Keresés

Részletes keresés

Alreem Creative Commons License 2018.02.27 0 0 710

Ingyen nyilván nem kaphatsz 25 nm területet, de ha jól értem, mivel lapostető, nem beépítés, hanem ráépítés lesz? Tehát új tetőszerkezetet kell építened, ami természetesen közös tulajdon lesz?

Előzmény: Botond Kovács (708)
murray Creative Commons License 2018.02.27 0 1 709

ok. el kell indítani aztán meglátjuk. 

Előzmény: Botond Kovács (708)
Botond Kovács Creative Commons License 2018.02.27 0 0 708

Egyet értek azzal, hogy a lapostető az közös tulajdon. Azonban önállóan ez nem forgalomképes, nem hasznosítható, a háznak nem tervel javakat, emiatt gyakorlatilag a forgalmi értéke a beázás megakadályozását leszámítva nulla. Mivel felettünk van, más számára ez értéktelen, nem fog felmászni senki a második emeletről a lakatos létrán és napozni rajta. Nyílván nem így állunk a dologhoz, hogy itt van és ez a miénk azt csinálunk vele amit akarunk. A tető a társasház közös tulajdona ezért ellenérték fejében meg kell venni amivel teljes mértékben egyet is értek. Az előző hozzászóló véleménye és ára szerintem korrekt kiindulási pont, onnan csak megegyezés kérdése és itt jön képbe mennyit akarnak kapni a lakók akiknek a közös terükből elvesznek egy nagyon fontos, naponta használt teret. Ez a félelmem szimplán, de köszönöm a hozzászólást!

Üdv

Előzmény: murray (707)
murray Creative Commons License 2018.02.27 0 0 707

mohóság? hát persze

minden társasház tetőtere közös tulajdon. nincs olyan hogy: "ez most itt felettem van, és beépítem" 

meg kell venni a többiektől a tulajdonrészt. és ebben e nemnormális minden BP-i nm-ért vérre menő harcban nem lesz olcsó. 

 

én is néztem olyan lakást ahol a mókus beépítette a felette lévő tetőteret. már jött a szomszéd öreglány hogy akkor vételár + 4milla lesz mert perben áll a házzal az eladó. hagytam is a f.ba. 

 

én most építem be a tetőteret kb 40nm. mondjuk ez saját családi ház. 

Előzmény: Botond Kovács (706)
Botond Kovács Creative Commons License 2018.02.27 0 0 706

Igen, egy jogi fórumon találtam pont egy hasonló történetet az enyémhez, ők 2014 óta nem tudtak megegyezni a társasházzal. Ilyenkor előjön az emberekből sajnos a mohóság, ettől félek én is. Pedig itt van 30 éve a tető és senki rá sem nézett :) és nyílván csak én tudnám hasznosítani az előnyeit. Egyébként van egy lakatos létra ahonnan megközelíthető, így nem kéne biztosítanom a feljutást a tetőre csak az átjutást. Köszönöm, hogy írt!

Előzmény: Téli nap (705)
Téli nap Creative Commons License 2018.02.26 0 1 705

 Nálunk egy tásasházban egy pince eladásánál  jött be a 'sokat akar a szarka, de nem bírja a farka'  szindróma.

  Van egy légó pice, ami funkcióját vesztette.- Egy vállalkozó  ajánlatott tett vételre. Addig emelgették az árat amig elállt. Azt a pincét csak a felette lévő üzlet tudja megvenni ... másnak aki nem felette van  megközelíthetetlen  .. így értéktelen. 120 nm -re tett egy 15 milliós ajánlatott, de egyeseknek nem volt jó. Így a vállalkozó azt mondta : akkor nézegessék a pincéjüket.

 Nagyjából 4 éves   költségvetés lett volna az összeg.

 Saját,   lakáshoz tartozó pincéje van mindenkinek.

Előzmény: Téli nap (704)
Téli nap Creative Commons License 2018.02.26 0 1 704

 Nagyjából a házban lévő lakások nm árának a harmada. Természetesen alku kérdése.

 

 pl. a házban a lakások nm -re  450 eft , akkor  az a 25 nm  150 eft jával  3750 eft a max. de induláskor lehet alacsonyabb is pl. 20 %. Így is a ház  egyszeri  2,5  és   3,7 millió összeghez juthat.

 Feltételezve, hogy a tető csak a te lakásodon keresztül közelíthető meg.

