Hozz létre egy fájlt .avs kiterjesztéssel, ami a következő 1 sort tartalmazza:
DirectShowSource("d:eleresvideo1.avi", fps=25)
(Az elérési út és a fájl név természetesen értelem szerűen. Hosszú fájl vagy könyvtárnév és ékezet ne legyen benne. Az fps-t nézd meg, hogy a filmjeidnél mennyi, és azt írd be.)
He ez kész, akkor az .avs fájlt nyisd meg a TMPGenccel, és fogja kezelni a hangot is.
Köszi! Szóval csak szakaszoltam a mondandóm, nem minden szakaszhoz van kérdés:)
Lehet, rosszul emlékszem, de lehet, hogy jól, akkor a kiírás helytelen. Mindegy, a lényeg, hogy nincs hang a preview-n sem, átkódolva sem. De az igazi érdekesség az, hogy az avi beolvasása után a pilot epizód ideje kb. 1h 30min, de a hangra 2h 50min-t ír. A többi epizód 45 perc körül van. A videó ideje előbbinél korrekt, a hanggal van valami gubanc, így aztán nem is tudom SVCD-nek és DVD-re írni, helyezni.
Problémám(?) a következő, előrebocsátom, járatlan vagyok még a videoszerkesztésben.
1. Adott 22 epizódja a Twin Peaksnek (2. évad, magyar szinkonos). Egy segédprogram szerint, aminek most nem emlékszem a nevére, aszondja, hogy a videó Xvid, a hang pedig Mpeg Layer-2 (0x0055 kód). A TMPGenc program nem hozza a hangot, valahol azt olvastam, hogy nem is képes arra a kódra. Amúgy tetszene a kezelése.
2. DVD-re szeretném kiírni őket, értelemszerűen nem 1 DVD/epizód méretben. Az előző évad pilot + 7 epizódja 3 DVD-n elfér. A másod évad pilotja 700 MB körül van, a többi 4-500 MB. Ha Neroval simán ráírom DVD-re, akkor persze egy epizód majdnem kitölti a korongot, ami ugye előnytelen. SVCD formátum se jó, mert 22 CD is sok.
3. Mi a megoldás, hogy minőségromlás nélkül DVD-re 2-3-4 epizódot felnyomjak? Az SVCD formátum jó lenne DVD-n, vagy ez hülyeség?
Az audio savok szamanak semmi koze a divx-hez vagy annak verziojahoz, az AVI magatol tudja irto regota. vdubmod-ban a stream list-ben annyi audio savot addsz hozza amennyi tetszik. Mas kerdes hogy egyes lejatszok nem fogjak erteni, de ezek mar nem annyira gyakoriak.
Lenne érdekes kérdésem. Ha jól tudom a Divix 6-ban már van lehetőség arra, hogy ugyanazon avihoz több audó sávot lehessen pakolni. Nos az érdekel, hogy ezt mivel lehet a gyakorlatban realizálni? Gyak arra gondoltam, hogy van egy pár japán szinronos, angol feliratos animém, ami alá oda kellene csempészni +ban a magyar szinkront is úgy, hogy az eredeti is fent maradhasson. Remélem érthető voltam.
Eddig sima VDubot használtam. Az elcsúszást, akárcsak a VDubban, meg tudom oldani. A video menűben a frame rate-nál be lehet állítani hogy a képfrissítést az audió hosszához igazítsa. Ha az nem passzol be lehet állítani más értéket, majd az egészet 25 Fps-re konvertálni. Tehát ezek nem okoznak gondot. Az zavart meg, hogy ebből hiányzik az egész audio menű ami a VDubban benne van.
a hangra jobbklikk, atrakod direct stream copy helyett full processre, compression, kivalasztod a LAME (!!!) MP3-at (felrakod ha nem lenne fenn ;) aztan vagy kimented waw-bamint elobb, vagy remenykedsz hogy sima saveas-nal megcsinalja, utobbit nem mindig csinalja meg, de nem sikerult rajonnom az osszefuggesre hogy mikor nem. Es a konstans ratakat szereti, a VBR van hogy elcsuszkal.
