Keresés

Részletes keresés

Casablanka 1956 Creative Commons License 2022.09.01 0 0 4247

Szia! Nagyon jó a Bajcsy szemészete. Nekem mind a 2 szememen szürkehályog volt és 5 hónap alatt megműtötték mind a kettőt. Nekem kinyílt a világ. Nem győzök csodálkozni, hogy milyen gyönyörű, színes minen! Engem a Bársony főorvosnő műtött. Egy fillérembe sem került. Mindent TB alapon csináltak.

Előzmény: herrkz (4225)
xrami Creative Commons License 2022.08.26 0 0 4246

"Bocs, de nagyon bosszant, mikor hangzatos nevekkel próbálnak terméket eladni. "

Nem csak téged. Mindig mindenhol a marketinglózungos átb.szás van.

Mindeközben a 3 literes mosószeres flakonra is hangyapöcsnyi betűvel írják rá a a lényegi infókat. Körülötte fél négyzetméternyi üres semmi. Persze a túloldalán 5km-ről látszik a márkanév és a semmitmondó parasztvakítás.

Előzmény: Dagadt_58 (4244)
Veszpremi Creative Commons License 2022.08.26 0 0 4245

Semmi gond. Elnevezés kérdése, értjük egymást.

Épp azért nem hívom trifokálisnak, hogy nehogy valaki azt higgye, hogy ez olyan, mint a szemüvegnél volt. Ez folytonosan éles, nem kell a fejet mozgatni hozzá. Az más kérdés, hogy a technológia is valami trifokális féle. De az eredmény nem.

Előzmény: Dagadt_58 (4244)
Dagadt_58 Creative Commons License 2022.08.26 0 0 4244

Szervusz!

 

Abszolút nem kötözködni akarok, csak a megjegyzésedre írtam, hogy amit multifokálisnak adnak el, az valójában trifokális. Azt írtad: "ez olyan mintha három lencsét egymásba olvasztanánk és a lencse valamelyik rétege mindig éles képet vetít...". Három lencse, tre fókusz, azaz trifokális. Ez azt jelenti, 3 zónában éles, közte valamennyire életlen a vetített kép. Kb. 12 évvel ezelőttig én is  bifokális (kétfókuszú) szemüveget hordtam, mert akkor még nem volt multifokális. (Talán emlékszel, ezek azok a félkör, vagy pajzs alakú rátéttel rendelkező lencsék.) A nagy különbség, hogy a szemüvegnél a szem mozgása alapján, -közelebbre lefelé néz az ember- különböző erősségi fokozatokat lehet a lencsébe építeni, amire a beültetett lencsénél nincs lehetőség. A szemüvegek multifokális zónájában fokozat nélkül változik az erősség, a fej bólintásával bármely távolságra lehet éles képet állítani, és ez esti fényben sem lesz fénykörös. De ez csak a lencse középső részére igaz. 

 

Nagyon örülök, hogy Neked tökéletesen bejött a lencse. 

 

Bocs, de nagyon bosszant, mikor hangzatos nevekkel próbálnak terméket eladni. 

 

Dagadt

 

 

 

 

 

Előzmény: Veszpremi (4243)
Veszpremi Creative Commons License 2022.08.25 0 0 4243

Nem egészen értem, mit akarsz mondani. Nekem multifokális lencséim lettek beültetve, és kiválóan látok közelre, és távolra, bármerre egyaránt. Erről ezt írja a klinika, ahol csinálták, ld. lent. Lehet, hogy mikro szinten trifokális (?), de itt az a lényeg, hogy én bármilyen irányba és távolságba nézek, működik, éles, és multifokális a neve. Miért nem úgy hvjuk, amilyen? Multifokális. Kiválóan bevállt, vezetéskor éjjel is jól látok a körök ellenére, engem nem zavarnak.Biztos nem ez a legtökéletesebb még tán most sem, viszont jó, nincs szemüvegem, bár keresem naponta még mindig :)

Hogy 80%? Szerintem megkaptam a maximális tájékoztatást és annak birtokában ÉN döntöttem, mérlegeltem rendesen. Remélhetőleg ez máshol is így van!

 

"Ki tudjuk cserélni a szemlencsét egy úgynevezett multifokális műlencsére, ahol a műlencse felszínén található apró mikrométeres lépcsők segítségével, a lencsének egyszerre több fókuszpontja van.

Ez olyan mintha három lencsét egymásba olvasztanánk és a lencse valamelyik rétege mindig éles képet vetít akár közelre, középtávolra vagy távolra nézünk."

