Látogassatok el Ti is ide! Abszolút gyerekbarát oldal, a fórumba várhatóan havonta fog írni egy pszichológus is. Most a büntetés-jutalmazás témával kapcsolatosan fog írni. Én már nagyon várom!
Sziasztok, Nekünk nagyon könnyen ment a pelenkáról leszokás. Mondjuk én előnynek részesítem, hogy októberi baba, így a második nyarat végig pelenka nélkül töltötte és nyár végére már nem is volt gond. Még egy darabig esténként kapott pelenkát, de szinte minden reggel teljesen szárazan vettem le róla. Valami miatt ő nem tulajdonított nagy jelentőséget a dolognak. Érdekes, barátnőm kisfia még 3-4 évesen is bugyiba végezte a nagydolgát. Egyszerűen nem volt hajlandó ráülni a vécére. Szólt előre, mi fog történni, majd egyedül kellett hagyni, miközben ő fel-alá sétált a szobában és elvégezte bugyiba. Biztosan van ennek is jelentése (válás stb)
Mindenkinek szorítok, minél könnyebben sikerüljön a leszokás!
A nagyon okosok szerint a szobatisztaságra való agyi érettség első jele, hogy magáról mint én-ről kezd beszélni, nem első szám harmadik személyben... Tehát most kezd éretté válni!!! Hamarosan majd ő is a bilibe turkálja szét a kakit, nem a popsiján paszírozza:)) Mi ápr 30-án délután levettük a 2,5 évesemről a pelust, akkor sikerült is mindjárt 3 cseppnél többet pisilnie, azóta korrektül, megbízhatóan szobatiszta. déli alvásnál is. Pedig előtte már én is a topicban gondolkodhattam volna... 2 csepp a fűre, 2 percen belül a többi a gatyába... esze ágában se volt bilizni... Állva pisil, és jobban céloz, mint a 9,5 éves bátyja, akit vissza kellett kényszeríteni az ülőkére, mert a reggeli kómában végigpisilte a 4 tekercses vécépapírtartót..Kakilni viszont előszeretettel szalad ki, és végzi el az udvar közepén... :) Ja, és ő már 20 hónaposan "én" volt... úgyhogy ennyit az elmééletről...
aki még emlékszik ránk, annak örömmel jelentem, hogy lemondunk tagjelöltségünkről a "nyolcévesek pelenkában" topikban (legalábbis a nagylányunkkal kapcsolatban, a kicsiről lásd e hsz-ben lejjebb). a történet: a gyerek ugye 2,8 éves korában egyik a napról a másikra pisitiszta lett, persz alváéshoz kapott pelenkét, tele is ment rendesen. kakilni azonban kizárólag pelusba volt hajlandó. pár hónap után már a délutáni alvásokat is pelenka nélkül csinálta végig, kakihoz azonban kivárta az esti pelenkát, vagy kért egyet napközben. április közepén elmentük férjjel kettesben romantikázni egyet (mindenkinek forrón ajánlom kőszeget), kölyköket anyámnál letétbe helyeztük. fanni az első nap kért pelenkát, anyám közölte vele, hogy nem ad, erre a gyerek tíz perc múlva visszajött, hogy akkor kér bilit. és bele a kula!!!! azóta is. ugyanez nekünk miért nem jött össze????? szóval most ő a NAGYLÁNY, minden ízében, és alig várja már, ami ezzel jár: a nagy ágyat olvasólámpával:)
de, hogy mégse legyen minden rózsaszín, beszámolok kisebbikünkről is, aki szintén jány, és egy hónap múlva lesz három éves. a szobatisztaságban sehol sem tartunk. pelenkája van. ha bekakil, nyugodtan ráül a motorjára, és szétpasszírozza a feneke alatt a trutyit. nem zavarja. magyaráztuk neki is, hogy mire való a bili, sőt, néhány hete egy ideig ültettük is rá, de a legritkább esetben produkált valamit, így felhagytunk a dologgal. azóta kéri néha egyedül, és vagy belepisil, vagy nem. az egyetlen komoly elvárás vele szemben, hogy szóljon, ha bekakilt. ez csak akko jöb össze, ha a sokadik után a "manó" elviszi a motorját, bohócát stb., ami visszakerül, ha a következőnél mégis szól. szinte biztos, hogy érett már a dologra, mert ha vissza akarja kapni a cuccait, akkor minden egyes esetben jelenti az akciót, sőt, kb. másfél hónapja a bilit kérte, és abba kakilt bele. tudni kell hozzá, hogy hedonista a lelkem, szereti a dolgok könnyebb végét megfogni - például a cipőjét remekül fel tudja húzni, de csak akkor teszi meg, ha én nem vagyok hajlandó. a beszédfejlődése is érdekes, mindent elmond, gazdag a szókincse, de pl. csak most kezd áttérni saját magával kapcsolatban a "te"-ről az "én"-re, és mostanában kezd ragozni. nagyon ügyesen, finoman kezeli viszont a ceruzát, az ecsetet, a mozgása ügyes, kecses.
