Úgy rémlik 2015-ben, volt nekem is majdnem problémás hazaút! A belgrádi hosszú emelkedőn elment a kocsim ereje és talán 30-al vánszorogtam fel. A gázpedálra nem akart reagálni! Valamelyik belgrádi benzinkúton megálltam, persze ahogy felnyitottam a kocsi elejét rögtön jött egy önjelölt 20 év körüli"mechanical". Érzésből kicsit megkopogtattam az EGR. szelepet mert gyanús volt, hogy tiszta levegő helyett elégett gázokat küld a tűzforró motornak és ez nem olyan jó. Félig meddig helyreállhatott mert ezután kb. 100-110-es sebességgel de hazahozott. Érdekes módon nem kellet cserélni. A szerelőm féktisztítóval kimosta, lepróbázta és azóta is működik. 2020-ban megint kipucolta a szerelőm és a kocsi azóta is rendben teljesít az anyósom szolgálatában. Annyit tanácsolt a szerelőm, hogy minél alacsonyabb etanol tartalmú benzint tankoljak az autóba!
Megjöttünk :( Reggel a hatórási komppal jöttünk át Korfuról... este nyolckor nyitottam itthon a kaput. Mindenütt kis határokon jöttünk át. Bitola ,Pelince ,és Bácsalmás.... Szerbiában elég erős forgalommal jöttünk, volt is egy két koccanás... Kapunyitó kütyüt használtam végig. mind a három országban. A világ legjobb dolga.. Hálát adok istennek hogy beszereztem őket.... A kocsimnak lett egy rejtélyes baja, ha gyorsan mentem, akkor beesett a kuplungpedál.. Ha 100 alá mentem , megjavult.... Kifele Belgrád után éreztem előszór hogy valami gebasz van a pedállal... Ha nincs kapunyitó, haza is kellett volna jönnöm, mert a kapuktól nem tudtam volna kuplung nélkül elindulni.... Szerencsére, mikor Lefordultam BItolának, onnantól a maradék 9 napban végig volt kuplungom... Hazafele az Egnatián megint kezdte csinálni a balhét... DE sikerült hazaérnem... Holnap viszem is a szerelőhöz, cserélje ki a kuplung alsó munkahengert, meg a felső munkahengert..
Így volt a legjobb. A román kerülő azért+3 óra, ha nincs fennakadás. De jobb mint 5-öt 8-at állni! Egyébként igen, a román útadó nem pályadíj(akárcsak a bolgár). Lakott területen kívül kötelező. De így okafogyott.
Kriopigiből indultunk itthoni idő szerint 7:15-kor Görög-Macedón határ Evzoninál 25perc, Macedón-Szerb határ Pelincén keresztül 15 perc és végül Szerb-Magyar határ Bácsalmásnál 15 perc.
1 tankolásos pihenővel,1 kajálós pihenővel és egy bajai Aldis bevásárlással együtt 13h 45perc allatt értünk Velencére. Hasonlóan szerencsés és gyors utat kívánok mindenkinek!😉
Köszi az ötletet! Meglátjuk! Igazából jobb lenne Hercegszántó vagy Udvar felől menni mert Szekszárd mellett lenne egy kis megállónk de ha nagy a gáz akkor inkább az amit ajánlottál.
Ha ugyanolyan szívás lesz mint a múlt szombat, neked is javaslom amit Fekszának! Temesmóra-Kiszombor. Olyankor a HR.-felé kerülés sem működik. Viszont a RO-H határon is csak a kicsi ezért nem Nagylakot javaslom. Nagyszentmiklós-Kiszombor nem szokott problémás lenni. A román 6-os út pedig jó.
Mi szombat reggel indulunk haza! Majd beszámolok mennyi idő alatt sikerül letudnunk az utat.
Én is ránéztem ma és tegnap is a bw-re és egyelőre bíztató a helyzet. Első körben Hercegszántó felé tervezünk hazajutni de útközben módosítunk majd az aktuális helyzet alalpján.
Igen,hétvégén az is elesett,de igen,mi már alapból arra megyünk jövünk,lefelé semmit nem szoktunk várni,felfelé max 10perc szokott lenni.Röszke felé még véletlenül sem.
