Keresés

Részletes keresés

ElGreen Creative Commons License 2006.10.21 0 0 1479

Sziasztok, mint frisshús  üdvözlök mindenkit.

Elmesélem az én tapasztalataimat is. A  Thai-box edzőmm anno a következőket mondta, bár ezt valaki írta is lejjebb. egy jól irányzott rugás az elég sok időt hagy arra hogy eltakarodj utána  a helyszínről. És valóban ő is azt az egyszerü térdrugást mondja. Menő Jenő lazásan odaáll eléd feszes térdel és jampizik, és ekkor egy belső lábéles térdre rugással teljesen amputálni lehet az éjszakai életből aznap.

 De ottvan a egyenesrugás is a gyomorra. Ami nagyon rafinált hogy ugyan ezt a rugást nem a térdre hanem kicsivel alá kivitelezni. Az egész sipiről legyalulod a bőrt és beszaráds mennyire tud fájni. Sose azt mondta hogy álj neki és végezd ki, hanem egy jó ütés és iszkiri. Mert isten tudja mi kerül (vagy kik) utána.

De vannak olyan pillanatok amikor csak gépfegyver és egy lkáda lőszer segíthet... Nem tudom jártatok-e már Jósvafő-AÍgtelek megálóhelyen éste 20,00 után télen.... Én többször is és sajna majdnem fölnyitották az arcom a demokratikus békés kissebbséghez tartozók, azért mert néztem. (Mitnézeee Köccccsög?) Ott volt a vipera a zsebemben de lehetetlen volt bármit is tenni ellenük aztán hála a jó istennek leszáltak..... de nem kívánom senkinak azt a negyed órát amíg a hepaj tartott. Szóval ellenük elég nehézkes.......

Üdvözeletem mindenkinek

 

Peace

 

EG

f_zsolt_01 Creative Commons License 2006.09.24 0 0 1477
Off

Ha ajánlhatom, akkor használjatok Skype -t. Igen jó minőségü szoftverek vannak hozzá: http://www.skype.hu/ és op. rendszer független. :)
Előzmény: Törölt nick (1475)
Lendaros Creative Commons License 2006.09.20 0 0 1476
ok, thx
Törölt nick Creative Commons License 2006.09.20 0 0 1475
Nem igazán használok messengert, mert nem megy a cégnél csak a webes változat, az meg elég sz@r. Küldtem mailt a yahoo-s címedre.
Előzmény: Lendaros (1474)
Lendaros Creative Commons License 2006.09.20 0 0 1474

Feco! Szívesen beszélnék veled msn-en. plíz vegyél fel. gary91hun@yahoo.com

Thx

Rigor Creative Commons License 2006.08.17 0 0 1473
Hát igen, ha véletlenül olyannal kerülsz szemben akit ha megversz nem a törvény kezétől kell majd tartanod, hanem a családtagjaid után aggódnod, akkor jön a "David Copperfieldes" megoldás...
Előzmény: tantoknife (1471)
tantoknife Creative Commons License 2006.08.16 0 0 1472
Húúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúú.... de sok mindenben egyet értünk. Tanto
Előzmény: Rigor (1456)
tantoknife Creative Commons License 2006.08.16 0 0 1471
Van még azért egy megoldás ...az Te álláspontodnak ne lehessen egy merőben ellentétes alternatívája. Tanto
Előzmény: Rigor (1469)
kagabor Creative Commons License 2006.07.12 0 0 1470

Rigor: Oks, köszi!

 

Üdv: kagabor

Rigor Creative Commons License 2006.07.12 0 0 1469

Sajnos erre én sem tudok válaszolni, (az én edzőm izraeli, nem emlékszem hogy tanultunk volna magyar jogszabályhoz igazított megoldást, bár néha tanultunk pár trükköt ami szerintem max james bond jogkörében legális - de hát a jogszabály egy dolog, az életed, testi épséged meg azt hiszem fontosabb lehet) talán ha közvetlen fenyegetés hangzik el, esetleg azt mondod hogy mintha kést láttál volna megcsillanni a kezében (lásd south park: VIGYÁZZ TÁMADNI AKAR!)  - netán el is kiáltod magad.