 Terveztetni és engedélyeztetni kell.

 

 

 legtöbb társasház azon bukik ,hogy irreális összeget kér  és így sokszor az üzletből semmi sem lesz !!

Előzmény: Botond Kovács (703)
Botond Kovács Creative Commons License 2018.02.26 0 0 703

Tisztelt fórumozók!

 

A következő kérdéskörben szeretnék segítséget kérni, hátha valaki találkozott már hasonlóval.

6.emeleti lakásunk a társasház legfelső szintje. A szinten lévő 6 lakásból 4 már beépítette a sajátjukat. Valószínűleg födém volt mindenhol, a ráépítés még 1990-ben történt. Ezek felett nyeregtető található. A maradék két lakás felett még mindig födém van, ami ugye a társasház közös tulajdona. Azóta sikerült a társasháznak egy SZMSZ-t is létrehozni, így ha mi szeretnénk rendelkezni a felettünk lévő tetővel, abba kell a társasház beleegyezése,illetve meg kell vásárolni. Itt jön az első kérdés, hogy milyen áron mozoghat ennek a megvásárlása. A födém állapotáról nem tudok sokat elárulni,a használható terület körülbelül 25 nm2. (csatoltam képet róla)

 

 

Ami változást szeretnénk, a tetőfödém abból a célból történő megbontása, hogy a lakásból egy lépcsőn fel lehessen jutni a jövőben kialakított tetőteraszra, illetve ha már hozzányúlunk a tető megfelelő hőszigetelése, mivel valószínű az nem történt meg régen. Az épület ezen része, semelyik utcáról nem látható, nem tudom mennyire befolyásolja ez a városkép változásához hozzájáruló döntést? Egyáltalán szükséges-e bejelenteni és endedélyeztetni egy ilyen fajta változást? Amennyiben igen, annak pontosan mi a menete? Ha nem akkor gyakorlatilag csak találni kell egy kivitelezőt?

 

Továbbá szeretnék visszakanyarodni a közös tulajdon kérdésére. A közös képviselő azt a tanácsot adta, hogy vegyük tartós használatba a tető ezen részét, aminek lesz egy egyszeri díja plusz a felmerülő közös költség. Ennek fejében csak mi használhatjuk a teret, egyedül a kéményseprőnek kell biztosítani az átjutást, ami természetesen nem probléma. Valaki hallott már a tartós használatról, neten nem sok használható leírást találtam.

 

Köszönöm ha valaki válaszol!

Üdv,

Botond

Gabriell1974 Creative Commons License 2018.02.14 0 0 702

Meg van.

Előzmény: Gabriell1974 (701)
Gabriell1974 Creative Commons License 2018.02.14 0 0 701

Szia. Nem találom azt a tetős topicot. Tudsz segíteni?

Előzmény: murray (699)
Vernichter Creative Commons License 2018.02.13 0 0 700

Minek oda építész tervező ? 

Megtervezed magadnak az alaprajzot saját ízlésre.

 Statikus is csak a födémterhelhetősége miatt kell, ha kell. vannak evidens dolgok.

Előzmény: Gabriell1974 (698)
murray Creative Commons License 2018.02.13 0 0 699

ezt a tetős topicban kéne megkérdezni . neked elöször új tető majd utána beépítés

köv várható: 

-régi tető le

-házra körben betonkoszorú 

-új tető rá 

kb 6-8M kp alatt nem állnék neki 

Előzmény: Gabriell1974 (698)
Gabriell1974 Creative Commons License 2018.02.06 0 0 698

Sziasztok.

 

Ma beszéltem a statikum.hu tol egy kisasszonyal és mondtam neki, hogy szeretnék egy statikai véleményt az új tetőhöz a régi helyett. Marad ugyan az a forma nem lesz magasítás csak a belső székállást kell kijjebb vinni, hogy több hely legyen. Azt mondták keresek előbb egy építész tervezőt aki megtervezi aztán tudnak ők kiviteli statikai tervet készíteni. Ami 90- ropi. Akkor mire való a 40 ropis statikai vélemény? Miért kell külön egy építész tervező? Azt hittem, hogy a statikus felméri a régi szerkezetet mit hogyan lehet kiváltani az új tetőhöz az ácsok meg az alapján feltudják építeni az új tetőt.  Szívesen vennék minden hasznos infót aki pont ilyen cipőben van mint én vagy tudja a menetét.  Köszönöm.