bocs, hogy ilyen hosszúra nyúltam, a lényeg: MIT TANÁCSOLTOK???
egy hónap múlva 4 éves a fiam. elég régóta tudja szabályozni a pisit, kakit, de tegnapig csak pelusba volt hajlandó kulázni. tegnap fürdés végén aszonta, hogy "kakilni kell". jó, mondtam, hozom a abilit. jó, mondta ő. ráült, kakilt. otthon kis családi fiesta. ma megismételte. ennyi. nem is értem, mit aggódtunk : )
Köszi a tippet. Akakilással nincs gond, mert naponta 2-3 rendes állagút is kakil. A gond csak az, hogy a bugyiba. Már én is jutalmaztam, ha bilibe kakilt.
Még egy-két tipp, főleg a nehéz kakilással kapcsolatban: két nagyobb gyerekemnél + egy csomó unokatestvérüknél voltak hasonló gondok. Az a baj, hogy ez egyrészt pszichés, másrészt a visszatartás miatt egyre keményebb és szúrósabb lesz a széklet, ami aztán tényleg nem is akar kijönni, csak fájdalmasan, utána már a fájdalomtól is fél a gyerek, és így fokozódik tovább az egész ördögi kör. Ami nálunk bevált:
- kakilásért valamilyen kis ajándék eleinte (hogy a pszichés gátlástól elterelje a figyelmet, amennyire lehet), én pl. 1-2 szem zizit vagy tic-tacot adok,
- sok (!!!) folyadék, narancslé is, tea stb.
- reggelire, éhgyomorra 1-2 szem aszalt szilva (tuti szer),
- reggelire tejben puhára főtt zabpehely (lehet mézzel vagy lekvárral ízesíteni, főzés után kicsit állni hagyni) - nem minden gyerek szereti, de próbáljátok ki, mert CSODASZER!!! Aszalt szilvával _100 %-os bélmozgató hatás_.
(Ti. ez nem hashajtó, hanem a rostossága átmozgatja a beleket és plasztikussá teszi a székletet (sem a túl kemény, sem a folyós nem jó), a nyákosító hatása pedig a könnyű kicsusszanást segíti).
- még ajánlott: paradicsom (jó székletlazító), müzlifélék (pl. müzli szelet); esetleg narancs; barack, spenót, mákos tészta, gyümölcsjoghurtok, kis kiwi
- tilos: sárgarépa!, rizs!, túró rudi! (nem mindenkit, de a legtöbb gyereket megfogja, ahogy általában a csoki is), kekszek
- mogyoró- és dió (szétrágva, mert a darabkái szúrhatnak kijövetelkor)
- és: nem szabad sokáig várni: ha a gyereknek egyébként naponta van széklete, akkor 3 nap után már ki kell szedni belőle. Eleinte kúppal próbálkozni, majd akár beöntéssel is, mert csak EGYRE ROSSZABB lesz, és csak egyre nagyobb fájdalommal jön majd ki! És a rossz élmény nagyon megmarad és a következő székelést nehezíti.
Úgy tűnik egyébkétn, hogy nagyon sok gyereknél előfordul ez a székletvisszatartás a bilire való átszokáskor, de aztán pár hét alatt túllesznek rajta valahogyan.
Remélem, találtok használhatót a tippek között, mindenkinek sok sikert kívánok!!!
Bátorításképpen szeretném elmesélni a sikertörténetünket.
Télen, két és negyed évesen próbálkoztam a kisfiammal a szobatisztasággal, de nem ment. Pár nap múlva hagytam is, gondoltam, minek piszkáljam. Most, ahogy 2 és fél éves lett, újra próbálkoztam (mert van egy olyan elméletem, hogy a 2 és fél éves körül van az ideális kor erre, ekkor szinte magától megy - korábban éretlenek erre, később pedig túlságosan megszeretik a pelust).
