Keresés

Részletes keresés

Gotika Creative Commons License 2008.09.28 0 0 1230
Szia! Konkrét segítséget ugye nem nagyon tud adni neked senki, hiszen ismerni kellene minden apró részletet. Ám, ha szeretnél a dolgok mélyére látni és megérteni pontosan, hogy mit, miért és hogyan kellene csinálnod ahhoz, hogy lehetőleg ne kelljen kettészakadnod, és a későbbi gondoknak is az elejét venni, akkor haladéktalanul vedd meg az "A suttogó titkai I." című könyvet és amikor csak tudod forgasd!
Minden gondodra megoldást találhatsz benne.

Amúgy érdekes, hogy ezt írtad, valóban, a legtöbb helyen az igény szerinti szoptatás hangsúlyozzák, de senki sem említi, hogy bizony cicifüggő lehet tőle a gyermek.
Én mondjuk az éjszakai pihenést úgy oldottam meg az első hónapban, hogy mellettem aludt a kicsi, így ha szoptatni kellett, akkor csak a szájába adtam a mellemet és már aludtunk is mindannyian. Bár igaz, hogy az lett a végeredmény, hogy nyugisan átalussza az éjszakát a lányom, de ezt a módszert mégsem ajánlanám ;))))
Előzmény: Böbi baba (1227)
Ammandina Creative Commons License 2008.09.28 0 0 1229
Szia, az, hogy egy két hetes baba este 10-kor alszik el, az teljesen normális! Előre fogja ő azt hozni magától. AZ én lányom is 10-körül aludt el 2 hetesen, ha jól emlékszem 4 hónapos korában már este 8-kor szunditott. A fiam szintúgy, ő 6 hónapos korában tért át az esti 8-as alvásra. Az első 12 hétben az eset 6 és 10 közötti idő általában nyugtalan időszak a babáknak.
Az, hogy 2-3 hetesen átalssza az éjszakát ebben a korban az azt jelenti, hogy alszik este 11-tól reggel 5-ig, azaz 6 órát egyben ébrdés nélkül.
Ne aggódj, csak figyelj rá, hogy időben észrevedd, hogy mikor lehet előrehozni a lefektetést.
Előzmény: Böbi baba (1227)
aagica Creative Commons License 2008.09.27 0 0 1228
Hát, egy két hetes baba még nem tudja, hogy mikor van nappal és mikor éjszaka.
Pár hét múlva jobb lesz, majd meglátod.
Nem vagyok szakértő, csak egy majdnem egyéves anyja. Én még emlékszem rá, hogy az enyém kb. 4 hónapos koráig nem aludt el csak 11 körül, aztán váratlan áttért a 9 órás elalvásra, majd megint csak hirtelen az este 8-ra. Ja, és az elején csak a kezemben aludt el. És még most sem alussza át az éjszakát, pedig állítólag minden ilyen korú átalussza már. :)
Sok okosat nem mondtam, de hidd el, nemsokára jobb lesz, amit most átélsz, az valahol természetes, csak persze iszonyú fárasztó.
Előzmény: Böbi baba (1227)
Böbi baba Creative Commons License 2008.09.27 0 0 1227

Sziasztok!

 

Segítséget szeretnék kérni tőletek illetve tanácsot háthe valakinek van valami ötlete.Most pénteken volt két hete,hogy megszületett a lányunk.Annak ellenére,hogy van már egy 2,5 éves fiúnk mégis akadnak új problémák.A nagyobbik sem volt egy jól alvó gyerek illetve nehezen tudott elaludni.Ráadásul (ezt én gondolom így),hogy megszokta,hogy cicin aludt el sokszor,de még akkor is felébredt rögtön amikor kivettem a szájából a cicit és ez megmaradt a mai napig,hogy könnyebben alszik el a cicin.Például most jutott el oda a nagyobbik,hogy átalussza az éjszakát.Itt már felvetődött bennem az a kérdés,hogy vajon mitől lesz olyan a gyermek,hogy már a kezdetektől fogva nem alussza át az éjszakát,pedig annyi anyukától hallom,hogy már két-három hetesen átalussza az éjszakát?A picivel szintén így áll a helyzet.Ugyan ez nem gond,mert ezt gyermeke válogatja,hogy ki milyen alvó,de lehet ezen változtatni?.A picinél az a gondom,hogy délelőtt alszik el igazán mélyen és ez egész 4-5-6-ig kitart köztes etetésekkel.Amikor eljön az este felébred,de úgy hogy fent is van és akkor szoktam megfürdetni,de hiába fárad el mondjuk 1-1,5 óra múlva egyszerűen nem bír elaludni.Bármit próbálok csinálni egy jódarabig semmi nem jó neki.Nem sír csak nyöszörög mint akinek fáj valamilye.Tudom,hogy nem fáj semmilye,mert látom,hogy leragadnak a szemei,csak nem bír elaludni.Agyon nem akarom ciciztetni,mert akkor meg az lesz a baj.Próbálom lent az ágyon ciciztetni,de egy idő után kiköpi a cicit,majd felveszem a vállamra,de pár másodperc után kiakar mászni a kezemből,majd letszem megint vagy ringatom vagy pólyába teszem és ez így megy amiíg egyszer csak sikerül elaludnia.Nem lenne baj ez sem csak a párom vidéken dolgozik és csak heti kétszer tud hazajönni és mivel ittvan a 2,5 éves fiúnk ez megnehezíti a dolgot,mert ő meg igényli a foglalkozást és így nagyon nehéz néha kétfelé szakadni este.Tejem az van elég tehát itt nem ez a gond.Egyik nap például 1/2 8-tól este 10-ig ment ez a küszködés.Volt vagy van valakinek hasonló problémája?

fityoerika Creative Commons License 2008.09.25 0 0 1226
Gotika!
Nagyon tutit írtál!!!!!!!!
Ezekre jövök rá egy ideje én is! Van egy érzésem, jön a férjem, h. "dehogy, ne aggódjak, nincs semmi". De persze én vagyok egész nap a fiunkkal, és tényleg azt kell megtanulnom, ha érzek vmit, v. van egy selytésem,akkor az valószínű úgy van.
Utólag mindig az lett, h: "ugye, megmondtam"
Ez visszatekintve magabiztosságot ad, h. jól csinálom, amit csinálok, csak nem voltam magabiztos. De ezekből tanultam, és ha úgy érzem, akkor az úgy is van! (a gyereknevelésben, természetesen)
Tanulópénz nálam többszörösen megvan:
Ha hallgatok a megérzésemre, hamarabb észreveszem, pl. h. 3 hónap után kezdett apadni a tejcsim(szerencsére időben észrevettem) V. alvásügyben léptem volna hamarabb, és nem halogattam volna. Mondván, végül nincs gond, mert Csabi egészséges...
De ezt nem sorolom. Néha bűntudatom van ezek miatt, de már kezdek rájönni, h. az önsajnálat nem megyek semmire, de a felismerés és a tett az sokat segít!

