Keresés

Részletes keresés

DJ_RushBoy Creative Commons License 2010.09.16 0 0 4881
Ide ment.
Előzmény: hadtjuk (4876)
DJ_RushBoy Creative Commons License 2010.09.16 0 0 4880
"Ha tudod, a helyet ahol át kellett volna kelni, ne tartsd magadba."

Jesszus! Ekkora lólábam lenne? Nekem szerencsére sikerült átugrani :)
pozo Creative Commons License 2010.09.16 0 0 4879

Jobban jártok a szarvasfaggyúval, zöld színű Scholl-t vegyetek. Patikákban, drogériákban lehet kapni, ára kb. 1500 Ft. Egy tubus kb. fél évig elegendő.

Én a lábam közét és az egész lábfejemet minden túra előtt bekenem vele (télen-nyáron).

Azóta, amióta használom, nem volt kisebesedés és vízhólyag sem.

Előzmény: oszkar00 (4877)
balzsam1 Creative Commons License 2010.09.16 0 0 4878
Apropó...


Tudja valaki, hogy mennyi kerékpáros indult az idén?????
no és hányan értek be??
B
oszkar00 Creative Commons License 2010.09.16 0 0 4877
A kisebesedésre is jó a lanolin. Nekem a derekam szokott mostanában, illetve pont mostanában már nem, mert lekenem még hajnalban otthon vastagon lanolinnal. Gondolom a combra is jó lenne.
Előzmény: hadtjuk (4876)
hadtjuk Creative Commons License 2010.09.16 0 0 4876

"Amíg lehet, kerülöm a vizet.=)=)"

Nem tudom, hogy ott voltál e Nógrádnál, vagy csak az éjszakai szakaszon indultál. Ha tudod, a helyet ahol át kellett volna kelni, ne tartsd magadba. Na, jó jó, nem Dunányi volt a patak, de a gázlónál volt vagy 6 m széles 80 cm mély. Erről a Nagymarosig teljesítő biciklis tudna beszélni, mert ő ott próbálkozott. (Mintha mindkét lába benne lett volna egyszerre bokáig, és a 3/4-nél meg is billent, akkor talán térdig merült benne.) Az előttem járok már vagy negyed órát töltöttek az átkelési helyek felkutatásával, végül ők is a lépőkőnél próbálkoztak, de mint írtam az is 50 cm mélyen volt. Volt, aki messzebb ment susnyázni, (nem nagyon kiabált, hogy erre gyertek) én megelégedtem azzal a hellyel, amin az előttem levő 6-8 személyes csapat próbálkozott. Ahonnan elrugaszkodtak az is "enyhén süppedős" volt, de ahova érkezni kellett az tiszta sár. Az én erőnlétemből, teljes felszereléssel nem tudtam volna megugrani egybe. Mondjuk, ha épp párban lettem volna, talán átdobom a cuccokat és magunknak kell ugrani, de mivel magamba voltam nem akartam sárba (rosszabb esetbe a patakba dobni a cuccot). A zakót nem láttam, de a biciklissel beszélgetve és a nyomokat látva, nem akartam megkockáztatni az ugrást. (Még ha sikerül, és átugrom, a túloldalon való becsapódástól jobban féltem, {bokaficam} mint a lábáztatásról).  Tehát nem fej nélkül vágtáztam át. Legalább 5 percet töltöttem a kiválasztásra, megközelítésre, meg beszélgetésre. Ha feljebb megyek pár km-ert, biztos lett volna jobb átkelő, de az meg már megint eltérés lett volna a kéktől. Ugyanilyen helyzetbe, most is az át gyaloglást választanám, mondjuk, most már annyival okosabb vagyok, hogy tudom azt, hogy olyan helyen legyen az átkelés "vége", hogy könnyen le tudjam áztatni az iszapot, meg megtudjam törölni a lábam, tehát inkább a gázlónál tipegtem volna. És már indulás előtt impregnálom a lábam. Meg átgázolás után, meg is törölném. Egyébként nekem is csak ezt az egy patakot kellett átlábalnom az egész Beacon. Ezúttal is szeretném kérni az összes túra szervezőjét, hogy ilyen, vagy ennél nagyobb méretű patak átkeléseket, a túra utolsó 20 km helyezzék át;-)

Zokniba igazatok lehet, de ennél "csóróbb vagyok", hogy külön túra zoknijaim legyenek.