Nos, bevált!
Levettem a pelust, és mondtam, hogy most már nem kell pelus, mert kicsípi a popóját meg minden. A kisfiam kétszer bepisilt (zavarta is) - és többször nem. A kakilással pár napig gond volt (nem akarta bilibe, egyszerűen nem szokta meg), de aztán megjutalmaztam érte (kedvenc édességből 1 db), és miután megtört a jég, most már az is simán megy.
A másik két gyerekem is pont ennyi idősen lett szobatiszta (a kislány 2 nappal korábban, de a fiú percre pontosan ugyanekkora volt). Valahogy mégsem bíztam a harmadikban, annyira pelusos babának éreztem még, gondoltam, á, biztos nem fog ez még menni... de azért megpróbáltam az "elv" kedvéért. Engem lepett meg a legjobban, hogy ennyire bejött, és ilyen ripsz-ropsz...
Mindenkinek ilyen zökkenőmentes ügyet kívánok!
Ezt csak azért írom, hogy mindenkit egyrészt bátorítsak, akiknél még nem megy a dolog (majd megérik a gyerek és akkor majd ripsz-ropsz), másrészt azokat erősítsem, akik a nagyszülők- szomszédok-védőnő stb. zaklatása miatt korábban elkezdenek küzdeni a szobatisztasággal - hacsak nem megy tényleg hamar és szívesen a babának, akkor hagyják, mert tényleg csak fölösleges és elhúzódó tortúrát okoz ez maguknak és a gyereknek is...
A kisfiam 3 éves, és napközben pelus nélkül van. Éjjelre még kell. Kérdés:hogyan vegyem rá, hogy napközben szóljón, ha kakilni kell? Ha a bugyiba bekekil akkor szól. Néha rájön és akkor elvégzi a wcben is, de ez ritka. Mit csináljak?
Hajaj, szerintem másfél évesen nagyon éretlen még erre.
A barátnőméknél a nagylány küszködik ezzel. Pedig a szülei nem is kezdték korán a szobatisztaságot, tényleg nem stresszelték a gyereket. De ő szorongós tipus, sokszor visszatartja, akár 5 napig is. Kellett már kórházba is vinni beöntésre, és az étkezésére is nagyon odafigyelnek. (rostdús, kap szilvalekvárt, csoki minimálisra szorítva) A barátnőm mesélte, hogy az a hashajtó, amit ő szülés után kapott és alig ért ki a wc-re mert úgy meghajtotta, a gyerekre teljesen hatástalan volt.
ez a másfél éves lesz, ez pontosn mit jelent? nagyon valószínű, hogy nem érett még erre a lépésre
van minden nap széklete? az étkezésére figyeltek? rostok, folyadék, írták többen lentebb kialakult-e egy megfelelő rutin a bilizésben? kábé ugyanabban az időben, ilyesmi volt-e már fájdalmas élménye? túl kemény széklete? meg az sem tiszta, hogy most akkor ez pelusba történik és úgy is szenved, vagy csak a bilibe nem megy neki?
próbáljátok nagyon pozitívan áthangolni ezt a kakilás dolgot, illetve szerintem szigorúan szvsz persze, de várjatok még, pláne, ha ez mostmár több hete zajlik EZen a visszatartósdin szerintem jó esetben hamarabb át szoktak esni a gyerekek
szerintem ezt a bilibe kakálás témát napoljátok el legalább egy pár hónappal! Amúgy is ráér még, ez nem lóverseny.
(a pszichológia szerint létezik egy anális korszak, amikor a gyerek visszatarthatja a kakát. Pont erre az időszakra teszik. Ha nem nyomorgatjátok a bilikényszerrel, simán túl lesz rajt.)