Én is úgy vagyok vele, h. inkább több helyen kérdezek, mint sehol. Mindenki máshogy látja ugyanazt a dolgot, és tanulni mindenből lehet.
fityoerika
Előzmény: Gotika (1225)
Gotika Creative Commons License 2008.09.21 0 0 1225
Bocsi, hogy csak most, de úgy látszik valahogy mindig átsiklottam a topik fölött.
Szóval: nem marad ki a szilárd vacsi, az du. 5-kor van, 6-kor fürdés, 1/2 7-kor szopi, 7-kor alvás. És ha ezt az úgynevezett "láncetetést" alkalmazod du., akkor biztos lehetsz benne, hogy nem éhezik meg a gyereked éjszaka. Pont az a lényeg.
Szerintem nyugodtan próbáld ki, már nagyon sok babának bejött, így azután valószínűleg nem fogsz vele mellé.

Azért mondanék még valamit. Ezek, amiket leírok, igazából csak okoskodás. Természetesen nem rossz, mert sok mamának és babának segít. De a valódi megoldást csak te tudhatod. Mivel te írsz valamit én abból valamit leszűrök és arra válaszolok, amit te megint csak valahogy felfogsz. De senki sem garantálja, hogy én jól értettem a szavaidat és a lényeget sikerült kihámoznom belőle, mint ahogy azt sem, hogy neked az jön át az én soraimból amit én valóban szerettem volna tudatni.
Éppen ezért nyugodtan tájékozódj, kérdezősködj egy adott problémáról, hiszen lehet, hogy hirtelen villámcsapásként beüt a megoldás, de elsősorban inkább figyelj!!!!
Mégpedig a gyermekedet. Próbálj olvasni a jelzéseiből, vedd komolyan amire gondolsz, még ha badarságnak tűnik is. Ja, és reagálj a jelzéseire. Ha úgy látod, hogy az éhség kelti fel, akkor változtass az étkezéseken, ha pedig csak a megszokás kelti fel akkor arra. Persze az sem mindegy, hogy mit cselekszel. De a lényeg az, hogy figyelj, cselekedj és BÍZZ (magadban). Elég, ha az első 2 megvan és akkor egyre többször jössz rá a megoldásra magad, majd hirtelen leesik, hogy Te vagy az az ember aki a legtöbbet és legjobbat tudod kihozni a gyerekedből és onnantól a bizalom is meglesz. Akkor majd mondhat bárki, bármit, hogy mit hogyan kellene csinálnod, te tudni fogod, hogy minden pontosan úgy van jól, ahogy van. Na! Ez a lényeg!
A tanulópénzt mindenkinek meg kell fizetni, azt nem lehet kikerülni, de a végén az elszámolásnál megéri.
Előzmény: fityoerika (1224)
fityoerika Creative Commons License 2008.09.04 0 0 1224
Most alaposabban megnéztem a javasolt napirendedet. Az csak véletlen, vagy direkt kihagytad a vacsorára szilárdat?
És délután nem túl sűrű az étkezés? fél3 és 5 között 1,5 óra és 1,5 óra múlva az utolsó.
Nem tudom, akárhogy faggatom a védőnénit, gyakorlatilag csak a vállát vonogatja. "Ahogy mindkettőnknek jó, úgy legyenek az étkezések" Mondja ő. De nem akarom sem túl sűrűn, sem túl elnyújtva...

Egyébként ma iszonyat napunk volt 30 perces nappali alvásokkal...:(
Egyszerűen a hajnali visszaalvás reggel 7-ig meg nem megy!
Na, msot egy kicsit le vagyok törve, de előbb utóbb biztos később fog kelni Csabi, mint 5ó40 (rosszabb esetben 5óra)
Előzmény: Gotika (1207)
fityoerika Creative Commons License 2008.09.03 0 0 1223
Köszi a zabpelyhes tippet! Mindenképp kipróbáljuk. Rájöttem, igazad van. Szüksége van a kisfiamnak a vacsorára (szilárd). Mivel eddig a rizst vezettük be, ezért tejberizst adtam neki vmelyik nap. Csak fürdés előtt már annyira fáradt, h. nem sokat evett...

Ja, az elalvás. Képzeljétek, már nagyon ügyes benne Csabi (nálunk az egyedüli elalvással is gond volt). Ált-ban egyedül alszik el, néha meg ha túl fáradt, akkor kicsit lefogom, h. ne kapálózzon, megnyugszik és utána egyedül merül álomba.

Hosszabb alvások:
Hát, itt még szenvedünk, de azért javult a helyzet. Volt már olyan, h. aludt 40 percet, jött a visszaaltatás kb. 20 perc és aludt még egy órát! Most pont egy órája alszik.
Szerintem javulgat a helyzet!
Csabi 2,5hónapos kora óta TISZTÁn 12órát alszik standard. És mióta elkezdtünk az alvással foglalkozni kb 1 hónapja, már kétszer is volt olyan nap, h. 14órát aludt. (Most 8ésfél hónapos)

A hajnali kelés viszont nem akar változni!!! Pár napja 5ó40-kor valóban farkas éhes volt. Ekkor nem szenvedtünk, hanem szopiztunk. Máskor 5ó-kor kel, néha visszaalszik v. vissza tudjuk altatni 5ó40-ig. Innen viszont játszik az ágyában, és vakarja a fülét, dörzsöli a szemét... Jön a szenvedős visszaaltatás teljesen sikertelenül.
Szopi 7-kor. Én is azt gondoltam, h. rá fog jönni, h. minek keljen 5-kor, 5,40-kor, ha szopi csak 7-kor van, de eddig nem így történt...
Minden esetre nem adom fel.
Jön vacsira a tejberizs (a férjem meg beszerzi a zabpelyhet:), és hajnalban a visszaaltatás. Előbb utóbb biztos később fog kelni Csabi!?!


