Keresés

Részletes keresés

11_11 Creative Commons License 2023.07.28 -1 0 5257

Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a te neved; jöjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is.

Bölcsesség könyve  2. fejezet

1 Csalfa észjárásuk miatt azt mondják egymásnak: „Rövid és szomorú az életünk; nincs orvosság az ember halála ellen, és nem ismerünk szabadítót az alvilágból. 2 Hiszen véletlenül keletkeztünk, és majdan úgy leszünk, mintha sose lettünk volna. Hisz orrunkban csak füst az élet lehelete, és a gondolkodás csupán szikra a szívünk lüktetésekor.

4 Idő múltán még a nevünk is feledésbe merül, és senki sem gondol többé tetteinkre. Életünk elmúlik, ahogy a felhőnek nyoma vész, eloszlik, mint a köd, amit elűznek, és a melegükkel a földre nyomnak a nap sugarai. 5 Életünk csak egy árnyék tovasuhanása, és halálunk nem ismétlődik meg, mert le van pecsételve, és nem tér vissza senki.

8 Koszorúzzuk magunkat feslő rózsákkal, még mielőtt elhervadnának! 9 Egyikünk se vonja ki magát tobzódásunkból. Mindenütt hagyjuk ott jókedvünk jeleit, mert ez az osztályrészünk és ez a mi sorsunk!

12 Leskelődjünk az igazra, mert terhünkre van. Szembeszáll tetteinkkel: bepanaszol bennünket törvényszegésért, és szemünkre hányja, hogy vétünk a tisztesség ellen.

14 Vádol bennünket, amiért így gondolkodunk, még ránézni sem jó.

16 Hamis pénznek néz bennünket, és mint szemetet, kerüli az útjainkat. Az igazak végső sorsát meg boldognak hirdeti, és pöffeszkedve atyjának nevezi az Istent.

18 Mert ha az igaz az Isten gyermeke, akkor az Isten pártjára kel, és kiszabadítja ellenségei kezéből. 19 Tegyük próbára, gúnyoljuk és bántalmazzuk, hogy megismerjük szelídségét és kipróbáljuk türelmét!

Az istentelenek tévedése. 22 Nem ismerik Isten titkos szándékait. Ezért sem az erény jutalmát nem remélik, sem a tiszta lelkek díját nem tudják becsülni.

 

           ÁMEN.

11_11 Creative Commons License 2023.07.27 -1 0 5256

 Bölcsesség könyve  13. fejezet

A bálványok kultusza.

12 A munkája közben keletkezett hulladékot arra használja, hogy elkészítse ételét és jóllakjék. 13 Ami pedig megmarad belőle, mert semmire sem alkalmas, görbe és göcsörtös fa, azt fogja, s üres óráit kihasználva faragja, aztán a pihenéskor szokásos gondossággal valamiféle formát ad neki. Ember képmására faragja, 14 vagy valamely egészen közönséges állathoz teszi hasonlóvá. Aztán bevonja agyaggal, felületét bekeni piros festékkel és befest rajta minden foltot.

 

 

17 Amikor meg imádkozni akar vagyonáért, feleségéért és gyermekeiért, akkor nem restell az élettelen dologhoz szólni. Az erőtlenhez könyörög egészségéért.

11_11 Creative Commons License 2023.07.27 -1 0 5255

  Bölcsesség könyve  13. fejezet

 

A csillagok és a természeti erők kultusza.

 

1 Mert természettől balgák voltak mind az emberek, híjával voltak Isten ismeretének, s a látható tökéletességekből nem tudták felismerni azt, aki van, sem művei szemlélésekor nem ismerték fel a művészt, 2 hanem a tüzet, a szelet vagy az iramló levegőt, a csillagok körét, a hatalmas vizet vagy az ég világítóit tartották a világot kormányzó isteneknek. 3 Ha már ezekben isteneket láttak, mert szépségük elbűvölte őket, akkor tudniuk kellett volna, mennyivel kiválóbb a parancsolójuk.

Mert a szépség szerzője teremtette őket.

 

 

4 Ha megcsodálták erejüket és hatásukat, ebből arra kellett volna következtetniük, hogy mennyivel hatalmasabb a teremtőjük.

5 Mert a teremtmények nagyságából és szépségéből összehasonlítás útján meg lehet ismerni teremtőjüket. 6 De ezek még csak csekély szemrehányást érdemelnek. Mert talán csak eltévednek, amikor valójában Istent keresik és akarják megtalálni. 7 Teremtményei közt élnek és igyekeznek a mélyükre hatolni, s amit szépnek látnak, annak látványa megejti őket.

 

8 Még sincs mentségük ezeknek sem. 9 Ha egyszer olyan nagy szellemi készségük volt, hogy át tudták kutatni a világot, honnét van, hogy nem találták meg előbb ennek urát?

 

 

 

11_11 Creative Commons License 2023.07.27 -1 0 5254

  Máté evangéliuma  12. fejezet

 

Jézus rokonai. 46 Amíg beszélt a néphez, megálltak kint anyja és rokonai, s beszélni akartak vele. 47 Valaki szólt neki: „Anyád és rokonaid kint állnak és beszélni szeretnének veled.” 48 De ő megkérdezte azt, aki szólt neki: „Ki az anyám s kik a rokonaim?”

 49 Aztán kitárta tanítványai felé karját, s így szólt: „Ezek az anyám és testvéreim!

50 Aki teljesíti mennyei Atyám akaratát, az nekem mind testvérem, nővérem és anyám.”

 

Mintha barátom, testvérem volna, úgy jártam-keltem érte; mintha anyámat siratnám, úgy jártam bútól meghajolva: Zsoltárok könyve 35,14 Minden időben szeret, a ki igaz barát, és testvérül születik a nyomorúság idejére. Példabeszédek könyve 17,17 Halljátok az Úrnak beszédét, a kik rettegtek az ő beszédére: így szólnak testvéreitek, a kik titeket gyűlölnek, nevemért eltaszítanak: Jelenjék meg az Úrnak dicsősége, hogy lássuk örömötöket; de ők megszégyenülnek. Ésaiás könyve 66,5

11_11 Creative Commons License 2023.07.27 0 0 5253

 János I. levele  4. fejezet

 

7 Szeretteim, szeressük egymást, mert a szeretet Istentől van, és mindenki, aki szeret, Istentől való és ismeri Istent.  

 20 Ha valaki azt állítja, hogy: „Szeretem az Istent”, de testvérét gyűlöli, az hazug. Mert aki nem szereti testvérét, akit lát, nem szeretheti az Istent sem, akit nem lát. 21 Ezt a parancsot kaptuk tőle: Aki Istent szereti, szeresse testvérét is .

