Százhalombatta, Harcsa Csárda. A szokásos kiváló minőség, tisztességes adagok és kedves kiszolgálás. Az étlapjuk viszont rüvidebb lett, legalábbis halas ételekből biztosan. Lehet, hogy összefügg azzal, hogy éppen szakácsot keresnek ... (?)
Épp azért (lenne) jó a multi, mert ott pörög a készlet. Nyilván egy borszaküzletben figyelnek erre, de egy sarki kisboltban bármikor belefuthatsz egy olyan palackba, ami két éve fent áll a polc tetején, 25 fokban, kiszáradt dugóval.
A budaörsi Auchanban látszólag elég nagy a borválaszték, de amikor célirányosan kerestem Takler Shiraz-t, nem volt. Ennyire nem széles a palettájuk. Kénytelen leszek beugrani a Takler pincészetbe, ha leközelebb arra járok :-)
Hyperben (Auchan) csak a Varga Aranymetszést vettem, amíg volt, a többi említettet 'ab gyár' szerzem be. Hó végén járok Szentgyörgy-hegy környékén, Szászin kívül a Horváth pince is jó, de figyelni kell, mert nem biztos, hogy az üvegbe is az kerül, amit kóstoltál...(kis magyar csibészség)
A Tesco pár éve nagyon lecsúszott mindenben, valahol a Penny Market szintjén van. A "bort a hiperből" teszt szerintem egy részvevős: Auchan. Esetleg Spar, de azért ott már mázli is kell.
Huh. 4 éve nem voltam Tescoban. Bort meg talán sohasem vettem ott, talán egyszer egy Figula ócsó palackot.
Máshol még annyi bort sem.
Evvan.
Értem, amit írsz, hogy ki lehet fogni.
Csak mi nem fogyasztunk annyit, hogy megérje oda járni.
Inkább ritkábban, termelőnél közvetlenül.
Azzal szoktam viccelni, és itt sem sokan értik, hogy borból jó nekem a kannás is.
(Nálunk olyan nem volt, egy év sem, hogy nagyapámnak vagy apámnak ne lett volna saját bora. Olyan szar volt amilyen, de ők megitták. De legalább láttam, gyerekkortól kezdve, hogy mi a pálya, mitől rossz, mitől jó.)
Tescót kerülöm, legutóbb két ünnep közt voltam kénytelen bemenni Keszthelyen (hévízi lakásunkban kiégett néhány spéci égő, persze nem kaptam) Valamikor Colman's mustárt vettem itt, de már azt sem kapni. :(
Tegnap voltam Tescóban (legalább 5 éve nem történt ilyen hál' istennek) és megnéztem a borválasztékot, miután a pékáruban nem találtam olyat, amit hajlandó lettem volna megvenni.
Borban akadt néhány magyar tétel, amit vennék, az ilyen hangárokban kötelezők (pl. Varga és Ostoros) mellett. Végül a tesco Finest sorozatból választottam egy moseli rizlinget, amire a termelője valószínűleg saját névvel nem lenne büszke, de 2100 forintért tisztességes ajánlat.
...az remélem tiszta, hogy én sem a multinál veszem a tömegbort...
Pedig néha bele lehet futni elfogadható minőségű/árú borba, mostanában nem látom, de a sokat köpködött badacsonyi Varga pincészet Aranymetszés Olaszrizlingje teljesen korrekt volt.
Amúgy a liebling Szászi olaszrizlingje, de a Szivek (Kesztölc) fehérborai is kedvesek. Anno szerettük Stefán (Spiegelberg) olaszrizlingjét is.
Mielőtt bármiről tovább beszélünk, az remélem tiszta, hogy én sem a multinál veszem a tömegbort.
Nem is fogyasztok olyat, ahol a pincét nem láttam. (Soprontól Tokajig)
Én tisztelem a késői szüretelésű, maradék cukros fajtákat. Értem a készítését, tudom, hogy nagy igény van rá fogyasztói oldalon. Előfordul, hogy 1-1 centet az ajkamhoz érintek minőségi pincéből származó minőségi aszúból, vagy édes furmintból. Két évente. Vagy inkább több. :) Megértem én a gasztronómiai igényt is. Készítettem én már desszerthez édes tokaji borból finom zselét. Hagyjuk.
Csakhogy a tömegigény az édes-moslék felé ment el. Én arról írtam. Nem a tökéletesen készített édes borokról.
Nekem viszont se ez, se az nem kell.
A bortól én azt várom el, hogy a fajtajelleg megőrzésével, karakteres legyen, de ne túlságosan alkoholos, és ne legyen édes. Főleg "alkohol-édes" ne legyen. Ha a technológiában az egyszerű régimódi sémát követi a borász, máris kész a jó.
Nem érdekel a kódex, sem a termelő. Nem sztárolok senkit. A legjobb borok készítői névtelen emberek.
Ja, és nem vitatkozom senkivel, részemről ez egy marginális téma.
Egy aszú vagy egy tokaji kései szüret, netán egy maradékcukros moseli rizling moslék? De tényleg nem kell egyetértenünk...