Előzmény: Gotika (1219)
Ammandina Creative Commons License 2008.09.01 0 0 1222
Kb 1,5 évesen kezdett sokat aludni délután. Kb 8-9 hós korától aludt stabilan 1-1 órát délelőtt és délután is. Amikor átálltunk a napi egy alvásra (14 hónaposan) az elég horror volt, csak 1 óra ebéd után, viszont cserébe minimum 12 órát lenyomott éjjel, de inkább többet. Aztán szép fokozatosan megnyújtotta a délutáni alvásokat.
Előzmény: fityoerika (1221)
fityoerika Creative Commons License 2008.09.01 0 0 1221
30 perces alvásigény egy csecsemőnek? Én is végig szkeptikus voltam! Lehet, h. van olyan kisbaba, akinek ennyi elég, de ha egy baba felkel és sír, vagy felkel és nyűgös, vagy ugyan lelkesen mászkál, de közben dörzsölgeti a szemét, vagy már 30 perc után ismét nagyon álmos, akkor tuti nem ennyi az alvásigénye…
És mennyi idős kora óta alszik 2,5 órát a picinyed?
4,5 évesen nincs du-i alvás? Szerintem az egész jó. Ismerek olyan babát, aki már 1,5 évesen sokszor nem alszik.
Előzmény: Ammandina (1220)
Ammandina Creative Commons License 2008.08.29 0 0 1220
Nekem is mindenki azt mondta, hogy kicsi az alvásigénye, de ez (nálunk) egy nagy badarság volt, amikor "megjavult) és aludt 2,5í3 órákat minden ebéd után, akkor megnőtt az alvássigénye? (És tényleg kicsit kevesebbet alszik a mai napig, mint az átlag, most 4,5 éves, és 1 hónapja abbahagyta az abéd utáni alvást, de ez azért nem extrém korai, és nem kirivóan alszik kevesebbet, csak egy picit)
Előzmény: Gotika (1218)
Gotika Creative Commons License 2008.08.28 0 0 1219
Apropó zabpehely! Régebben már írtam róla, (lehet hogy a szoptatós topikban?)
A lényeg az, hogy nagyon könnyen emészthető, mégis jól táplál, ízletes (a babák általában szeretik) és mivel magas a vastartalma igen kívánatos, hogy rendszeresen szerepeljen a kisgyermekek táplálásában. (Ha kevés vas jut a gyerek szervezetébe akkor vashiányos vérszegénység alakulhat ki, a gyerekek 25%-a ebben szenved, amelyet a csecsemőkorra vezetnek vissza.)
Bioboltokban lehet kapni. Az apró szemű változatát szerezd be, függetlenül attól, hogy a simát, vagy az előfőzöttet kapod, kicsivel több mint 3x-os mennyiségű vízben főzd 10 percig. Nagyon puhára fog főni, majdhogynem pépes lesz, szinte csak nyelni kell. 30-40 ml zabpelyhet, 100-150 ml vízben főzz meg! Az utolsó percekben kevergetni kell. Én a végén egy kicsi margarint is teszek bele valamint gyümölcsöt, vagy lekvárt. A fent leírt mennyiség kb. 1 adag.

A brokkolinak és a lencsének is magas még a vastartalma.
Előzmény: fityoerika (1217)
Gotika Creative Commons License 2008.08.28 0 0 1218
Nem értem, nem értem, nem értem!!!! Miben segítettem, ha semmit nem úgy csinálsz ahogy javasoltam ;) (Csak viccelődni akartam, ha nem jött volna le.)

Nem ismerem az előéleteteket, szóval csak sötétben tapogatózom, DE.....
Hogyha egy ilyen nagy gyerek nem tud többet aludni 30 percnél, az valószínűleg már csak megszokásból van. Engem mindenki azzal biztatott, hogy nyugodjak meg, vannak gyerekek akiknek kevés az alvásigényük. Mivel bátorítani is akartak azt is hozzá tették, hogy azok általában intelligensebbek.
Tény, hogy úgy néz ki, hogy a gyerekemnek mind az értelmi, mind az érzelmi IQ-ja elég jó, de amikor visszakérdeztem, hogy ha kicsi az alvásigénye, akkor miért álmos és nyűgös állandóan, akkor széttárták a karjukat.

A jó hír az, hogyha nálatok is úgy áll a helyzet, hogy ez csak megszokás (Bogi csak 3-4 hónapos korában tudott 2-3 órákat aludni nappal, ha bepólyáztam), akkor lehet rajta változtatni.
A rossz hír, hogy viszonylag hosszú idő, nagyon sok kitartás és következetesség kell hozzá.
Ha nem haragszol, leírom, hogy én hogy kezdeném. Először is elszaladnék a bioboltba és vennék egy zacskó zabpelyhet. 2-3 napig reggel, vagy délelőtt főznék neki, adnék belőle néhány kanállal és ha nem fáj a hasa tőle (nem fog) akkor az esti 5 órás etetéskor azt adnám. Ha nem ízlik neki natúr akkor keverj hozzá gyümölcspürét, vagy friss gyümölcsöt.
Az esti fürdést nyugodtan előrehoznám 6-ra. Ez legyen nagyon vidám, mókás, könnyed, csak arra vigyáznék, hogy ne pörögjön fel túlságosan a kicsi. 1/2 7-kor szopi, majd halk szeretgetés, búcsúzkodás (ahogy szoktad) és 7-től alvás.
Szerintem reggel nem fog a megszokottabbnál korábban ébredni. Ha 6-1/4 7 előtt ébredtek, akkor nem venném ki a kiságyból, hanem csak odamennék és közölném vele, hogy korán van még, aludjál. Biztosan nagy sírás lesz belőle, de én akkor is hajthatatlan lennék. Ott ülnék az ágy mellet és nyugtatnám és csak akkor venném ki ha már eljött az ébredés idő.
Választhatod még a felveszem, megnyugtatom és leteszem történetet (lentebb írtam), de én arra képtelen vagyok.