 

Rómaiaknak 12,10

 

10"A testvéri szeretetben legyetek gyöngédek egymáshoz, a tiszteletadásban előzzétek meg egymást.

11_11 Creative Commons License 2023.07.26 -1 0 5252

Zsidó származású volt Jézus?

  A Biblia válasza.

              Lukács evangéliuma   6. fejezet

 A szombati kalásztépés. 3 Jézus felelt nekik: „Nem olvastátok, mit tett Dávid, amikor társaival együtt éhezett? 4Bement az Isten házába, fogta a szent kenyeret és evett belőle, és adott a többieknek is, noha ezt csak a papoknak lett volna szabad megtenniük.” 5 Majd hozzátette: „Az Emberfia ura a szombatnak is.”

    János evangéliuma 1. fejezet

  Az első tanítványok. 35 Másnap megint ott állt János két tanítványával, 36 s mihelyt meglátta Jézust, amint közeledett, így szólt: „Nézzétek, az Isten Báránya!” 37 E szavak hallatára a két tanítvány Jézus nyomába szegődött. 38Amikor Jézus megfordult, s látta, hogy követik, megkérdezte: „Mit akartok?” Így feleltek: „Rabbi – ami annyit jelent, mint Mester –, hol lakol?”

49 Natánael erre felkiáltott: „Rabbi (azaz: Mester), te vagy az Isten Fia, te vagy Izrael királya!”

János evangéliuma   4. fejezet

Jézus és a szamáriai asszony. 9 A szamáriai asszony így válaszolt: „Hogyan? Zsidó létedre tőlem, szamáriai asszonytól kérsz inni?” [A zsidók ugyanis nem érintkeztek a szamáriaiakkal.]

János evangéliuma  18. fejezet

Jézus Pilátus előtt. 33 Pilátus visszament a helytartóságra, maga elé hívatta Jézust, és megkérdezte tőle: „Te vagy a zsidók királya?” 34Jézus ezt felelte: „Magadtól mondod ezt vagy mások mondták neked rólam?”

    János evangéliuma   19. fejezet.

 Jézus temetése. 38 Arimateai József, aki Jézus tanítványa volt – bár a zsidóktól való félelmében csak titokban –, arra kérte Pilátust, hogy levehesse Jézus testét. Pilátus megengedte. Így elment és levette a testet. 39Nikodémus is elment, aki annak idején éjszaka kereste föl (Jézust), s vitt mintegy 100 font mirha­ és aloékeveréket. 40Fogták Jézus testét és a fűszerekkel együtt gyolcsba göngyölték. Így szoktak a zsidók temetni. 41 Azon a helyen, ahol keresztre feszítették, volt egy kert, s a kertben egy új sírbolt, ahova még nem temettek senkit. 42 Mivel a sír közel volt, a zsidók készületi napja miatt ide temették Jézust.

 

 

11_11 Creative Commons License 2023.07.26 -1 0 5251

Szép napot kívánok mindenkinek.

 

Zsidó származású volt Jézus?

  A Biblia válasza.

Máté evangéliuma1. fejezet 1-17 v

 

Jézus ősei. 17 Így a nemzedékek száma: Ábrahámtól Dávidig tizennégy nemzedék, Dávidtól a Babilonba való elhurcolásig tizennégy nemzedék, és a Babilonba való elhurcolástól Krisztusig tizennégy nemzedék.

Lukács evangéliuma   1. fejezet

. Jézus születésének hírüladása. 26 A hatodik hónapban az Isten elküldte Gábor angyalt Galilea Názáret nevű városába 27 egy szűzhöz, aki egy Dávid házából való férfinak, Józsefnek volt a jegyese, és Máriának hívták. 28 Az angyal belépett hozzá és megszólította: „Üdvözlégy, kegyelemmel teljes! Veled van az Úr! Áldottabb vagy minden asszonynál.” 29 E szavak hallatára Mária zavarba jött, és gondolkozni kezdett rajta, miféle köszöntés ez. 30 Az angyal ezt mondta neki: „Ne félj, Mária! Kegyelmet találtál Istennél. 31Gyermeket fogansz, fiút szülsz, és Jézusnak fogod elnevezni.

36 Íme, rokonod, Erzsébet is fogant öregségében, s már a hatodik hónapban van, noha meddőnek mondták, 37 mert Istennél semmi sem lehetetlen.”

 Lukács evangéliuma   2. fejezet A névadás.

21 Amikor eltelt a nyolc nap és körülmetélték, a Jézus nevet adták neki, ahogy az angyal nevezte, mielőtt még a méhben megfogamzott volna.

Jézus bemutatása a templomban.

22 Amikor elteltek a tisztulásnak a Mózes törvényében megszabott napjai, felvitték Jeruzsálembe, hogy bemutassák az Úrnak, 23 ahogy az Úr törvényében elő volt írva: az anyaméhet megnyitó minden elsőszülött fiú az Úr szentjének hívatik; 24 s az áldozatot is be akarták mutatni, ahogy az Úr törvénye előírta: egy pár gerlicét vagy két galambfiókát.

A tizenkét éves Jézus a templomban.

41 Szülei minden évben fölmentek Jeruzsálembe a húsvét ünnepére.

 

  Lukács evangéliuma   4. fejezet

 

Jézus a názáreti zsinagógában. 16 Amikor Názáretbe ért, ahol nevelkedett, szombaton szokása szerint bement a zsinagógába, és felolvasásra jelentkezett. 17 Izajás próféta könyvét adták neki oda. Szétbontotta a tekercset, és épp azon a helyen, ahol ez volt írva: 18 „Az Úr Lelke van rajtam, azért kent fel engem, hogy örömhírt vigyek a szegényeknek. Elküldött, hogy hirdessem a foglyoknak a szabadulást, a vakoknak a látást, hogy szabadon bocsássam az elnyomottakat, 19 és hirdessem az Úr kegyelmének esztendejét.”