 

De hogy ki kezdte, ezt amúgy sem könnyű bizonyítani ha csak nem kameráznak le, ha a másik több tanút bír előrángatni akkor abban az esetben is rád húzhatják az ügyet ha te szótlanul tűrted hogy megverjenek, megkéselhetnek úgy, hogy közben egy karcolást sem ejtettél rajtuk, ők többen vannak, azt mondják hogy te támadtál, ők csak védekeztek, esetleg még valami kis látleletet is szereznek valahonnan, aztán a végén még te koppansz. Szóval nem egyszerű a dolog.

 

A lényeg tartani a távolságot, ha ez nem megy, akkor azt talán lehet támadásnak venni, nem tudom, esetleg olyan támadást alkalmazni ami nem hagy látható külsérelmi nyomot, pl gyenge tökös, hüvelyk-mutatóujj közti hártyával tolás torokra, karfeszítés.

Előzmény: kagabor (1468)
kagabor Creative Commons License 2006.07.12 0 0 1468

Mióta őrkutyával őrjáratozok, már kevésbé áll fen a probléma. :)

 

Rigor, egy krav magás úr egyszer azt írta, hogy mindent hozzáigazítatok a hatályos magyar jogszabályokhoz, és ennek tükrében gyakoroljátok az "alkalmazást". Ha ez így van -és miért is ne lenne így-, akkor tudsz tanácsot addni arra az örök érvényű kérdésre nézve, hogy mi az a vonal, amit átlépve (szükségesség) meg lehet kezdeni a védekezést (támadást)? (Szigorúan véve pusztakezes védekezésre gondolok.)

 

A végszükség lecsupaszítva és szigorúan erre vonatkozóan úgy szól, hogy:

 

Nem büntethető, akinek a cselekménye a saját, illetőleg a mások személye ellen intézett, illetőleg azt közvetlenül fenyegető támadás elhárításához szükséges.

 

Én egy nagyon "biztonságos" alkalmazását tanultam, megelőzendő a helytelen intézkedést: ha

 - ökölbe szorítja a kezét, vagy

 - hátralendíti a kezét, vagy

 - veréssel komolyan fenyegetőzik, és feléd indul

akkor életbe lép a jogos védelem.

 

De mi van sokkal árnyaltabb esetekben? Pl. valaki fenyegetően megindul feléd, burkoltan, vagy még annak nevezhetően sem fenyegetve verbálisan, de tudod, érzed, hogy ütni akar. Megvárni, hogy ütőtávba érjen badarság, mert könnyen előfordulhat, hogy nem vagy sokkal gyorsabb, és mivel ő előbb készül rá az ütésre, mint te a védekezésre, jó eséllyel bepancsol. Mi van, ha ketten indulnak feléd, a szokásos "na mi van kis köcsög?" arckifejezéssel, és megintcsak érzed, hogy ebből bunyó lesz?

 

Erre vonatkozóan nem sokat tanultam. Csak annyit, hogy:

 - felszólítod, hogy álljon meg, egy lépést hátrálsz

 - erélyesebben felszólítod, hogy álljon meg, mégegyegy lépést hátra

 - rákiáltassz, hogy "állj!", és hátralépés helyett ballal előre kilépsz, és gyomorszájon ütöd tenyértővel

 - ha még mindig nem állt meg, támadni akar, akkor jobb könyékkel hatalmasat lehet zúzni ebből a helyzetből a mellkasára, felé szökkenve

 

Ez persze elég hülyén nézne ki az utcán, de azért arra is lehet adaptálni valahogy.

Nos, lehet ilyen receptet, recepteket adni, vagy egyértelműen mindig mindent a szituáció dönt el, és ha felelősségrevonásra kerül a sor, lehet hivatkozni pl. a metakommunikációs jelzésekre, aholis egy eltorzult arckifejezés felérhet egy hátralendített, ökölbe szorult ököllel?

 

Üdv: kagabor

Rigor Creative Commons License 2006.07.12 0 0 1467

Gyenge, ám gyors tököst kell rúgni:)- annyitól nem fájdul meg a lábujjad, viszont úgy is nagyon hatásos, a térdbe, sípcsontba szandállal is jól bele lehet talpalni:)

Előzmény: dorian.hu (1466)
dorian.hu Creative Commons License 2006.07.12 0 0 1466

szvsz acélbetkós bakancsban sokkal jobban lehet rúgni, mert biztos nem töröd el a lábujjaidat és sokkal hatékonyabb is a rúgás.