Akkor nem lesz gond. Neked persze a Verbásznál le és Hercegszántó a legjobb de legutóbb az is vörös volt sőt a Bezdán-Kiskőszeg(Hr) Dályok-Udvar sem volt jobb. De ez ritka. Jó utat kívánok!
Ahogy nézem talán már lecsengett ez az őrület,meg aztán mi kedden éjszaka megyünk,jönni meg csütörtökön fogunk,de mindenképpen fejben tartom ezt a lehetőséget is.
Görög útjaimon Kifele és haza is nézem a BW-t, a waze-t, a google-t amit mindhárom legjobbnak ítél az a nyerő. Nem is értem az utazók miért a face határátkelők csoportját nézik, mire onnan választ kap már sokszor késő. A BW-n még műhold kép is van, bár lehet nem mindegyik átkelőn
Gyorsan változik a helyzet,azért a Szerb Magyar határon már két napja ez volt a helyzet,most kezd rendeződni,szóval ha indulok haza,ránézek és ha látom hogy 10 órákat írnak,el sem indulok vagy eleve másfelé megyek Nem megyek oda ahol tudom hogy 10óra a várakozás,tegnap és tegnapelőtt is néztem a szerb horvát határt,nem írt egy óra várakozást sem,de a másik oldal Bolgár Román útvonal is hasonló volt.De teljesen mindegy merre mekkora kerülő,inkább megyek mint álljak a dugóba 40fokba.Én megnéztem hogy ha a Horvátok fele jöttem volna haza,+4 óra utazás lett volna,inkább ez mint 10óra várakozás.
Barátaim szombat (tegnap) délután a Bácspalánka-Újlak (SRB-CRO) határon másfél óra alatt értek át, szerencséjük volt.
Most (vasárnap este) már lényegesen jobb ott a helyzet.
Az a baj, hogy óráról-órára változik a kisebb átkelőkön is a várakozási idő, emiatt nincs tuti befutó.
A román-magyar átkelőkön a törökök mellett megjelentek a hazafelé tartó román vendégmunkások is, de ők valószínűleg csak ma okoztak ott torlódást.
A szerb-magyar átkelőkön egyelőre szinte nem is érdemes próbálkozni, mert pl. Röszkénél majdnem annyit kell várni, mint ameddig tart az égész út hazafelé Görögországból.
Én pl azt nem értem hogy miért nem néznek rá a határinfóra,ha egyszer azt írják hogy 5-10 órákat várakoznak,akkor nem megyek oda hanem keresek alternatív útvonalat.
Nekem már a 300 perc is durván soknak hangzik egy 6 éves terroristával a hátam mögött. Ha egy ilyet megszívunk tuti többet a környékre sem jövünk autóval!
Egy kérdés.Nézem a Bordert,egésznap vörös volt az összes Szerb-Magyar határ,több órás várakozással.Na most az jutott eszembe hogy mi van azokkal akik olyan határon vannak ami 7-kor bezár?
Ez a legdurvább hétvége inváziós szempontból, sőt ha igaz az előrejelzés még hétfőn, kedden sem lesz javulás.
1. Megoldás lehet a GR-BG-RO-HU útvonal. Google szerint ezen az útvonalon nincs hosszú várakozás (csak "kicsit" hosszabb az útvonal ...).
A határokon töltött időt is beleszámolva lehet időben hasonló a két útvonal, de Bulgárián, Románián keresztül stresszmentesen (és olcsón) lehet közlekedni, a macedón, szerb útvonalról ez viszont most nem állítható.
2. A fentinél (BG-RO) jobb változat, ha Újvidék után Verbásznál lehajtunk a pályáról és elindulunk Hercegszántó felé, de nem ott lépünk be Magyarországra (sokan állnak ott is), hanem Kiskőszegnél átmegyünk Horvátországba, majd Udvarnál irány Magyarország és az M6-os.
A török hazatérő csapatoknak van utánpótlása, mert hosszú sorban állnak a TR-BG és a BG-SRB határon is.
Aki most jön vissza, az orbitálisat szív, sokórás a várakozás. A gond az, hogy a vésztartalék határátkelők vésztartalék helyein is órákat kell várni :-((