Keresés

Részletes keresés

az én titkos nikkem Creative Commons License 2008.09.11 0 0 302
Én viszont ismerek egy-két tehetséges fotóst, aki épp-csak megél belőle... ez van...
Előzmény: Ivettke (301)
Ivettke Creative Commons License 2008.09.11 0 0 301
en kozgazdaszkent diplomaztam es az evfolyam tarsaim kozul volt aki a coraban lett penztaros, tok rosszul elt meg belole, es a fotosok kozott is boven ismerek olyanokat akik nagyon jol elnek abbol amit csinalnak

dehat ha valaki annyira akar fotos lenne hogy leirjak neki az interneten, hogytefigyu inkabb ne legyel, es ez szamit neki akkor annak tenyleg remenytelen

Előzmény: az én titkos nikkem (293)
Ivettke Creative Commons License 2008.09.11 0 0 300

az asarol tudom mondani, hogy a kezdo es a halado csoportok tok ugyanazzal a tematikaval mennek, ugyanazokkal tanarokkal.

en anno azert kerestem kezdot, mert laboralni akartam tanulni amit nem tudtam, de ott megtanitottak, de kozben kiderult hogy a haladon ugyanugy tanitottak

ami a kulonbseg, hogy a haladon jobban huzzak az embert a tarsai,  a kezdoben fogsz olyan emberrel talalkozni aki nyolc alkalom utan jelentkezik es megkerdezi, hogy elnezest mi az a belnde?

de a kezdon is ugyanazok a nagy mesterek tanitanak, es ugyanugy elmondanak mindent, meg sokkal tobbet is mint amit meg birsz jegyezni

en is 20 evig kepezgettem magamat mielott lementem egy tanfolyamra, nem azt mondom, hogy sok uj dolog volt, hanem olyan emberektol kaptam visszajelzest akinek vegre elhihettem, meg adtak egy rendszert meg egy mercet

Előzmény: .timber>>code (294)
Ivettke Creative Commons License 2008.09.11 0 0 299
www.szaboivett.hu
Előzmény: SzekelyG (297)
peterssen Creative Commons License 2008.09.11 0 0 298
Jogos gondolatok ezek... Nem is lehet könnyen megválaszolni: Mert ugye a két véglet (Nagyon hozzáértő, soha iskolába nem járt vs analfabéta okleveles végzettséggel) között nagyon sok átmenet van. Én is végiggondoltam ugyanezt. (nehezítő körülmények: család, vidék stb) Úgy túnik, tanulni fogok...
SzekelyG Creative Commons License 2008.09.11 0 0 297
Nem szeretem az ilyen vitákat.
Én nem azért járok ide, hanem tanácsokat adni és segítséget kérni.
A BUSZÉKISZI-ben valóban érdekes az oktatás.
Én olyan osztályba jártam, ahol az első évben tanműhely volt (iskolában).
Ott tanultuk meg a gyakorlatot.
Aki nem felel meg ott az elvárásoknak, az bukik.
Viszont minden a második éven múlik:
Akkor ugyanis mindenki elkerül egy külső gyakorlati helyre.
A mi osztályunkban nem sokan jártak gyakorlatra szakemberhez.
Általában olyanokkal írták alá a papírjaikat, akik nem is fotóznak.
Először úgy volt, hogy színházfotóshoz kerülök, ami nagyon is izgatott!
Végül műterem lett belőle, ahol a mester és a többi gyakornok segítségével sikerült jó hangulatot teremteni.
A műtermi fotózás tetszett is ott, de jobban szeretem a külső helyszínen készült képeket.
A mai címlaplányok többségét is sajnos műteremben fotózzák...

