Keresés

Részletes keresés

pint Creative Commons License 2008.07.04 0 0 3228
ez vegytiszta fantazmagória. a tudomány teljesen önjáró, nem keres barátokat. ezzel szemben például vizi e szilveszter keres barátokat politikusok személyében, mert ő nem a tudományt képviseli, hanem állami pénzre hajt. a kettő nem keverendő össze. amikor tudományról beszélünk, sohasem egyes tudósokról beszélünk, és főleg nem az általános iskolai fizikatanárodról.

ja és jelezném, hogy a newtoni modellt nem váltotta fel semmi, ma is használjuk az új mellett. az új modellt pedig szintén tudósok készítették el. mint ahogy ma is tudósok dolgoznak a még újabb modelleken, miközben te itt rinyálsz.
Előzmény: theclub (3227)
theclub Creative Commons License 2008.07.03 0 0 3227
Ellenben a tudomány bátyáinak őrzői mindig is ragaszkodtak tekintélyükhöz, dogmáikhoz. A tudomány sem állandó, s ahogy a newtoni fizikát is felváltotta az Einstein-féle relativitáselmélet, ugyanúgy kell most is felszámolni megkövesedett, paradigmaváltásra nem hajlandó régi rendszerek elavult követőinek világát.

Korunkban sajnos a mainstream tudomány kéz a kézben jár a big businessel és a politikával. Az olajban pénz van, méghozzá rengeteg és óriási érdekek húzódnak meg a háttérben.

A tudomány sosem volt erkölcsös, vagy morális - ellenben készséggel kiszolgálja egyesek igényeit.
Előzmény: pint (3225)
Iván Gábor Creative Commons License 2008.07.03 0 0 3226

Nem kell itt senkinek sem hinned.

Csak venned a bátorságot, hogy elvégezz néhány apró Öveges professzori kísérletet.

Filléres dolgokkal és néhány perc alatt meg tudod magadat győzni, hogy az Egely kerék

SZÉL hámosság:-)

Elég hozzá egy darab nylonzacskó és húzd a kezedre és a kerékre egyszerre. A kerék és a kezed közt nincs semmi , csak éppen a levelgő mozgását gátoltuk meg.

Jó ébredést:-)











Előzmény: theclub (3222)
pint Creative Commons License 2008.07.03 0 0 3225
csak van egy kis probléma. a tudomány nem keres ellenségeket. nem is tart számon ellenségeket. a tudomány csak keresi a maga útját, és felderít, kutat, vizságl. te vagy az, aki ellenségeket keresel. te vagy az, aki szövetségekben, táborokban, álláspontokban gondolkodsz. tudós ember ettől kényelmetlenül érzi magát. tudós ember az ilyen ellenségkeresős bizniszben nem mozog otthonosan. hamar visszamenekül a laboratóriumba, és feltalál valamit, amitől ismét gyorsabb lesz a DVD lejátszód. de te ezt észre se veszed.
Előzmény: theclub (3224)
theclub Creative Commons License 2008.07.03 0 0 3224
Hmmm. a fórumon kialakult közhangulatról Hamvas Béla: A Vízöntő c. esszéje jut szembe:

"A tömeg tudattalanságára semmi sem jellemzőbb, mint az, hogy e pillanatban a világ urának hiszi magát, holott a halál torkában van. S még itt is ellenfeleit keresi. Azt hiszi, hogy győzelmét fenyegetik. Nem veszi észre, hogy amennyiben valaki szavát felemeli, azt az ő érdekében teszi. S néma szövetség van a tömeg tagjai között, hogy a veszedelmes lényt szabad és kell irtania. Tapasztalni a társadalom minden területén és teljesen egyöntetűen, hogy a tömeg hogyan nyomja el szisztematikusan, bár ösztönszerűen azt, akikben az újat megszimatolja. Ezt a lényt szabad leütni, szabad és kell kifosztani, elnyomni, megcsalni. Nem szabad szóhoz juttatni. Ehhez a néma szövetséghez való tartozás a tömeg ismertetőjele."
/dev/null Creative Commons License 2008.07.03 0 0 3223
Az idő már eldöntötte...
Előzmény: theclub (3222)
theclub Creative Commons License 2008.07.03 0 0 3222
Az idő majd mindent eldönt, kinek van igaza...