 

Nekem pont az a bajom, hogy nyáron szandálban lófrálok mert nem szeretem, ha a cipőbe belerohad a lábam ilyen melegben, ezzel rúgni viszont nem nagyon lehet. Egyrészt nem tartja úgy a lábat, mint egy cipő, meg felfeszített a lábujjakkal sem lehet talppárnával rúgni, mert a szandál talpa egyenes marad...

Előzmény: kagabor (1463)
kagabor Creative Commons License 2006.07.07 0 0 1465

Rigor:

Na, tényleg, milyen igazad van... :) Elnéztem a KM oldalra, és látom, hogy rendőritől katonain át mindenféle képzés van.


Köszi: kagabor


OFF: Aki tudja, nézze meg a Tom Yum Goong (nekem Ong Bak 2 néven van meg...) filmet. Nagyon jó. Bár az "előzőnél" kevésbé tetszett.

Rigor Creative Commons License 2006.07.07 0 0 1464
Ez attól függ:) Krav Magán belül is mást és másképp tanulnak azok akik polgári- utcai önvédelmet tanulnak (pl minek tanuljunk kézigránátos technikát, vagy bilincselést?), mást akik kifejezetten testőrnek,( ebben az esetben meg nem elsősorban magadat hanem a védett személyt kell védeni) és persze más az is amikor bakancsban, hátizsákkal és fegyverrel a kézben sisakban (mennyivel jobb úgy védeni egy ütést ha beletartod a sisakot...) kell ügyeskedni, ami jelentősen limitálja a mozgást, más támadásokat lehet véghezvinni stb. De azért mindenhol cipőben nyomjuk:)  - de azt hiszem ez evidens nem?
Előzmény: kagabor (1463)
kagabor Creative Commons License 2006.07.07 0 0 1463

Hello!

 

Azok az irányzatok, amik közel vannak a katonai alkalmazáshoz, mint pl. a Krav Maga, figyelembe veszik, hogy az alkalmazó könnyű civil ruhában van, vagy nehéz katonaiban? Én pl. többségében katonai gyakorlóban vagyok, acélbetétes bakancsban, és sokkal nehézkesebb így rúgni, mint edzőcipőben, vagy akár ütni, mint egy könnyű pólóban. Meg kell szokni ebben a hacukában is ezeket a mozdulatokat ugyanúgy, vagy valamilyen szinten módosítva, pl. a bakancs kemény felületét kihasználva erre az öltözékre is megvan a technikák alkalmazása?

 

kagabor

Rigor Creative Commons License 2006.06.28 0 0 1462

Ezt nem szószerint értettem mint taktikát hanem inkább olyan rejtői képnek szántam:)

Előzmény: tegge (1460)
kagabor Creative Commons License 2006.06.28 0 0 1461

Érdekes dolog ez... Ugyanis ha sugárzik valakiről, hogy van önbizalma, elrak zsebre, mielőtt pislanthatnál, akkor nem támadnak meg, tehát ez a megelőzés része. Ha meg megtámadtak, akkor érdemes benyomni az elesett vagyok gombot, és meglepetésszerűen belerobbanni a támadóba. (Szerintem ez: a meglepetésszerű ellenállás talán a legfontosabb az egész önvédelemben.)

 

De ehhez (és az azonnali váltásokhoz) nagy színészi tehetség kell szvsz. Nem csodálom, hogy ezt is gyakoroljátok!

 

kagabor

tegge Creative Commons License 2006.06.28 0 0 1460

Rigor:

 

  Csak nehogy túl laza légy, mert a levédett tökönrúgás után a falu bikája a fejeddel törgelheti a sörösüvegeket - természetesen az asztal mögött. :-)

 

  Szerintem ha nem végzel elég gyorsan, akkor minden egyes eltelt másodperc rontja az esélyed, mivel minden egyes másodperccel jobban ismer az ellenfeled.

Ha minden kötél szakad, akkor én lerohanás-párti vagyok. Egy gyors ütés eldönthet mindent.

  A fineszesség a célpont megválasztásában rejlik: nem mellkason-ütöm, hanem gégén, vagy szemgödrön. Nem próbálkozom látványos pörgrúgással, hanem simán csak szétrúgom a térdét. Gondolj bele! 1-2 mozdulat, és vége. Nem bonyolítom, nem húzom-nyúzom, simán csak bedarálom (és nem is alázom meg ezzel).

