Keresés

Részletes keresés

gombavadász Creative Commons License 2003.12.18 0 0 387
Bizony, nagy ám a gombák országa! :)))
Pedig, a szarvasgombák tulajdonképpen nem is állnak olyan túl messze a kalapos gombáktól. Talán a kucsmagomba félék a ”közbenső láncszem” hiszen azok termőrétege olyan jól össze van gyűrődve, aztán ha még tömörebbé gyűrjük ezt a gombát, termőrétegével befelé, az lesz végül a szarvasgomba.

De konyhai alkalmazásuk is eltér persze a kalapos rokonokétól. Sokkal inkább fűszerként jönnek csak szóba.

Te milyen formában kóstoltad?

Előzmény: PETYUS (386)
PETYUS Creative Commons License 2003.12.18 0 0 386
Tegnap kóstoltam szarvasgombát. Érdekes. Nem tűnt túl gombaszerűnek az íze, és az is meglepett, hogy milyen tömör anyag.
naish001 Creative Commons License 2003.12.18 0 0 385
Volt 2 diónyi, a többi mogyoró nagyságú. Ma vissza akartam menni oda, de nem vittem bakancsot, úgyhogy kimaradt a hó miatt. 20.án elutazunk és csak 10.én jövünk meg, utána tudunk csak kimenni gombászni.
Előzmény: gombavadász (380)
gombavadász Creative Commons License 2003.12.17 0 0 384
Szóval rosszkedv ellen legjobb egy kiadós erdei séta.:)))
Előzmény: majola (383)
majola Creative Commons License 2003.12.17 0 0 383
Tök el vagyok fancsalodva... Pandamaca, persze hogy jöhetsz velünk, de most NEM MEGYÜNK:((((
Talán vonattal lekavargok, ha minden úgy akarja. Most nincs is hangulatom mást írni.
Előzmény: gombavadász (379)
gombavadász Creative Commons License 2003.12.16 0 0 382
Amint egy figyelemre méltóan éles elméjű topictársunk egykor megjegyezte: a hegy megvár. :)))
Előzmény: tangua (381)
tangua Creative Commons License 2003.12.16 0 0 381
>>>Egy kis kalandra mindig kapható vagyok! ;-)

Természetesen mindig szívesen látnék egy igazi Gombavadászt itt a Mecsekben, de ’technikai okok’ miatt ez sajnos nem a közeljövőben aktuális…

Előzmény: gombavadász (369)
gombavadász Creative Commons License 2003.12.15 0 0 380
Ott a Bakonyban szintén disznókkal kell versengeni a brumálékért? Itt jobbára mindent fölesznek! (A disznók.)
Mekkora gombákat találtatok?
Előzmény: naish001 (376)
gombavadász Creative Commons License 2003.12.15 0 0 379
”Nem tudom, mikor van időm, de nagyon hiányzik az erdő, a gomba, minden”

No ha hiányzik, akkor mesélek egy kicsit, hátha jobban telik az idő, amíg újra nem császkálunk együtt:

Nálatok olyan zima lett, hogy csak na, felénk viszont káprázatosan szép, tavasz illatú idő volt!
A jó időt kihasználva kis felfedező utakkal toldottam meg egyik szokásos körsétámat.
Az a csodálatos a gombavadászatban, hogy az ember nagyon szeretné látni a láthatatlant, ezért valóban a környezetét figyeli, minden részletét közel és távol. És mindig talál újat!
Évek óta járom ezt az utat és tudom milyen szép az út túloldalán a domboldal. Csak sajnos bükkös, ami azon a környéken gomba ügyben nem sok jót jelent. Igaz, kis szigetszerűen egy gyertyán csoport is van benne, ott a föld zöld a mindent befutó borostyántól. Ma olyan gyönyörűnek láttam a napsütésben, hogy föl kellett másszak oda.
Szívesen kérkednék azzal, hogy rendkívül kifinomult érzékemmel megsejtettem valamit, de nem lenne igaz. Egyszerüen szép volt.
A poént sejtitek. Az év leggazdagabb kirándulása volt a mai.:)))
És évek óta ott jártam el alatta...