sztem pszichés vmi miatt (meg akar feleleni anyának-apának, stb)
mi relative hamar átszoktunk (meg ne kérdezzétek, hogy hány hónaposak voltak, mert lövésem nincs, de az biztos, hogy két évesen már megbizhatóan szobatiszták voltak mindketten)
elsőre időnként bilire ültettem őket...mesekönyv, éneklés, nagyröhögések...persze mindez kollektiven a csöppel
ha negyeedóra után felállitva semmi nem volt a fehérben (semmi zenélős bigyó), akkor pelus vissza, és irány vissza ujra játszani együtt...nem toltam le a gyereket
ha "siker" volt, akkor közös taps, és irány vissza ökörködni a kisszobába
később már maga szólt, hogy bili...ill a wc-szűkitőt is piszokhamar megszokták
sőt, még képem is van az egyikről, amikor nagyvigyorogva olvas a bilin (naná, mint a nagyok:))))))
Most vegulis pelenkat hord? Vagy arrol mar leszokott? Hat, igen, szerintem eleg valoszinu, hogy a bilizestol alakult ki most ez a visszatartas, ez sajnos eleg gyakori. Az en lanyom a pisit tartja vissza ilyenek miatt neha.
Abbol, amit irsz, nem derul ki, hogy vegulis kakil minden nap? Nincs szorulasa? Nem kemeny a szeklete? Eleg egy ilyen negativ elmeny, es attol is kialakulhat a visszatartas, csak pszichesen is. Mindenkepp nagyon fontos, hogy ezeket a fizikai problemakat megelozzetek vagy megszuntessetek (sok-sok folyadek! es rostdus, lazito kaja). Ha mindez OK, akkor tenyleg az "atveszeles" kovetkezik, remenykedni kell, hogy nehany het alatt elfelejti, hogy gondja volt ezzel.
Nem tudom jó fórumon járok, de nagy problémával küzdünk:
Székletvisszatartás.
Másfél éves lesz a lányom aztán elkezdtük a bilire szoktatást. Eleinte csak pelenkában ültettük rá, később már pelenka nélkül és néhányszor bele is pisilt.
Kb. 3 hete viszont visszatartja a székletét (a bilireszoktatás miatt?). Látszik rajta hogy van inger a kakáláshoz (toporog a kis lábain), de mégsem meri kiengedni.
Vasárnap több mint egy óráig tartott (nagy sírás közepette) mire kijött a kaka.
Igazándiból nem az fáj neki,amikor jön a kaka, hanem azt visszatartani.
Már három orvosnál is voltunk, de mindegyik azt mondja van ilyen időszak át kell vészelni.
Mi a sikeres nagydologért ragasztgattunk matricát. A pisilés könnyen ment, de a kaka eleinte a pelusban landolt. Ha mégis sikerült szólnia és vécére/bilire mennie, jutalmul ragasztott egy micimackós matricát a naptárba. Szidás nem volt, de a jutalmazás szerintem nem káros.
az enyemnel meg igencsak becsuszott az alvas kozben a bepisiles,mikor oviba ment...Rajtam kivul senkit nem erdekelt,az ovonok rutinosan huztak at az agyat,egyet keretek,legyen valtasruhaja......En meg eleinte gorcsoltem rajta,aztan miutan lattam,hogy senkit nem erdekel,abbahagytam.....magatol elmult par honap alatt......
Sziasztok! Az én ikreim decemberben voltak 3 évesek,szobatiszták,de még mindig nem ágytiszták!!Mostanra már nem idegesítem magam ezzel,semmi értelme,majd leszoknak az éjjeli pelusról is!Viszont...... októberben bevették már őket az oviba,Gergőt az elöző héten szoktattam le a pelusról,megizzadtam vele rendesen,szeretett volna oviba menni (azért mostmár mondja hogy szeret járni de jobb volna ha anya is ott lenne)Vivivel már régóta nem volt gond. Most ott tartunk hogy már délutáni alvásnál sincs pelenka,és ha az oviban ottalszanak (heti 4 nap)akkor nem pisilnek be,viszont ha itthon akkor Gergő általban bepisil.És ha itthon játszunk,Gergőnek sokszor becsurog egy kicsi vagy az egész,az oviban sosem!! Az éjjeli pelus 80%ban pisis mindkettőnél. Úgyhogy kitartás,én még nemrégen kijelentettem volna hogy az enyém sosem lesz szobatiszta. És megszidni SOHA nem szabad ezért,jutalmazni viszont szerintem igen.
Lehet, hogy nem jó ötlet "megvesztegetni",megjutalmazni, de nálunk csak az jött be. Nagyon szeretett volna egy biciklit, és azt mondtuk neki, hogy ha nem hord pelenkát a 3. szülinapján, akkor az lesz az ajándék. Egyszer pisilt be a bölcsiben, illetve néha 1-2 csepp van az alsónadrágban. Mindezt 2 héttel a 3. szülinpaja előtt kezdte. Délutáni/éjszakai alváshoz még kell a pelus. Kakival sincs gond.
