A RECEPTEK gyűjtőtopikja a Konyhasztalon.
Stahl ajnározást és fikázást ill. ezekkel kapcsolatos összes chat-et kérjük a Stahl topicba megtenni: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9132473&la=55683973 ill. a számos Stahl-os topikok valamelyikébe.
Egész nyugodtan, onnan senki nem fogja kimoderálni, még a Stahl ügyvédeinek sem engedünk. :)
Vasárnap valami wook-os sertésés zöldséges valamit csinált. Sütni csak a gyerekekkel sütött valami pogácsaformáju bucikat. Irtam neki a honlapjára a svéd mogyorótorta receptjét kérve. Nem válaszolt, de lehet, hogy a honlapon válaszol, csak én nem látom? Nem tudtam egyik választ sem elolvasni. A bélszin - az én tanulmányaim (háziasszonyi) - szerint marhából való, a sertésből való bélszint szűzérméknek nevezik. Alakban hasonlit a marha bélszinre. Ezért sokszor keverik a felhasználásban is. De -és ebben igaza van mindenkinek - a Wellington bélszin alatt mindig marha bélszint értenek. De lehet, hogy ez olyan, mint a pörkölt, amit lehet marhából és sertésből is csinálni, nem hozzátéve, hogy miből van.
(A "Wellington bélszínről pedig csak a szarvasmarha bélszín jut eszünkbe, pedig a bélszín - ahogy az valemelyik topikban is ki lett tárgyalva - a legteljesebb joggal lehet sertés bélszín is. Az, hogy sertés esetében kevéssé használjuk, még nem jelenti, hogy nem is érvényes értelmű elnevezés.)
"csak annyit, hogy a wellington nem sertésből van... nekem ennyi volt a legnagyobb bajom a recepttel."
Legyünk igazságosak:)
Kishazánkban a konyhában a "wellington" általában és szinte kizárólagosan a Wellington bélszínt jelenti. Ez jut eszünkbe erről legelsőként és többnyire egyetlenként is. De nem csak bélszín fordul elő Wellington módra, hanem sertéshús is, sőt Wellington lazac is előfordul.
Valamelyik vasárnap a gyerekekkel csinált egy linzertésztából arra mogyorós töltelék és azt hiszem meggya tetején. Ez szerintem az uj tésztás könyvében van. Ha valakinek megvan, beirná? A végül otthon beirás már a vége felé halad, ha kész lesz akkor az egész egyben lesz, kivéve az uj három könyvét.
sok-sok hozzászólással ezelőtt kértem a wellington receptet, és megcsináltam! és még élek:)) mert ugye élcelődtetek rajta.
Szóval nem volt rossz, de nem fogjuk hétvégente enni azért rendszeresen. Ami vicces volt, hogy miután már átütött a minta a gyúródeszkán, még akkor se volt előirás méretű a levelestésztám, ezért kb kétszer annyit használtam el rá + még igy is volt ami szétszakadt.
Amúgy finom lett végülis, kissé fura izű, de ha nem husis batyunak hivod, akkor teljesen jó:)))
Viszont megcsináltam a sajttortát is, ha ahhoz kapnátok kedvet, az tényleg finom. Bár én szereztem friss epret, és bevallom, locsoltam is kis zselét, nem csak kenegettem (még igy is lepotyogott itt ott - de az unokaöcsém örült neki, mert mindig felkapkodta a tálról, mert ő meg csak azt szerette)
Megvettem a végre ottthont, és a tésztás könyvet is, ha valaki receptet kérne, akkor bepötyögöm szivesen cserébe.
De újfent röhögtem magamban, mikor előadta, hogy a gyerekének nem ad akármilyen kenyeret, mert a bolti kenyérben mindenféle van .... meg térfogatnövelő - erre beleborít egy jó adag szódabikarbónát a megaegészséges kenyerébe.... :-))))))) Mi az, ha nem térfogatnövelő...??? No meg ugyan már mi lenne a süteményekből tfn. nélkül??? Legfeljebb bodag. :-)
Néztem a mai adást... a csirkemell, a maffin, a Budai féle kencék, a gyerekekkel sütött kenyér mind-mind ismétlés. Tudom ez nem a fikázó topik de! A bemutató, beharangozó mindig azt mondja, a receptek újak: Stal konyha. Nagyon gáz...csalódás.. nincs új a nap alatt?????????
majdnem ugyanez a recept kering évek óta a neten hamis rafaelo néven. végül is alaposan átalakította, a végén nem kókuszreszelékbe forgatja, hanem kakaóporba. ha lenne egy kis eszem (meg hátszelem, pénzem, korábbi híradós arcom), akkor összelopkodott receptekből én is írhatnék szakácskönyvet, csinálhatnék tévéműsort. de nem :)
Hát azt már szóvá se teszem, még mindig a paradicsomlében főtt tészta megy, de legalább látszik, mennyit nőttek azóta a gyerekek... (de Ágoston változatlanul u.abban a vérlázító stílusban nyomul).
Ahogy tudom, el is ismerte: időnként "koppint" Nigellatól... végülis nekem mindegy, a diókészlet feldolgozása a kérdés és ez egy jó receptnek tűnik. A műsorról: milyen dolog már, hogy a 35 perces adásba is benyomnak min. 6-7 perc reklámot és műsorajánlót??!!
ez kicsit olyan Nigella new-yorki magjai. csak ő koriander helyett friss rozmaringot rak bele nem szoktam beszólni Jucira, mert bírom, de ez sok a jóból :-(
Na, előbb kérdeztem, mint kerestem (ill. kerestem, csak a dió túl rövid volt a kereséshez, a tojásfehérjével meg egy kicsit hosszadalmas...), szóval:
FŰSZERES DIÓ KÉTFÉLEKÉPPEN
Hozzávalók:
FŰSZERES DIÓ I. 1 kávéskanál koriandermag ½ evőkanál olívaolaj 15 dkg dióbél ¼ kávéskanál cayenne bors ½ kávéskanál cukor ¼ kávéskanál só
FŰSZERES DIÓ II. 1 kávéskanál koriandermag ¼ kávéskanál cayenne bors ½ kávéskanál cukor ¼ kávéskanál só 1 tojásfehérje 15 dkg dióbél
Elkészítés:
FŰSZERES DIÓ I. A koriandermagot mozsárban megtöröm, és félreteszem.
Egy közepes méretű serpenyőben mérsékelt tűzön megmelegítem az olívaolajat, majd hozzáteszem a diót. Pár percig kevergetem, hogy illatos legyen.
A dióhoz hozzákeverem a megtört koriandermagot, a cayenne borsot, a cukrot és a sót, aztán ha a fűszerek már szépen eloszlottak a dión, leveszem a serpenyőt a tűzről.
A fűszeres diót melegen tálalom.
FŰSZERES DIÓ II. Előmelegítem a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és szilikonlapot vagy sütőpapírt terítek egy nagy tepsibe.
A koriandermagot mozsárban megtöröm, aztán összekeverem a cayenne borssal, a cukorral és a sóval.
A diót beleszórom egy tálba. Egy másik tálban kézi habverővel enyhén habosra verem a tojásfehérjét, aztán ráöntöm a dióra. Jól összeforgatom, hogy a fehérje mindegyik diódarabot bevonja.
A tojásfehérjével bevont diókat kiteszem egymás mellé a tepsire, és rájuk hintem a fűszerkeveréket.
A fűszeres diót 5-8 perc alatt illatosra és ropogósra sütöm a meleg sütőben.