Keresés

Részletes keresés

garass Creative Commons License 2021.05.15 -1 1 3297

Az uradalom számára a tarói terület midig fontos gazdasági kérdés volt. Az erdőgazdálkodás már a kisvasút előtt igényelte itt egy erdőőri lak felépítését. A Putnok-Eger vasútvonal század eleji létesítése után a nagyobb anyagmozgatás céljából aztán 1908-ban megépült itt a két völgyben, és a 60-as évekig üzemelt is a lóvontatású vasút. 

 

A Leány-völgy Z3 jelzése csak Hollókőig ment. Hollókő és Istállós-kő között ekkor még nem volt meg, csak a 60-as években létesült a S3. De ugyanakkor - ahogy írtam, - a Z3 utat a 67-es térkép már nem hozza, és azóta sincs ott turistaút.

 

A Zsófia-kilátóhoz valóban, a hámori alagút mellett haladó Kbg jelzésből ágazik ki a szerpentin, ami egyszer talán K3 jelzést kaphat.

 

A vesszős oldali sétányról nem tudok, de itt a Szt. István–barlang utáni alagúton túl, az egri-országútból kiágazik egy erdészeti feltáró út, ami ma már szállító út is.  Mivel a Vesszős-völgy felső része ma sem leányálom a sok bedőlt fa miatt, ezért ezt a széles, kevésbé meredek, de persze hosszabb utat szokták használni Szt. István-lápára, ami helyenként szép kilátást biztosít. Ezzel lehet talán összetéveszteni.  Ezen a részen sem régebben, sem most kiépített sétány nincs.

 

A Keleti-Bükk fennsíki bekapcsolása valóban szerepelt a tervekben, de aztán a BNP létesülése után ezek elhaltak. Ezek az elképzelések ma csak erős pénztárcával és kapcsolatokkal oldhatók meg. (pl. Jávor-hegyi libegő és ellenpélda a Szeleta-barlangi sikló). Tudtommal Bánkút ma nem kiemelt célpont, még az ide vezető turistautak kitisztítása is a nagy fabedőlések után, évek óta vontatottan halad.

Előzmény: bükkis (3295)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.15 -1 0 3296

Az e-mail címem elérhető, egyszerűbb ha írsz.

 

Sosem rakok fel teljes méretű fotót, egyrészt a fórummotor sem szereti, másrészt éppen azért hogy ne legyen jó minőségben letölthető.

 

Igen, a Zsófia-torony alapjai voltak ezek.

 

 Zsófia-torony a 30-as években (fent a Dolka-tetőn)

Előzmény: bükkis (3295)
bükkis Creative Commons License 2021.05.14 0 0 3295

Köszönöm szépen a válaszokat és a munkát!

 

- Az első, legfontosabb kérdésem, hogy tudom lementeni rendesen a mellékelt képeket. (képernyőmentésen kívül)?

 

- A régi Bükk térképet ahogy nézem, csak a legfontosabb neveket, helységeket említi, de az Elza-lak rajta van. Akkor mégiscsak fontos "központ"-féle lehetett.Igaz, ha a vasút ott ment és ágazott el, kellett egy "bakterház" is.

-A zöld3szög, amit a leírás említ, vajon a lehetett elődje a Holló-kőtől induló sárgának? (ami Istállósnál kiegészüól zöldre is )

 

-A fotón a kilátó maradványa az a Zsófiáé, igaz?

  Régi ösvényt jelez a térkép (tuhu), ami az alagút előtti ösvényből ágazik balra, a képek azt mutatják, ugye?

 

- A vesszős oldali sétányra pedig valahol a vesszősi dózerút és a Szent István lápai rét közötti részen gondolnék.

 

Olvastam, hogy említésre került régen a LÁEV és a fennsíki vonal összeköttetése(nem feltétlenül siklóval). Ómassai irány vagy a Lusta-völgy lett volna a jobb?