Zolee123 Creative Commons License 2018.02.05 0 0 697

Sziasztok!

 

A problémám a következő:

 

Adott egy 2 éves ház, amin a tetőtér be van építve. A tetőn van egy pont, ahol hőszigetelési és/vagy párazárási probléma van (innen leolvad elég hamar a fagy, míg máshol minden oké). A tető ezen vonala alatt van egy tégla válaszfal, erre lettek a gipszkarton tartó U profilok is csavarozva, és ezekre a profilokra lett alu szalaggal ragasztva a párazáró fólia (elvileg itt a párazárás megfelelő). A padlástérből úgy néz ki, hogy mindenhol folytonos a szigetelés. A párazáró fólia mindenhol résmentesen zárt volt gipszkartonozás előtt.

Egy helyen találtam problémát, csak nem tudom hogy az okozhatja-e ezt a tünetet:

A tetőtérben levő válaszfal nincsen a talpszelemenig falazva, hanem maradt egy kb 50 cm befogójú háromszög, ahol gipszkarton van. Itt viszont találtam a gipszkarton és a tégla nut-ja között egy újnyi rést, ami alatt párazáró fóliát sem találtam. A problémám ezzel csak az, hogy ez kb 2,5 méterrel lejjebb van attól ahol a dér leolvad a tetőről. Okozhatja ez a problémát? A teóriám az, hogy innen felmegy a pára a taréjszemelenig, ahol megakadva kicsapódik, és itt a gyenkébb szigetelési érték miatt olvad le a dér. Vagy szerintetek a hiba mindenképpen ott van ahol a dér leolvad?

Penész, páralecsapódás sehol nem látható.  

 

Köszi

Mezőföldi 2 Creative Commons License 2018.02.03 0 0 696

 Kijavítod, megerősíted az ácsszerkezetet, majd un. pótlólagos csapadék víz védő fóliát raksz a cserepek alá.

 szvsz lehet ott nagyobb teret is beépíteni, igaz nem a teljeset.

 Milyen engedély kell ?

 

 Hát valószínű egy un. engedélyezési terv  - főleg a beépítendő ablakok miatt.

 Milyen költségek   ?  Azt nem lehet tudni. Árajánlatot kell kérni.

 

 Mindenesetre  egy tetőtérbeépítés lényegesen olcsóbb mint egy újépítés.

 Figyelni kell  a csapadék védelemre,  a meglévő tetőszerkezetet nem árt lefertőtleníteni... a fólia behelyezésnél ez jó alkalom  és kell készíteni egy kényelmes belső lépcsőt.

 Sok sikert !

Előzmény: BSOD64 (695)
BSOD64 Creative Commons License 2018.02.03 0 0 695

Sziasztok!

 

3 éve költöztünk egy nettó 92m2 alapterületű házba. Sajnos szűkösen férünk. Arra gondoltam, hogy a tetőtér felé terjeszkedhetnénk.

Sátortetőnk van, de szerintem ~30m2 hasznos területet ki tudnék alakítani, ami bőven elég is lenne.

Vasbeton födém van, ezt a részt nem tartom problémásnak.

 

Bár relatív korszerű a ház (16éves), vannak kivitelezésbeli problémák. Az ácsmunkát szakszerűtlennek, összecsapottnak tartom (Spóroltak a szöggel, a székállás egyik gerendája a nagy fesztáv miatt meg van hajolva pl. A kúpcserepek is trógerül vannak rögzítve.)

A fogópárok kicsit alacsonyan, ~2m-en vannak.

 

Arról szeretnék infót kapni, hogy milyen hozzávetőleges költségei lennének a tető újrafóliázásának, esetleg megerősítésének és 5-6db (~66*118) műanyag tetőablak beépítésének? A tetőanyag (betoncserép, faanyag) menthető. Ill. milyen bürokratikus dolgok kellhetnek.

 

Minden belső munkát meg tudok oldani (víz, villany, fűtés, szigetelés, kartonozás, festés, burkolás...), Ezek anyagköltsége egy másik költségvetés részét képeznék.

Gabriell1974 Creative Commons License 2018.02.02 0 0 694

Szia. Jelentkezett a kisasszony a részletes tervvel? 

Előzmény: Törölt nick (682)
Gabriell1974 Creative Commons License 2018.01.31 0 0 693

Tudtok ajánlani valami jó ipari porszívót ami bírja ezt a finom port?