És remekül biciklizik.
Nyáron jön a délutáni alvás alatti pelusnélküliség, mert szeptembertől oviba megy, és ott az feltétel.
Nem minden gyerek hagyja el magától a pelust. Van akit egy picit noszogatni kell.
Fiam 4 éves és én is a szobatisztasággal kínlódok. Illetve már beletörődtem, hogy annyi jelenleg a max, hogy napközben szól ha pisilni kell. Délbe alváskor pelus amibe 98%-ban bele is pisil. Éjjel is van pesul, mindíg pisis. Viszont a kakilásnál nem szól :( Ha bekakál se szól, kérdezem tőle bekakált e azt mondja nem. Olyankor ráültetem a wc-re persze oda már nem kakál semmit. Ekkor mindíg mondom neki legözelebb a wc-be kakájon, ő nagy komolyan megígéri, hogy legközelebb oda; de persze egy óra múlva megint a bugyiba megy a kaka. Azt nem értem, ha annyira van értelmes, hogy meg ígérje legközelebb a wc-be kakál akkor miért nem szól?
Szóval kitartás anyukák! Biztos sokan vannak akiknek a gyerkőce sokáig / 3-4-5 évesen/ is még bekakil, bepisil csak hát nem beszélnek róla. És most jön a közhely: "Nem látni pelusos menyasszonyt/vőlegényt. Bár ez engem se vígasztas,s elkeserít a tény, hogy nem szobatiszta a gyermekem rájöttem, hogy erőltetni felesleges. Azért ha valakinek van hasznos ötlete szívesen kipróbálom :)
Na hát most ezekre meg mit mondjak? Elbújdossak? :) Oké, tudom, hogy nem jó ötlet rossz kislánynak nevezni miatta, majd visszafogjuk magunkat, de tudom, hogy a hiúságára nagyon lehet számítani, igazi nő... Most reggel különben magától akart a wc-re menni és pukizott egy csomót, meg egy picit kakilt is. Kapott kis jutalmat. Igen, a jutalom nekem se tetszik, de gondoltam nem lehet baj belőle és így előbbre jutunk. Persze nem erőltetek semmit, igyekszem legalábbis. De ha most visszakozok, akkor már tényleg nem fogja tudni mit kéne csinálnia. És látom rajta, hogy örül neki, ha sikerül a wc-be termelnie. Nem fél a felüléstől, az ülőke is tetszik neki, tehát ilyen gond nincs.
Nálunk most az megy, hogy nagyszülők, főleg anyósékkal az élen nagyon preferálják a dolgot, főleg bilire szoktatták már tavaly óta Anna lánykámat, aki most lesz 2,5 éves.
Vagyis 1,5 évesen kezdték??? Jaj, neeeee!!!! :-(((
bajom, hogy nem akarom eröltetni a dolgot, de nagy a nyomás nagyszülőktől,
Szerintem sürgősen és határozottan állítsd le őket. Lehet, hogy nekik annak idején ez volt a megszokott, érthető is, amikor még nem volt papírpelenka. De szerintem határozottan káros az erre éretlen gyereket erőltetni, büntetni, fenyegetni, jutalmazni, stb.
meg most már néha páromtól is, főleg azért, merthogy szeptembertől oviba vinném és oda meg kéne már a szobatisztaság...
Addig van legalább 5 hónapod! Bőven elég! Szerintem ahogy jön a jó idő, le kellene róla venni a pelust, csak vigyél magaddal egy pótbugyit/nadrágot.
Mit tegyek??? Hagyjam nyárra, vagy szenvedjünk még egy darabig?
Szia! Az en Anna lanyom is 2.5 eves lesz nyaron. :-) (Es meg szinten nem szobatiszta, es szinten van egy kisocsi.) Nagyszulok monnyanak le! Nehogy mar miattuk erezzetek ezt kenyszernek! :-( En egyebkent ugy vagyok vele, hogy engedem a nagyszuloknek, hadd probalkozzanak ezzel-azzal, de azok ok, en meg az anyukaja vagyok es en nem csinalom.