Addig jutottam, hogy a profilodat megnéztem. Ott nem szerepelt a honlapod címe.
A keresőprogikat pedig nem nagyon használom, mellesleg nem is vagyok oknyomozó.
Viszont az előbb megnéztem és egy blogot találtam csak.
Érdekeltek a képeid, azért kérdeztem hol van referenciád...
Előzmény: Ivettke (292)
az én titkos nikkem Creative Commons License 2008.09.11 0 0 296
Véhetőleg lenne értelme, mert az ember önmagától (tapasztalatból mondom - bár fotós tanfolyamra nem jártam) sok mindent megtanul, épp csak nincs megfelelően rendszerezve ez a tudás, esetenként alapvető dolgok kimaradnak és még csak észre sem veszed, stb.
Más kérdés, hogy valószínűleg a tanfolyam 80%-át átalszod...
.timber>>code Creative Commons License 2008.09.11 0 0 295
baba.room.hu/ivettke? :) Nekem ez volt az elso guglis kidobodas. Aranyos babafotok :)

Nem lett volna egyszerubb leirni a honlap cimet? (nem kotekszem :P)
.timber>>code Creative Commons License 2008.09.11 0 0 294
na ez jo hir. Akkor meg nem is kestem le es meg lehet karacsonyra tudom is kerni a csaladtol :)

A kerdes a kovetkezo: nekem van ertelme a kezdo tanfolyamot vegigcsinalni? Mert ha ott csak nagyon alapokat tanitanak akkor lehet az nem adna uj informaciot. De ha akar csak egy kicsit is tanulok ott akkor inkabb atismetelek sokmindent... Mondjuk lenyegeben csak autodidakta modon "tanultam" fotozni :)

Amugy amiatt is gondolkozom a teljesen kezdo szinttol jarni mert akkor lehet ketten mennenk :) Viszont ahogy latom limitalt a ferohely... szoval azt sem szeretnem, hogy csak azert mert ismetelni szeretnek elvegyek helyet mastol....

(bocsi a sok komplikacioert es nyavajgasert :P)
Előzmény: Ivettke (290)
az én titkos nikkem Creative Commons License 2008.09.11 0 0 293
Azt hiszem, a diszlexiával itt nem tudunk mit kezdeni... (gyk: emlékeim szerint senki sem mondott olyat, hogy a fotózás, mint szakma rossz lenne... épp csak a többség számára reménytelen, hogy normálisan megéljen belőle)
Ivettke Creative Commons License 2008.09.11 0 0 292

en elolvastam a hozzaszolasod :)) arra valaszoltam, pontosabban arra a reszere hogy valakinek azt mondod ne legyen fotos hanem valami mas

abban a hozzaszolasodban amit irtal eleg sok serto dolog van pl egy eskuvo fotozasrol, ingyenkajarol, en nem igy csinalom, nem ismerek ilyen embereket akik igy csinaljak, igy erre nem is valaszolok :))

csak annyit jegyzek meg csendben hogy en nagyon elveztem eddig minden eskuvot ahol voltam + az meg hogy a mutermi fotozast nem tartod jo otletnek, ezt a mondatod nem is ertem 

Leirtam lejjeb, abban a hozzaszolasban amit te nem olvastal el hogy Stalter Gyorgytol es Kerekes Gabortol tanultam fotozni + magamtol 20 even at :))

Honnan veszed hogy nincsen referenciam????????????????????

Honnan veszed hogy nincsen honlapom???????????????????????

A honalpomon van a referenciam,  amit ugy talasz meg hogy a nevemet beirod a googliba es en vagyok az elso talat.

Kellemes tovabbi szabduszast es sok palyazati gyozelmet kivanok, egy olyan szakmaban amit elhagysz, mert a szakma rossz es nemazert mert  te nem boldogultal.

Előzmény: SzekelyG (291)
SzekelyG Creative Commons License 2008.09.11 0 0 291
Remélem ezt elolvastad:
"Szabadúszó művészlelkű fényképész" maradtam, aki megpróbálja beküldeni fotóit pályázatokra, amiből már hasznom is származott szerencsére.
Nem a fotózásból élek, de nem is akarok abból megélni.
De számomra akkor is élmény volt oda járni.
Megtanultam tényleg rengeteg mindent (retus, labor, műterem).
Lejjebb azt is írtam, hogy máshol folytattam tanulmányaimat.
Valamint belevágok más szakmába is hamarosan.
Nem azért, hogy az önéletrajzomban jól mutasson, hanem mert érdekel.
És ez valóban sok pénzbe kerül sajnos itthon.
Nekem ez a célom: valóra váltani az álmaimat; megmutatni, hogy jobb adni, mint kapni.
Semmi kedvem esküvőket végigállni idegenként, plusz vállalni a lakodalmat a még nagyobb összegekért és az ingyen kajáért.
A műtermi fotózást se tartom jó ötletnek, nekem más a szemléletem.
Az igazolványképek készítéséhez se kell fényképészekhez menni.
Remélem ezt hallottad: a hivatalos okmányok legtöbbjéhez nem kell vinni igazolványképet, mert az iroda készíti (pl személyi).
Ezen borulj ki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