11_11 Creative Commons License 2023.07.20 -1 0 5250

         2012.3.29.   János evangéliuma   3. fejezet

 

31 Aki felülről jön, az mindenkinek fölötte van. Aki a földről való, az földies és a földi dolgokról beszél. Aki a mennyből jött, 32 azt tanúsítja, amit látott és hallott, de tanúságát nem fogadja el senki. 33 Ám aki elfogadja tanúságát, bizonyítja, hogy Isten igazmondó.

 

 

34 Akit ugyanis az Isten küldött, az az Isten szavait közvetíti, mert hisz (Isten) nem méri szűken a Lelket, amikor adja.

 

 

ÁMEN.

11_11 Creative Commons License 2023.07.19 -1 0 5249

  

 A keresztény remény bizonyossága. 28 Tudjuk azt is, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden

javukra válik, hiszen ő saját elhatározásából választotta ki őket. 29 Akiket ugyanis eleve ismert, azokat eleve arra rendelte, hogy Fiának képmását öltsék magukra, így lesz ő elsőszülött a sok testvér között.   Rómaiaknak írt levél   8. fejezet

 

Egység Krisztussal. 9 Ti azonban választott nemzetség, királyi papság, szent nemzet, tulajdonul kiválasztott nép vagytok, hogy annak dicsőségét hirdessétek, aki a sötétségből meghívott benneteket csodálatos világosságára.  Péter I. levele  2. fejezet

 

A keresztény hivatás kegyelmi tartalma. 10 Az ő alkotása vagyunk: Krisztus Jézusban jótettekre teremtett minket; ezeket az Isten előre elrendelte, hogy bennük éljünk.   Efezusiaknak írt levél   2. fejezet

 

 

11_11 Creative Commons License 2023.07.19 -1 0 5248

A két úr szolgája. 24 Senki sem szolgálhat két úrnak: vagy gyűlöli az egyiket, a másikat pedig szereti, vagy ragaszkodik az egyikhez, a másikat pedig megveti. Nem szolgálhattok az Istennek is, a Mammonnak is. Máté evangéliuma   6. fejezet

 

A hegyi beszéd. 3 „Boldogok a lélekben szegények, mert övék a mennyek országa. Máté evangéliuma  5. fejezet

   A szenvedés. 14 Boldogok vagytok, ha Krisztus nevéért szidnak benneteket, mert a dicsőség Lelke, vagyis Isten Lelke nyugszik rajtatok. Péter I. levele  4. fejezet:14

  Miért beszél Jézus példabeszédekben? 16 A ti szemetek boldog, mert lát, s a fületek is az, mert hall.  Máté evangéliuma   13. fejezet

 

11 Hiszen tudom, milyen terveket gondoltam el felőletek – mondja az Úr; ezek a tervek a békére vonatkoznak, nem a pusztulásra, mert reménységgel teli jövőt szánok nektek.  Jeremiás könyve  29. fejezet

11_11 Creative Commons License 2023.07.18 -1 0 5247

  Jelenések könyve   3. fejezet(: (1-9, 11, 13, 16-17, 19-21, v)

 

 2021. 3. 19. óra. de 11, 9 p  (5-6, 9, 11, 13 , 19 -21 v)

 

Levél a szárdeszi egyháznak. 1„A szárdeszi egyház angyalának ezt írd: Ezt mondja az, akié az Isten hét lelke és a hét csillag: Tudok tetteidről. Tudom, hogy élőnek neveznek, de halott vagy. 2 Ébredj fel, és erősítsd meg a többieket, akik halálukon vannak. Tetteidet nem találom Istenem előtt teljeseknek. 3 Emlékezzél, hogyan kaptad és hallottad; tarts ki mellette, és térj meg! Ha nem vigyázol, úgy érkezem, mint a tolvaj, és nem tudod, melyik órában leplek meg! 4 De vannak néhányan Szárdeszben, akik nem szennyezték be ruhájukat: ezek fehér ruhában fognak járni velem, mert méltók rá.

5 A győztest fehér ruhába öltöztetik. Nevét nem törlöm ki az élet könyvéből, hanem megvallom majd Atyám és angyalai előtt. 6 Akinek van füle, hallja meg, mit mond a Lélek az egyházaknak.”

Levél a filadelfiai egyháznak. 7 „A filadelfiai egyház angyalának ezt írd: Ezt mondja a Szent, az Igaz, akinél Dávid kulcsa van, aki ha valamit kinyit, senki be nem zárja, s ha valamit bezár, senki ki nem nyitja: 8 Ismerem tetteidet. Nézd, ajtót nyitottam előtted, senki nem tudja bezárni. Bár nincs sok erőd, mégis megtartottad tanításomat, és nem tagadtad meg nevemet. 9 Nézd, hozok néhányat a sátán zsinagógájából, olyanokat, akik zsidónak mondják magukat, noha nem azok, hanem hazugok. Kényszerítem őket, hogy jöjjenek, boruljanak lábad elé, és tudják meg, hogy téged szerettelek.

11 Hamarosan eljövök. Ragaszkodjál ahhoz, amid van, hogy senki el ne vegye koszorúdat. 13 Akinek van füle, hallja meg, mit mond a Lélek az egyházaknak.”

Levél a laodiceai egyháznak. 16 De mivel langyos vagy, se hideg, se meleg, kivetlek a számból. 17 Azt mondod: Gazdag vagyok, dúsgazdag, nincs szükségem semmire. – Nem látod, hogy nyomorult vagy, szánalomra méltó, szegény, vak és mezítelen?

19 Akiket szeretek, azokat korholom és fenyítem. Buzdulj fel, és térj meg!

 

20 Nézd, az ajtóban állok és kopogok. Aki meghallja szavam, és ajtót nyit, bemegyek hozzá, vele eszem, ő meg velem. 21 A győztest magam mellé ültetem a trónra, ahogy én is győztem, és együtt ülök Atyámmal a trónon.

11_11 Creative Commons License 2023.07.18 -1 0 5246

Jelenések könyve  2. fejezet ( 1-14, 17, 19-22, 27-29, v.)