Jol ertem, hogy tavaly nyaron volt a zsinorban pisis bugyi? Mert akkor meg tutira nem volt ra erett nyaron, persze azota mar lehet, hogy az. En egyebkent nem ellenzem, hogy ha tenyleg fel tudja egy szulo merni, es biztos benne, hogy erett ra a gyerkoc, csak meg nem tanulta meg, akkor par nap alatt megtanitsa a gyereket a szobatisztasagra. De ehhez tenyleg tutira kell menni, hogy 100%-osan meg tudjatok bizni magatokban/egymasban. Es szerintem is boven eleg ra a nyar, az ovi miatt en nem aggodnek, hiszen ha erett ra (abbol, amit irsz, szerintem igen, vagy nagyon kozel all hozza, nyarig meg meg erhet egy kicsit :-)), ugysem tart sokaig az atszoktatas.
bár nem 100%, de szerintem direkt csinálja, hogy akkor kell kakilnia, amikor én szoptatok,
Szerintem is direkt csinalja, volt mar ilyen eset a forumon. Szoval szerintem ha o most igy jatszmazik, meg negativan all az egeszhez, plane erdemes egy kis szunetet hagyni neki, hogy feledje(tek) az indulatokat.
A jutalmazasrol nincs teljesen hatarozott velemenyem... Szerintem altalaban nem ez a kovetendo strategia, de el tudom kepzelni, hogy van, akinel pont ez jon be, hallottam mar ilyet, de en felnek tole, hiszen az is milyen konnyen atalakulhat jatszmava... nem?
Ja, egy "jutalmat" megiscsak megigertem a lanyomnak: ha megtanulja bilibe/wc-be intezni a dolgat, valaszthat a boltban a csinos bugyik kozul, amiket mindig szokott nezegetni. Ugyanis o most ott tart, hogy balesetmentesen elvan pelenka nelkul, alvas kozben is, csak epp mashova meg nem tud. Ugyhogy nem is szoktuk rola levenni a pelenkat, csak ha keri, vagy ha valmiert nincs nalunk valtopelus...
szerintem simán várjátok meg a nyarat egyébként ennyi tréning egy igazán érett gyereknél már bevált volna, eredményt hozna én most sürgősen abbahagynám ezt a teljesítménykényszert a témában, mert lehet, hogy emiatt fog elhúzódni a siker elérése ... szigorúan szvsz persze
ez egy olyan készség, amiben az a lényeg, hogy rájöjjön, hogy ő maga, a saját igényének megfelelően szabályozni tudja (a szoptatást is elvileg a gyerek igényeihez mérjük, ebben a szobatisztaság - kérdésben is ez lenne a vezérelv) és ne a harangozáshoz, jutalomhoz, teliholdhoz, mittudomén, szóval külső dolgokhoz kösse, hanem a belső funkció jelzéseihez. ha nem érett rá, akkor várni lehet vele még bőven
jutalom szerintem tök felesleges jutalmazást akkor alkalmaznék, ha mondjuk már nagyon elcsúsztam volna időben - vagy még akkor sem
a megszégyenítés-féle "rosszkislányság" nagyon rossz taktika bocs a kemény szavakért, de szerintem ez nem jó út türelem, kivárás
egyébként másban mennyire önálló? vagy most a kistesó miatt inkább visszaesett-e ebben? viselkedik-e babásan?
jaj, ne csináld, hagyjátok a fenébe! nehogymár rossz kislány legyen, mert nem megy neki! hagyni kell rá megérni. esetleg próbéld meg a bilit, a wc-t sok kisgyerek totál ijesztpnek találja, billeg, bizonytalan, magas, stb.
egy bnőm is ezt a cirkuszt csinálja, szisztematikusan szoktatta (ugyanilyen korú gyerek), és aszongya büszkén: "szobatiszták vagyunk". ja. csak éppen minden kaka a bugyiban landol, már fél éve!!! :-((( és nem képes feladni :-( ahelyett, hogy békénhagyná, és amikor megérik rá, akkor 1 hét alatt valóban az lesz.