És ezekre kérlek adj választ:
Te hol tanultad a fotózást?
Miért nem készítettél honlapot, ha ebből élsz?
Referenciád hol van?
Előzmény: Ivettke (280)
Ivettke Creative Commons License 2008.09.11 0 0 290

rsutton irta:

Október közepén-végén indul a tanfolyam, idén 87 ezerbe kerül

Stalter György: 06 30 9620273

Előzmény: .timber>>code (289)
.timber>>code Creative Commons License 2008.09.11 0 0 289
Ahogy nezem ezt mar lekestem jol (ha az ASA-ra gondolsz). No meg a honlapjukon egy dolgot nem talaltam... a mennyiert es a hol kell jelentkezni-t :)
Előzmény: Ivettke (285)
Ivettke Creative Commons License 2008.09.11 0 0 288

de az akkor nem a szakmarol szol, hanem arrol aki mondta, nem?

mert ha annyira szar lenne akkor en se csinalnam, nem?

Előzmény: garfieldka (284)
garfieldka Creative Commons License 2008.09.11 0 0 287
Egy kicsit korábban is írhattad volna! :))

Épp ezt mondom. Akiben van vágy, hit, akarat, kitartás az adott szakmához, annak mindegy, mit mondanak, csinálni fogja. Így van jól.

De ettől még a régiek, vagy a szülők óvhatják a fiatalokat. Legfeljebb nem hallgatnak rájuk.
Előzmény: Ivettke (283)
.timber>>code Creative Commons License 2008.09.11 0 0 286
En ugy latom, hogy sajnos foallasban csak nagyon nehezen lehet megelni belole itthon. Regebben (90es evek kozepe... akkoriban dolgoztam egy DTP studioban) egy reklamujsaghoz is profi fotost hivtak es azzal oldottak meg a kepeket... Manapsag vesznek egy kozepkategorias kompaktot es azzal megoldjak... Meg regebben az eskuvo fotosok sem voltak annyian mint most... hiszen akkor egy tekercs filmen 24 jo kepnek kellett lenni... most meg az 1000 kepbol odaadjak a 100 legjobbat... Persze ez csak az 'iparos' resze...
Mindenesetre nem osztom azt, hogy a szepre es a jora akkora igeny lenne, foleg nem azon az aron ami a tenyleges erteke! De amiben hiszek, hogy barmibol meg lehet elni ha az ember jol csinalja. De ez csak a szemelyes velemenyem... es picit offtopik is :)
Ivettke Creative Commons License 2008.09.11 0 0 285

megtettem 10 hozzaszolassal alabb :)))

pentek este, szombat delelott vasarnap delelott vannak az orak, lehet valasztani

Előzmény: .timber>>code (282)
garfieldka Creative Commons License 2008.09.11 0 0 284
Biztosan hallottál már kiváló és nagynevű színészeket, akik ugyanezt mondták a gyermekeiknek - vagyis, csak színész ne légy! Pontosan azért, mert ismerik a vele járó nehézségeket.

Ettől még akad sok színészcsemete, akiből eredményes színész lett.

Miért ne ismétlődhetne meg ugyanez a fotósok körében is?
Ivettke Creative Commons License 2008.09.11 0 0 283

nem ez az oka szerintem

az az oka hogy ebben az orszagban mindenki  sir, es kivul keresi a probelmainak az okat, nem a sajat hozzaallasaban

en fotos vagyok es megelek, siman

Előzmény: az én titkos nikkem (281)
.timber>>code Creative Commons License 2008.09.11 0 0 282
En csak hobbi szinten csinalom pedig elvegeznek egy tanfolyamot is... nem a papir miatt hanem szimplan az ismeret miatt. De en is azt latom, hogy sok olyan tanfolyam van ahol egyszeruen annyira az alapokat tanitjak, hogy oda mar nincs ertelme elmennem... A prater utcai az nappali kepzes ugye? Mert azt sajnos munka mellett nem tudom megoldani...

