Ténykérdés, hogy jelen pillanatban hajózási szempontból ez a mű nem egyenszilárdságú a meglévő két másik hajózózsilippel. Azokba be lehet tenni 12m/13,5m széles bármit, itt viszont kockáztatni kell az úszómű épségét ugyanehhez. Persze létezik a feloldás. Meg kell építeni a Kopár I. által vázolt duzzasztókat a Sión, s amint a siójuti elkészül, máris biztonságosan használhatóvá válik Kiliti teljes keresztmetszete. Ránézésre 1,5m esés van a két hely között, az nem a világ vége. #kézabiliben :-(
Szerintem írtam már, hogy ezzel a gondolatmenettel mi a probléma: marhára nem mindegy, hogy egy zsilipkamra 12 méterébe, vagy két "hídláb" közt 1-2m/s-al folyó vízbe kell bepasszintani egy hajót, akár völgynek, de szintúgy hegynek.
Az elkerülő átvezetés azért itt történne, mert a 65-ös úton kívül a Dózsa György utca talán az egyetlen normálisan járható út, ami az M7 alatt át van vezetve és így nem zárja be a várost. A Sió feletti átvezetés meg nyilván sokkal alacsonyabb, jobban tájba illeszthető megoldással kezelhető, mint ha nem lenne középső alátámasztás. Kisebb földmunka, kisebb helyigény, kevésbé tájidegen látvány. Róbert polginak köszönhető alku, amit a vízügy megevett.
A Kiliti zsilip elzáró táblái aszimmetrikusak, a méreteik egyenként akkorák, mint a két fenti műtárgyak elzárói, külön-külön.
A Kiliti duzzasztó hajózó része olyan széles, mint a hajózsilip (12,0 m) és a Kiliti vízeresztő oldal olyan széles, mint fent a vízszintszabályozó nyílások (2*8,0 m). Így nem kell az ideiglenes elzárókból dupla készlet és ami fent elég, az azt gondolták, hogy Kilitiben is elég lesz. A jogszabályi előírás a minimális hajózó űrszelvény szélességre a Sión: 9,5 m. Arra senki sem számított, hogy ilyen méretű hajókat kell közlekedtetni...
Szerda este egy sörrel a kezemben ücsörögtem a Szikra elején, nézegettem a zsilipet és az járt a fejemben, hogy átférnek-e majd az új hajók! Remélem nem csak a szerencsére van bízva. Hát majd holnap reggel kiderül. :-)
Siófok városa egyszer, valahol a távoli jövőben itt akarja átvezetni az elkerülőutat, s ennek (fogalmam sincs miért) szüksége van egy mederbelei alátámasztásra. Igaz, hogy semelyik másik Sió hídnak nem volt erre szüksége, de itt köll.
Azt nem értem, hogy azt az osztót miért így kellet kialakítani. Nem mehetett volna egy kicsit a másik oldal rovására? Ekkora szerelvényeknek egy kicsit "szorosnak" tűnik.
Ahogy ezek az új hajók kinéznek... Nem csak festeni kell újra, lesz ott lemezmunka is. A katamaránok persze szépek nem lesznek soha, talán a kompok még kinéznek valahogyan. Ha a szerkezeti, gépészeti részeket is úgy kivitelezték, amilyen a lemezmunka; akkor nem lesznek hosszú életűek (sajnos).
Arra, hogy ha azt az elbaltázott osztópillért nem találják ki oda, akkor a használati értéke pont megegyezne a régi művel.
Ja, ha egy műre ki lehet tenni völgy felől a két pirosat, akkor nem az lett volna a minimum, hogy néhány kikötőbakot is ki kellett volna tenni a várakozáshoz? Várósor nyilván kéz a biliben Tök olyan, mintha a hajósok szivatására készült volna minden.
Azon 45m3 hozamon most, hogy rövidesen az utolsó csurma is megáll, nem lehetne mindjáárt mérsékelni? Akár úgy is, hogy a vízeresztő oldalt lezárni Kilitin? Vízszint ugyanaz, csak épp a veszteség csökkenne.
A normál üzemre minden további nélkül alkalmas lesz.
Biztosan Te is ismered a 17/2002 Kövim rendeletet, ami a Siót IV. víziúttá nyilvánítja, a megfelelő kis és nagy hajózási vízszintekkel és űrszelvénnyel.
Ezek a hajók itt eléggé túlméretesek, nem ebbe a besorolásba tartoznak, ezért van gond a műtárgyaknál, itt meg azért különösen, mert közben jön szemből 45 köbméter víz másodpercenként és valószínűleg össze-vissza dobálja majd a nagy dögöket.
Hírek szerint holnap mindent IS be fognak vetni a sikeres áthaladás érdekébe. Elképesztően gáz dolognak gondolom, hogy egy vadonatúj mű ne legyen alkalmas normál üzemű hajózásra.