Ma indul a Budapest Bamako rally ahol CB-t használnak, mivel manapság nem sok élet van a CB-n, gondoltam hallgatózok hátha sikerül befogni a versenyzőket, de semmit nem sikerült találnom. Nemtudjátok melyik csatornán milyen üzemmódban szoktak beszélni? Szabolcs megyében lakok, van esély hogy itt is halhatóak?
Igen, a fórumokon írják, hogy nem mindegyik engedi a belépést. Ráadásul, ha szerelőhöz viszed, ő se tud belépni.
Elvileg "MENU" és "MODE" gombokat egyszerre nyomva tartani, majd bekapcsolni a rádiót.
A Pro-nál már engedi (a frissítés után, 1,01 ver), sőt lehetőséget ad a szervizmenü mentésére is, mielött valaki elállítja, majd utána vissza lehet tölteni.
A régi verzióról van szó. De ami az interneten fellelhető videókon van, az is a régi fajta, nem a PRO. Szerintem ez is sokféle szoftververzióval jött ki, valamelyik engedi, valamelyik nem. Az ismerősöm a BFO-ját szeretné állítani a rádiónak.
Úgy tudom, hagy csak az újnál lehet elérni a szerviz menüt.
Nekem az új van, de eddig nem volt szükségem a szerviz menüre.
Feloldottam a 11m sávot (24,715MHz-30,105MHz), áttettem a jampert 263-ra, így tudja a 21MHz-et, frissítettem a legújabb 1.01 verzióra és tökéletesen működik.
Tegnap 10:30 körül 3/5-ös riportot kaptam egy angliai állomástól a közép 40-en.
A fórumokon nagyon nem javasolják a szerviz menüben turkálás/állitgatást, mer utána csak komoly műszerparkkal lehet visszaállítani. Felhívták a figyelmet, hogy minden rádiónál mások az értékek, tehát egyedileg vannak műszeresen kalibrálva. Ahány rádió, az mind más!
Ha az új készülékkel kapcsolatban kérdésed van, tudok segíteni.
Kedves fórumtársak! Remélem mindenkinek jól teltek/telnek az ünnepek. Egy olyan kérdéssel fordulok hozzátok, hogy van egy ismerősömnél beállításon egy Anytone 6666 típusú készülék. És nem tudja a szerviz menüt elővarázsolni belőle. Az interneten látható megoldás, miszerint egyszerre nyomjuk a MENU és a MODE gombot, sajnos nem vezetett eredményre. Én is próbáltam a saját rádiómnál, ott se vált be. Esetleg valakinek lenne ötlete ezen probléma megoldására? Előre is köszönöm!
Aki résen van és figyel, az napfolt minimumban is tud DX-et csinálni. Ha nem is annyit mint maximumban, de azért lehet napi szinten, többet is csinálni és ugyanúgy beesnek különleges, finomságos állomások, aktivációk.
Azt se tudni, hogy ez évente egyszer, véletlenül fordul-e elő.
Bizony nagyon más a rendszeres, megbízható átbeszélhető távolság és mennyi az alkalomszerű kivételes terjedés adta kapcsolat. Ami néha csak percekig tart. Aztán megint hónapokig csak csörömpölés, guzmi.
De nagyon más egy kitelepülés csendes és magas helyre és más egy panelház zaj dzsungeléből rádiózni.
"Nézegetek videókat, ott mondjuk ilyen 60 km-t is fog a srác...." . Nem vagyok róla meggyőzödve, hogy ezeknél a videóknál szabványos rádiókat használnak.
az a prospektusa szerint 170 dollár volt amikor megjelent. Az inflációs kalkulátor szerint a mai árszinten ez 1730 dollár, ami azért elég húzós az USA-ban is hobby célra, de persze akkor nem csak hobby célra használták. És akkor ez még csak egy egyszerű AM modell volt, nem luxuskivitelű SSB-s Golden Eagle.
Érdekes de érthető módon kialakult a cébék nosztalgia használata is. A 60-as években ezek elektroncsöves rádiók voltak elég magas áron, és a gyártók a piaci verseny miatt nem tehették meg hogy akármilyen gagyit gyártsanak, persze a korabeli műszaki lehetőségeket figyelembe véve. Ezek a rádiók ma nagyon magas áron futnak, tipikusan 200-300 dollár az alsó határ, de elkelnek az ezer dollár körüli különlegességek (pl egyes Sonar modellek). Mivel nem létszükséglet ezek használata, az usában egyféle szubkultúra lett a vintage rádiók használata. Néhány modell beszerezhető 100 dollár alatt is, amíg fel nem fedezi őket a piac. Egyiknek sem a műszaki tulajdonságai a kiválóak mai értelemben, bár mechanikailag jól megcsináltak, néha kg mennyiségű vas van bennük (az enyém 8 kg súlyú), viszont egészen különleges fíling ilyenekkel rádiózni. Komplett szeteket lehet vásárolni a felújításhoz, például teljes csőkészletet.
A komolyabb több szolgáltatást kínálhat. Pl. többféle szelektív hívó, titkosító, keresési módok. Több külső eszközt tud kezelni.
De például alapvetően ipari, robusztusabb kivitelt. Ütésállóbb, víz és porálló. Esetleg többféle áramforrásról is dolgozhat. Különböző távkezelő, hangszóró-mikrofon van hozzá.
Sziasztok! Nem volt időm visszalépni, de köszönöm a válaszokat! Válasszuk el akkor a kettő dolgot, a teherautó most egyenlőre elhagyható, az majd egyszer (talán).
Jól tanulgatom a dolgokat, hogy akkor a PMR tulajdonképpen a kézi hordozású készülékek összefoglaló neve? És akkor mi a CB-rádió? Az lenne az, amit antennával ellátottan pl. teherautókba szerelnek bele?
És akkor ezek szerint a jogszabály engedélyez a PMR-eknél egy maximális watt-értéket, ami alapján nagyjából elmondható az, hogy ezek hatótávolsága (jellemzően) nem túl nagy? Nézegetek videókat, ott mondjuk ilyen 60 km-t is fog a srác (mondjuk toronyból és a másik oldalt meg gondolom egy komolyabb antenna van). Nem tudom, hogy klasszikus túrázásnál, erdőben, mezőn lehet ez azért 10-20 km, vagy az is inkább ritka?
A készülékeknél ha veszek egy Decathlonost (nem tervezem), akkor tulajdonképpen a watt-érték alapján pontosan ugyanazt kapom, amit egy komolyabb cuccnál? Akkor miben jobb a "komolyabb"? Nagyobb akksi, jobb zajszűrés, van még valami modulációs dolog is - de ezt még nem értem. Szóval adás, vagy vételi erősségre egyformák a hagyományos készülékek, csak utána jönnek a finomságok?
Mit hívunk komoly készüléknek? Mi lenne az, hol lehet egyáltalán ilyeneket megnézni, megismerni, megvenni? Van erre szakosodott kereskedő itthon?
Ha valami szakvizsgát teszek, akkor nagyobb készülékeket is használhatok? Vagy ez nem így működik?
Nagyon köszönöm a segítségeteket! Örülök, hogy ha tanulhatok ebben a témakörben is!