Előzmény: Dagadt_58 (4242)
Dagadt_58 Creative Commons License 2022.08.25 0 0 4242

Szervusz!

 

De! https://szurkehalyog.hu/mulencsek/#1643790790130-0cfcaf97-0d61 A többi reklámfogás! A szemüveg lencséje lehet multifokális, (fokozatnélküli) de a lencse a koncentrikus megoldás miatt nem. És mégegy. Az érdekes, ha a talán kicsit őszintébb magánorvos is 80% beválási százalékot ír le! ( http://www.szalczer-szemeszet.hu/szemuveg-nelkuli-elet/multifokalis-mulencse/ ) Nekem az a komplikáció is bejött, amiről a klinikán is a "hát néha előfordul" kitételt mondták.

 

Dagadt

Előzmény: Veszpremi (4240)
herrkz Creative Commons License 2022.08.17 0 0 4241

Köszönöm, hogy leírtad a tapasztalataidat! Valamiért jobban bíznék a "sima" lencsében. Remélem tudok egyezkedni a dokival! Végül is az én szemem! :D

 

Előzmény: Dagadt_58 (4239)
Veszpremi Creative Commons License 2022.08.17 0 1 4240

A multifokalis lencse nem trifokalis! Teljesen más! Hogy pénzbe kerül! Igen. Itt az egész pénzbe kerül mert gyakorlatilag nincs a TB ellátás lassan semmire!

Előzmény: Dagadt_58 (4239)
Dagadt_58 Creative Commons License 2022.08.17 0 0 4239

Szervusz!

 

Nekem 2017-ben diagnosztizálták a "maghomályt". Akkor a szemüvegem -1,25D irányba "eltolódott". Az öregszeműségem javult. Azt, hogy csökken a fényerő észre sem vettem, egész addig, míg egyik éjjel majdnem belehajtottam egy árokba, mert nem vettem észre, hogy az út elkanyarodott. Akkor rászántam magam a műtétekre. Én eleve az egyfókuszút kértem, az alábbi megfontolások miatt:

 

- A trifokális lencsét az agynak "el kell fogadnia" és meg kell tanulni látni vele.

- A trifokális lencsék esetében a lámpák körüli fényudvar "természetes dolog. Éjszakai vezetéshez nem ajánlatos. (A fényudvarokból elegem volt a hályogos időkből!)

- Az egyfókuszú lencsét ha elméretezik, vagy valami gixer van, szemüveggel lehet korrigálni.

 

És egy rosszmájú megjegyzés, (revizor vagyok, tehát erre ki vagyok hegyezve!). A trifokálist nem fizeti a TB, fizetni kell érte, és ezért, (itt jön a rosszmájúság!) jobban megéri az orvosnak. Az én orvosom nem is híve, mert -szerinte- még nem teljesen kiforrott a megoldás.

 

Nálam bejött az orvosom szerint "mérési hiba", és az első műtött szemem -1,25D+1DCyl hibával lett megműtve, ami különösen érdekes, mert a műtét elött soha nem volt cilinderes lencsém. Viszont ezzel a szemüveg korrekcióval a látásom 1/1-es, vagyis tökéletes. A másik szememnél korrigáltuk a lencsét, így -0,75D+1DCyl lett a hiba. Sajnos, valahogy az 1-1 D cilinder rájött a műtét után a szemeimre, de szemüveggel 1/1, vagyis OK. Kétszemes látásom 150%. Nem tudom, hogy trifokálissal is lehet-e korrigálni a hibát. Arról pedig ne is beszéljünk, hogy mi van ha az agy nem tudja megtanulni.

 

De a műtétek óta egyfolytában hordom nyáron a napszemüveget, amire régen soha nem volt szükségem. Rengeteg a fény! Minden sokkal jobb, mégha a szemüvegem meg is maradt.

 

Ezek csak az én tapasztalataim, illetve a véleményem. Kolléganőm trifót kapott, és agyondicséri. Ő szemüvegmentes lett.

 

Dagadt

 

Előzmény: herrkz (4231)
herrkz Creative Commons License 2022.08.17 0 0 4238

Köszi! Veszpremi-nek is! Kifelejtettem a Retina intézetet. Ott is voltam én is. A doki a Bajcsybol volt. Ő azt mondta, a multifokalist nekem nem ajánlaná. Inkább a "távolba nézőt", a vezetés miatt. Olvasáshoz meg szemüveg. Jövő héten megyek a Mária utcába konzultálni a műtétről. Remélem át tudjuk beszélni a dokival alaposan!

