Keresés

Részletes keresés

virtualpro Creative Commons License 2003.09.25 0 0 47
Hi!
Gép nélkül is szeretném használni a dob-trigger-midi átalakítómat, csak nem tudom milyen hangmodult érdemes hozzá venni. Nem a hangminőség a lényeg, hanem hogy szóljon valami, mivel ha minőségibb kell úgy is gépet és szoftszintiket használok. Ez ilyen gyakorlásra lenne.
A Hitspacenál láttam Easy Midi EM-100 hangmodult (37000+sarc), gondolom ennél olcsóbban ilyesmit nem igazán lehet találni.
Előzmény: Sandor (45)
Larzz Creative Commons License 2003.09.25 0 0 46
Szomoru vagyok :(((
Nem ertem miert nem raktak bele valami RAM-ot :(
Azért köszi.

bye,
Larzz

Előzmény: Sandor (45)
Sandor Creative Commons License 2003.09.23 0 0 45
Hello!

Hát internal bővítést aligha lehet rátenni(ha nincs rajta bővitő slot). Ugyan a belső ROM-ok elméletileg átírhatóak, de az nem fehér embernek való meló. Használj valami sampler modult, azt hajtsd meg a DM5-el. Oda azt tehetsz, amit akarsz.

Üdv,
Sándor

Előzmény: Larzz (44)
Larzz Creative Commons License 2003.09.22 0 0 44
Kedves Sándor :)
Kérdésem lenne.
Nagyon hálás a DM5, semmi gondom vele, csak 1.
Mégpedig az, hogy ROM. Hogy lehetne saját hangmintát tenni bele? Pergőhangok elég szerények...

bye,
L.

Sandor Creative Commons License 2003.09.01 0 0 43
Hello!

Tényleg nem is szabad annyit adni érte!Ugyanazokat az alkatrészeket használják mindenhol, a kvarcórában is :)
A DDRUM inkább a teljes pad esetén jó, bár azt is könnyű megközelíteni piezóval és gyakorlóbőrrel :)))

Üdv,
Sándor

Előzmény: Larzz (42)
Larzz Creative Commons License 2003.08.30 0 0 42
Sziasztok

Nos megszuletett. Baratom asztali kvarc ebreszto orajabol kiszedtem a piezot. Ugyanolyan kerek kis vacak mint amilyen az orakban van. Es lass csodat. Tokeletesen mukodik. Brutalis jelszintje is van, a gain kb 35... A korulmenyek nemvoltak semmik. Finntroll elott leptunk fel az E-klubban. Ott meg nem volt osszeforrasztva a cucc mert nem volt nalam az effekt. Beallas utan osszeforrasztgattam, mondtam a keveros sracnak mi a palya, kerdezte honnan szedtem a triggert, masodik tippje a kvarcora hangszoro volt. :)
Aztan ragasztoszalag, kavatol 10 centire labdobborre felrak, kis gain allitgatas, es kesz is.
Szal a lenyeg. Igy a fene se ad ki 18.000-et egy nyomorult piezoert azert mert az eppen ddrum... :)
Koszi a tanacsokat.

bye,
L.

Előzmény: Sandor (41)
Sandor Creative Commons License 2003.08.25 0 0 41
Hello!

Most nem tudok utánanézni pontosan a tipusszámnak, de a RET-nél kapható KPE-110 (?)piezo a tuti. Valami Kigston (?) gyártmány. Ez a tuti. Ez is műanyagba van, ki kell szedni és a sima oldalával kell felragasztani a padra. A jelszintje ideális, legalággis az Alesisokhoz. Persze finomkodni mindíg lehet, mert egy kis jelformázás pl. a D4 esetében elkél, mert primitív a cuccban a bemenet (ennyi pénzért akkor is király). A DM5 biztos jobb, abban még nem jártam :(

Amit még kérdezel: az XTalk csak akkor kell, ha valami áthallás van mechanikusan. Pl. egy pergőben van káva érzékelés is. Ott nem elkerülhető, hogy áthallás legyen, de a nagyobb/gyorsabb jelszint kilövi egymást a paraméter beállításástól függően. Itt nincs mit tenni ütögetni kell, amig a kellő beállításokkal megfelelő lesz a hangzás. Persze ez a paraméter alkalmas többtriggeres dinamikus hangzás létrehozásához is, ha az a kívánalom, hogy ne mindig ugyanaz a statikus sample szoljon, hanem kevert hangzás.