Az Egely-wheelről annyit, hogy én is vásároltam egyet mintegy 7 éve. Az akkori tapasztalataim erős korrelációt mutattak a felpörgött kerék sebessége és aktuális közérzetem/energia állapotom között (vagy legalábbis úgy tűnt!). Előfordult, hogy sikerült elérnem a maximális, 24-es értéket is. Még egy grafikont is gyártottam. A kereket alig pár hónapig használtam aktívan, jó lett volna több tapasztalatot szerezni.

Ami emlékezetes volt számomra, hogy idős, betegeskedő, hatvanas éveiben járó nagybátyámhoz is elvittem a készüléket, de neki sehogy sem sikerült a 24-es skálán 6-7 fölé mennie. Ekkor volt, hogy megfogtam azt a kezét, ami szabadon volt (tehát nem a kerék körül) és 17-ig fel tudtuk pörgetni. Ezt így sikerült kétszer-hármoszor is megismételni. Egyedül képtelen volt ilyen magas tartományba vinnie a kereket.

Azóta sajnos nem használom az Egely-wheelt, többször kellett volna. Ha valóban igazat állít a készítője, akkor azért - ha esetleg nem, akkor azért, hogy arról győződjek meg.

astronom Creative Commons License 2008.07.03 0 0 3221
benyomás, impresszió - kell ennél több az emberismerethez?


Némi gondolkodási képesség sem hátrány, ha van. Esetleg arra való igény, hogy szembesítsük a szimpatikus, barátságos ürgék szavait és ígéreteit a valósággal.
A szélhámosok egyébként szeretnek szimpatikus, barátságos ürgeként megjelenni.

Egyébként mindjárt itt lesznek az epigonok :-))
Előzmény: theclub (3215)
/dev/null Creative Commons License 2008.07.03 0 0 3220
Egely György 3 évvel ezelőtt 2008-2009 végére jósolta, hogy az olajválság lázadásokat, komoly zűröket okoz globálisan...
2002-ben meg 2005-re. 2010-ben 2013-ra fogja.
Régóta játsza már ezt a játékot...

Előzmény: theclub (3216)
pint Creative Commons License 2008.07.03 0 0 3219
"Igen, benyomás, impresszió - kell ennél több az emberismerethez?"

ha ezt komolyan kérdezted, akkor bajban vagy. persze, hogy kell. a csalóknak éppen az a képességük, hogy megbízható ember benyomását keltik. különben senki nem dőlne be nekik. felnőtt emberek vagyunk, az eszünkre hallgatunk, nem a benyomásainkra.

olajügyben meg: nem mondtam sose, hogy az áremelkedésnek nincs semmi oka. pont az az oka, hogy ezt is van, aki megfizeti. na de akkor hol van itt a válság? semmilyen válság nincsen, csak egy szűkös forrásra licitál a világ. és ismétlem: ez nem új, és nem meglepő. ezen csak a politikusok és a hamburgerzabáló tömegek lepődtek meg, aki kicsit is tájékozott, az pontosan ezt várta. az egyetlen meglepő az áremelkedés hirtelensége, az pedig, mint mondtam, árkartell és spekuláció miatt történt.
Előzmény: theclub (3215)
theclub Creative Commons License 2008.07.03 0 0 3218
Bocsánat, az egy régebbi verzió volt:

Plan B 30
Előzmény: theclub (3217)
theclub Creative Commons License 2008.07.03 0 0 3217
Ez lemaradt:

Plan B 3.0
Előzmény: theclub (3215)
theclub Creative Commons License 2008.07.03 0 0 3216
Még egy kis off topic: az End of Oil kötet szerzője, Paul Roberts szerint a termelési csúcson (ahol most állhatunk), a kitermelést fügvénnynel ábrázolva egy fennsíkot érünk el pár évre: ilyen magas árnál éri meg az extra, nehezen kitermelhető készleteket megcsapolni az olajtermelő vállalatoknak. Ezáltal lehet növelni a termelést, de csak időlegesen, ugyanis ezeket lecsapolva meredek zuhanásba megy át a függvényünk.