 

(2, 7, 11, 17,  27-29,v)

 

Levél az efezusi egyháznak. 1 „Az efezusi egyház angyalának ezt írd: Aki a hét csillagot jobbjában tartja, s aki a hét arany gyertyatartó közt jár, a következőket mondja: 2 Tudok tetteidről, fáradozásaidról és kitartásodról. Tudom, hogy nem tűröd a gonoszokat: próbára tetted, akik apostolnak mondják magukat, noha nem azok, és hazugnak találtad őket. 3 Hűséges is vagy, szenvedtél a nevemért, és nem fáradtál bele. 4 De van egy kifogásom ellened, az, hogy kezdeti szeretetedtől eltértél. 5 Gondold meg, honnan süllyedtél ide! Térj meg, és térj vissza korábbi cselekedeteidhez! Mert elmegyek és elmozdítom helyéről gyertyatartódat, ha nem tartasz bűnbánatot. 6 Azt viszont, hogy gyűlölöd a nikolaiták tetteit, a javadra lehet írni – én is gyűlölöm őket.

7 Akinek van füle, hallja meg, mit mond a Lélek az egyházaknak: A győztesnek az élet fájáról adok enni, amely az Isten paradicsomában van.”

Levél a szmirnai egyháznak. 8 „A szmirnai egyház angyalának ezt írd: Ezt mondja az első és utolsó, aki halott volt, de életre kelt: 9 Tudok szorongattatásodról, arról, hogy szegény vagy, de valójában mégis gazdag. Tudom, hogy gyaláznak, akik zsidónak vallják magukat, noha nem azok, hanem a sátán zsinagógája. 10 Ne félj a rád váró szenvedésektől! Az ördög néhányotokat fogságba vet, hogy próbára tegyen benneteket. Megpróbáltatásotok tíz napig tart. Légy hű mindhalálig, és neked adom az élet koszorúját.

11 Akinek van füle, hallja meg, mit mond a Lélek az egyházaknak: A győztesen nem vesz erőt a második halál.”

Levél a pergamoni egyháznak. 12 „A pergamoni egyház angyalának ezt írd: Ezt mondja, aki a kétélű hegyes kardot tartja: 13 Tudom, hol lakol; ott, ahol a sátán trónja áll. Ragaszkodol a nevemhez, nem tagadtad meg hitemet még azokban a napokban sem, amikor Antipászt, hűséges vértanúmat megölték nálatok, ahol a sátán lakik. 14 De van némi kifogásom ellened. Élnek köztetek olyanok, akik Bileám tanításához ragaszkodnak, aki kioktatta Balakot, hogy áldozati hús evésére és erkölcstelenségre csábítsa Izrael fiait.

17 Akinek van füle, hallja meg, mit mond a Lélek az egyházaknak: A győztesnek rejtett mannát adok és egy fehér követ. A kövön új név van, amelyet senki más nem ért, csak aki megkapja.”

 

Levél a tiatírai egyháznak. 19 Tudok tetteidről, szeretetedről, hitedről, szolgálataidról és állhatatosságodról, arról, hogy most több cselekedeted van, mint azelőtt. 20 De van ellened egy kifogásom: eltűröd, hogy Jezabel asszony, aki prófétának mondja magát, tanításával arra csábítsa szolgáimat, hogy erkölcstelenkedjenek és egyenek a bálványoknak bemutatott áldozatok húsából. 21 Adtam neki időt, hogy megtérjen, de nem akar megtérni paráznaságából. 22 Ágynak döntöm, akik meg házasságot törnek vele, azokat nagy nyomorúságokba, hacsak meg nem térnek cselekedeteikből.

27 Vaspálcával fogja kormányozni, és mint cserépedényeket, összetöri őket. 28 Ezt a hatalmat Atyámtól kaptam. És neki adom a hajnalcsillagot. 29 Akinek van füle, hallja meg, mit mond a Lélek az egyházaknak.”

 

 

 

11_11 Creative Commons License 2023.07.17 -1 0 5245

2020.7.2. Márk evangéliuma  7. fejezet

 

Vita a farizeusi hagyományokról. 3 A farizeusok és általában a zsidók ugyanis nem esznek addig, amíg meg nem mossák a kezüket könyökig, így tartják magukat a vének hagyományaihoz. 4 És ha piacról jönnek, addig nem esznek, míg meg nem mosakszanak. S még sok más hagyományhoz is ragaszkodnak: így például a poharak, korsók, rézedények leöblítéséhez.

 

5 A farizeusok és írástudók tehát megkérdezték: „Miért nem követik tanítványaid az ősök hagyományait, miért eszik tisztátalan kézzel a kenyeret?”

 

6 Ezt a választ adta nekik: „Találóan jövendöl rólatok, képmutatók, Izajás, amikor így ír: Ez a nép ajkával tisztel, ám a szíve távol van tőlem.

 

 7 De hiábavalóan tisztelnek, mert tanaik, amelyeket hirdetnek, csak emberi parancsok. 8 Az Isten parancsait nem tartjátok meg, de az emberi hagyományokhoz, a korsók és poharak megmosásához és sok ehhez hasonlóhoz ragaszkodtok.

 

9 Majd így folytatta: „Szépen semmibe veszitek Isten parancsát, hogy hagyományotokat állítsátok a helyére.”

 

13 Isten szavát érvénytelenítitek hagyományotokkal, amellyel azt átadjátok. És sok ehhez hasonlót tesztek.”

14  Ismét magához szólította a népet. „Hallgassatok rám mindnyájan – mondta –, és értsétek meg:

15  Kívülről semmi sem kerülhet be az emberbe, ami beszennyezhetné. Hanem ami belőle származik, az teszi az embert tisztátalanná.

16 Ha valakinek van füle a hallásra, hallja meg!”

 

 

11_11 Creative Commons License 2023.07.17 -1 0 5244

2009. 7.24,> 2010.7.24, > 2020.7.24.>>>>>

 János evangéliuma   7. fejezet

V. A SÁTOROS ÜNNEP

Jézus fölmegy az ünnepekre és tanít. 6 Jézus ezt válaszolta nekik: „Nekem még nem érkezett el az időm, de nektek mindig megfelelő az idő. 7 Titeket nem gyűlölhet a világ, de engem gyűlöl, mert bizonyítom, hogy gonoszak a tetteik.

15 A zsidók csodálkozva mondogatták: „Hogy ismerheti így az Írásokat, amikor nem is tanulta?” 16 Jézus így felelt nekik: „Tanításom nem tőlem való, hanem attól, aki küldött.

18 Aki magától beszél, a saját dicsőségét keresi. Aki azonban annak dicsőségén munkálkodik, aki őt küldte, az igaz, s nincs benne hamisság.