 

 

 

 

Rigor Creative Commons License 2006.06.28 0 0 1459
Igaz, helyzettől függ, előbb fel kell ismerni hogy milyen szándékú az ellenfél, nekem is jött már be 5 darab hmm kissebbségivel szemben éjjel az aluljáróban az hogy közöltem hogy pénzem nincs, akkor jöhet a verés, mindezt egészen eszelős tekintettel, (ez nem agreszív nézés, hanem ilyen teljesen elmebeteg tekintet) hogy inkább otthagytak a francba. - persze lehet hogy csak mázlim volt:)
Előzmény: Törölt nick (1457)
f_zsolt_01 Creative Commons License 2006.06.28 0 0 1458
"Elég nagy meglepetést tud okozni ha jól játszod a betojt áldozatot,"
:D nincs is attól szebb, amikor az agresszor beszól valami ilyesmit, hogy:- 'Mivan te kis kerekfejű szemuveges, leveszem a szemüveged oszt nekivezetlek a falnak!'
A második pillanatban meg elgondolkozik azon hogy milyen úton-módon került a földre :))))
Előzmény: Rigor (1456)
Törölt nick Creative Commons License 2006.06.28 0 0 1457

"míg ha robbanni készülő pitbull tekintettel nézel rá, akkor tart tőled, baromira odafigyel esélytelenebb helyzetben tart"

 

Szvsz egyébként, ha ehhez van megfelelő fellépésed, akkor nem biztos hogy valaki be akar támadni. Vitatkoztam már pár emberrel komolyabban, érdekes módon egyiknek sem jutott eszébe, hogy a nagypofájú fenyegetéseit (leverlek, leszúrlak, lefejellek, lerúglak) akár csak annyival is realizálja, hogy ütőtávba belépjen.

Haverok pl pontosan tudják, hogy melyik az a pillanat, amikor el kell hogy vigyenek egy szituból, mert még egy csepp és borul a bili.

 

Egyébként egyetértek, hogy ha valaki nem számít a támadásra, sőt, ő a támadó, akkor könnyebb a védekezés/ellentámadás.

 

Előzmény: Rigor (1456)
Rigor Creative Commons License 2006.06.28 0 0 1456

Például van akinek még gyakorlnia kell a beszari tekintetet,:P  illetve azt hogy ez se váltson hirtelen agresszívvá mielőtt támadást indítasz:)

 

Elég nagy meglepetést tud okozni ha jól játszod a betojt áldozatot, (sőt esetleg így el is kerülheted a balhét) a támadó úgy érzi nem kell tartania tőled, lazít, jobb helyzetbe kerhülhetsz míg ha robbanni készülő pitbull tekintettel nézel rá, akkor tart tőled, baromira odafigyel esélytelenebb helyzetben tart.

Rigor Creative Commons License 2006.06.27 0 0 1455
Én meg krav magás vagyok, nálunk elsősorban minden a szituációk kezeléséről, taktikákról, csibészségről szól, és nem arról hogyan verd meg a másikat a ringben, hanem hogyan úszd meg ép bőrrel a balhét, menekülj el, használd a tereptárgyakat, pattanj fel a székből, stb.  Nem is igazán arra jó hogy te legyél az utca királya/falu bikája aki mindenkit lever a kocsma előtt (inkább a kis sunyi aki az imént rúgott tökön, most meg fedezékből üveggel dobál, aztán oldalt kislisszol és senki nem találja).
Előzmény: tegge (1453)
kagabor Creative Commons License 2006.06.27 0 0 1454

Hello!

 

"kitalálhatom? wing-tsun?"

 

Ha a támadható pontokra / felületekre gondolsz, akkor az egy önvédelmet oktató könyvből származik. A technikákat judo, és kyokushinkai karate elemekből rakták össze.