A group az az egymást kiváltó hangok csoportja, pl. nincs lábcinnél egyszerre megüthető zárt és nyitott hang. Ha megütöd az egyiket elhallgat a másik. Persze kreatívan használhatod bármilyen hasonló határhoz.

A polifónia az érdekes. Nem tudom menni a DM5-é, de a D4 16-ja kevés. Ha elkezdesz összevissza cineket ütögetni (és azok nincsenek gruppba), akkor pillanatok alatt elfogy. 32 már elég lehet.

Hú, de hosszú voltam. Bocsi. Kérdezz, hátha tudok még "okosságokat" :)) mondani. Sándor

Előzmény: virtualpro (40)
virtualpro Creative Commons License 2003.08.25 0 0 40
Én a Lomexnél vettem piezot, ott 270 körül volt egy darab. Viszont többfajta van attól függően hogy hány volton akarod működtetni (legalábbis nekem azt mondták). Egyébként egy műanyag burokban volt amiből kiszedtem, fémlapra tettem a tetejére meg gumilapot ragasztottam és rendesen működik. Viszont inkább valami rendesebb dobtest kéne hozzá. Nem tudjátok hol lehet Remo gyakorló dobpadokat venni? Azokba elég könnyen beszerelhetőek a piezok és még viszonylag jól is néznek ki.

http://www.terra.es/personal4/admir_s/pads.html

Előzmény: Larzz (39)
Larzz Creative Commons License 2003.08.22 0 0 39
Sziasztok

Minap boldog tulajdonosa lettem egy DM5-nek... nagyon kezdo vagyok meg a temaban, lenne valaki aki kioktatna 1-2 kerdesben? Sandor, konkretan rad gondolok. :)) Amirol kellene info: xtalk, group/polifoniak elfogyasztasa?!, piezo.
Piezorol annyi lenne a kerdesem, hogy nez ki egy trigger szetszedve? Mekkora es milyen formaju a piezoja? Teszemazt /nem rohogni :)/ kiszedek egy regi kárcórából egy piezo-hangszorot, az nem elég a célra? :)

bye
L.

virtualpro Creative Commons License 2003.06.21 0 0 38
Na azthiszem megtaláltam amit kerestem :)
Admir Salahovic (http://go.to/eDrum) készített egy elvileg házilag is könnyen összerakható trigger to midi konvertert, amivel akár "pár lábosból" is jó midis dobszerkót készíthetünk. Ez a szerkezet 8 analóg és 2 digitális jelet képes fgadni és azokat midivé alakítani. LCD-n lehet variálni a következőket: Velocity curve (Vxx) és Retrigger value (Rxx), és VU-meters minden csatornához. Ehez a dobagyhoz könnyen lehet házilag dobpadokat is csinálni.

Az oldalon az LCD-ről pár rövid DIVX video és a galeryben egy ilyen dobfelszerelés által készített mid (http://www.terra.es/personal4/admir_s/files/edrumpfozz.mid) és mp3-as (http://www.terra.es/personal4/admir_s/files/edrumpfozz.rar) megfelelője is fentvan.