Előzmény: Ex honfoglalo játékos (4235)
Veszpremi Creative Commons License 2022.08.16 0 0 4237

Nekem a multifokális hátrányaként 2 dolgot mondott:

1. A viszonylag távolabbi tárgyak esetén pl. fák leveleit nem fogom nagyon kontúrosan látni. Nos a tapasztalatom: nem tapasztalok semmi hátrányt, kiválóan látok, legalábbis elégedett vagyok maximálisan a táj felbontásával. (TV-n is a legapróbb feliratokat is élesen látom. Számítógépet most messzebbről kell nézzem, hogy élesebb legyen, mint a műtét előtt. Mobilt is messzebbről látom élesnek.

2. Sötétben a közeledő autók fénye körül köröket fogok látni. Erről mutatott is egy illusztrációt, amit egy festő páciense csinált. Ez igaz, én is látok ilyen köröket sötétben, bringák ledes fényét is. De nem zavaró, simán vezetek, bringázom éjjel is. Nem is minden kocsi fénye ilyen.

 

Egy tapasztalat, miat alább írtam is. Kellett a 6 hét, mire a kezdeti délelőtti életlensés elmúlt. Az agynak tanulnia kellett a lencséket.

Hétfőn megyek kontrollra, panaszmentesen.

Előzmény: herrkz (4234)
Ex honfoglalo játékos Creative Commons License 2022.08.16 0 0 4236

Arwen, Nem volt hasonló tapasztalatom.

Amit írtam lejjebb a 2) pont kapcsán, csupán annyi tapasztalatom volt.

 

A 'villanás' érzése lehet akár vérnyomás ingadozás miatt, akár talán hasonló érzést adhat, ha a lencse szélét látod. (Én pl. időnként érzékelem a beültetett lencse szélét, először elég ijesztő volt, most már nem nagyon veszem észre.)

 

De az is lehet, hogy egész más van a háttérben.

Előzmény: Arwen64 (4232)
Ex honfoglalo játékos Creative Commons License 2022.08.16 0 0 4235

Én elég alaposan végigrágtam a Mária utcában a lehetőségeket, sőt még a Retina intézetbe is elmentem (több orvos, aki a Mária utcában műt ennek a munkaközösségnek is a tagja).

Nekem nem hozták szóba a multifokálist, sőt amikor én rákérdeztem, ők néztek nagyot.

Ha neked ezt javasolják, annak valami nyomós oka kell legyen.

 

Az eddigi tapasztalatok itt a fórumon is a multifokális lencse kapcsán vegyesek.

Előzmény: herrkz (4234)
herrkz Creative Commons License 2022.08.16 0 0 4234

Megpróbálom én is átbeszélni vele. Nyugodtabb lennék, ha elmondaná érthetően, hogy mit miért? :-)

Előzmény: Veszpremi (4233)
Veszpremi Creative Commons License 2022.08.16 0 0 4233

Én hosszasan merlegeltem az orvossal ezt a két helyzetet. Elmondta az előnyt hátrányt. Ő úgy éreztem nem a multifokalist tette nekem első helyre. Mégis azt választottam. Nem bántam meg! Sok évtized után nincs szemuvegem, de még néha most is nyúlok érte :) 

Előzmény: herrkz (4231)
Arwen64 Creative Commons License 2022.08.16 0 0 4232

3 hónappal ezelőtt végeztek szürke hályog műtétet mindkét szememen. Egyik reggel pókhálószerű fekete fonalat és úszkáló foltokat láttam. Ehhez társult egy bizonyos szemmozgásra villanás. Azonnal berendelt az orvosom a kórházba, megnézte a szemem. Volt OCT vizsgálat is. Kiderült, hogy üvegtesti hátsó határhártya leválás van a jobb szememben, a retina nem szakadt, nem vált le. Ez 1 hónapja volt. Azóta a fonalak megvannak, a villanás is. Orvosom szerint nem a műtét következménye. Volt valaki hasonló cipőben? 

herrkz Creative Commons License 2022.08.16 0 0 4231

Köszönöm a segítséget és a támogatást! A szemklinikan a multifokalist eroltetnek. A Bajcsyban a távolra jót, kozelre szemüveget. Nekem ez utóbbi a szimpibb. Majd megpróbálom meggyőzni a dokit a Mária utcában. A multifokalistol tartok. Alapból van egy szeduleses problémám, aminek 15 éve nem találják az okát. Lehet nem tudnám megszokni.

nyuggerfarhát68 Creative Commons License 2022.08.16 0 0 4230

Szerintem attól is függ milyen adottságaid vannak/viszel.