Előzmény: pandamaca (378)
pandamaca Creative Commons License 2003.12.15 0 0 378
Mazsi! Mikor mentek? Veletek mehetek én is? Nem tudom, mikor van időm, de nagyon hiányzik az erdő, a gomba, minden (függő lettem?? szerinted, Gombavadász? ) Szóval, munka ide vagy oda, szóljatok, ha mentek, elvégre van olyan is, hogy szabi!
Előzmény: majola (370)
pandamaca Creative Commons License 2003.12.15 0 0 377
Húha, de régen nem jártam erre! Vagy a fórum élénkült fel...
A magnatumos cikket feldogozom, a nem is részletesen, de lefordítom, mert engem is nagyon megfogott. Kirándulás nem tudom, mikor lesz, mert e héten keményen ( :) ) dolgozom, aztán meg ünnepek, családlátogatás, sötöbö... azt meg nem lehessen tudni, mit hoz az idő, a meteorológus nevű hazudozóknak nem hiszek, mára is esőt mondtak, erre olyan zima lett, hogy csak na!
Na, majd meglátom!
Előzmény: gombavadász (362)
naish001 Creative Commons License 2003.12.15 0 0 376
Üdv mindenkinek, mostanában nem volt időnk, csak egyszer, kétszer kimenni. A Bakony déli részén volt szerencsénk egy brumalés helyet felfedezni, szinte 20 cmként előkerült egy darab. Egy vizes horpadályban volt a mező, kocsényos tölgyes ligetben. A Snoop imádja, ha örülünk neki, hogy talált és talán ez ad neki motivációt, hogy folyamatosan keressen. Csúcs eddig de10től este 18ig, folyamatosan, 3x10p szünettel, és még az úton visszafelé is talált, amit valószínűleg a víz lesodort az út menti avarba. Ha nem írnék az ünnepekig, akkor Kellemes Ünnepeket Mindenkinek, és sok sikeres és gazdag gombászást a szünidőben.
gombavadász Creative Commons License 2003.12.14 0 0 375
”Beszédem van azzal a moderátorral... ”
A moderátor üzeni, hogy átmenetileg elköltözött Új-Zélandra, esetleg Szudánba, de egyébként is hajlandó megesküdni, hogy Te semmi esetre sem emlékezteted őt hárpiára! :)))
Előzmény: majola (372)
gombavadász Creative Commons License 2003.12.14 0 0 374
Jé! Majola! Te itt? :)))
Vagy már nem? :(((

A kaja bizony jó motiváció, ha a jószág éhes. Emiatt persze, hogy érdemes vele kicsit manipulálni. Csakhogy én kezdetben nem értem el vele meggyőző sikert! Azért is, hol falatka volt a juti, hol pedig labdáztunk egy kicsit, ha úgy láttam, hog zúg a feje a nagy odafigyeléstől.
Nekem úgy tűnt, hogy az együtt keresés hangulata, mint egy együtt vadászás hangulata fogta meg először a kutyát.

Előzmény: majola (372)
gombavadász Creative Commons License 2003.12.14 0 0 373
És kis szünet után még valami megfogalmazódott bennem, ami már csak azért is fontos, merthogy nagyon ellentmond a látszatnak:

Aki manapság elkisér bennünket, az rendszerint megjegyzi, hogy milyen jópofa a kutya. Én oda sem figyelek, és Labda csak úgy önállóan keres.
Igaz.
Ma.
Rövidebb időszakokra.

Azonban a tanulás időszakában szinte együtt szimatoltam a kutyával, bíztattam, ha érzett valamit, fölháborodtam, ha állat nyomba szippantott, kikeltem magamból, ha egérlukba tolta az orrát, és csúfoltam, ha fán kereste a gombát. :))) Szóval minden rezdülését figyeltem és reagáltam.
Nagyon fölösleges, sőt káros dolognak tartom a ”keresd!” vezényszó állandó ismételgetését. Csak zavarja a kutyát. De ha azt reagáljuk le, amit a kutya éppen tesz, vagy viselkedése alapján vszleg érez, akkor az erősen motiválhatja őt a munkára.

Előzmény: gombavadász (371)
majola Creative Commons License 2003.12.14 0 0 372
Na megjöttél? Beszédem van azzal a moderátorral... A lelkendezésem szerintem hibátlan volt, viszont nálunk előfordul hasonló lelkendezés azért is ha állatka olyan dekoratívan pihen az ágyon, ahogy csak ő tud..:)) Legközelebb megpróbálok egy bikacsök- rágicsát vinni, és ha a kacsalábra való megvan, az lesz a bónusz... Meg arra is gondoltam hogy érdemes lenne nem csak a reggelit, hanem az előző napi vacsit is kihagyni.Mit gondolsz?
Előzmény: gombavadász (371)
gombavadász Creative Commons License 2003.12.14 0 0 371
”(lenti) költői kérdésre legalább egy Gombavadász rávághatta volna hogy "uggyan már, dehogyis vagy hárpia", de nem tette”
Ne tettem volna? Ilyen bátor lennék? Vagy talán mégis tettem, csak a moderátor kicenzúrázta??? §;>