Már csak az új firmwaret várom meg, aztán neki is esek az összerakásnak :D

virtualpro Creative Commons License 2003.06.21 0 0 37
Az a baj, hogy 8 trigger kéne legalább és dobpad viszont nem igazán, ilyenre nem tudom van-e valami megoldás. Amúgy számítógéppel szeretném megoldani a hangot, bár nem tudom hogy a késleltetés miatt nem lesz-e gond vele. Remélem egy Asio-s hangkártya elég hozzá, hogy viszonylag alacsony legyen a késleltetése. Igaz, hogy nem zenére való, de most egy Audigy2-őn gondolkozom. 14000 egy OEM és 24/96-ban tud felvenni, Asio is van rajta. a Gigasamplert mondták nekem hogy azzal lenne érdemes próbálkoznom, de ahogy nézem az valami GSIF vagy milyen tulajdonságú hangkártyát igényel. Nagyon rossz választás az audigy? Amatőr/játék/hobbycélra szerintem jónak tűnik.
OsCaR Creative Commons License 2003.06.20 0 0 36
Mi adná a hangot? Számítógépes program? Külső modul?
Láttam újságban pl. Roland Octapadot hirdetni 45e-ért, ebben van 8 dinamikus pad és 6 triggerbemenete is van, ezt midivé alakítja ... már csak a dobodra kellenek triggerek. Ha érdekel megadom a telszámot .... de kell még emellé hangképzés: külső dobmodul vagy szgépes program ...
Előzmény: virtualpro (35)
virtualpro Creative Commons License 2003.06.20 0 0 35
Persze jó lenne, ha dinamikus lehetne, de annak a megoldása csak triggerrel lehetséges, vagyis én úgy látom. Ahhoz pedig kell valami eszköz, amivel a triggerek jelét átalakítom midi jelekké. Bár ezen a téren semmi tapasztalatom, de az ilyesmi gondolom nem 20-30 ezer forint, pedig én max annyit szeretnék fordítani az egészre, tekintve hogy csak a barkácsmániámnak akarok eleget tenni. Ha tudtok olyan lehetőségről ami pl. egy olcsón előállítható/megvehető "dobagy", akkor ne titkoljátok, egyébként maradhatok a dinamika mellőzésénél. :S
petyat Creative Commons License 2003.06.20 0 0 34
1 bit dobtestenket??? Azert hasznos lenne, ha dinamikus lenne nem?
P
virtualpro Creative Commons License 2003.06.19 0 0 33
Most, hogy vége a vizsgaidőszaknak elhatároztam, hogy csinálok egy midizhető dobfelszerelést/megpróbálom az akusztikus dobomat midizhetővé alakítani. Viszont midiben nem vagyok túlzottan jártas és nem tudom milyen módszer lenne a legalkalmasabb.
A neten böngészve két módot látok erre:
1. hangkártya gameporton keresztül vezérelni
2. tényleges midizhető triggeres dobkészletet csinálni

1. Gameporton keresztül úgy értettem, hogy van egy program amivel a joystick jeleit midi jelekké lehet alakítani (http://www.vellocet.com/software/VMIDIJoY.html). Egy joy-t pedig 4 potival és négy kapcsolóval össze lehet rakni. Mivel nekem elég lenne egy dobra két állapot, ezért egy pergőt pl. helyettesíthet egy ütésre záró kapcsoló, aminek a hatására megszólaltatnám a pergő hangját. Ez jó lenne lábdob+tam+cinekre is.
A joy midizhetővé alakításáról itt olvastam
http://sancho.hu/MIDI/page1.htm
Az egyetlen gondom, hogy nem tudom, hogy a potméterekkel mit kezdjek. Esetleg lábcinhez lehetne használni, de nem tudom hogyan lehetne ezt alkalmazni midi programban dob megszólaltatásra. Ha valakinek ezzel kapcsolatban van ötlete az megírhatná. Egyébként szerintem egy ilyen szerkezet a legegyszerűbb midi controller is.

2. Midis dobfelszerelés: ezzel kapcsolatban inkább kérdésem lenne. Az elábbi linken dob triggerek készítését írják le. Mi kell ahoz, hogy ezek tényleg meg is szólaljanak? Gondolom kell valami triggerjel->midi jel konverter, ráadásul olyan, ami egyben keverő is (mivel több trigger van) és ez küldi tovább a hangkártyára a midi jeleket. Ez lenne a jobb megoldás, de nem tudom hogy ilyen dobtrigger->midi átalakítót hogyan lehet készíteni, vagy esetleg valami olcsót venni. Bár nekem a házilag összeszerelés jobban esne bizonyos megfontolásból($).

Remélem valakinek lesz türelme végigolvasni és esetleg ír is valamit.

Topy Creative Commons License 2003.06.16 0 0 32
Ez most jött szembe:

http://edrum.for.free.fr/index.php

Topy

OsCaR Creative Commons License 2003.05.24 0 0 31
Akkor ha ilyesmi felbukkan szólj lécci.
Egyéb kérdéseket mélben feltettem.
Előzmény: MidiTom (29)
Topy Creative Commons License 2003.05.24 0 0 30
Vagy "celszerszammal" :) is ranyomulhatsz, ha tenyleg csak trigger kell. Ehhez viszont kell nemi elektronikai tudas. Lasd http://www.ucapps.de , ott pedig a MIDIO128.