Az audio a streams/stream list-nel van, ott lehet hozzazdni, evenni, konvertalni stb. Es nem szokta megenni a hangot csak ha szamara erthetetlen formaban van (pl. ogg, akkor a legegyszerubb a stream listban full process, kivalasztod a masmilyen tomoritest, save wav es hozzaadod.
Van itt valaki rajtam kívül a VDubot, VDobModot használ? Az utóbbival lenne némi problémám. Az a gondom, hogy a VDubModban nincs audio menüm, és valszeg ezért minden filmek lemetéli a Mod a hangját. Van valakinek valami 5lete a témával kapcsolatban?
Az első tömörítés, az szinte veszteségmentes. (nagyon kevés + zaj, szinte 0) Azért csinálom, hogy ne egy giga legyen egy perc, mint uncompressed aviban. Igy kb 10 perc anyag foglal 1Gigát. Azért mindjárt kellemesebb, a képet pedig nagyon kell nézni ha külömbséget akarsz találni az MJpeg, és az unkompressed avi között. Utána a VDubbal nem csak tömörítek, hanem a tv kép zaját szedelm le amennyire lehet, + kivágom a kép széleiről a fekete sávokat, + beállítom a fény, kontraszt, szín, STB-ket, + ami legfontosabb tökéletesen el lehet távolítani még a reklámok nyomát is..... :D
Digitalizálásnál MJpeg-be zúzom az anyagot. Az kaszabolható szabadon.. :)
Utána Xvidbe nyomom. (a verziót ne kérdezd, legfeljebb este megnézem.)
Ha jó emléxem, azt is tudom szabadon kaszabolni, (direct stream copy) de lehet hogy rosszul emléxem, mert a reklámokat mostanában a MJpeg anyagból szabdalom ki, ott meg szabadon lehet garázdálkodni.. :)
Ez igaz, akadás lehet. Most megnéztem Virtual Dubban, hogy tetszőleges helyre kattintok a görgetősávon, és tényleg volt, hogy egy teljes mp kellett a kép kirakásához. Mondjuk ha csak a film legelejéről vágok, akkor ott nem lehet észrevenni, hogy kihagyás van, viszont ha középről, pl. reklámok eltüntetése, akkor igen. És tényleg, a hangsáv is független a DivX-től. Úgy néz ki a felvetésem elvethető:)
"mondjuk két kulcskocka között vágok, az előtte lévő kulcskocka után mondjuk 10 kockával, de fizikailag nem törlődnek a törölt kockák, hanem csak kapnak egy flaget, hogy azokat nem kell lejátszáskor megjeleníteni. Így a káposzta is jóllakik, mert újratömöríteni sem kell, és a nem kellő kockák is eltűnnek."
Viszont lejátszáskor a vágásnál lesz egy jó kis akadás (250 képenkénti kulcskockánál pl. 9-10mp), ugyanis a letiltott kockákon is végig kell menni, hiába nem jelennek meg.
Ezenkívül mi lesz a hanggal? Hiszen a DivX kodek csak a képpel foglalkozik?
De ha minden kocka kulcskocka, akkor iszonyú nagy lesz a file, és így semmi értelme nem lesz a tömörítésnek. Én olyasmire gondoltam, hogy mondjuk két kulcskocka között vágok, az előtte lévő kulcskocka után mondjuk 10 kockával, de fizikailag nem törlődnek a törölt kockák, hanem csak kapnak egy flaget, hogy azokat nem kell lejátszáskor megjeleníteni. Így a káposzta is jóllakik, mert újratömöríteni sem kell, és a nem kellő kockák is eltűnnek. Elvileg lehetne ilyen, csak nem tudom, hogy a DivX vagy más kodek tud-e ilyet.
"de függ attól hogy milyen kódekkel van az az avi tömörítve."
ez nem a kodektől függ. Minden videót kulcskockánál lehet csak vágni.(újratömörítés nélkül)
Ha a valaki olyan DivX-et készít, ahol minden kocka egyben kulcskocka is, akkor azt kockapontosan kaszabolhatja. Ugyanez vonatkozik a többi kodekre is.
Sziasztok! Van olyan progi, amivel kockapontosan lehet vágni DivX-es avit, de újratömörítés nélkül? Vagy a DivX szabvány vagy specifikáció vagy akármi miatt ezt nem lehet?