 

Üdv: kagabor

Előzmény: tegge (1446)
tegge Creative Commons License 2006.06.27 0 0 1453

a kick-boxról nem tudok információval szolgálni, ugyanis soha nem kick-boxoztam.

ugyan sohasem kerültem még olyan helyzetbe utcán, hogy kiabálással, meg egy két kiosztott pofonnal ne tudjam uralni a helyzetet (ez egyébként csak szerencse kérdése: a legjobb védekezési eszköz a szád!!!!!!! dumáld ki magad, és akkor halálbiztos, hogy nem vernek le), de ha keményedne a szitu, én a következő módozatokat részesíteném előnyben:

Ütések: nyak (gége, nyaktő), orr/orrtő, szem/szemgödör, könyökös (akár nyakra is)

Rúgások: lábéllel sípcsont, talppal térd (térdkalács), lágyék környéke, gyomorszáj (térdeléssel),

  A lényeg, hogy gyorsan befejezzem (amint láthatod, a célfelületek többsége "tiltott zóna").

Sokféle taktika van, várhatsz egy gyors közbeütésre, lerohanhatod....

természetesen ez nem a "tuti", csak egy vélemény. Lehet vele vitatkozni.

Rigor Creative Commons License 2006.06.27 0 0 1452

Elég jól használható:) (a full contact kickbox pedig van olyan hatásos mint a thaibox) Hiszen rendesen tudsz ütni, rúgni, és ami a legfontosabb,  elmozogni, érezni a távolságot tudod milyen az amikor megütnek, megrúgnak, képes vagy koordinálni a mozgásodat.  Ez szinte minden bunyó alapja:)

 

Egy mezei boxoló ellen máris előnyben vagy azzal hogy távol tudod tartani, meg tudod lepni rúgásokkal, a képzetlen emberekkel szemben méginkább mert ki tudod kerülni, védeni (bár a kesztyűs fedezék nem olyan jó puszta kézzel, mégis több a semminél) ráadásul az átlagos csapkodástól legfeljebb megreped az arcod, te viszont be tudsz mosni neki egy rendeset amitől megszédül, nem szeppensz meg ha mégis orrbavágnak.

 

 A legtöbb pontot érő pörgőforgó, illetve magas rúgásokkal nem érdemes villogni, elég a legegyszerűbb legerősebb technikákkal operálni, amik reflexből mennek, hiszen az utcai balhé verekedős része töbnyire egész gyorsan lezajlik, kb olyan mint amikor az egyik ellenfél úgy dönt, lerohanja a másikat.

 

 

Előzmény: Daytona (1451)
Daytona Creative Commons License 2006.06.27 0 0 1451
Huh, köszönöm a temérdek hozzászólásokat. :)
No de mi a helyzet a kick-box-szal? Persze ez már totálisan verseny-orientált, de mégis: vajon használható tényleges küzdelemként?
bullpit Creative Commons License 2006.06.27 0 0 1450

jó ötletek ezek.

Előzmény: Rigor (1449)
Rigor Creative Commons License 2006.06.26 0 0 1449

Attól függ milyen ringben? Mondjuk egy vale tudo vagy dog brothers ringben?:) - és az még mindig csak 1 vs 1.

Az utcán néha többet nyom a megelőzés, fondorlat, taktika, a plenyó, a csibészség a latba mint a technikai tudás, és az is lényeges hogy tudd, most életben maradni, későbbi balhé nélkül megúszni akarod a szitut, vagy győzni és az utca bajnokaként befenyíteni a népet, megmutatni ki a fasza gyerek.

 

Csak egy példa: balhés szitu, te reflexből beállsz küzdőállásba és úgy indulsz mint egy meccsen, míg a másik bár puszta kézzel, ringben esélytelen lenne elllened, de öszöntből már hozzád vágta a sörét, és felkapott egy széket - esetleg csak annyi hogy tömeg van, nincs helyed elmozogni, ütni, rúgni és csak akkor kapcsolsz hogy helyzet van amikor a másik - aki mondjuk kempos - már át is karolt. Vagy keményen csapod szét az ellenfelet, minden idegszáladdal rákoncentrálsz, ám a haverja ott sompolyog és mire észreveszed már le is vágott belőled egy darabot.

 

Persze ezek szerencsére nem olyan gyakori esetek, a legtöbb esetben roppant hatásos a thai box - csak gyakorold a pusztakezes ököltartást is, mert eltörhet a kezed, jó ha könyökössel operálsz - nagyot zúz, kisebb eséllyel sérülsz, a belső combos helyett tököst rúgj, a combost térdizületre a magas rúgásokat mellőzöd, helyettük egyenes/talpalás térdre, megállító ,távol tartó rúgás+elfutás, és ne feledjük a burmai boxban máig honos technikát a fejelést.

Előzmény: Daytona (1444)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!