Gondolok itt a cukrosságra vagy az erek meszesedésére.

Az orvos fogja eldönteni mert ő ért hozzá.

Jobbulást/sikert kívánok.

Előzmény: herrkz (4225)
Ex honfoglalo játékos Creative Commons License 2022.08.15 0 0 4229

A lencsetervezést ultrahanggal végzik és a szem ideális állapotához igazítják.

Az, hogy az elmúlt egy évben romlott a szemed, azon nem változtat, hogy ideális helyzetben milyen lenne.

Nekem 2019 márciusában volt a lencsetervezés (mindkét szemre) és 2019 novemberében az első műtét majd 2020 júniusában a második.

Bennem is felmerült hasonló gondolat, de nekem is azt mondták, hogy az eredeti lencsetervezés jó lesz és jó is lett.

 

Ebben az intézményben szakértők dolgoznak, elfogadom amit mondanak.

A lencseválasztásnál kell 'észnél lenni', mert azt csak te tudod megítélni, hogy a saját életelvárásaidhoz közellátó, távollátó vagy esetleg más megoldás a legjobb.

Ezt érdemes végiggondolni, utánajárni nagyon alaposan az első műtét előtt.

Előzmény: herrkz (4228)
herrkz Creative Commons License 2022.08.15 0 0 4228

Köszönöm szépen és Ex honfoglaló játékosnak is! Igen mondtam, hogy én szeretnék új vizsgálatot! De az volt a válasz, hogy nem szükséges, jó az az egy éves! Egyébként a Maria utcai Szemklinika. Azt választottam. Szimpibb volt a Bajcsynal. De ott is azt mondták, hogy egy éve már terveztek lencsét, most nem kell.

Előzmény: Veszpremi (4227)
Veszpremi Creative Commons License 2022.08.15 -1 0 4227

Azt hiszem, itt egyikünk sem ért orvosi szinten a problémához, de vannak tapasztalatok. Orvosnak kell megmondania az igazat. Alább olvashatod, én túl vagyok rajta. Nekem mínuszos tán -3 -4 dioptriás semüvegem volt. 19-ben voltam szemüveget csináltatni, s akkor nagyobb dioptriát írt fel a doktornő, s elmondta, "ez a nagyobb dioptria most a szürkehályog miatt kell". Ebből azt szűrtem le, hogy miatta romlott a dioptriám, s nem csak a homály. Akkor egyébként én a homályt nem is tapasztaltam, csak leginkább műtét előtt úgy szűk egy évvel. Azaz ebből az szűrhető le logikusan, hogy romolhat. Hacsak neked nem nullás eleve a szemed?! Egy tervezés pár perc. Ha viszont egy nem jól (mert régebben) tervezett lencse lesz beültetve, akkor azt gondolom korrigálni kell, mondjuk szemüveggel. Feltétlenül el kell mondani az aggodalmat a dokinak.

Előzmény: herrkz (4225)
Ex honfoglalo játékos Creative Commons License 2022.08.15 0 0 4226

Sajnos csak távolról tudok hozzászólni az előzőekhez, nem is szólva arról, hogy laikus vagyok:

 

1) Keress rá a topikban az 'Uzsoki' szóra, szerintem voltak itt olyanok, akiknek a szemét ott műtötték. Érdemes visszaolvasni, mit írtak.

 

2) A műtétem után rövid ideig reggelente érzékeltem pulzálást/villogást a bal szememben, általában ébredés után. Orvosnak mondtam, de önmagában nem komoly tünet, valószínűleg vérnyomás ingadozás miatt történik.

Időközben hozzászoktam.

Egyéb tüneteim nekem szerencsére nem voltak.

 

3) Az egy évvel ezelőtti lencsetervezés önmagában lehet jó, de a kiegészítő problémák miatt én lehet kérnék még egy vizsgálatot.

 

Összességében Budapesten a Mária utcai Szemészeti Klinikát lehet leginkább ajánlani, mivel a szem nem játék, ha bármilyen komplikáció merül fel a szürkehályog mellett, én mindenképpen kikérném a véleményüket.

