légyszie valaki írja le hgy hogyan kell korerkt módon a Shii-take goba termesztését elkezdeni ha olyan préselt spórám van amit fába kell egy fúratba betenni . köszike
Hali, En tudok egy oldalt ahol laskagomba termesztéssel kapcsolatban vannak adatok. Érdemes megnézni. A srac kukorica szárbol növeszti és elég jó termést kap belöle. A cime: www.laskagomba.extra.hu
Flanell, köszi, én is valami ilyesmit olvastam, de azt nem tudtam, hogy frissen kár vele bajlódni. Viszont szerinted a szeletet se most vágjuk le a fáról? Később viszont már nem lesz itt a gép... vagy vágjuk le, és egyszerűen tegyem vissza a fára most?
Az alábbiakat olvastam a tavasszal egy régi könyvben:
A fatönk tetejéből le kell vágni egy 5-10 centis szeletet. A maradékra ráteszel pár gombakalapot. (A gombának nincsenek olyan különféle részei, mint pl. a fának a szár, levél, egyéb, hanem minden részéből képződik gombafonal.)
Visszateszed a levágott szeletet. Rányomod, kővel lesúlyozod, vagy egy szöggel odaütöd. Fóliával letakarod párásítás végett, hogy a fólia lelógjon, és leföldeled.
Mikor átszőtte, pár hónap múlva, leveszed a fóliát.
Nincs kizárva, hogy műxik, kollégám csak rászórta a cseresznyetönkre a megpucolt laskagomba héját, szemetét, és saját szememmel láttam a rengeteg, hatalmas gombát.
De lehet kapni mezőgazdasági boltban laskacsírát tasakban, valami 300 ft körül.
8-as bútorcsapok vannak átszövetve. Azt hiszem, 2 db 25 centis tönkhöz elég egy csomag.
Bele kell furkálni, a bútorcsapot beleütni, fóliázni, földelni, és ennyi. Útmutató van a zacskón.
Ja, az fontos, hogy a fatönknek elhaltnak kell lenni, mert ha még él, akkor a gomba nem tudja megtámadni a fa szövetét.
Az sem jó, ha már régen elhalt, mert akkor meg azért nem tudja beszőni.
Úgyhogy szerintem ha most kivágjátok, akkor tavasszal, a felmelegedéskor, április táján lehet oltani.
Találtam egy tök jó oldalt a laskagomba termesztesről. Vannak rajta érdekességek is, ha érdekel valaki itt tudja megnezni. http://www.laskagomba.extra.hu
gomba termőtestből nem tudsz spórát olyan mennyiségben nyerni, amivel farönköt be tudnál oltani. Illetve ha van egy jó mikrobiológiai laboratóriumod, akkor van esélyed... :) Ha mégis sikerül, akkor kicsi a valószínűsége, hogy a farönköt átszövi, és termőre fordul. Az extenzív termesztés (farönkös módszer) amúgy is nagyon kis hatékonyságú, hiszen nagyon ki van téve a gomba a környezeti hatásoknak. Még ha jó minőségű csírával oltod be, akkor is nagy az esélye, hogy nem fordul termőre, mert kevés a víz, befülled, megeszik a rovarok, stb.
Ha megpróbálod, én mindenképpen ajánlom, hogy vegyél egy zsák csírát. Kb. 2500-3000 Ft-ért kapsz 10 litert, az egy köbméter fára simán elegendő és szerintem nem egy nagy összeg... De ha ez sok, akkor kistételben is kapsz, a google-be csak beírod, hogy gombacsíra és már jönnek is a cégek, ahonnan rendelhetsz csírát...
Két hét múlva kivágunk pár fát, a töveket laskagombával gondoltam kikorhasztani. A technológiát megtaláltam a neten, de a készen kapható csíra sok is volna, meg drága is. Szerintetek ha piacon vagy multiboltban veszünk gombát, abból lehet spórákat nyerni?
Ha készen veszed, akkor egy átlagos laskás zsákban olyan 15 kiló alapanyag van és már be van csírázva, jobb esetben át is van szövetve, csak le kell termeszteni. A méretei kb. 1 m x 50 cm x 20 cm. Egymásra is lehet rakni mondjuk 3 zsákot, így tudsz helyet spórolni. A zsákok amúgy is csak a legkeskenyebb oldalukon vannak perforálva, tehát a legnagyobb felületükkel egymásra helyezhetők, nem befolyásolja a termés eredményét. Egyes termesztők komplett falakat építenek laskás zsákokból, de van aki a plafonról lelógatva, vagy felfűzve oszlopokat épít belőlük.
szia hattyas, úgy tűnik, hiába várjuk a választ a kérdésedre. Lehet, hogy mostanában már nem így van, de én kb. 20 éve termesztettem egy vályogpincében laskagombát. A zsákjaim akkorák voltak, amekkorák általában a terményes zsákok (50 kg-os talán???), ebbe gyömöszöltük a kigőzölt szalmát, amibe előzetesen bekevertük a gombacsírát. Ez utóbbit akkoriban gabonaszemeken (búza talán) árulták, 5 literes üvegben, és ezzel olyan 6-8 zsákot oltottunk be (ennyi fért el egymás mellé fektetve).
Laska gomba (357-es hibrid) esetén 10l-es fermentorban megfelelő körülmények között 15% micélium tartalmat értem el. Shii-take gombával most kezdtem foglalkozni. Az a probléma hogy ha termőtalajra oltom nehezen kezd el fejlődni.
Hódmezővásárhelyen van az Országos Korona Gombaipari Egyesülés egyik központja, ahol második fázisú csiperkekomposztot árulnak. Elvileg laskagomba szubsztrátumot is lehet tőlük kérni, külön megrendelésre szállítnak azt is.
Szívesen. Az úttörő ahol tud segít! Nekem meg elkezdett teremni a gombazsákom ami miatt idetévedtem. MONDOM MINDENKINEK AKI A 6-OS ÚTON DUNAÚJVÁROS MAGASSÁGÁBAN EGY KÉK LADA S UTÁNFUTÓ EGGYÜTESBŐL AKAR ZSÁKOS GOMBÁT VENNI NYUGODTAN VEGYEN! EGY ZSÁK 1300 FORINT S MINDEN LYUKBÓL TEREM4