Vita a Messiás származásáról. 28 Jézus a templomban tanítva ezt felelte rá: „Igen, ismertek, és azt is tudjátok, honnan való vagyok, noha nem magamtól jöttem, hanem az Igaz küldött, akit ti nem ismertek. 29 Én azonban ismerem, mert tőle vagyok és ő küldött.” 30 Erre el akarták fogni, de senki sem vetett rá kezet, mert még nem érkezett el az órája.

Jézus közeli haláláról beszél. 33 Ekkor Jézus azt mondta: „Már csak rövid ideig vagyok veletek, aztán visszatérek ahhoz, aki küldött. 34 Keresni fogtok, de nem találtok, mert ahol én vagyok, oda ti nem jöhettek.”

Az élő víz ígérete. 37 Az ünnep utolsó, nagy napján Jézus a templomban volt és fennhangon hirdette: „Aki szomjazik, jöjjön hozzám és igyék, 38 aki hisz bennem: belsejéből, az Írás szava szerint, élő víz folyói fakadnak.” 39 Ezt a Lélekről mondta, amelyben a benne hívők részesülnek. A Lélek ugyanis még nem jött el, mert még nem dicsőült meg Jézus. ( Lélek-szellem.)

Újabb vita a Messiás eredetéről. 40 E szavak hallatára a népből némelyek így beszéltek: „Valóban ez a Próféta!” 41 Mások meg: „Ő a Messiás!” De voltak, akik így vélekedtek: „Hát jöhet a Messiás Galileából? 42 Az Írás szerint Dávid családjából s Betlehem városából kell a Messiásnak jönnie.”

 

50 Egyikük azonban, Nikodémus, aki egy alkalommal fölkereste (Jézust), azt mondta nekik: 51 „Elítél törvényünk valakit is anélkül, hogy először meghallgatták, s meggyőződtek volna róla, hogy mit tett?” 52 De azt mondták neki: „Csak nem vagy te is galileai? Nézz utána, s megbizonyosodsz, hogy Galileából nem támad próféta.”

11_11 Creative Commons License 2023.07.17 -1 0 5243

    2010.7.20.   Máté evangéliuma   7. fejezet

 

Az ítélkezés. 1 Ne ítélkezzetek, hogy fölöttetek se ítélkezzenek! 2 Amilyen ítélettel ti ítélkeztek, olyannal fognak majd fölöttetek is ítélkezni. Amilyen mértékkel mértek, olyannal fognak majd nektek is visszamérni.

 

A szent dolgok. 6 Ne adjátok a szent dolgokat a kutyáknak és gyöngyeiteket se szórjátok a sertések elé, különben még eltapossák lábukkal, és megfordulva széttépnek benneteket!

 

Az állhatatos ima. 11 Ha tehát ti, bár gonoszak vagytok, tudtok jót adni gyermekeiteknek, akkor mennyivel inkább ad jót mennyei Atyátok azoknak, akik kérik.

 

Az aranyszabály. 12 Amit akartok, hogy veletek tegyenek az emberek, ti is tegyétek velük! Ez a törvény és a próféták.

 

A szűk kapu. 14 Szűk a kapu és keskeny az út, amely az életre vezet – kevesen vannak, akik megtalálják.

 

A hamis próféták. 22 Uram, Uram, hát nem a te nevedben jövendöltünk? Nem a te nevedben űztünk ördögöket? Nem a te nevedben tettünk annyi csodát? – 23 Akkor kijelentem nekik: Sosem ismertelek benneteket. Távozzatok színem elől, ti gonosztevők!

 

Hasonlat a sziklára épített házról. 24 Aki hallgatja szavamat, és tettekre is váltja, az okos emberhez hasonlít, aki sziklára építette a házát. 25 Szakadt a zápor, ömlött az ár, süvített a szél, és nekizúdult a háznak, de nem dőlt össze, mert szikla volt az alapja.

 

 

A beszéd hatása. 28 Ezzel Jézus befejezte ezeket a beszédeket. A nép ámult tanításán, 29 mert úgy tanított, mint akinek hatalma van, s nem úgy, mint az írástudók.

11_11 Creative Commons License 2023.07.13 -1 0 5242

1.

A felken szónak két görög változata is van: chrio, amelynek jelentéseolajjal beken, bedörzsöl", és átvitt értelemben „vallásos szolgálatba vagy hivatalba iktat", illetve az aleipho, amelynek jelentése „felken". A bibliai korokban az olajjal való felkenés azt jelentette, hogy Isten megáldotta vagy elhívta az illetőt (2Mózes 29:7; 2Mózes 40:9; 2Királyok 9:6; Prédikátor 9:8; Jakab 5:14)

A zsidóknál a főpapot hivatalba igtatása alkalmával vallásos szertartások mellett olajjal megkenték, ez által történt a papszentelés; ugyszintén a királyok is - Dávid, Salamon és a többi - koronázás helyett megkenettek. Innen F. annyit jelent, mint mai nyelven felszentelt pap vagy megkoronázott király.

Minthogy később a keresztények Jézust ugy tekintették, mint hiveinek főpapját, prófétáját és királyát, azért ezen a néven vagy görögösen Krisztusnak is nevezték és nevezik.

2.

Szentlélekkel kente fel.

A felkent másik jelentése: kiválasztott.

A Biblia azt mondja, hogy Isten a Szentlélekkel kente fel Jézus Krisztust, hogy hirdesse a jó hírt, és hozzon szabadulást azoknak, akiket megkötözött a bűn (Lukács 4:18-19; ApCsel 10:38).

Miután Krisztus elhagyta a Földet, a Szentlélek ajándékát adta nekünk (János 14:16). Immár minden keresztyén fel van kenve, azzal a konkrét céllal, hogy Isten országát terjessze (1János 2:20). „Aki pedig minket veletek együtt Krisztusban megerősít és felken, Isten az. Ő pecsétjével el is jegyzett minket, és a Lélek zálogát adta szívünkbe" (2Korinthus 1:21-22).

 

 

11_11 Creative Commons License 2023.07.13 -1 0 5241

Rómaiaknak írt levél   8. fejezet

 

A keresztény remény bizonyossága.

27 S ő, aki a szíveket vizsgálja, tudja, mi a Lélek gondolata, mert Isten tetszése szerint jár közben a szentekért. 28 Tudjuk azt is, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra válik, hiszen ő saját elhatározásából választotta ki őket.

 

  Korintusiaknak írt I. levél   12. fejezet

 

A Szentlélek kegyelmi adományai.