Esetleg tudtok ajanlani olyan tanfolyamot amit erdemes is elvegezni es munka mellett is el lehet?
az én titkos nikkem Creative Commons License 2008.09.11 0 0 281
Drágaszágom! Ha egy fotós mondja egy tanoncnak, egy kezdőnek, hogy ne akarjon fotós lenni, annak vélhetőleg van okat. Pl. az, hogy ő tisztában van vele, mennyire lehet megélni belőle... :(
Ivettke Creative Commons License 2008.09.11 0 0 280

kiborultam

komolyan mondom

minimum 20 embert ismerek akik a prater utcaba jartak vagy jarnak, eddig meg senki nem mondott rola semmi jot, csak azt, hogy 10 evvel ezelotti szinten tanitjak a fotgrafiat, pont ahogy mano leirta

es olyat mondani valakinek hogy ne legyen fotos attol is kiborultam, mikozben te meg az vagy

ugye azert vagy az mert ezt szereted csinalni? akkor miert vagy hogyan lehet azt mondani, hogyha mas is erdekli menjen oda???   minek?

ha nem fotosnak lenni a legeselegjobb dolog a vilagon akkor te miert csinalod SzekelyG?

be kell latni hogy a milyenk olyan szakma hogy barmelyik ember aki az utacan setal bemegy a boltba es vesz egy fenykepezogepet es lehet hogy masnaptol o nyari meg a palyazatokat, es az o fotoiert fognak a mi vevoink fizetni, es ettol szep az egesz.

Es en kb 2 eve kezdtem azon gondolkozni, hogy csak fotos leszek es ahogy az elozoekben leirtam, nekem is magyaraztak, hogy nem lehet megelni, es most azt latom: hatalmas az igeny a szepre meg a jora, de tolni kell bele minoseget, lehet hogy valaki azt irja sajnos, en meg azt hogy szerencsere.

Ugyhogy KG40 egy pillanatig ne torodjel azzal ha valaki le akar beszelni, hogy azt csinald ami erdekel, a tehetseg megtalaja helyet maganak, oszt csokolom, azt meg hogy hol van jo tanfolya kicsi alabb leirtam,  ha sziveskednel visszatekerni kicsit.

Előzmény: kg40 (278)
SzekelyG Creative Commons License 2008.09.10 0 0 279
És te melyikbe/melyikre jártál?
Számomra ez nem derült ki...
Előzmény: Mano254 (277)
kg40 Creative Commons License 2008.09.10 0 0 278

hát most aztán feladtátok a leckét... :-)

és te hallottál vmelyik tanfolyamról jókat?

Előzmény: Mano254 (277)
Mano254 Creative Commons License 2008.09.09 0 0 277
Személyes érintettség okán (kezdőknek szoktam tartani tanfolyamokat) nem tisztem a más tanfolyamok hasznosságának értékelése, azonban a fényképész OKJ-s képzésből szerzett saját tapasztalataim talán hasznosak lehetnek.

A szakképző iskolákban szervezett fényképész képzések tapasztalatom szerint rettenetesen alacsony színvonalúak, és a tanrend rugalmatlansága, valamint a kevés forrás miatt szükségszerűen csak futni tudnak a folyamatosan változó technika után.

Néhány példa:
Amikor végeztem, a digitális technika már a napi gyakorlat nagy részéről kiszorította a filmet. Ehhez képest a képzésünkben a kidolgozástechnika nagy részét a fekete-fehér, kisebb részben a színes film és papírkép tette ki. Csak a tanáraink józan ítélőképessége miatt nem kellett 6×9cm-es negatívot retusálnunk (amit akkor már vagy 20 éve senki sem csinált), noha a tanrendben szerepelt! Az említett Práter utcában végzett ismerősömnek 2-3 évvel ezelőtt még ezt is kellett csinálnia...