Egyébként csak Szaud Arábiának vannak extra, bármikor beállítható tartalékkútjai, amelyekkel tudja növelni a világpiaci outputot.

A valóság az, hogy az OPEC országok magasan eltúlzott értékeket hazudnak a készleteikről, ugyanis a kvóták alapján több olajat tudnak magas áron a piacra teríteni.
Szaud Arábiának kifejezett érdeke, hogy azt állítsa, hogy rengeteg olajkészlete van , rettegve a befektetők kivonulásától. A szomorú valóság az, hogy az utóbbi évtizedeben nem fedeztek fel jelentős olajmezőket.

A 20. század a korlátlan, "ingyenes" olajé volt. Vajon a 21. század miről fog szólni?

Egely György 3 évvel ezelőtt 2008-2009 végére jósolta, hogy az olajválság lázadásokat, komoly zűröket okoz globálisan - figyeljétek, igaza lesz-e.
Előzmény: HondaVuk (3214)
theclub Creative Commons License 2008.07.03 0 0 3215
Igen, benyomás, impresszió - kell ennél több az emberismerethez? Szimpatikus, barátságos ürge, akiben nem vettem észre sose, hogy hátsó szándék bujkált volna.

hááát, hogy valódi oka nincs az áremelkedésnek, azt vitatnám. TÉNY, hogy az olajtermelő országok hatalmas profitot vágnak zsebre, de most a magas árat a kínálat szűkössége szabja meg, nem pedig az előállítási ár. Kína, India, Brazília dinamikusan növekvő gazdasága évi 10-15%-kal több olajat szívna fel egyenként éves szinten, ez globálisan is jópár százalék. Világpiaci szinten 1% olajigény növekedés 10%-kal növeli az árat. Az árcsökkentés nem megengedhető, mivel súlyos viták, esetleg fegyveres konfliktusok merülnének fel, mely országok kapjanak az olcsóbb olajból. Amennyiben csak kartellnyomás állna a magas árak mögött, az Egyesült Államok már régen intézkedett volna - helyette azonban az Alaszkai olajmezők megnyitását tervezik.

A másik dolog, hogy a jelenlegi amerikai benzináraknak többszöröse lenne a reális, ha az externáliákat (környezetszennyezés, természetpusztítás, extra egészségügyi költségek) is figyelmbe vesszük. Ehyelyett azonban az amerikai olajipar adókedvezményeket is kap - ezzel az alternatív energiaforrások szenvednek hátrányt (szélerőművek, stb.).

Van egy nagyszerű (elfogultsággal sem vádolható) könyv, ami korunk súlyosbodó problémákat áttekinti (jelenleg a nyomtatott verzióját olvasom), ebben van szó az olajról is:


Előzmény: pint (3213)
HondaVuk Creative Commons License 2008.07.03 0 0 3214
"spekulációs áremelés, fejelve némi kartellesedéssel, stb. eközben az olajtermelés növekszik, vagy mostanában fordul lassú csökkenésbe, tehát valódi oka a balhénak nincsen."

Mondjuk ez itt offtopic, de azért erre reagálnék. Egyrészt a legtöbb szakértő szerint az olaj árának felhajtásában tényleg hatalmas szerepe van a spekulatív tőkének, de ettől még valóban jön az olajkrízis. A kitermelés jelenleg lassan ugyan, de még növekszik, viszont a kereslet ennél lényegesen gyorsabban nő. Ráadásul a kitermelés néhány éven belül (szakértők 2-10 év közé teszik ezt az időpontot) eléri csúcspontját. Úgyhogy egyáltalán nem irreális elvárás, hogy a jelenlegi árszint hosszú távon stabilizálódjon (közben persze lehet jelentős visszaesés is), sőt ezt lényegesen meghaladó ár is elképzelhető 8-10 éven belül.