Szóval én is jól éreztem magam. Nagyon is! Úgyhogy persze, hogy várunk benneteket! :)))

A motiváció tényleg egy súlyos kérdés!
Azt már tisztáztuk, hogy nem egy nagy durranás a kutyát rávenni arra, hogy zavarmentes helyen néhány perc alatt egy-két gombamintát előbűvöljön nekünk. De mi vesz rá egy kutyát arra, hogy a számára rendkívül izgalmas erdei környezetben semmi mással nem törődve egy álló napon át gürizzen és ezalatt akár 200 db gombácskát is megtaláljon, de ne lankadjon a figyelme akkor sem, ha mondjuk egy órán át közben semmit sem talál?
Kénytelen vagyok bevallani, hogy nem pontosan tudom!
Tény, hogy Labda a második gombás idényére ilyen szenvedélyes keresővé vált. De arról fogalmam sincs, hogy ebben mekkora része volt az én munkámnak, és mennyi ebből a kutya ösztönös tehetsége. Hiszen Labda ízig vérig kereső kutya. Világ életében azt gyakorolta, emberen, nyomon,tárgyak szagazonosításán,hulla szagon. Végül gombán...
Ha az én eredményem egyáltalán, akkor kiképzői elveim röviden összefoglalhatóak:
-Az erdőben nincs játék SOHA! (Kivétel a rövid jutalom-játék.)
-Az erdőben nincs vadak szimatolása SOHA! (Kivétel nincs!!!)
-A kutya vagy dolgozik, vagy láb mellett pihen. Egyébb lehetősége nincs.
-RENDKÍVÜLI öröm, egy-egy találat! Személyiségem is olyan lelkendezős, de kezdetben rá is tettem még egy lapáttal. :))) És a kutyámnak valahogy lassanként leesett, hogy vagy találunk, és akkor szép az élet, vidám a gazdi, meg van kaja, sőt a végén még játék is, vagy nem... De az bizony nem jó! Egyikünknek sem...

Előzmény: majola (370)
majola Creative Commons License 2003.12.14 0 0 370
'napot mindenkinek, beszámoló következik.
Ja, mindenekelőtt meg kell jegyeznem, hogy a fenti (lenti) költői kérdésre legalább egy Gombavadász rávághatta volna hogy "uggyan már, dehogyis vagy hárpia", de nem tette. Mégis jól éreztük magunkat (Mazsi + én legalábbis) a második közös vadászaton is, és ami HAAATALMAS élmény volt számomra, Mazsolám talált gombát, átesett tehát a "földkeresztségen". Egy hibátlan kis aestivumot kaptam elsőnek, majd két brumale-t, bár az inkább másfél volt. Ami kicsit bosszantott az volt, hogy többször láttam a kutyán hogy szagot fog, aztán mgsem ment el a gombáig. Dolgoznunk kell a motiváción. És fogyasztott is. Erre Gombavadász verziója az, hogy a széteső gombácskát szegény tutya nem tudja kiadni a szájából, így kénytelen lenyelni. Én viszont többször láttam Mazsolt egyértelműen rágni, bár az is igaz hogy a három fent említett darabot viszont sértetlenül adta át. Félidőben előkerült a spéci overallunk, rá a mentő- hám... Mazsol haláli volt, úgy nézett ki mint egy köpönyeges igazságosztó... De nem zavartatta magát. Gombavadász szerint még egy nyereg hiányzott róla, én inkább kiscsizmában gondolkodom. Mazsinak még nem mondtam... Kifelé menet még talált kettő kis akármit (exkavatum??)
ami ugyan értéktelen de legalább gomba. Jövő héten megint megyünk!! Ugye AZÉRT még mehetünk?? És itt a SZMÁJLI is: :))).
Előzmény: gombavadász (369)
gombavadász Creative Commons License 2003.12.13 0 0 369
”Ez már jelenthet valamit, ha a puding próbáját hozzá tudnám tenni...”
Egy kis kalandra mindig kapható vagyok! ;-)
Előzmény: tangua (368)
tangua Creative Commons License 2003.12.12 0 0 368
>>>Szóval a mi célunkra elégséges információ a 7 pH feletti talajú bükk, tölgy, gyertyán. És aztán menni, menni, menni. Erre hogy kérdezzek rá? Így?