A digitális képfeldolgozást heti 1-2 nevetséges óra keretében "tanultuk", ami kb azt jelentette, hogy özönvíz előtti számítógépeken röhejes betöltési idők mellett 800×600 px -es képeken pöttyöztük ki az arcokat a PS 4.0-ban (Otthon a PS 7.0-ával dolgoztam...)

Nálunk az elméleti képzés, ami effektíve az iskolában zajlott heti 2 napot tett ki. A maradék 3 munkanapban elvileg a gyakorlati képzőhelyen voltunk, ahol igazából lehetett valamit tanulni, ha jó helyre kerültél. Nekem szerencsém volt, mert egy gyakorló fotós ismerősömnél tanulhattam meg valójában a szakmát, ami gyakran köszönőviszonyban sem volt az iskolában tanultakkal. A 12 fős osztályunkból 3-4 ember (beleértve magamat is) aki fotózással foglalkozik ma, ebből 3-an vagyunk akik meg is élünk belőle.

Tudnék még bőven mit írni a 2 év tapasztalatáról, de összegzésnek talán csak annyit lehet: Ha kell a papír, és semmilyen más lehetőség nincs, iratkozz be az egyik ilyen OKJs képzésre. Ha meg akarsz tanulni fotózni, keress egy mestert vagy egy jó tanfolyamot vagy olvass sokat, kérdezz és kisérletezz önmagad.

A technika része elsajátítható, az érzék pedig születési sajátosság, ha van vam, ha nincs akkor nincs.
Előzmény: kg40 (275)
SzekelyG Creative Commons License 2008.09.09 0 0 276
Nem hallottam a többiről semmit.
De tényleg gondold át ezt a fényképész szakmát.
Ha más is érdekel, akkor azt próbáld inkább!
Előzmény: kg40 (275)
kg40 Creative Commons License 2008.09.09 0 0 275
az iskola titkárnője mondta, állítólag azért lesz egy éves, mert a két évest le tudják rövidíteni, plusz nem is jött össze annyi ember a kétévesre, amennyit szerettek volna. szerintem a "rövidebb oktatás több embert hoz" elméletben hisznek.
én is ettől a telítettségtől tartok egyébként, már lépten-nyomon fotóstanfolyamokba botlunk, csak így már azt sem lehet követni, hogy hova érdemes menni.. őrület
köszi az infókat, még átgondolom, hova is akarjak menni.. a többi suliról te hallottál esetleg már véleményeket ismerősöktől?
Előzmény: SzekelyG (274)
SzekelyG Creative Commons License 2008.09.09 0 0 274
Mit jelent az, hogy ugyanolyan lesz az 1 éves képzés, mint a jól bevált 2 éves?
Ezt miből gondolod, ki mondta neked?
A gyakorlati hely megoldódott - segítettek benne - műterembe kerültem, ahol lehetett laborálni is. A tanárok és az oktatás is jó volt.
"Szabadúszó művészlelkű fényképész" maradtam, aki megpróbálja beküldeni fotóit pályázatokra, amiből már hasznom is származott szerencsére.
Az a helyzet, hogy én beszéltem a fényképész nagyurakkal, akik gyakran meglátogatják az iskolát és elmondásuk szerint a szakma telített.
Még az is igaz, hogy a suli mellett dolgoztam diákként a vendéglátóiparban,
majd a fényképész szakma megszerzése után ismét diák lettem (újságíró).
Mára azt is befejeztem, októbertől pedig úgy néz ki, megtanulok mindent a mozgóképgyártásról.
Előzmény: kg40 (273)
kg40 Creative Commons License 2008.09.09 0 0 273
igen, megnéztem.. ott még nincs szó az egy éves tanfolyamról, ez igaz, de azrét mert csak most szervezik (egyébként ua. lesz mint a 2 éves).
a gyakorlati helyedet neked kellett szerezni? és elégedett voltál a tanárokkal, oktatással? azóta mire tudtad felhasználni a tudásodat, fotósként dolgozol talán?
ja, azt tudom h nekem fizetős lenne a suli, ez nem ügy, mert h az összes többi tanfolyam is az..
Előzmény: SzekelyG (268)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!