Ha így teszel, akkor valószínűleg a kicsinek le fog esni néhány nap alatt, esetleg 2 hét, hogy nem érdemes korán kelni.
Ha elkezded szoktatni a késői ébredéshez, akkor próbáld meg bevezetni az általam írt napirendet. Természetesen ha azt látod, hogy nagyon álmos a kicsi akkor fektesd le, ne kínozd, de a végcél az legyen, hogy nappal csak 2x aludjon. 1/2 órát 9-kor és úgy 1,5-2 órát 1/2 1-kor. Ha az ebéd utáni alvás is csak 30 percig megy, akkor alkalmazd a reggeli módszeredet a visszaaltatáshoz.

Azt tanácsolnám még, ha már elmúltatok 9 hónaposak, akkor a du 2.30-as és az esti legyen a csak szoptatás, a többi alkalommal kapjon szilárdat is, illetve délben már csak szilárdat. Ha úgy érzed, hogy este keveset szopik, akkor a 2.30-as szoptatást hagyd ki.
Amúgy nem lehet, hogy azért ébredtek mostanában túl korán, mert Csabi megéhezik?

Természetesen, ha úgy érzed, hogy nagyon durva lenne ilyen hirtelen ennyire előre hozni a lefektetést akkor csináld fokozatosan. Minden nap 20 perccel előbb kezdjétek az esti rutint, így gyorsan eléritek majd a 6-1/2 7-et, mégis fokozatos lesz az átállás.
Azért gondolom, hogy szerintem kapásból előre hozhatod, mert azt írtad, hogy a fiad már 5 órától nagyon nyűgös.

Ha kérdésed van nyugodtan tedd fel, ha úgy érzem tudok valami jót mondani akkor szívesen válaszolok.
Előzmény: fityoerika (1217)
fityoerika Creative Commons License 2008.08.28 0 0 1217
Köszi a javaslatokat!
Sokat segítettél.
1. Szilárd étel délben van, ami fél 1 és 1 között van. Mostmár van husi is, meg egyre több minden. Biztos nem éhes, mert akkor éjszaka is felkelne, de szerencsére ilyen nincs.
2. Vhogy úgy kell mindent kitalálnom - napirend- hogy Csabi most még mindig annyira álmos, h. szilárdat és szopit is közvetlenül csak ébredéskor tudok adni. Így is vmikor csak egyik cici és utána már a "vonyítós" sírás jön fülfogdosással. Ilyenkor mehetek fejni:(
3. Hát, ezen az esti fürdetésen már én is gondolkoztam, hogy hamarabbra hozzuk. 7-ől fürdés, és fél 8 és 8 közöttől alszik Csabi. Viszont 5órától már NAGYON nyűgös. Próbálnám még, h. aludjon egyet, de nagyon ritkán sikerül ilyenkor elaludnia.
Lehet, h. a korábbi esti fürdés/fekvés segítene rajtunk.
4. Ja, és a 7 órás szopi/kelés...
5óra25-kor kel Csabi kb. 5 napja. Jön a visszaaltatás, mert ilyenkor még nagyon álmos. Már csak szundikál 5-5perceket max. és pár napja a szopi is fél 7 körül van. Ilyenkor viszont keveset szopizik... Nagy ritkán bóbiskol bele a reggeli szopiba, de csak pár percekre.
7 körül Csabi az utóbbi napokban már felöltözve játszik a nappaliban, én meg reggelizem. És 8 körül már nagoyn álmos. Kihúzzuk 8óra 30-ig és ilyenkor 4. napja, hogy 1 órát alszik:). Én is gondolkoztam már, h. még tovább húzni, de így is tul.képpen fenn van 3 órát... És már nagoyn szenved ilyenkor.

Nem tudom, olyan káosznak érzem az egészet!!!!!!!!!
Pedig biztos nem ilyen bonyolult egy napirend...:(

5. Nálunk a szilárd az 10 órakkor van még most nem délben. Most akarom a delet is bevezetni.

Ezt a délutáni 5 órás szilárdat mindenkitől hallom, de a védőnénink azt mondta, h. 2 után ne adjak Csabinak szilárdat. Habár ez kb. 1,5 hónapja volt.

Ja, és egyébként az a gabonapehely az vmi speciális? És hogy pépesíted?