Tényleg sehol senki vagy csak ötlet nincs a problémámra? Ma különben elértük, hogy a wc-be pisilt és még akart is, bár ehhez az kellett, hogy délelőtt annyira meg volt bolondulva, hogy kineveztük rossz kislánynak és csak akkor lesz jó kislány, ha a wc-be produkál valamit, úgyhogy déli alvása után jó kislány akart lenni és ment a wc-re pisilni, fülig is ért utána a szája és jöhetett a jól megérdemelt számítógépezés és egy kis csoki :)
Bocsánat, de nincs érkezésem az egész fórumot elolvasni, hátulról elkezdtem pár oldalt, hogy lássam mi újság :) Úgyhogy ha sokadszorra kérdezek meg valamit, akkor előre elnézést kérek.
Nálunk most az megy, hogy nagyszülők, főleg anyósékkal az élen nagyon preferálják a dolgot, főleg bilire szoktatták már tavaly óta Anna lánykámat, aki most lesz 2,5 éves. Voltunk nyaralni és ott is nappal bugyit adtak rá, persze bilibe semmi se került, csak cserélgették a pisis bugyikat. Nem akart sose ráülni. Egyszer még bugyi nélkül kakilt is aztán hozta a kezében... szóval jó móka :( Aztán jött az, hogy itthon is amikor náluk van, most már wc-re ültetik szűkítővel. Néha hallom, hogy sikerült oda pisilnie. Én itthon nem ügyködtem a témán, mert szerintem ráérünk még, meg nem is volt érkezésem terhesen ilyenekkel foglalkozni és kétpercenként emelgetni a csajt a wc-re, hátha alapon, úgyhogy hagytam a dolgot. Ők csinálják, ha akarják, de itthon hagyjanak békén. Tudom, ha ott, itt is kéne, de nem ment. Na aztán újabb fejezet, most már picúr Tomi 4,5 hónapos, elkezdtem itthon is pedzegetni a témát, wc-be menés, jutalom fejében. Először csokit kapott, ha volt eredmény, majd matricát, hogy mégse csokira szokjon rá. Az elején ment is, volt egy-két sikeres eset, de azóta megint valamiért nem akar rámenni. Persze rá tudjuk venni, hogy elhülyüljük, "akkor apuka megy és ő kap jutalmat" na erre egyből megy a wc-re... :) de aztán csak hülyéskedik, megjátssza, hogy jött valami, akkor persze meg kell nézni és már szállunk is le, onnan meg sose tudom visszarakni rá. A másik bajom, hogy mindig csinálnia kell valamit, nem tud odakoncentrálni (wc egyik oldalán szárító, másikon meg létra, jól elbabrálja, míg magára nem rántja valamelyiket...) ha valami játék van vele, akkor azzal hülyéskedik, vagy engem piszkálgat, míg ott guggolok előtte... Újabb felvonás... bár nem 100%, de szerintem direkt csinálja, hogy akkor kell kakilnia, amikor én szoptatok, hogy biztos ne tudjunk wc-re menni vele... (mondja, hogy mikor kakil, ezért kezdtük ezzel az egészet.) Persze mondom, hogy akkor nem kap jutalmat se és miért nem vár egy picit, de falnak beszélek.
Na ez van most. A bajom, hogy nem akarom eröltetni a dolgot, de nagy a nyomás nagyszülőktől, meg most már néha páromtól is, főleg azért, merthogy szeptembertől oviba vinném és oda meg kéne már a szobatisztaság... Mit tegyek??? Hagyjam nyárra, vagy szenvedjünk még egy darabig? Jó-e a jutalom (anyósék találták ki), vagy nem? Ilyet a topik végén lévő hsz-ekben nem nagyon találtam...
Hosszúságért bocsi, remélem nem untattam senkit :) és tudtok segíteni.
Jaj, szegenyke! :-( Hat, szerintem teljesen jol teszed, hogy most nem emlegeted neki a temat. En is ezt csinaltam, amikor az en lanykam is felt egy idoben a bilitol, merthogy akkor en nagyon megijedtem... Aztan par honapon belul magatol elmult a felelme es egyedul elkezdett probalkozni, egyelore meg sikertelenul, de egyszer majd bizonyara az is eljon. Esetleg egy kicsit kesobb megprobalnam eloszor talan azt megertetni vele, leginkabb mesen vagy jatekon keresztul, hogy a viz ugyan igen, de a kiskacsa, kiskutyus, ... , kislanyka nem tud lefolyni a lefolyon... Nemtom, ezt csak igy gondolom, mert hatha tenyleg azt gondolja, es ez is segitene neki...? Egyebken jar gyerektarsasagba?