Ami persze szerintem nem baj. A magas olajár ugyanis jobban ösztönzi az alternatív energiaforrások elterjedését, így jelentős pozitív hatással is járna. Ráadásul mi szerencsések is vagyunk, mivel a magas adók miatt nálunk kevésbé emelkedett az benzin/dízel ára. :)

Persze ettől még Egely egy szélhámos marad.
Előzmény: pint (3213)
pint Creative Commons License 2008.07.03 0 0 3213
"Egelyt előadásai alkalmával szimpatikus, szavahihető embernek ismertem meg."

hogy lehet valakit szavahihetőnek megismerni előadások alkalmával? vagy ez benyomás?

"pár éve az olajválságról beszélt"

ő és a hasonlók harminc éve beszélnek olajválságról. persze, nem ők találták ki, régóta ismeretes, hogy az olaj el fog fogyni, és az is, hogy "rossz helyen" van, azaz kevés és nem túl békés országokban koncentrálódik a nagyrésze. ehhez képest harminc éven át semmiféle válságtünet nem volt. most pedig mi van: spekulációs áremelés, fejelve némi kartellesedéssel, stb. eközben az olajtermelés növekszik, vagy mostanában fordul lassú csökkenésbe, tehát valódi oka a balhénak nincsen.
Előzmény: theclub (3211)
Iván Gábor Creative Commons License 2008.07.03 0 0 3212

Ha Egely értelmes lenne, akkor nem zárkózna el a koppintott szerkezete részletes vizsgálatától. Sőt attól sem, hogy választ próbálna adni annak önellentmondásaira.

Egely egyszerű megélhetési szélhámos, semmi több.



Előzmény: theclub (3211)
theclub Creative Commons License 2008.07.03 0 0 3211
Egelyt előadásai alkalmával szimpatikus, szavahihető embernek ismertem meg.
Talán ez nem mondható el az ezen a fórumon ellene - vélt vagy valós sérelmek alapján áskálódó "szakemberekről" - nem unalmas a régi csontot rágni, kisgyerek módjára viselkedni?

Emlékszem, pár éve az olajválságról beszélt, a Tiltott Találmányokban is ír erről. Idióta fantazma, nemde? Mint Bush szerint Al Gore a megalapozatlan üvegház elméletével.

Kinek lett vajon igaza? A Peak-Oil elmélet ma már széleskörben elfogadottá vált, úgymond felszívta a mainstream média is. Tessék csak olvasgatni a legnevesebb lapok címlapjait (Wall Street Journal, Guardian):

Breaking Oil News

Nem tudom, mennyire valósíthatók meg azok a berendezések, amelyekről Egely György beszélt, vagy mennyire értjük azok fiikáját. De egy biztos: amit az energiaválságról állított, ma már tény.

Autentikusság kérem, autentikusság!



pint Creative Commons License 2008.06.22 0 0 3210
na ezek kiváló ötletek. tégy úgy.
Előzmény: determinators (3209)
determinators Creative Commons License 2008.06.22 0 0 3209
Ha pl. csatolasi tenyezo nelkul tervezel egy hidat, akkor az osszedol.

Senki nem tudja pontosan definialni mi a csatolasi tenyezo


Éppen most készültem arra, hogy tervezzek egy hidat. Most akkor ki segít nekem.