 

10 Van, aki csodatevő hatalmat kap, van, akinek a prófétálásnak vagy a szellemek elbírálásának képessége jut osztályrészül. Más különféle nyelveket vagy pedig a nyelvek értelmezését nyeri el ajándékul. 11 Mindezt azonban egy és ugyanaz a Lélek műveli, tetszése szerint osztva kinek-kinek.

11_11 Creative Commons License 2023.07.13 -1 0 5240

Zsoltárok könyve 78. zsoltár

ISTEN ÜDVTÖRTÉNETI TETTEI

40 Hányszor gerjesztették fel haragját a pusztán, hányszor okoztak neki gondot a sivatagban! 41 Kísértették Istent újra meg újra, keserűséget okoztak Izrael Szentjének. 42 Nem emlékeztek vissza a kezére, sem a napra, amelyen kiszabadította az ellenség hatalmából.

 

  Máté evangéliuma   12. fejezet 31 Ezért mondom nektek: minden bűnre és káromlásra elnyerik az emberek a bocsánatot, de a Lélek káromlása nem nyer bocsánatot. 32 Ha valaki az Emberfia ellen beszél, bocsánatot nyer, de ha a Szentlélek ellen beszél, nem nyer bocsánatot sem ezen, sem a másvilágon. 

11_11 Creative Commons License 2023.07.12 -1 0 5239

  János evangéliuma  4. fejezet

Jézus és a szamáriai asszony. 14 De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne.”

Jelenések könyve  5. fejezet

A Bárány. 6 Most azt láttam, hogy a trón és a négy élőlény és a huszonnégy vén között ott áll a Bárány, mintha leölték volna. Hét szarva volt és hét szeme – ezek az Isten hét szelleme, akiknek küldetésük az egész földre szól.

 Galatáknak írt levél   4. fejezet

Isten gyermekei vagyunk. 6  Mivel az Isten fiai vagytok, a Fia Lelkét árasztotta szívünkbe az Isten, aki kiáltja: Abba, Atya! 7 Tehát nem vagy többé szolga, hanem fiú, s ha fiú, akkor Isten kegyelméből örökös is. 8 Azelőtt nem ismertétek az Istent, és olyan isteneknek szolgáltatok, akik valójában nem azok.

 

 Jelenések könyve  22. fejezet

 

3 Átok többé nem lesz benne. Az Isten és a Bárány trónja áll majd ott, és szolgái hódolnak neki. 4 Látni fogják arcát, és a homlokukon lesz a neve.

ÁMEN.

 

 

11_11 Creative Commons License 2023.07.12 -1 0 5238

Milyen Szent Szellem?

  Teremtés könyve  9. fejezet

A világ új rendje. 11 Megkötöm veletek szövetségem, többé nem törlök el minden lényt a földről vízözönnel, és nem jön olyan áradat, amely elpusztítja a földet.”

János evangéliuma   3. fejezet

Jézus és Nikodémus. 20 Mert mindenki, aki gonoszat tesz, gyűlöli a világosságot, s nem megy a világosságra, nehogy kiderüljenek a tettei.

  Apostolok Cselekedetei  2. fejezet

A Szentlélek eljövetele. 1 Amikor elérkezett pünkösd napja, ugyanazon a helyen mindnyájan együtt voltak. 2 Egyszerre olyan zúgás támadt az égből, mintha csak heves szélvész közeledett volna, és egészen betöltötte a házat, ahol ültek. 3 Majd lángnyelvek jelentek meg nekik szétoszolva, és leereszkedtek mindegyikükre. 4 Mindannyiukat eltöltötte a Szentlélek, és különböző nyelveken kezdtek beszélni, úgy, ahogy a Lélek szólásra indította őket.

Ezekiel könyve  37. fejezet

Látomás a csontokkal teli mezőről. 9 Ekkor így szólt hozzám: „Jövendölj az éltető leheletről, jövendölj, emberfia, és mondd az éltető leheletnek: ezt mondja az Úr, az Isten: Gyere elő a négy szél hazájából, és fújj ezekre a halottakra, hogy megelevenedjenek.” 10 Ekkor jövendöltem, amint parancsolta nekem, és éltető lehelet szállt beléjük, életre keltek, talpra álltak, mint egy nagy sereg. 11 Akkor így szólt hozzám: Emberfia, Izrael egész háza ezek a csontok. Lám, azt mondják: „Elszáradt a csontunk, oda a reményünk, végünk van.” 12 Jövendölj azért, és így beszélj: Ezt mondja az Úr, az Isten: Nézzétek, kinyitom sírjaitokat és kihozlak benneteket sírjaitokból, én népem, és elvezetlek benneteket Izrael földjére. 13 Akkor majd megtudjátok, hogy én vagyok az Úr, amikor kinyitom sírjaitokat és kihozlak benneteket sírjaitokból, én népem. 14 Belétek oltom lelkemet és életre keltek. Letelepítelek benneteket földeteken, és megtudjátok, hogy én, az Úr mondtam ezt, és végbe is vittem – mondja az Úr.

 

 

11_11 Creative Commons License 2023.07.11 -2 0 5237

  Rómaiaknak írt levél  8. fejezet

 

 Megszentelődés Krisztusban. 11 Ha pedig bennetek lakik annak Lelke, aki feltámasztotta Jézust a halálból, ő, aki Krisztus (Jézust) feltámasztotta a halottak közül, halandó testeteket is életre kelti bennetek lakó Lelke által.

 

14 Akiket Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai.

 

  Galatáknak írt levél  5. fejezet

 

Isten gyermekeinek szabadsága. 22 A Lélek gyümölcse viszont: szeretet, öröm, békesség, türelem, kedvesség, 23 jóság, hűség, szelídség, önmegtartóztatás. Ezek ellen nincs törvény.

 

25 Ha a Lélek szerint élünk, viselkedjünk is a Léleknek megfelelően. 26 Ne törtessünk kihívóan s egymásra irigykedve hiú dicsőség után.

 

 

 

 

11_11 Creative Commons License 2023.07.11 -1 0 5236

  Apostolok Cselekedetei  10. fejezet

 

Kornéliusz megkeresztelkedése. 45 A zsidókból lett keresztények, akik Péterrel érkeztek, ámulatba estek, hogy a Szentlélek ajándéka a pogányokra is kiárad.