Köszi mindent! Fityoerika
Előzmény: Gotika (1207)
Gotika Creative Commons License 2008.08.24 0 0 1216
Illetve tudd meg azt is, hogy mi történt a nagyinál. Nem kényeztette-e el jobban a kelleténél a gyerekeket, illetve milyen ott az alaphangulat. Az én szüleimnél például állandóan tapintani lehet a feszültséget a levegőben, a gyerekek erre sokkal érzékenyebbek. Ezért nem is hagynám szívesen náluk a lányomat. Sajnos :( pedig egyébként jó fejek.
Előzmény: patuha (1211)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2008.08.24 0 0 1215
Bocs, hogy közbeszólok, de egy 3 évesnél az éjszakai felsírások nem azt jelentik, hogy felébredtek, (tulajdonképpen álmukban csinálják, a gyerekorvosnő magyarázta el nekünk) éppen ezért nem is lehet őket semmilyen logikus módszerrel megnyugtatni, max. ringatni, simogatni, lehet őket. Ha konkrétan sír, hogy szomjas, ugyan add neki a vizet cumisüvegből, nem lesz semmi baja, ráadásul az is olyan cumi jellegű. A lányaim még 5 éves korukban is cumiból kapták az esti kakaót és akkor mi van, nem lett semmi bajuk.
Előzmény: patuha (1211)
Gotika Creative Commons License 2008.08.24 0 0 1214
És igen, van 5letem, hogyan szoktasd le a fiadat az állandó kézben létről: azt is fokozatosan :))))
Úgy ahogy az első hsz-ben írtam a kiságyba való beszoktatást. Rengeteg furfanggal, leleményességgel, bohóckodással stb. Eleinte úgy tedd le, hogy szinte észre se vegye, játssz neki, énekelj, tereld el olyasmivel a figyelmét amit szeret. Először biztosan csak nagyon rövid időre fog menni, de ha szorgalmasan gyakoroltok akkor meglesz az eredménye. Ha már elvan nemcsak kézben is, akkor próbáld meg elérni, hogy ne kelljen állandóan szórakoztatni, hívd fel a figyelmét valami érdekes dologra amit felfedezhet és szépen fokozatosan vonulj ki a képből, azután a szobából. De tudod, ezt a trükköt már írtam.
Az én lányom 5 hónaposan egyik napról a másikra találta ki, hogy mostantól neki kézben, vagy kenguruban a helye és kész, de sikerült leszoktatni.
Másrészt gondold végig, hogy mennyit ártasz a fiúnak, hogy ha állandóan kézben van, akkor hogyan fog fejlődni a mozgása?!
Légy nagyon leleményes, bármit kitalálhatsz, úgyis csak ti látjátok!
Mondjuk így:
Előzmény: nileve22 (1212)
Gotika Creative Commons License 2008.08.24 0 0 1213
Aj-jaj!!!
Óva intenélek mindenféle Szentírástól, és "hiszekegy"-től. Sajnos én is csak egy gyarló ember vagyok (aki nem gyakorlott, hanem gyakorló anyuka) és koránt sem Isten.
Akkor kezdjük sorban:
- Igen, el fognak majd maguktól is aludni, de sajnos valószínűleg nem azért mert elvannak a kiságyban, hanem, mert majd arra is szépen megtanítod őket, hogy hogyan kell egyedül elaludni.
Ez a kiságyas balhé "csak" azért kell, hogy ne kelljen állandóan a gyerekek nyakán lógni, legyen néha szusszanásnyi szünetetek, illetve, hogy reggel, ne kelljen rögtön a gyerekszobába rohanni, hanem kis időt el tudjanak tölteni boldogan egyedül ébredés után. Ide még az lenne a megjegyzésem, hogy majd később, amikor a gyerekek már az egész napjukat kúszással, mászással, szaladgálással töltik, akkor is tedd be őket nappal is az ágyba, mert akkor is jó lesz, ha reggel még meg tudsz inni 1 kávét mielőtt szolgálatba állnál.
Ja, és ne legyél telhetetlen! Egy ilyen kicsitől úgy 30 perc a maximum ami elvárható, hogy egyedül is el tudja magát szórakoztatni. 1 éves kora körül is (vérmérséklettől függően) 30-50 perc.
- Nos, ha a lánykád már szemmel láthatóan nem tekinti első számú közellenségnek a kiságyat, akkor megkezdődhet az alvás szoktatása. A szakemberek mindig azt javasolják, hogy a nappali alvással kezdjünk és ha az már megy, csak akkor térjünk rá az éjszakára. Megpróbálok röviden leírni 2 módszert:

1., (Ez a tudományos) A gyereket szépen leteszed a kiságyba természetesen a megfelelő "körítéssel". Elmondod nekik kedvesen, hogy mi fog történni, besötétítesz, elköszönsz, leteszed és kimész. Természetesen nagy üvöltés lesz, de csak úgy 2 perc múlva mész be. Megnyugtatod, megszeretgeted, leteszed és ismét kimész. Borítékolom a neked az újbóli üvöltést. És ezt játsszátok végestelen végig, 1x el fog aludni. Nem kell megijedni, a cirkusz odáig is fajulhat, hogy a gyerek elhányja magát. De te akkor is tartod magad a tervhez. Másnap ugyanez a story, csak 3 percenként, harmad nap 5, majd 7, majd 10. Ezzel állítólag meg fogja tanulni, hogy nincs semmi gáz, minden rendben van, anyuka mindig jön, ha kell, nem hagy teljesen magamra és el fog aludni magától is, egyre kevesebb hisztivel. Ezzel a módszerrel az egyik ismerősünk 2 hét alatt elérte, hogy a gyerekei el tudjanak aludni egyedül és átaludják az éjszakát, pedig náluk is megvolt a hányásos történet.

2., (Ez a féltudományos) Ugyanúgy indítasz mint az előzőnél, sötétítés, szeretgetés, stb. szóval kialakítasz valami rituálét az altatáshoz, csak mikor leteszed, nem mész ki, hanem ott maradsz és amikor elkezdődik a balhé, felveszed, megnyugtatod és visszateszed. Így a gyereked azt fogja látni, hogy te nagyon higgadt vagy, nyugodt, kedves, akkor minden rendben és bízni is fog benned. Ha kell, ezt eljátszod 56-szor is. Állítólag előbb utóbb el fog aludni. Ezzel a módszerrel is viszonylag gyorsan célba lehet érni.

És itt egy bónusz, a sajátom. Én tudtam magamról, hogy nem tudom 1 percig sem hallgatni az üvöltést, nem még 2-10-ig. Ám arra is alkalmatlan vagyok, hogy 120x felvegyem és letegyem. Egyszerűen képtelen vagyok megcsinálni.
A következőt csináltam: letettem aludni és amikor lekezdte a sírást, nem vettem fel, hanem a kiságyban próbáltam megnyugtatni. Simogattam a hátát, ütögettem a pelusát, ringattam, lötyögtettem a fenekét és nagyon kedvesen beszéltem hozzá. Persze volt nagy üvöltés, úgy 2 óra majdnem folyamatosan, hosszabb rövidebb szünetekkel, de a végén elaludt. Következő nap már csak 1 óra sírás. 3-ik nap nem volt sírás, viszont a kiscsaj bevetett minden trükköt amit csak tudott, hogy játszunk, de amikor látta, hogy nem ér célt, inkább elaludt. Ezzel a módszerrel 1 hét alatt sikerült elérnem, hogy ha leteszem az ágyba, akkor szépen elaludjon. Ha nem nagyon fáradt akkor segítek neki, hogy simogatom a hátát, attól megnyugszik és el tud aludni. Van, hogy szeretne még egy kicsit játszani, akkor csak annyit mondok kedvesen, hogy feküdj le, ekkor rám mosolyog és mint egy kisangyal, szót fogad. Én mindig ott maradok az ágy mellett és csak akkor megyek ki a szobából, ha már biztosan elaludt. Nálam erre azért van szükség, mert kicsit nyikorog a parketta és ha épp az elalvás fázisában nyekken meg, akkor tuti a sírás. Viszont úgy állok az ágy mellett, hogy ne lásson.