 

 

herrkz Creative Commons License 2022.08.15 0 0 4225

Sziasztok! Kb másfél éve elő elő fordult, hogy a jobb szemem előtt mintha valami fólia lenne. Vagy köd és csak körben a periférian volt éles és tiszta a kép. Azonnal küldtek a szemklinikara. Vizsgaltak két napig. Semmi. Talán mikrokeringesi probléma volt. Közben elmúlt a jelenség. Aztán egy hét múlva újra. Megint a klinika. Semmi. De, van kezdődő szürkehályog. Nem attól nem látok, de meg lehetne műteni, hátha. Így nem mentem bele. Kb egy éve viszont már nem múlik a homály. Újra Szemklinika és utána Bajcsy kórház is, ismerős ajánlására. Mindkét helyen: nem tudják mitől látok homályosan, de ha gondolom, megmutik a szürkehályogomat. El is végeztek minden vizsgálatot és lencsetervezest mindkét helyen. Egy éve! Sajnos már a bal szemem olyan szinten romlott ez idő alatt, hogy már a szemüvegek nem jók, amik 2 éve készültek. Most raszantam magam a műtétre. Hátha... De nem lesz újra lencsetervezes stb, hiszen már van. Ez jól van így? Az egy éves vizsgálat alapján jó lehet? Köszi a segítséget és bocs a regenyert! Egyébként 60 éves vagyok, ha ez számít.

Törölt nick Creative Commons License 2022.08.13 0 1 4224

3 hónappal ezelőtt végeztek szürke hályog műtétet mindkét szememen. Egyik reggel pókháló szerű fekete fonalat és pontokat láttam. Ehhez társult egy bizonyos szemmozgásra villanás. Azonnal berendelt az orvosom a kórházba, megnézte a szemem. Volt OCT vizsgálat is. Kiderült, hogy üvegtesti hátsó határhártya leválás van a jobb szememben, a retina nem szakadt , nem vált le. Ez 1 hónapja volt. Azóta a fonalak megvannak, a villanás is. Orvosom szerint nem a műtét következménye. Volt valaki hasonló cipőben? 

sárkánygyümölcs Creative Commons License 2022.08.13 0 0 4223

Sziasztok!

Anyukám szemét (szürkehályog) kellene műteni. Vidéken él, én Zuglóban lakom, így elhoznám magamhoz. Ezért kérdezném, hogy van-e valakinek tapasztalata az Uzsoki kórház szemorvosaival kapcsolatban.

Előre is köszönöm a segítséget!

 

Jimbo Creative Commons License 2022.07.30 0 0 4222

Köszi!

Előzmény: Veszpremi (4220)
Jimbo Creative Commons License 2022.07.30 0 0 4221

Értem én, de ezzel nem vagyunk beljebb. Gondolom azt megérted, hogy a szem az egyik legfontosabb szerv, és erre különösen érzékeny az ember, hogy megfelelően működjön....

Előzmény: ujbubo (4219)
Veszpremi Creative Commons License 2022.07.29 0 0 4220

Nyugi, aztr tudom mondani. Nekem nem volt komplikáció, normál műtét, de csak 6 hét után lett minden távolságra éles a látásom. A probléma az volt, hogy reggel és délelőttönként nem volt éles a látásom, de szinte napról napra javult. Multifokális lencsét az agy 6 hét után tanulta meg. Más esetekben is szükség van a 6 hétre. Türelem, és bízni kell!

Előzmény: Jimbo (4217)
ujbubo Creative Commons License 2022.07.29 0 0 4219

nem létezik olyan, hogy rutinműtét, ill. rutin szemműtét, ezt a kifejezést felejtsétek el.

 

Mindig van kockázat

 

Bármi közbejöhet a műtét alatt ill utána is (pl. fertőzés)

 

 

Előzmény: Jimbo (4217)
Ex honfoglalo játékos Creative Commons License 2022.07.28 0 0 4218

Nem vagyok szakember, nincs szerencsére ilyen tapasztalatom, de amíg a szem elkezd javulni, simán szüksége lehet a szervezetnek néhány hét időre.

Nekem más jellegű problémám volt és az két hét után kezdett el rohamosan javulni.

Azt, hogy ez ebben az esetben is igaz lehet, nem tudom megmondani.

 

Az biztos, hogy néhány hétig minden orvosi utasítást maximálisan be kell tartani, kerülni bármilyen megerőltetést és erős fényhatást ,lehet, hogy a viszonylagos ágynyugalom is fontos.

Előzmény: Jimbo (4217)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!