(a net a kerekhegyi vonalnál említi). A Szinva szurdoka ott sem semmi azért. A másik irányban pedig a Vadász-völgy lett volna (gondolom) érdekesebb. (vagy a Száraz, esetleg az Ómassa-ring-régi bánkúti/borovnyáki/mályinkai út nyomvonalán )

 

garass Creative Commons License 2021.05.14 -1 1 3294

A Dolka-tetőre menő út nem a Palotaszálló kapcsán épült. Az a Zsófia-kilátóhoz már a századforduló előtt létesült. Erről korábban a kilátó létesítése és 1900-ban történő avatása kapcsán részletesen is írtam itt.

Ez az út egyébként szerepel a jelzésfestési terveinkben, de csak akkor kerül sor a jelzések felvitelére, ha végre elkészülne az új kilátó.

Előzmény: Törölt nick (3292)
garass Creative Commons License 2021.05.14 -1 1 3293

Itt a térképen más eltérések is vannak még. Nagyvisnyóról a Málna(Mála)-bérc – Tarrófő(Tarófő) –Bálvány – Bánkút útvonalat még V vörös (piros) jelzés mutatja, ami később Z+, majd a múlt évtől Z sáv jelzés lett. Valójában mára ez váltotta ki a Nagy-völgy- Ablakoskő-völgyében a 25-30 éve megszüntetett Z sáv jelzést.

Az Elza-laktól ekkor még kiindult egy Z3 jelzés is a Gerennavárra. Ez a jelzés alig tíz évvel később már nincs a 11 Ft-os térképen. De az Elza-lak és mellette forrás (nem tó!) szerepel.                                                                      Az Elza-lak a 60-as évek második felében lebontásra került. Ezt az 1970-ben kiadott Bükk útikalauz említi.

 

A Vesszős-ház talán fönt a völgyvégén, a Szepesi rétre menő P+ jelzés mellett lévő munkásház lehetett. De ilyen Létrás-tető körzetében 5-6 is volt annak idején.

 

Lillafüred nyugati oldali sétányáról nem tudok, csak a Kálvária szerepel a térképeken. De sokat segítene, ha tudnánk, honnan vannak ezek az általad felvetett információk.

Előzmény: bükkis (3290)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.14 -1 0 3292

Ami a Vesszős és a Létrás kérdésedet illeti két leírásban találtam róluk említést.

Lillafüred-Kurtabérc-Vesszős-Lillafüred:

 

Lillafüred-Szentistván-kilátó-Létrás-Lillafüred

 

Ugyanakkor megjegyezném hogy a Palota-szálló építésekor több környékbeli turistaút is létesült, jellemzően kővel kirakott szegélyű kis szerpentineket csináltak, például egy ilyennek a nyomát véltem felfedezni a Dolka-tetőre kapaszkodva is.

Az hogy egy kis szerpentinút volt az nem kérdés, csak a kövezett szegélyt nem tudtam megállapítani pontosan hogy milyen lehetett.

 

A Dolka-tetőre vezető régi-régi turistaút maradványai, és a kilátó megmaradt romja

Előzmény: bükkis (3290)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.14 -1 0 3291

Dobálod ám a lasztikat! :-)

Igen.

Parancsolj:

 :-)

Előzmény: bükkis (3290)
bükkis Creative Commons License 2021.05.14 0 0 3290

És valamennyi csúcs egyben van írva, nem kötőjellel.

Fel tudod rakni a teljes térképet is belőle?

Köszi!

 

A Vesszős-házról sem tudni sokat.  Bár az egy picike volt, mint a Piplák létráson. 

Ha már Vesszős, tudomásom szerint létezett egy sétány azon az oldalon is.(a Kálvárián kívül), de infót nem találtam róla. Van erről ezekben a régi kincsekben leírás, említés? Nekem csak egy újabb könyvem (1983-as) van, de abban nem olvastam róla.

 

Előzmény: Törölt nick (3289)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.14 -1 0 3289

A Bükki Portyavezetőben is épületként van még feltüntetve az Elzalak.

(éppen ma kaptam meg) 

 

Az 1956-os kiadvány szinte szóról szóra ezt másolja egyébként. Erdey Gyula nagyon-nagyon ismerte a Bükköt és szemmel láthatóan (olvashatóan) rajongott a hegységért.