Ha már megy a nappali alvás, akkor kezdődhet a következő menet, az esti altatás. Akkor is kövessed az általad választott módszert.
Valószínűsítem, hogy az éjszakáitok akkor fognak megoldódni, ha:
1., Már megy az elalvás a kiságyban (akár segítséggel is)
2., Az éjszakai ébredéseket is a választott módszerrel kezeled. Szerintem ne teáztass éjszaka, ugyanis, ha túl sokat kapnak akkor akár a veséjük is láthatja a kárát (így járt a párom, vele éjszakánként 1,5 l teát itattak meg, mert csak így maradt csendben). Amúgy is jó, ha megszokják, hogy éjjel nincs ivászat. Természetesen, ha a vacsora valami olyasmi, amire könnyen megszomjazhatnak, vagy az elalvás előtti órában valamiért nem kaptak eleget inni, akkor de csakis akkor eltérhetsz ettől és a köv. nap szigorúan odafigyelsz erre.

Hú! Írtam megint 1 litániát és még nincs vége. Hiába, ez nem az a téma, amit 3 mondattal el lehet intézni.
Akkor már csak annyit tennék hozzá, hogy ha nagyon nem boldogultok, akkor a Madarász utcai gyermekkórházban van alvásrendelés. Ott ilyen esetekkel foglalkoznak. Nem oldják ugyan meg a helyzeted, de megmondják, hogy mit csinálj.
Válassz bármit is, ha következetes és kitartó vagy, meg közben nagyon szeretetteljes el fogod érni a célodat. Még egy tanács: ha helyzetben vagy, soha nem szabad kiborulni. Tudom magamról, hogy akárhogy is szeretem a gyerekem, néha úgy érzem, hogy most vágom ki az ablakon, de ezt sohasem szabad, hogy lássa rajtam/rajtad. Végy 1 nagy levegőt, fújd ki magad és folytasd tovább amit elkezdtél. Azért vagyunk felnőtt emberek, hogy tudjunk uralkodni az indulatainkon. Ha úgy érzed, nem bírod tovább, akkor is bírni kell. Attól rosszabb nincs is, ha látja rajtad, hogy kiborultál, vagy, hogy félúton cserélsz valakivel. Ha 1x elkezdted az altatást, akkor neked kell befejezni!!!!
Előzmény: nileve22 (1212)
nileve22 Creative Commons License 2008.08.22 0 0 1212
Szia!

Köszönöm a válaszod.Teljes mértékben logikusnak és ésszerűnek tűnik.Anyummal is elolvastattam,aki már rögtön ki akarta nyomtatni.Mondom neki,majd olvasgatjuk,mint a szentirást.
Viccet félretéve,már elkezdtük praktizálni.A lányommal úgy tűnik, jó úton haladunk,a fiamat viszont anyum elvitte vikkendezni magához.Hogy még jobban elrontja-e,az majd elválik.Nem akartam kedvét szegni.Szóval ma a cseppcsaj kb. 15 percet töltött a kiságyben a jelenlétemben.A délután igaz,hogy a kocsiban aludt el kint,de találtunk egyenes talajt.Mint irtad,fokozatosan igyexem a változást bevezetni..A fiam már nehéz dió lesz.
Még 1 kérdés az általad leirtakhoz:ha lépésről-lépésre kiküszködöm és elérem,hogy elmaradjanak a kiságyban egyedül ,el fognak aludni maguktól?Vagy be kell segiteni?Lehet,hogy lassú felfogásúnak tűnök,de ha eljutunk arra a pontra,amit leirtál elalszanak a kiságyban,hogy ott sem vagyunk?
Én hiszek Neked és mindenképp végig akarom csinálni.Úgy érzem,hogy a gyerekeknek is jobb lesz,meg nekünk is.
Végezetül,de nem utolsósorban megkérlek,hogy legyél szives irjál az éjszakák helyrehozásával kapcsolatban.
Nem a topikba tartozik és lehet,megmosolyogtatlak,da van 5leted,hogyan szoktassam le a fiamat arról,hogy állandóan kézen legyen?
Az 1. hozzászólásomban leirt problémák csak csepp a tengerben.......:-(
Előzmény: Gotika (1210)
patuha Creative Commons License 2008.08.21 0 0 1211
Nálunk is gondok vannak, de nem pont ilyenek. Szóval a kicsilányunk immár 3 és fél éves. A júliust a nagymamánál töltötték mindhárman a nagyokkal együtt és mikor onnan hazajöttek, akkor "ottfelejtettük" a cumiját. Amit egyébként nem hiányol. Namost kb egy hete csinálja, hogy éjjel felébred és elkezd hisztizni. Nem konkrétan a cumi miatt, hanem általában olyan jellegű problémái vannak, hogy szomjas, vizet kér, amivel nincs gond, csak utána jön a hiszti, hogy nem olyan pohárba, szívószálat kér, nem olyan szívószálat kér, nem olyan vizet, persze mindezt üvöltve. Ha megkérdezzük, hogy mi baja van, akkor üvölt, ha be akarjuk pl takarni, akkor üvölt. A múlt héten arra gondoltam, hogy esetleg melege lehet, de ez nem volt ok, mivel most nincs meleg. Aztán arra gondoltunk, hogy éhes lehet, de egyrészt háromévesen éjjel nem igazán kellene enni, (vagy tejezni), másrészt tegnap nagymamánál sikerült rendesen bevacsorázni.
Napközben is borzasztóan hisztis, sokszor történik meg, hogy ha valamit kérdezünk tőle, akkor válaszul üvölt és nem derül ki miért. A napközbeni alvás egyiküknek sem megy gyakorlatilag a rácsos ágy kinövése óta, bár ő időnként elvonul és alszik egyet, de ilyenkor este nem hajlandó elaludni. Gondolom, hogy a dackorszak tombol, de azért csak van erre valami megoldás?
Egyszerűen ez már lassan az elviselhetetlen kategória kezd lenni.
Gotika Creative Commons License 2008.08.20 0 0 1210
Nem irigyellek, elég gáz amit írtál, de meg tudlak nyugtatni, szerintem van megoldás. A kérdés az, hogy elég elszánt vagy-e, ahhoz, hogy végig csináld. Nálunk is hasonló volt a helyzet, sőt még volt rosszabb is.
Előre bocsátom, hogy nekem csak 1 szem gyerekem van, de alvás/altatás terén azt hiszem hihetetlen tapasztalatokra tettem szert.