Marad még a lanolin, amit még nem próbáltam, de elképzeléseim szerint impregnálni tudom  a lábfejem. Azt hiszem, ebbe fogok bízni a legjobban a következő "jól eső" túrán.

Ha már ennyire kitárgyaljuk a dolgokat. Nem tudjátok, hol lehet kapni olyan túra alsógatyót, aminek a szára a combom felső 10 cm fedi? Mert akárhogy kenegettem Neogramormonnal, azért a combom köze is besebesedet a végére.

Előzmény: vaddino (4873)
PapGabor Creative Commons License 2010.09.16 0 0 4875
Kissé késve, de azért:

Beac Maxi 110

Végül ez is összejött. Mióta túrázom, minden évben fölmerül, hogy részt vegyek a Beacon, de valami mindig közbejött. Sokáig úgy tűnt, hogy idén sem lesz ez másképp, aztán a Vadrózsa 150 elmaradásával egyértelművé lett a helyzet.


Szépen esett reggel, még a Nyugati csarnokában is, igaz a tető halványan csökkentette az intenzitást. Hosszú idő után üdvözölhettem a régi ismerősöket a vonaton. Mindenki elégedetten nyugtázta, hogy nem bolondult meg, mert lám mások is jönnek kirándulni.


8:20 tájékában eredtem útnak Quvic-al. Az első és utolsó kerékpáros csoportot mindjárt az Irma-forrás utáni meredélyen elhagytuk. Itt volt a legnagyobb a sár is, egyébként nem volt olyan rossz a terep, mint vártam. Napi recept: lassú kocogás, óvatos ereszkedés a lejtőn. Gyenge kondimhoz ez pont megfelelt. Csóványosig póló + ¾-es nadrágban toltam, de a csúcson előkerült a széldzsekit. Nagyon kihűtött az eső, sok energiát igényelt a fűtés. Kényelmesen ettem a ponton, ittam a felhozott vízből.

Nagy-Hideg-hegyen nyomtam magamnak pecsétet, és kihasználtam a vizesblokk szolgáltatásait. Kicsit lepénynek éreztem magam, pedig ez még igen az eleje. Az Inóci-vágás inkább csak rontott állapotomon. A turistaháznál a pontőr határozott felszólítására az aszfalton közlekedtem tova. Békás-rétig sikerült rendezni a sorokat, már biztos voltam benne, ha lassan is, de kocogva fogom megtenni a táv nagyját. Felfelé az egykor elkerített részen az órámra pillantva úgy saccoltam, hogy a három órás komp nagy valószínűséggel éppen meg lesz, engedélyeztem is egy rövid szedrészést magamnak. Már-már azt hittem az időjárás jobb belátásra tért, és abbahagyja az öntözést, mikor a Világos-tér előtt megszórt egy különösen erős zápor. Hegyestetőn megjelent a köd is, nem veszélyeztetett a panoráma. 14:15-re a ponton voltam, ahol mondták, hogy dinnyét kellene enni. Kérdeztem mennyit? Amennyi belém fér! Hát én nem voltam rest, öt perc alatt betermeltem vagy egy kilót, és egy szelettel a kezemben elindultam lefelé. 14:50-kor a révnél nyújtottam át igazolólapom. Itt kapom meg a Nagy-Villám pecsétjét is. Végszóra befut Quvic is, így hárman kelünk át a hármas komppal. Rajtunk kívül 1-2 autó, meg egy zsák fiatal van, tán osztály kiránduláson. A tömeg nem akadályoz meg, hogy izomlazítóval bekenjem magam, ki kell használni a holt időt.


