eleinte csupa 35 éven aluli párttaggal.  Tehát még véletlenül sem lehetett benn egyetlen "hortista" sem.

 

Nota bene: a  neked "hortifasiszta" korszakban a magyar pengő a 4.helyen állt Európában, míg a dicső Mszmp-Mszp-bagázs mindössze 30 MRD dollár államadósságot termelt ki  regnálása alatt.

 

Nem kell itt komenistázni, a dolgok magukért beszélnek.

Én Magyarországnak drukkolok, nyilván nacionalista vagyok.

tr.

Előzmény: schpenoth (15)
Törölt nick Creative Commons License 2005.02.03 0 0 21

Kontinuitás is van pedig.

Tudod, névváltoztatás, ezt nem nagyon lehet kimagyarázni.

Előzmény: schpenoth (19)
schpenoth Creative Commons License 2005.02.03 0 0 20
Jogos tantobácsi! (biztos, soha nem ütsz félre)
Előzmény: Törölt nick (18)
schpenoth Creative Commons License 2005.02.03 0 0 19
Kontinuitás nincs, nosztalgiázás van.

Ne vezényelj.
Előzmény: Törölt nick (17)
Törölt nick Creative Commons License 2005.02.03 0 0 18
Jah, csak szólok: H-O-R-T-H-Y
Előzmény: schpenoth (15)
Törölt nick Creative Commons License 2005.02.03 0 0 17

Ez szépen hangzik, csak nem igaz. Az MSZP az MSZMP jogutódja, mivel a párt egyszerűen nevet változtatott. Ráadásul kontinuitás is van köztük, nem úgy, mint a Horthy-rendszer és a fidesz között, nagyokos.

Ilyen kapitális hülyeségeket légyszi ne írjál már többet, jó?

Előzmény: schpenoth (15)
schpenoth Creative Commons License 2005.02.03 0 0 16
"Tehát elképzelhető, hogy valaki MSZP-szavazó is lesz akár a sérelmei ellenére."

És ne felejtsük, hogy kies honunkban jelentős az abszolut ellenszavazók tábora. Mindkét oldalon. Aki csak azért szavaz valamerre, hogy a másik még véletlenül se nyerjen.
Előzmény: schgy (13)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!