Szerintem vannak fajták, amiknek jól áll az alacsony alkohol és az alacsony koncentráció. Ilyenek az illatos fajták (irsai, királyleányka, sauvignon blanc, zenit, sárga muskotály, stb.) vagy az olyan, aránylag éretlenül is intenzíven aromás fajták, mint a rajnai rizling. Az olaszrizling (meg furmint, juhfark, hárslevelű, kéknyelű, chardonnay, stb.) sajnos nem ilyen, ezekhez az ízek kialakulásához teljesen érett szőlőt kell(ene) szedni.
Ezért gondolom tévútnak a Csopaki Kódex előírásait, és azt is látom, hogy a legjobb honi olaszrizlingek készítői nem csatlakoztak hozzá még Csopakon sem.
A kacsacombot speciel nem értem: csütörtökön ugyanúgy napok óta elkészítve a hűtőben tanyázó (= konfitált) kacsacombot kaptál, mint szombaton. Maximum az térhetett el, hogy miként melegítették fel - tehát mondjuk a séf maga egy serpenyőben, vagy valamelyik besegítő hülyegyerek a mikróban.
Jásdi (aki egykor az átkosban külkereskedő volt és nagy valószínűséggel "egyéb" (fő)tevékenységet is végzett) rendszeresen nyilatkozik az olaszrizlinggel kapcsolatban orbitális marhaságokat. Ő volt az egyik motorja a Cs. Kódexnek is, amiben gyakorlatilag definiáltak egy irányt (korai szüret - alacsony alkohol - stb.), ahogy nem lehet igazán jó olaszrizlinget készíteni. Ezekből fakadóan szerintem egy faszfej, de természetesen fenntartom magamnak a tévedés lehetőségét. :D
Mindig azt mondom, aki gyors haszonra törekszik, nyisson bisztrót. Nem bisztrónak nevezett fine dining helyet, hanem valódit. És csinálja, és profitáljon vagy menjen csődbe, de inkább csinálja jól és meglesz az a haszon. Az ilyeneknek drukkolok. Ott volt például Csopaknál maradva a Code Zero. Nekem nagyon bejött a kaja és a szellemisége, a figurák, akik ott dolgoztak. Ha jól tudom, de javítsatok ki, áldozatul esett a csopaki kikötő tulajdonlása körüli ner hercehurcának a hely.
De aki fine diningba fektet, ne reméljen gyors profitot, a vendégért meg kell dolgoznia. Hozni kell a minőséget hosszú távon, akármi van.
Ugyanolyan őrültnek kell lenniük, mint a vendégeiknek! :D
Sajnos, némely helyek idővel elqrvulnak (oda-nem-figyelés, nem megfelelő személyzet, "spórolás", etc...) max. visszasírjuk a kezdeti jó minőséget. Emléküket megőrizzük... :(
"A Csopakon nyaralóval rendelkező barátom "buzis helynek" hívta a Szent Donát éttermét."
Esküszöm, évek óta ezt a kifejezést kerestem! Igen. Az.
Azt nem tudom, hogy a Jásdi borokat miért nem szereted, mert erre meg én mondom azt, hogy Csopakon minden bor "buzis" kivéve Jásdit. Nekem talán ez az eredeti öregeknek való fehérbor jön be, a többi illatos víz. Hogy mást ne mondjak a víz szó helyett...
Ezeket a csopaki helyeket többször végig jártam magam is, minden helyről tudok jót is rosszat is. Nem számít. Csak ami akkor és ott van. Hosszú távú bejáratott minőség??? Álom. Közepében egy járvány helyzettel. 3-4 évvel ezelőtti információk nem érdekesek.
Szent Donátra visszatérve:
Egy vendéget hívtam oda, mert csütörtökön teszteltem a helyet, és jó volt egyik-másik fogás, és gondoltam, szombatra érkező vendégemet oda hívom. Főszezon volt. Kurva nagyot égtem a hellyel. Ugyanaz a kacsacomb, amit csütörtökön ettem, az volt szombaton újramelegítve. (mármint nem amit én megettem) Majdnem a Balatonig dobtam a tányért, de úriember vagyok. Nem győztem utána a vendégem kedvében járni... nem kár az ilyenért, persze sajnálok mindent, ami lehetne jó, de nem lesz az.
Jásdi borait tényleg nem kedvelem, illetve inkább az orbitális marhaságokat, amiket egyfajta borász géniuszként az olaszrizling kapcsán nyilatkozni szokott.
A Víg Molnárban ettem egyszer tavaly is, az rendben volt, bár a Petrányitól és a Sáfránkerttől picit talán elmaradt.
Petrányihoz egyszer próbáltunk bejutni, de 30 perc várakozás után sem jutottunk asztalhoz, lementünk a "Szomszéd kertje"-be, és a Balaton part egyik leg gázabb ebédjét sikerült abszolválnunk.
altalaban minden evben eltoltunk nehany napot csopakon, kiveve az elmult kettot. a lentit meg sosem probaltuk, eegyszer egy udito erejeig ultunk be. vigmolnar a preferalt, illetve a szomszed kertje. no, meg a fouton a vasutallomassal szemben a sarki kiskocsma. prima velos piritosuk van. egy sarokkal arrebb ott a jaspi pince, de azt tudom, hogy nem komalod :)