Topy

MidiTom Creative Commons License 2003.05.24 0 0 29
Ez a megoldás szerintem is egészségesebb.
Meg időnként lehet szerválni lepattant Yamaha ütőfelületes dobmodult/dobgépet tök olcsón. Egy ilyent talán jobban megéri szétfaragni.
Előzmény: OsCaR (28)
OsCaR Creative Commons License 2003.05.24 0 0 28
Kösz MidiTom,
inkább csak elvi síkon kérdeztem a dolgot, nem hiszem, hogy ezért érdemes lenne megbuherálni. Inkább veszek/csinálok hozzá egy külön ütőfelületet, vagy bemegyek az SPD-ből MIDI-vel egy sok kimenetes samplerbe v. szintibe, és alkalmas audio-jellel triggerelem majd ama dobmodult ...
Valszeg amugy is csak samplingelésre/feelingezésre lesz használva ...
Előzmény: MidiTom (27)
MidiTom Creative Commons License 2003.05.24 0 0 27
Oscar,
ugyan nem nekem címezted a kérdést, de azért egy két adalékot mondok az SPD 20 témához.
Elvileg a dolg megoldható, csak két szempontra kéne ügyelni:
1. Ha azt akarod, hogy az SPD 20 eredeti állagában továbbra is működjön, akkor kéne csinálni egy trigger impulzus leválasztó és illesztő részt. Ez hajtaná meg a kimenetet is.
2. A fúrás-faragás során és az elektronika megtervezésekor is ügyelni kéne arra, hogy mivel így kivezetjük a gép "belét", ezeken a csatlakozásokon keresztül ne kereüljön vissza statikus feltöltődésből keletkező jel, ami aztán agyonvághatja a cucc érzékeny lelkületét.
Előzmény: OsCaR (26)
OsCaR Creative Commons License 2003.05.23 0 0 26
Ha nekem pl. trigger>MIDI konverter helyett MIDI>trigger kellene, azt hogy/mennyiből lehetne megoldani?
És ha van egy Roland SPD-20 kéznél, abból mennyire bonyolult kivezetni a triggerjeleket?
(Trigger>MIDI konverter van benne /4 bemenet/, de tegyük fel hogy egy régi, csak triggerelhető dobmodult is akarok ennek a padjairól hajtani időnként)
Vagy ha más nincs, mennyi egy legolcsóbb triggeres ütőfelület, ha nem vagyok olyan barkács lélek?
Előzmény: Sandor (25)
Sandor Creative Commons License 2003.05.23 0 0 25
A triggert az aljara, termeszetesen.
Athallas az van, erre valo az XTALK parameter a D4-ben. Vagy masik allvanyra kell tenni a padot.
Sandor
Előzmény: westpoint (24)
westpoint Creative Commons License 2003.05.20 0 0 24
köszönöm a tippeket!

A piezo-t hova érdemes felragasztani?
aljára, oldalára, gumi-fa közé? ; )

Nincs áthallás az egyes triggerpadok között?

üdv: wp

Előzmény: Sandor (23)
Sandor Creative Commons License 2003.05.20 0 0 23
Hello!

Rétegelt lemez/MDF. Félcentis gumi. Sima piezo (RET KFT). És utána a MIDI konverter :))
Vagy Dromagog VST/SX alól, az egyik audio bemeneten.

Üdv,
Sándor

Előzmény: westpoint (22)
westpoint Creative Commons License 2003.05.19 0 0 22
hi Sandor!

Tudsz néhány tippet adni arra vonatkozóan, hogy milyen anyagból legyen ütőfelület, és a piezot hogyan és hova kell ráerősíteni?
Teljesen laikus vagyok a témában, tehát minden infot szivesen fogadok!

Kösz: wp

Előzmény: Sandor (20)
hc Creative Commons License 2003.05.19 0 0 21
Így már nem annyira izgalmas. Ráadásul egy vasamsem. :-(
Előzmény: Sandor (19)
Sandor Creative Commons License 2003.05.17 0 0 20
Hello!

Én csináltam és csinálok is. Most újabb "sláger" a gyakorlóbőr felhasználása padhoz. Az már teljesen dobszerű. Hamarosan lesz 2 ütőfelületes pergő MIDI kimenettel :))

Sándor

Előzmény: westpoint (15)
Sandor Creative Commons License 2003.05.17 0 0 19
Csak padok természetesen :))
Sandor
Előzmény: hc (18)
hc Creative Commons License 2003.05.03 0 0 18
Elektronikával, tokkal-vonóval?
Előzmény: Sandor (16)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!