-Amit először ajánlanék, hogy szépen kezd beszoktatni a gyerekeket a lakásba.
1., Hogy mire jön a rossz idő megszokják a benti létet.
2., Nekem hiába van 4000 nm-es királyságom, mi bent vagyunk nappal, mert az UV árnyékban is nyomul. Szóval a kinti játék idejét a reggeli és az esti órákra szorítottuk.
Próbáld meg először az ébren létek idején. Találj ki a kicsiknek mindenféle mókás dolgot bent és csak akkor vidd ki őket, ha már nagyon nem tetszik nekik a helyzet és minden próbálkozásotok kudarcba fullad. Ha elég kitartóak vagytok, akkor napról napra egyre több időt tudtok bent tölteni.
-Azután, kezd a kicsiket beszoktatni az ágyba. Minden nap többször tegyétek be őket (természetesen csak akkor amikor láthatóan jó a kedvük). Játssz, bohóckodj nekik eleinte, tereld el a figyelmüket, lehetőleg annyira, hogy ne is vegyék észre hirtelen, hogy hol vannak. Mindig az előtt vedd ki őket, mielőtt elsírnák magukat. Ha így cselekszel egyre több időt tudnak majd eltölteni örömmel a kiságyban. Ha már ez megy, akkor szépen fokozatosan vegyél vissza a szórakoztatásukból, hagyd őket, hagy fedezzék fel az önálló játékot is. Legyen körülöttük néhány érdekes dolog, amivel szeretnek bíbelődni. Ha már el tudják magukat szórakoztatni egy kis ideig, akkor eljött az idő, hogy fokozatosan magukra hagyd őket a kiságyban. Eleinte csak lépj hátra 1-2 lépést, csak akkor lépj vissza, ha nyűgösek lesznek, tereld el a figyelmüket, majd ismét próbálkozz. Ha ez már ok, akkor ülj le egy székre, vagy fotelba és olvasgass, vagy pakolássz a szekrényükbe, de még mindig lássanak. Ha már ez is megy egy ideig, akkor kerülj ki a látószögükből, majd a szobából is. Szólj oda nekik, hogy kimész egy pillanatra, de jössz vissza. Eleinte tényleg csak egy pillanat legyen és mindig növeld a kint töltött idő hosszát.
Amit fontos szem előtt tartanod, hogy az átszoktatás FOKOZATOS legyen. Apró lépésekkel haladj és mindig csak addig tartson amíg a gyerekek el nem kezdenek nyűgösködni. Mindig az előtt hagyd abba, hogy sírva fakadnának.

Ha ezek után még érdekel, hogy mit javasolnék az éjszakák helyre hozására akkor szívesen leírom azt is.
Előzmény: nileve22 (1209)
nileve22 Creative Commons License 2008.08.16 0 0 1209
Sziasztok!