 

 

  János evangéliuma  14. fejezet

 

Jézus megígéri a Szentlelket. 26 S a Vigasztaló, a Szentlélek, akit majd a nevemben küld az Atya, megtanít benneteket mindenre és eszetekbe juttat mindent, amit mondtam nektek.

        János evangéliuma  16. fejezet

A Vigasztaló eljövetele. 8 Amikor eljön, meggyőzi a világot a bűnről, az igazságról és az ítéletről. 9 A bűnről, amiért nem hittek bennem.

 

 

13 Hanem amikor eljön az Igazság Lelke, ő majd elvezet benneteket a teljes igazságra. Nem magától fog beszélni, hanem azt mondja el, amit hall, és a jövendőt fogja hirdetni nektek.

11_11 Creative Commons License 2023.07.10 -1 0 5235

   Zsidóknak írt levél 3. fejezet:7-8a

Buzdítás az állhatatosságra  7  Ezért, mint a Szentlélek mondja: Ma, amikor majd meghalljátok szavát, 8 ne keményítsétek meg a szíveteket.

 

  Galatáknak írt levél   2. fejezet:16,20 v

 

16 Tudjuk azonban, hogy az embert nem a törvény szerinti tettek teszik igazzá, hanem a Jézus Krisztusba vetett hit. Ezért elfogadtuk Jézus Krisztus hitét, hogy a Krisztusba vetett hitben váljunk igazzá: nem mert tetteink megfelelnek a törvénynek, hisz a törvény szerinti tettek senkit sem tesznek igazzá.

 

20 Élek, de már nem én, hanem Krisztus él énbennem. Minthogy azonban most még testben élek, Isten Fiának hitében élek, aki szeretett engem és feláldozta magát értem.

 

ÁMEN.

 

 

 

11_11 Creative Commons License 2023.07.10 0 0 5234

            Apostolok Cselekedetei   15. fejezet: ( 1-2, 4-8, 10-11, 13-21, 23, 28-29,v)

         

Vita Antióchiában. 1 Néhányan, akik Júdeából jöttek, így tanították a testvéreket: „Ha nem metélkedtek körül Mózes törvénye szerint, nem üdvözülhettek.” 2 Mivel emiatt zavar és nagy vita támadt Pál, Barnabás és közöttük, azt határozták, hogy Pál és Barnabás néhányukkal menjen fel Jeruzsálembe, s ebben a vitás ügyben forduljon az apostolokhoz és a presbiterekhez.

4 Amikor megérkeztek Jeruzsálembe, szívesen fogadta őket az egyház: az apostolok és a presbiterek. Beszámoltak róla, mi mindent tett közreműködésükkel az Isten. 5 Azok közül, akik a farizeusok felekezetéből lettek hívővé, néhányan felálltak és kijelentették: „Körül kell nekik metélkedni, és rájuk kell parancsolni, hogy tartsák meg Mózes törvényét.”

Az apostoli zsinat. 6 Összegyűltek az apostolok és a presbiterek, hogy megvizsgálják ezt az ügyet. 7 Heves vita támadt, végül felállt Péter, és ezt a beszédet intézte hozzájuk: „Testvérek! Tudjátok, hogy az Isten kezdettől fogva kiválasztott közületek, hogy a pogányok az én számból hallják az evangélium tanítását, és higgyenek. 8 S maga az Isten, aki ismeri a szívet, tanúsította, hogy nekik is megadta a Szentlelket, éppúgy, mint nekünk. 10 Mit teszitek hát próbára az Istent, miért akarjátok a tanítványok nyakára rakni az igát, amelyet sem atyáink, sem mi nem bírtunk elviselni? 11 Az a hitünk, hogy Urunk Jézus kegyelméből üdvözülünk mi is, s ugyanígy ők is.”  

23 Ezt írták a kezük által: „Az apostolok és a presbiterek, a testvérek, üdvözletüket küldik az Antióchiában, Szíriában és Kilikiában élő, pogányságból megtért testvéreiknek!

28 Úgy tetszett a Szentléleknek és nekünk, hogy ne rakjunk rátok több terhet a szükségesnél, annál, 29 hogy tartózkodnotok kell a bálványoknak áldozott eledeltől, a vértől, a fojtott állattól és a paráznaságtól. Ha ezektől tartózkodtok, helyesen jártok el. Jó egészséget!”

  Izajás könyve  42. fejezetm 8 Én vagyok az Úr, ez a nevem! Dicsőségemet nem engedem át másnak, sem tiszteletemet a bálványoknak.

 

  Rómaiaknak írt levél  3. fejezet: 28-31v

 

28 Mi azt valljuk, hogy az ember a hit által válik igazzá, a törvény szerint tettektől függetlenül. 29 Vajon csak a zsidóké az Isten, s nem a pogányoké is? Bizony a pogányoké is. 30 Ugyanaz az Isten teszi megigazulttá a hitből a körülmetéltet éppúgy, mint hite által a körülmetéletlent. 31 Ilyenformán megszüntetjük a törvényt a hittel? Szó sincs róla! Ellenkezőleg: erősítjük a törvényt.

 

 

11_11 Creative Commons License 2023.07.09 -1 0 5233

  Jakab levele  2. fejezet:

Tett nélkül a hit nem élő. 14 Testvéreim, mit használ, ha valaki azt állítja, hogy van hite, tettei azonban nincsenek? Üdvözítheti a hite? 15 Ha valamelyik testvérnek nincs ruhája és nincs meg a mindennapi tápláléka, 16 és egyiketek így szólna hozzá: „Menj békében, melegedj, és lakjál jól!”, de nem adnátok meg neki, amire testének szüksége van, mit használna? 17 Ugyanígy a hit is, ha tettei nincsenek, magában holt dolog. 18 Azt is mondhatja valaki: „Neked hited van, nekem meg tetteim.” Ha tettek nélkül megmutatod nekem a hitedet, tetteim alapján én is bebizonyítom neked a hitemet.

 

20Akarod-e tudni, balga ember, hogy a hit tettek nélkül mennyire meddő? 21 Ábrahám, a mi atyánk, nem a tettei alapján igazult meg, amikor odatette fiát, Izsákot, áldozatul az oltárra? 22 Láthatod, hogy hite működött tetteiben és tettei tették teljessé a hitét.