Túlparton Runner42 hamar elközlekedik, mi még vizet töltünk a kútnál. Moli-pihenőig szétszakadunk, nagyon szeretem ezt a részt a T100-ról, igen jól futható. Csanyánál becsületpecsét, és jóleső töltekezés. Kóla és aszalt ananász jó párosítás. Nem tudom a távolság adatokat, Dobogókőig jó volna világosban eljutni. Kisrigóban 5-10 percet várni kell a levesre, de megéri, erőt ad. A cél előtt még utoljára találkozom Quviccal, és 17:40 körül nekivágok a kevésbé ismert résznek. Sikárosi-réten nincs gond, bár csak egyszer jártam erre, még a kék elterelés előtt. A piros háromszögön viszont elbizonytalanodok, annyira ritkák a jelzések. 7:10-re a menedékházhoz érek, bent ég a villany, de az ajtó zárva. Sehol senki, bemegyek hát a turistaházba pecsétért. Ott találom a pontőrt a pultnál, már nem fázik. Legurítok egy kólát, előkerül a lámpa. Először a fejemen van, de nagy a köd, és rettentően fázom csupasz fővel. Lámpa kézbe, sapka vissza, így már mindjárt más. Bár ismerem a terepet Fagyoskatonáig, alig lehet látni a köveket, óvatosan kocogok.

Megvan a sárga elágazása, kezdődik a jelvadászat. Elég komisz dolog. Egyszer jártam erre nappal. Azt tudom, ha elveszteném a jelet, keletnek kell tartanom a gerincen, és akkor előbb-utóbb a piros sávba ütközöm. Nem biztos, hogy végig a sárgán megyek, de végül csak kikeveredek a Tölgyikrekhez. Lajosforrás egyre csak várat magára. A ponton minden jóra fordul, háromféle finom házi doppingszerrel kínálnak, igazságosan fogyasztok mindegyikből. Felballagok a piros kereszthez. Először és utoljára veszem elő a térképem a túrán, ilyen közel a célhoz nem lenne jó eltévedni. Akadálytalanul jutok le Csikóvár aljáig, a T100-al szerzett helyismeret sokat segít. Egészen Csobánkáig kocogok, de a Kevély emelkedőjét már nem erőltetem. A nyeregben pecsételek, iszok, és beszélgetek, nincs hova sietni. Nem esik jól a lejtő, térdeim kezdenek fáradni. Hamar átrágom magam a Rozália-téglagyárig, csak a Vendel-hegynél kell figyelni. Lámpámban az elem kezdi megadni magát, vibrál a fény, és egyre gyengébb. Ha futok, a rázkódástól néha ki is alszik. Épp azon gondolkodom, meddig bírhatja még, mikor felpillantva a téglagyár kapuja előtt egy ló méretű kutya áll szembe velem fenyegetően. Tán nem keresném a konfliktust így éjfél tájban, úgyhogy angolosan távozom egy balra nyíló ösvényen. A sárga, kék, és zöld jelzések valamelyikébe csak becsapódok előbb-utóbb. A kék lett a nyerő, folytathatom az utam, csak a lámpa bírná ki. Már csak annyi fénye van, hogy gyalogolni lehet vele, a reméltnél lassabban érek a Virágos-nyeregbe. Könnyű megtalálni a pontot, dobok még egy utolsó zsíros kenyeret a lovaknak, de igazából már a levesre vágyom. Elindulok a remekül szalagozott úton. Vizes vékony nadrágban fáznak a térdeim, meg különben is jobb lenne futva, de így jár az, aki az utolsó leheletéig ki akarja használni az elemeit. Végül a tekerős vészlámpa nem kerül elő, nem sokon múlott. A cédrusnál röfögésre, és csámcsogásra leszek figyelmes. Tapsolok, és rikkantok néhányat, tudja meg minden vaddisznó, hogy itt vagyok. Egy 20 fős konda ki is szalad a cédrus alól, be az erdőbe. Szemügyre véve őket, van egy vadkan alakú de rózsaszínű is köztük, a hátán két szürke folttal. Más kaland már nem vár rám, kettőkor átlépek az ovi kapuján.


Köszönöm a szervezők munkáját!
Törölt nick Creative Commons License 2010.09.16 0 0 4874

Erre gondoltam én is,csak nem jól fogalmaztam.

Nincs semmi baj a szöveggel,egyet is értek vele,de valahogy mégis...