Hát, végül is így is rá lehet kérdezni, de ez tényleg túl általános. Az erdészeti adattár azért a szívem csücske, mert közel két évtizedig elég közvetlen kapcsolatom volt vele, és (persze szigorúan titokban) ma sem igazán van elzárva tőlem. Az egyik igazgatóság mintegy 50.000 erdőrészletet tartalmazó adattárára azért rákérdeztem, a fenti szűkítéssel tényleg használhatatlanul bő a lista. De mikor hozzátettem a feltételt, hogy a gyepszintben szagosmüge van, mindjárt mindössze 155 erdőrészletet dobott ki a masina. Ez már jelenthet valamit, ha a puding próbáját hozzá tudnám tenni...

Előzmény: gombavadász (366)
gombavadász Creative Commons License 2003.12.11 0 0 367
Ha valaki látja, mondja el majd, volt-e vmi érdekes!
Előzmény: trollcsi (364)
gombavadász Creative Commons License 2003.12.11 0 0 366
”Tapasztalat alapján, vagy a szakirodalomból ismert, hogy milyen erdőállományok adnak esélyt,”

Hát attól félek ennél is tudatlanabbak vagyunk. Úgy értem, hogy annyira általános az, ami biztos, hogy az alapján szűrni nemigen lehet. :(
Még a talaj meszessége az, ami viszonylag állandó, (az irodalom szerint, mert azt meg nem szoktuk terepen ellenőrizni), kötöttsége viszont teljesen változó. Az állomány alkotó fafajok bükk, tölgyek, gyertyán. Koruk újulattól kivágásig. Kitettségük változó. Lényegében még semmit sem tudunk, csak azt, hogy két szomszéd erdőrész lehet szemre teljesen hasonló, és az egyikben van gomba, a másikban nincs. De azért a gombás erdőrészek valahogy csoportokat is alkotnak...

Jelenleg az egyetlen módszer a kutya. Egy rövid begyaloglás, és ha bőtermő a hely, akkor az eb valószínűleg jelez valamit. De ez se biztos. Lehet hogy aznap reggelre ettek meg mindent a röfik. Tegnap még bőven lett volna gomba, meg egy hét múlva is lesz...

Szóval a mi célunkra elégséges információ a 7 pH feletti talajú bükk, tölgy, gyertyán. És aztán menni, menni, menni.
Erre hogy kérdezzek rá? Így?

Előzmény: tangua (360)
majola Creative Commons License 2003.12.11 0 0 365
Még párszor összefutunk és kiderül, azt sem tudod mi az a szarvasgomba... Jézusom. Tényleg hárpia vagyok??
Holnap kiderül...:)
Előzmény: gombavadász (363)
trollcsi Creative Commons License 2003.12.11 0 0 364
holnap a magellán című félismeretterjesztő műsorban a szarvasgombáról lesz szó.
gombavadász Creative Commons License 2003.12.11 0 0 363
”Gombavadász egy kicsit túlértékelte Mazsola erdei munkáját,”
Tessék. Újabb dologról derült ki, hogy nem értek hozzá... :)))
Na komolyan: átgondoltam amit írtál, de szerintem én láttam jobban. Mindegy, most majd meglátjuk!
Előzmény: majola (358)
gombavadász Creative Commons License 2003.12.11 0 0 362
Köszönöm a képeket. Nagyon tetszenek! De a cikkek, ha lehet, még nagyobb örömet okoztak. Olyan régen találkoztam bármi anyaggal, amit böngészhetek!
Sajnos az angol nekem kicsit gond, pedig az a magnatumos cikk is nagyon izgat. De a többit egy szuszra megettem.:)))

Mondtam, bármikor jöhetsz. De hogy mi fog sikerülni, nem tudom... Szerdán fél nap alatt bejártam három ”holtbiztos” helyemet öt mogyorónyi aestivumért. Aztán föladtam, és lejöttem a város szélére az egyetlen disznótúrásos brumale mezőmre...

De gyere, hátha egy kis ihlet segít! :)))