 

 

 

Előzmény: 11_11 (5230)
11_11 Creative Commons License 2023.07.09 -1 0 5232

  Zsidóknak írt levél 4. fejezet: 1-2, 4, 6-11v

 

1 Óvakodjunk ezért attól, hogy közületek bárki úgy vélekedjen, még késlekedhet bemenni nyugalmába, mert még érvényben van az ígéret. 2 Hozzánk éppúgy eljutott az üdvösség örömhíre, mint őhozzájuk; ám nekik nem vált hasznukra a tanítás, mert nem csatlakoztak azokhoz, akik hittel hallgatták.

 4 A világ teremtése óta művei ugyan befejeződtek, mint ahogy egy helyen a hetedik nappal kapcsolatban megállapítja: „A hetedik napon az Isten megpihent minden munkájától.”

 6 Azaz még hátra van, hogy némelyek eljussanak, ugyanakkor mások, akik már korábban hallották az evangéliumot, hitetlenségük következtében nem jutottak el oda. 7 Azért ismét kijelölt egy napot, egy „má”-t. Dávid által mondatja annyi idő után, amit már előbb idéztünk: Ma, amikor majd meghalljátok szavát, ne keményítsétek meg a szíveteket. 8 Ha Józsue megszerezte volna nekik nyugalma (országát), nem szólt volna egy másik, későbbi napról. 9 A szombati nyugalom tehát még ezután vár az Isten népére. 10 Aki ugyanis belép nyugalma országába, az megpihen minden munkájától, mint ahogy az Isten is megpihent a magáétól. 11 Törekedjünk tehát rá, hogy bejussunk nyugalmának ebbe az (országába), nehogy valaki éppúgy elessék, mint előbb a hitetlenség példáján láttuk.

 

  Rómaiaknak írt levél   9. fejezet

 

A zsidó nép meghívása. 1 Igazat mondok Krisztusban, nem hazudom. Tanúskodik mellettem lelkiismeretem a Szentlélekben.

 

ÁMEN.

 

 

11_11 Creative Commons License 2023.07.09 -1 0 5231

 

 Példabeszédek könyve  20. fejezet

 

27 Az embernek a lelke az Úr szövétneke, behatol a testnek minden zugába.

 

  János evangéliuma 8. fejezet:

Jézus a világ világossága.12 Egy másik alkalommal így beszélt Jézus: „Én vagyok a világ világossága. Aki követ, nem jár többé sötétségben, hanem övé lesz az élet világossága.”

 

  János evangéliuma   14. fejezet

Jézus megígéri a Szentlelket. 17 A világ nem kaphatja meg, mert nem látja és nem ismeri. De ti ismeritek, mert bennetek van és bennetek marad.

 

 

11_11 Creative Commons License 2023.07.07 -1 0 5230

 Galatáknak írt levél   3. fejezet: 5-7, 8-9, 10-11, 12-14,v

 

A megigazulás a hitből fakad. 5 Aki tehát a Lelket adja nektek, és csodákat művel köztetek, törvény szerinti tetteket hajt végre, vagy a hitet fogadja el ? 6 Ugyanaz történik, mint Ábrahám esetében: „Hitt Istennek, és ez megigazulására szolgált.” 7 Értsétek meg jól: Aki a hitből él, az Ábrahám fia.

 

8 Mivel az Írás előre látta, hogy Isten a hittel teszi megigazulttá a pogányokat, előre hirdette Ábrahámnak: „Benned nyer áldást minden nép.” 9 Eszerint akik hisznek, áldásban részesülnek a hívő Ábrahámmal.

 

10 Azokat viszont, akik a törvény szerinti tetteikre támaszkodnak, átok sújtja. Az Írás ugyanis ezt mondja: „Átkozott mind, aki nem tartja meg hűségesen, ami a törvényben van.” 11 Ebből nyilvánvaló, hogy a törvény útján senki nem válik az Isten előtt igazzá, mert „az igaz a hitből él”.

 

 

12 A törvény azonban nem a hitből származik, hanem: „Aki teljesíti, élni fog.” 13 Krisztus megváltott minket a törvény átkától, amikor átokká lett értünk. Hiszen az Írás szerint: „Átkozott mind, aki a fán függ.” 14 Így szállt az Ábrahámnak szóló áldás Krisztus Jézus által a pogányokra, hogy a hitben elnyerjük a Lélek ígéretét.

11_11 Creative Commons License 2023.07.07 -1 0 5229

  Lélek-Szellem.

 

  Lukács evangéliuma  1. fejezet:34-35,v

 

Jézus születésének hírüladása. 34 Mária megkérdezte az angyalt: „Hogyan válik ez valóra, amikor férfit nem ismerek?” 35 Az angyal ezt válaszolta és mondta neki: „A Szentlélek száll rád, s a Magasságbeli ereje borít be árnyékával. Ezért a születendő Szentet is az Isten Fiának fogják hívni.

  Apostolok Cselekedetei   1. fejezet:8-9,v

Jézus mennybemenetele. 8 De megkapjátok a Szentlélek rátok leszálló erejét, és tanúim lesztek Jeruzsálemben s egész Júdeában és Szamáriában, sőt egészen a föld végső határáig.” 9 Azután, hogy ezeket mondta, a szemük láttára fölemelkedett, és felhő takarta el szemük elől.

 

 

11_11 Creative Commons License 2023.07.07 -1 0 5228

 

Teremtés könyve 2. fejezet: 4-7.v

 

  A második teremtéstörténet, a paradicsom.

4 Azon a napon, amikor az Úristen a földet és az eget megalkotta, 5 még nem volt a földön semmiféle vad bozót, és nem nőtt semmiféle mezei növény, mert az Úristen még nem adott esőt a földnek, s nem volt ember sem, hogy a földet művelje. 6 Egyszer pára szállt fel a földről és megáztatta a föld egész felszínét. 7 Akkor az Úristen megalkotta az embert a föld porából és orrába lehelte az élet leheletét. Így lett az ember élőlénnyé.

  Második Törvénykönyv 32. fejezet: 9-12, v

  MÓZES ÉNEKE

 

9 Mert az Úrnak a népe lett a része, Jákob jutott neki örökségül. 10 A pusztában sajátjává fogadta, a sivatag kietlenségében és éjszakájában. Védőn körülvette, oltalmazta, óvta, mint szeme világát. 11 Mint a sas, amelyik a fészkét védi, ott lebeg a fiókja fölött, kiterjeszti szárnyát, felkapja, tulajdon szárnyán hordozza. 12 Az Úr vezérelte egymaga, idegen isten nem volt vele.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!