Jobban mondva törpe volt a kotlós :) De igen, persze, ismerősnek nem fogom annyiért adni, amennyit valójában ér, majd megegyezünk, nekik meg van másmilyen, hátha egyszer én leszek rájuk szorulva. Nem is a pénzről szól annyira, csak kíváncsi voltam a tojás értékére. Köszönöm a segítséget mindenkinek :)
Köszönöm az infot. :) Elkülönítve tartom őket, én már keltettem belőlük, törpe tyúk volt a tojó, 9/9 aránnyal. Csak akik megvenni akarják, azt mondják, 40 Ft-nál nem adnak többet érte.
A fajtatiszta tyúkoktól származó tojást drágábban szokták adni (guglizzad ki), de ha még nem keltettél tőlük és nem tudod milyen százalékban "szoktak lenni" fiasak a tojások, vigyázz az árral, mert a "kedves" vevő akár rádkiabálhatja a saját bénázását.
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Ezüst wyandotten tyúkjaim vannak, az utcából többen kértek tojást, keltetésre. A kérdésem az lenne, hogy ezek a tojások is "rendes" tojás áron mennek, vagy adhatom drágábban is?
A brahma kakasomtól és a tojóhibrid tyúkjaimtól vannak most lábtollas, de "rendes" tarajú csibék. Van még enyhén lábtolas fajta, pl. a marans. Ez egy splash maransra hasonlít, de távolról se biztos, hogy az. Ha sárga a lába, akkor biztos nem.
Van még egy módszer, de ez se 100%-os, ezt úgy hívják felénk hogy valószínűsítés. Kicsit maceráns kicsit időigényes.Lényege az hogy figyelgetni kell a tyúkokat, melyiket hergeli a kakas. Föl kell jegyezni a tojásaikra lehetőleg ceruzával hogy melyik tyúk melyik tojást mikor tojta.Mikor a tenyésztojás gyűjtése elkezdődik az elsőket ,vagy fölütjük vagy keltetőbe rakjuk hat napig és megállapítjuk hogy melyik lett termékeny.Így valószínűsíthető hogy melyek azok a tyúkok amelyeknek termékenyek lesznek a tojásaik. Amelyiknek az első nem termékeny annak a többi tojása is megy rántottának. Ugyan is ha levágjuk a kakast akkor is kb egy hétig még jó termékeny szokott lenni. utána kezd el rohamosan csökkenni.Még nagy előnye ennek a módszernek hogy kitudjuk szelektálni azokat a tyúkokat amelyek nem tetszenek vagy rossz szokásuk van. Így egy kicsit lehet javítani a kelési százalékon és a minőségen is.
A fehérjében csak vérrögöt vagy valami egyéb bekerült "szennyeződés"-t láthatsz. A csírakorong a sárgáján van --azt kell figyelni! Ha beütöd a "gugliba" ---okosakat olvashatsz róla...