Ezek után jobb, ha komppal kelek át a Dunán, vagy egyáltalán nem megyek át Pestre ezentúl.
Előzmény: satu_kan (3207)
pint Creative Commons License 2008.06.20 0 0 3208
persze. hiszen egely mérései titkosak, csak az tudhatja, aki ott dolgozik. (sőt, az se)
Előzmény: determinators (3205)
satu_kan Creative Commons License 2008.06.20 0 0 3207
Nezd meg Egely homelapjat, latsz ott egyetlen jegyzokonyvet az
eredmenyeirol?
Kettos-inga kiserletet lekozolte, de oriasi bakloves volt benne. Kihagyta a csatolasi tenyezot a szamitasaibol. Eveken at magyarazta, hogy miert jok a meresi eredmenyei , kozben az elsoeves fizikus hallgatok is tudtak , hogy rohejes a szamitasa. Ha pl. csatolasi tenyezo nelkul tervezel egy hidat, akkor az osszedol. Senki nem tudja pontosan definialni mi a csatolasi tenyezo (egy energia dimenzioju valami), de azt tudjuk, hogy igy mukodik a termeszet.
Azutan eltelt x ev rajott, hogy szarul szamolt es mar fennhangon hirdette , hogy o es csapata merte meg elsonek a tortenelemben egy teljesen altalanos 3D mozgas energia vsizonyait es IGAZOLTA , hogy az energiamegmaradas IGAZ.
Errol MP3 is van ! Es ezt nem szeretem Egelyben.
Egyebkent en nem vagyok szkeptikus, barcsak a kezemben lehetne valami, ami serti a megmaradasi tetelek egyiket. Es ezt ki tudnam merni, hetfon , kedden ....
Előzmény: determinators (3205)
Iván Gábor Creative Commons License 2008.06.20 0 0 3206

Pont ezt tettük ebben a topikban.

Mértünk, kísérleteztünk Egely amerikából hozott kopintott hol mérőműszernek, hol játékszernek nevezett kütyüjével.


A mérésekből az jött ki, hogy semmi olyat nem tesz, ami az eddigi 8, esetleg középiskolás fizika által ne lenne megmagyarázható. Egyszerű szélforgásmérő és semmi több.




Előzmény: determinators (3201)
determinators Creative Commons License 2008.06.20 0 0 3205
én nem tudom pontosan miket mér Egely. Te bizonyára nála dolgozol a laborjában, hogy ilyen tájékozott vagy.
Előzmény: pint (3203)
pint Creative Commons License 2008.06.20 0 0 3203
na de milyen mérésről beszélsz te? egelynek nincsen semmiféle mérése, amit a "régi" tudomány ne tudna tökéletesen megmagyarázni.
Előzmény: determinators (3201)
determinators Creative Commons License 2008.06.20 0 0 3201
Lehet új elméletekkel előállni, semmi gond, de elméletileg és matematikailag meg kell indokolni.

Nem kell megindokolni. (Legalábbis kezdetben.) Ha valaki mérésekkel ellenőrizhetően cáfol egy régi elméletet akkor
1. Meg kell állapítani a(régi) elméletek érvényességi határait
2. Új elméleteket kell keresni amelyek megfelelnek a tapasztalatnak.

A paritás megmaradás ugyanolyan szent dolog volt mint amiket felsoroltál és tapasztalatokon alapult. Az érvényességi határait rosszul állapították meg és indolkolatlanul általánosították azokat. Amikor kiderült, hogy a gyenge kölcsönhatásra nem érvényes és ez kisérletileg is igazolható akkor ez nagy felhördölést okozott a fizikusok körében.

Mesélni bárki tud. Ez így nem más mint sci-fi.

Hát te már csak tudod. Ez a mostani hozzászólásodból is világosan kiderül.

Egyébként ez a topik alapvetően a vitalitásmérőről szól.
Szives figyelmedbe ajánlóm, hogy van még több Egelyt gyalázó topik.

Előzmény: satu_kan (3189)
pint Creative Commons License 2008.06.20 0 0 3200
úgy érted, amig szabadlábon van az aranykéz utcai robbantó, addig a rendőrség függesszen fel minden más nyomozást? vagy amig az enron vezetősége nincs börtönben, addig a hazai főcsalókat (lásd máv biztosító) ki kell engedni? észnél vagy?
Előzmény: zeez (3199)
pint Creative Commons License 2008.06.20 0 0 3198
a csalásokat leleplezni társadalmilag hasznos
Előzmény: zeez (3197)
pint Creative Commons License 2008.06.20 0 0 3196
de van
Előzmény: zeez (3195)
pint Creative Commons License 2008.06.20 0 0 3194
biztos nem tudsz angolul. van róla wikipedia cikk

http://en.wikipedia.org/wiki/Fraud
Előzmény: zeez (3192)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!