Előzmény: pandamaca (357)
majola Creative Commons License 2003.12.11 0 0 361
Ne is mondd, a múltkor uszkárt láttam kabátkában...De láttam már PULIT is felöltöztetve. Sokáig én is idegenkedtem a gondolattól, de ennek a kutyának a hasán pl annyi szőr van mint mondjuk a Tiéden. (Gondolom:))
A többi részén pedig csak fedőszőr van, aljszőrzet ami melegen tartaná nincsen. Röhejes vagy nem, elkezdtem varrni a rucit. Egy dzsekit áldoztam fel, a háti- hasi része már kész, lábai még nincsenek. Nem egy mestermű (bár egyedi és kézzel varrott darab, haute cuture- ha így kell írni :)) de melegen tart. Látni meg nem sokan fogják az erdőben, maximum pár őzike kap röhögőgörcsöt.
Előzmény: AzHofi (359)
tangua Creative Commons License 2003.12.11 0 0 360
Kellemetes helyzetben vannak a gombakeresésnél azok, akik fáradsággal megszerzett tapasztalataik alapján tuti bejáratott lelőhelyekre járnak vissza. De mit tehet az ember fia, ha még nincsenek ilyen helyei, vagy ezidáig ismeretlen tájakat akar gombászat szempontjából felderíteni. Milyen infókat vehet egyáltalán igénybe a túra előzetes, íróasztal melletti megtervezéséhez. Tapasztalat alapján, vagy a szakirodalomból ismert, hogy milyen erdőállományok adnak esélyt, de vajon honnét tudhatjuk, hogy hol vannak ilyen erdők?
Alapvetően két ötletem van, az egyik az ún. katonai, vagy topográfiai térképek használata. Ezek a térképek sok információt adnak a terepre, domborzatra vonatkozóan, sőt még a jellemző faállományra vonatkozóan is van jelzés: a ’Tölgy 15/0.25 2’ felirat pl azt jelenti, hogy a fő fafaj valamilyen tölgy, az átlagos magasság 15 m, az átmérő 25 cm és a fák átlagos távolsága 2 méter. Pazar infó, de sajnos nem mindig elég megbízható. Egyrészt a térkép készítésének időpontjában felvett pillanatnyi állapotot tükrözi, ami sok esetben elég régi adat, másrészt elég nagyvonalúan száz hektáros nagyságrendű erdőtömbökre vonatkoztatják. Arról nem is beszélve, hogy a térképész többnyire nem erdész vagy botanikus szakember, és nem ritkán előfordul fafajtévesztés. További bizonytalanságot jelent, hogy ezen térképek legutóbbi kiadásai már nem közvetlen terepi felvétel, hanem légifotók alapján lettek aktualizálva, ami nem mindig emelte a megbízhatóságukat.
A másik ötletem az Állami Erdészeti Szolgálat adatainak használata. Talán nem mindenki tudja, de Mo-on is több, mint száz éve minden erdőről pontos nyilvántartást vezetnek. Az erdőtervezők tíz évente bejárnak minden erdőt, és rendkívül sok adatot felvesznek az átlagosan 5 ha-os ún. erdőrészletekre vonatkozóan. Rögzítik az erdőrészlet klímájára, talajára, domborzatára, úthálózatára, a faállomány összetételére, méreteire, korára, a cserjeszintre, gyepszintre vonatkozó adatokat. Természetesen a két tízéves felvétel közötti erdészeti beavatkozások szülte változásokat is átvezetik. Ez az adathalmaz természetesen számítógépen van, és ügyesen megfogalmazott feltételrendszerrel szűkítve pillanatok alatt megszülhető azon erdőrészletek listája, ahol eséllyel vadászhatunk gombára.
AzHofi Creative Commons License 2003.12.10 0 0 359
Biztosan praktikus dolog, de engem mindig nevetésre fakaszt amikor felöltöztetik a nagyik a kiskutyájukat :-) Küldj egy egészalakos fényképet mazsiról, én meg ráillesztek egy kezeslábast, megnézzük hogy áll neki :)

AzHofi@dogfashion.hu

Előzmény: majola (358)
majola Creative Commons License 2003.12.09 0 0 358
Na, próbálom végre összefoglalni a benyomásaimat. Gombavadász egy kicsit túlértékelte Mazsola erdei munkáját, merthogy mindkét "találat" úgy esett, hogy Labda ott már áskálódott korábban- tehát kiásott gombát jelzett. Én nem lehúzni akarom a kutyám munkáját, de ez tény. Viszont az is tény hogy olyan igazán mélyen elásott gombát még nem kellett a csajszinak keresnie (anyája nem rohangászhat ásó- kapával a lakótelepen...), és ezek után bízom benne hogy majdcsak belejön. Számomra is kiderült hogy az orrjóság tekintetében nincs lényeges különbség a két kutya között, és hogy Mazsi hendikepje egyértelműen az erdőben előforduló sok egyéb izgi dolog. Hogy mikor is jövünk bele azt nem tudom, mert egy sima séta után négy lábából átlagosan 3-ra sántít, csonthártya-gyanús... Mondtam, nem télálló. Most azon gondolkodom hogy varrhatnék Neki kezeslábast...
Előzmény: gombavadász (354)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!