Ikreim vannak,fiú és lány.6 és fél hónaposak.Lányommal éjszaka nincs annyira probléma,2-3 teázás éjszakánként,vagy a cumit visszatenni.A nappalok már rosszabbak,a fiammal gondok vannak éjszakánként is.Napi rezsim bevezetve,kiruccanni szinte sehová,nehogy felboruljon.A nappali alvások ideje átlag 2,5 óra fejenként.Volt már "rekord "fél óra is.Már eljutottunk oda,hogy felébresztik 1mást.Éjszaka szintén.A lányomat minden áldott este ugyanúgy altatom,mint mindig.2felé szakadni nem tudok,igy a fiamat a férjem altatná.Este.A kiságyban nem lehet,mert feluvolti a másikat.Tehát egyenlőre kint,öltözés,babakocsi,be,kabát le.Elelszik a friss levegőn,be,kabát le és....vagy felébred rá,vagy nem.Ha felébred,már vissza nem altassuk,mert aludt kint és nem fáradt.Indul a cirkusz.1ik gyerek alszik,másik üvölt.Menjünk ki megint?Éjszakánként ébredés,teázás,visszaaltatás(?) a cumisüvegen,soxor az
üresen,mert full van teával és taccsol tőle,pelenkaütögetés,rázás.Ha éjszaka nem ébredünk rögtön rá a nyafogásra,nincs visszaaltatás,marad az üvöltés után kézben elrázni.Foga 1enlőre nem mutatkozik.A reggeli ébredése a fiamnak csendes,a többi mind vagy nyafi ésutána ordit,vagy kinyissa a szemét és rögtön üvölt.
Reggel 8-tól du 6-ig kint vannak az udvaron.Etetés,pelenkázás kint.7köznap jár a babysitter,délután 4-ig,anyu déltől 20.00-ig.Nem tudom mi lesz télen és ősszel az altatással,mert nagyon ki vannak szokva.Tapasztalat,hogy csak akkor lehet próbálkozni az alatatással,ha már álmosak,1ébként üvöltés a nóta vége.
Hogyan tovább?mert igy ez nem jó és jön a rossz idő,amikor kevesebbet lehet majd kint tartózkodni és még rosszabb lesz.
Ja! és ami a legrosszabb:kint babakocsiban alvás a kővel kirakott udvaron,ami ráz,mert kiságy kint nincs.Bent kiságy és sima padlóburkolat,ami nem ráz-a babakocsi behozva.
Hol és hogyan legyen az alvás ezek után?
Gotika Creative Commons License 2008.08.16 0 0 1208
Mi is sokat autóztunk, de mi nem azért, hogy szokja az alvást, hanem mert sok dolgunk volt. Viszont az utazásokat mindig úgy időzítettük, hogy az alvóidőbe essen. Így legalább akkor kipihent volt.
Egyébként én is úgy láttam, hogy az, hogy nem tud aludni nappal többet, az már csak egy rossz berögzült szokás. Ezt már nagyon nehéz megváltoztatni.
Most nálunk az a helyzet, hogy csak ebéd után altatok. Kb 1 hete megvannak a 1/2 1 órás alvások, igaz csak 2 részletben. 40 perc után szem kipattan és vissza kell altatni.
Az autózásoknak pedig az lett az eredménye, hogy ha álmos és beteszem az autósülésbe, akkor egyedül elalszik benne, 30perc után ébredés, de simán visszaaltatja magát benne, és még akár 2x is.
Mi szerencsések vagyunk, mert hallottam olyanról, aki csak autózva volt hajlandó aludni.
Én úgy látom, hogy ilyen nagy gyereknél egy szokást már nagyon, nagyon, nagyon nehéz megváltoztatni, de koránt sem reménytelen. Csak rengeteg türelem, leleményesség és kitartás szükséges hozzá.
Előzmény: Ammandina (1206)
Gotika Creative Commons License 2008.08.16 0 0 1207
Nem akarlak elkeseríteni, de az én lányom már 14 hónapos, jár és még mindig ez a helyzet. Na jó, nem teljesen, de nem sokkal jobb.
De a következőt tudnám hozzátenni:
-A 7 órás reggeli ok, de próbálj neki szopi után adni egy kis tejbe kevert gabonapelyhet, gyümölccsel.
- Ezután próbáljátok meg kihúzni 9-ig. 30, 40 perc múlva ébredés. 10-tól játék, önállóan, ha lehet, vagy vidd el sétálni.
- Ebéd 11:45-kor. Egy 8 hós gyereknek már nem ártana szilárdat ebédelni. Nem lehet, hogy azért nem alszik eleget, mert éhes? Ha csak nem írtad a szilárd ételt akkor bocs! Ebéd után bíztasd a kicsit, hogy játsszon a székben.
- 12:20-kor vidd el aludni. Nos itt nem ártana, ha 1/2 1-től max 1/2 3-ig aludna. Ekkor szopi.
-5-kor ismét szilárd étel.
-6-tól 6:30-ig fürdés, majd szopi és úgy 7-tól alvás reggelig.

Na! Nekünk ez a napirend jött be, de 40 max 50 percnél sose sikerült többet aludnia. És már az is csoda volt.
Előzmény: fityoerika (1204)
Ammandina Creative Commons License 2008.08.15 0 0 1206
Déleltőtt magától kezdett hosszabbakat aludni, akár 1,5 órát is. Délután viszont üvöltve ébredt 30-40 erc után, bepakoltuk a kocsiba és autótunk vele még 1 órát. Egyrészt hogy kipihenje megát, másrészt, hogy az idegrendszere megszokja a hosszabb alvást.
Előzmény: fityoerika (1205)
fityoerika Creative Commons License 2008.08.15 0 0 1205
Csabi még éppen nem mászik. Hát, nem tudom...
Bárcsak így lenne, holnap elkezdene mászni, és utána kipihenné magát:)!
És akkor Ti nem is tettetek semmit, hanem teljesen magától kezdett hosszabbakat aludni?
Előzmény: Ammandina (1203)
fityoerika Creative Commons License 2008.08.15 0 0 1204
Napirendünk:
Reggel 5ó40-kor kelés. Mivel ilyenkor nem éhes, visszaaltatás 7-ig
7ó szopi
8ó30-ra már nagyon álmos, úgyhogy 30 perc alvás
9óra egy kis barack, v. gyümi
fél11-11óra alvás (itt kellene 13óráig egy hosszú). úgyhogy a fél óra után 3/4 1ig próbálom visszaaltatni. Néha sikerül, néha nem
13óra szopi
fél 15óra alvás (itt kellene 16óra 30ig egy hosszú). úgyhogy a fél óra után 1/4 5ig próbálom visszaaltatni. Néha sikerül, néha nem...
fél 5 szopi
17óra már nagyon álmos engednék neki egy fél órát, de a fáradságtól nem mindig jön össze az alvása.
19óra fürdés
fél 20óra szopi és alvás

A kisfiam a bármikori szopira már nem is vevő. Abszolút igényli a napirendet.
Előzmény: AliceCsodaországban (1202)
Ammandina Creative Commons License 2008.08.14 0 0 1203

Szia!

Nekem ismerős, a fiam volt ilyen, de neki 6 hós kora körül elmúlt (akkor kezdett mászni), először délelőtt aludt 1 órát, aztán már délután is, 1,5 éves korában pedig már minden ebéd után 2,5-3 órát, úgyhogy van remény!

Előzmény: fityoerika (1201)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2008.08.14 0 0 1202
Unokahugom kislánya volt ilyen, és nem akarlak elkeseríteni, de ilyen is maradt. Én nem is tudom mit csinálnék... de ehhez tudni kéne, hogy amúgy milyen is a nappirendje, mert az unokahúgom pl. a természetes nevelés híve volt, napi 36 szopizás és tsai.
Előzmény: fityoerika (1201)
fityoerika Creative Commons License 2008.08.14 0 0 1201
Sziasztok!

Nekünk a nappali alvással vannak gondok.
8 hónapos kisfiam 4*30 percet alszik nappal. Gyakorlatilag reggeltől estig álmos. Elalszik, 30 perc múlva kel, és áltban nem tudom visszaaltatni.
Tud vki tanácsot adni visszaaltatás terén? Ezek a 30 perces alvások ismerősek vkinek?
Köszönöm előre is!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!