Gabriell1974 Creative Commons License 2018.01.30 0 0 692

Igen új tető lesz. A többit a statikus megmondja.

Előzmény: murray (690)
Gabriell1974 Creative Commons License 2018.01.30 0 0 691

Inkább azt tartom valószínűbbnek, hogy a csapadék a tüzfal mentén jutott oda be mert semmi bádog nincsen ott csak a macska lépcső. A cserepfedés is elég ramaty. Itt új tető lesz mindenestűl.  Nyeregtetős a tető.

Előzmény: Zöldár (689)
murray Creative Commons License 2018.01.30 0 0 690

igazából itt az új tető a lényeg nem a tetőtér beépítés.  lényeg hogy a födémgerendák bírják. a beépítés itt még odébb van. 

Előzmény: Gabriell1974 (687)
Zöldár Creative Commons License 2018.01.30 0 0 689

 A faanyag  korhadásának első jelei. Az un. barna  korhadás, korábbi csapadék víz bejutása miatt !

 Alapos vizsgálat a korhadt részek  eltávolítása majd fertőtlenítés  és csak ezután  lehet spekulálni azon , hogy érdemes e beépíteni  a tetőteret. Ami ha sátortetős,  akkor nem biztos ,hogy célszerű.

Előzmény: Gabriell1974 (687)
Janos Fekete Creative Commons License 2018.01.30 0 0 688

Sátortetős a ház.

Előzmény: Zöldár (686)
Gabriell1974 Creative Commons License 2018.01.29 0 0 687

Sziasztok.

 

3 nap ráment mire a salakot és a sok sittet amit a fal mellett a gerendák közé zártak kiszedtem. Új tető szeretnénk és így néz könnyebb a dolga a statikusnak és az ácsoknak majd.

Viszont a problémán az, hogy a salak alatt nem lehetett látni ezt a bajt amiről csatolok képeket is.  A fürdő van a problémas terület alatt.

 

A kérdésem az lenne,  hogy amikor beépitésre kerül a tetőtér és kitöltöm fújható szigeteléssel a gerenda közöket akkor a párazárást a szarufán kell jól megcsinálni?  És ahol most van páralecsapódás az hőhidas rész akkor már nem lesz az mivel a szarufák közt is lesz szigetelés? Vagy rosszul gondolom. 

Zöldár Creative Commons License 2018.01.29 0 0 686

  " Szintet kell emelni,"  

 

Ez mit jelent ?

 

 Más a beépítési lehetősége egy nyeregtetőnek és más egy sátortetőnek.

 A nyeregtetők általában ideálisabbak !

Előzmény: Janos Fekete (685)
Janos Fekete Creative Commons License 2018.01.29 0 0 685

Sziasztok!

 

Tetőtér beépítést terveznék az év második felében.

Alap nettó 80 nm-es ház, erre szeretnék tetőteret beépíteni.

 

Kb. mi mennyibe kerülne, letudná írni egy hozzáértő?

 

Szintet kell emelni, cserép, gerendák jók, léceket cserélni kell, fóliázni, szigetelni, belül gipszkartonozni , külső külön feljáró (bejárat) stb... nem tudom ha jól gondolom, kb 60nm hozható ki felső szinten.

Calcitos Creative Commons License 2018.01.28 0 0 684

  Kb 60 nm lenne a beèpített tetőrèsz,teljesen új tető meg födèm cserèvel.

 

 Irány ár :  10 millió !

Előzmény: Ildi0043 (680)
Gabriell1974 Creative Commons License 2018.01.28 0 0 683

Ok. Köszönöm.  Most hordtuk le a salakot, de van még sitt is fent.

Előzmény: Törölt nick (682)
Törölt nick Creative Commons License 2018.01.28 0 0 682

Na megvolt a felmérés. Eddig pozitív a tapasztalat, kíváncsi leszek kedden az anyagra, számításokra. Fiatal építészmérnök kislány jött, MSc végzettségű építőmérnök, de rugalmasan kezelt mindent, és alapos volt. Szóval eddig ennyi, de majd beszámolok a kapott anyagról számításokról. 

Előzmény: Gabriell1974 (679)
ton____jo Creative Commons License 2018.01.28 0 0 681

Milyen a tetőd?

 

Előzmény: Ildi0043 (680)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!