 

A címlapfotó mint felvétel is kuriózum:

 

 

Bikk Pubi Creative Commons License 2021.05.14 0 0 3288

Azt írják, csak pihen.

Előzmény: bükkis (3287)
bükkis Creative Commons License 2021.05.14 -1 0 3287

Értem.

Nem akarok bemenni, csak kérdeztem. Kár h. megszűnt az a jelzés ott.

A Transzbükki átkelés létezik még?

 

Előzmény: garass (3286)
garass Creative Commons License 2021.05.14 -1 2 3286

Ez a tábla a nemzeti parkok határát jelzik.

Az előbbi pedig a fokozottan védett területek határát.

Az Ablakos-kő- és a Leány-völgy környéke a BNP egyik legszigorúbban védett területe. Több ok miatt is védett. Több évtizede még a turistajelzéseket is meg kellett itt szüntetni. Ezért nem javaslom ezekbe a völgyekbe a bemenetelt. Itt nem figyelmeztet a természetőr, hanem rögtön büntet.

Előzmény: bükkis (3285)
bükkis Creative Commons License 2021.05.13 0 1 3285

Azért kérdeztem, mert van ilyen tábla is..

 

Csak hogy ezen felül jelzik-e külön? (mint pl az Őserdőnél) 

 

Előzmény: olahtamas (3275)
bükkis Creative Commons License 2021.05.13 0 0 3284

Köszönöm!

 

Azért ez a leírás csalogatóan írja le völgyeket(és a környéket is).

(az se lehetett rossz, hogy betemessék a tavat és házat építsenek rá. Mellé véletlenül se.

Szívesen visszamennék az időbe, amikor még vonat járt erre(és a fennsíkon is). Persze utasként,kirándulóként (famunkásként, kőfejtőként, hadifogolyként kevésbé).

Ha már bánya: a Nyavalyás-hegyit mikor zárták be?

Illetve a mellette lévő Szomorú-völgyi fejtőről van valakinek infója?

 

Előzmény: Törölt nick (3279)
garass Creative Commons License 2021.05.13 0 1 3283

Bocsánat, az Őserdő védetté nyilvánítását 1942-ben javasolta Király Lajos.

Előzmény: garass (3282)
garass Creative Commons License 2021.05.13 0 1 3282

Az Elza-lakról én is találtam egy hivatkozást, bár nem a nevén említik, de a szöveg szerintem rá vonatkozik.

Király Lajos volt a Pallavicini Alfonz őrgróf erdőmérnöke, aki 1923-tól nagyvisnyói erdőgondnokként dolgozott az uradalomban. Emlékeim című anyagában a Gazdám legszebb agancsa című részben a következőket írja:

 

Hajnali kettőkor indultunk el a visnyói lakásomtól. A nagyvölgyi erdőői lakig lóréval húzattuk fel magunkat, majd onnan, korom-sötétben elindultunk a Gyepüsvölgyfő felé.

 

Egyébként Király Lajos volt az akitől a bükki Őserdő kijelölésének javaslata származott még 1941-ben.

Előzmény: Lacerta (3278)
garass Creative Commons License 2021.05.13 0 1 3281

A B.M. rövidítésről pedig én is a bányamérnök megnevezést tartom valószínűnek. A Pallavicini uradalomban több kőbánya is működött, főleg mészkő kitermelés céljából. Vélhetően Thurzó Gáspár is ezekben dolgozott, mint bányamérnök, aki szakmájánál fogva a kisvasút építéséhez a kőszoros áttörését is irányíthatta.

Előzmény: garass (3280)
garass Creative Commons License 2021.05.13 0 1 3280

Rátaláltam egy híranyagra, az Olasz-kapu létesítésének centenáriumi (2018. július 23) ünnepségéről.  Ezen az olasz konzulátus vezetője is részt vett.  Az emléktáblán itt a 18 egyértelműen jól látszik, szemben más fényképekkel. A kísérő szövegben és az ott felvett videó anyagban is ezt a számot említik. Ebből következtethető, hogy a 18 hadifogoly a tényleges  szám.

 

https://youtu.be/BzHyLzL_JD4b

Törölt nick Creative Commons License 2021.05.12 -1 0 3279

Az Elza-lakról némi keresgéléssel találtam egy félmondatot, miszerint

"régen erdészház volt, most (1950-es évek) munkásszálló, előtte mesterséges tó"

gondolom a ház helyén lehetett egy kis tó.

 

A turistautak leírásakor gyakran emlegetett viszonyítási pont volt.

 1930

 Bükk 1956

Előzmény: Lacerta (3278)
Lacerta Creative Commons License 2021.05.12 0 1 3278

Esetleg a bányamester rövidítése lehet még.

 

Az Elza-lakot kerestem már, de ( akkor ) nem leltem nyomát. Kíváncsi volnék én is, hogy hol lehetett, milyen céllal épült, és hogy nézhetett ki?

Nagy élet lehetett ott, a Leány-völgyben kb. a ház helyétől fölfelé van egy ültetett vadgesztenyesor, ami már teljesen az erdő részévé vált. Némileg szűrreális.:D

A kisvasút nyomvonala is egész jól követhető a leágazás után. Nem volt komoly töltése, de látszik, hogy merre, és meddig ment fel.

Előzmény: bükkis (3268)
olahtamas Creative Commons License 2021.05.12 0 0 3277

Valóban így van, de mivel turistautat csak engedéllyel lehet létesíteni, így azt lehet engedélynek értelmezni, ha fel van festve a jelzés.

Előzmény: Törölt nick (3276)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.12 -1 0 3276

Azt elfelejtik aláírni hogy: "kivéve a jelzett turistautakat"

Ugyanis így kerek a kép.

Előzmény: olahtamas (3275)
olahtamas Creative Commons License 2021.05.11 0 0 3275

MSZ 20363

Bikk Pubi Creative Commons License 2021.05.11 0 0 3274

A pontos szöveget nem tudom, de ovális nemzetiparkos. A völgybe levezető utak elején is ilyenek vannak.

Előzmény: bükkis (3273)
bükkis Creative Commons License 2021.05.11 -1 0 3273

Olyan be ne menj tábla, mint ami sok máshol is van(nemzetiparkos belépés csak engedéllyel)?

Mert az elég sok helyen szerepel. többek között Látó-köveknél a 2513. sz. útról vezető jelzett kéken is.

  

Előzmény: Bikk Pubi (3272)
Bikk Pubi Creative Commons License 2021.05.11 0 0 3272

Úgy emléxem, itt van egy "be ne menj!" tábla:

Előzmény: bükkis (3271)
bükkis Creative Commons License 2021.05.11 -1 0 3271

Úgy hívják, aknász  :)

 

Egyébként az egész Nagy-Völgy erősen mellőzött terület vagy csak az Ablakos vége?

(ahogy a térképen jelölték)

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (3270)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2021.05.11 0 0 3270

A bányamérnök is lehet hadmérnök, ha besorozzák. :-D

Előzmény: bükkis (3268)
Bikk Pubi Creative Commons License 2021.05.11 0 0 3269

Nincs nyoma, ha erre vagy kiváncsi. Persze, nem jártam arra, mert nem szabad. :-)

Előzmény: bükkis (3268)
bükkis Creative Commons License 2021.05.11 0 0 3268

Az biztos 1-es, mivel a 7-est így írták a táblán: VII     :)

 

Akár 18-an is lehettek. Nem tudom, mennyi idő alatt végeztek a munkával, illetve ha robbantottak is. úgy megcsinálhatta 18 fogoly.

78 szerintem nehézkesen fért volna el ennyi helyen, de ki tudja.

Az egyik leírás hadmérnöknek írja Thurzót. 

Lehetett esetleg rendfokozat? (latin vagy német rövidítés) De a bányamérnök illik inkább ide szerintem is.

Más:

A Nagy- és Leány-völgy találkozásánál az Elza-lak-ról van vkinek infója?

   

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (3261)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!