Előzmény: FelkupicaFeherFonok (4872)
vaddino Creative Commons License 2010.09.16 0 0 4873
Hali,
nekem is elég érzékeny a lábam a vízre,ázásra.De a trükköm egyszerű.Amíg lehet,kerülöm a vizet.=)=)
Nem gyaloglok bele a patakba a 20. kilométernél,ha van még 90 hátra.
Csanyának igaza van,nem szabad tiszta pamutot venni ilyenkor.
Vegyél olyan zoknit,ami nem tartja meg a vizet,és törekedj arra,hogy száraz lábbal élj túl minden patakot.
Nekem PSZL után,a kéken az összes patakot sikerült száraz lábbal abszolválnom.NE sajnáld azt a két percet,amíg végigstírölöd a partot alkalmas átkelőhelyet keresve.

Persze,volt már máshogy is.Terep Százason is tudtam élvezni a térd fölé érő patakban gázolást.De ott már mindegy volt.Ha már közel a vége,akkor belefér.

Üdv,
vaddino
Előzmény: hadtjuk (4846)
FelkupicaFeherFonok Creative Commons License 2010.09.16 0 0 4872
:)
Az alazat, keremszepen, elsosorban a termeszet iranyaba kell megnyilvanuljon, rendezoi es resztvevoi oldalrol egyarant.
Minden mas csak ezutan kovetkezik.
Lehet, hogy ugyanaz az iras elfogadhato egy huszonsok eve megrendezett tura szervezoitol, de nem fogadhato el egy elso rendezesu tura szervezoitol.
Ezenkivul az alazatot, a szabalykovetest, az egyenlo banasmodot es az emberseget ne keverjuk, bar termeszetesen rokon fogalmak es nem vonatkoztathatok el teljesen egymastol.
(Megvilagitom: ha az N oras szintidon tul 3 perccel erkezik be X.Y. teljesito, egy nap massziv esoben azas utan, akkor szabalyszeru, de nem emberseges azt mondani, hogy se oklevel, se kituzo, se felkerules a teljesitok nevsoraba. Ugyanezt mondani V.W. hatvaneves teljesitonek viszont mar valahol feszegeti az egyenlo banasmod elvet, es bar szinten korrekt, meg kevesbe emberseges.)
Az alazat mint olyan szerintem nem ertelmezheto rendezo-resztvevo kozott. Van mindenfele egyeb human kapcsolatra utalo fogalom (tisztelet, megbecsules, egymas munkajanak elismerese, sportszeruseg), de alazat nem kene hogy legyen.
Előzmény: Törölt nick (4864)
pygmea Creative Commons License 2010.09.15 0 0 4871
Hát, mi sem utasítunk a túránkon, csak próbáljuk egyértelműsíteni, hogy aki nem az úton halad, már nem a résztvevőnk, tehát díjazást sem kap. :) Mondjuk ez sem a kimondott kérés kategória...
Előzmény: Törölt nick (4867)
oszkar00 Creative Commons License 2010.09.15 0 0 4870
Nem igazán értem, mi a baj ezzel a szöveggel. Én annyit vettem ki belőle (mikor otthon elolvastam, mert túra közben nem nagyon, mikor láttam, hogy konkrét, a túrára vonatkozó információ nincs benne), hogy egy teljesítménytúrára felkészülten kell menni, közben meg nem árt tudni tájékozódni. Ez igaz. Az, hogy nem megfelelő erőnlét miatt feladok egy távot, az bizony az én hibám. Az, hogy elkavarok, az is az enyém. És nem hibáztatom a rendezőket, mert 3 órával lekéstem a célt és nem voltak ott. Én késtem, mégha ez több rajtam kívülálló tényezőn is múlt, akkor is. A rendezők legyenek ott a pontokon, amikor a pontnyitvatartás szerint ott kell lenniük. Az útvonalkijelölés meg fedje a valóságot, azaz ha A-ból B-be az itiner szerint mondjuk K+-on kell menni, akkor ez legyen megvalósítható. Meg a km és szint adatok stimmeljenek legalább nagyjából. Ezen felül minden csak hab a tortán. Ha valaki kevésnek érzi a szolgáltatásokat, az majd nem fog eljönni. Ez ilyen egyszerű.
Előzmény: Törölt nick (4864)
Törölt nick Creative Commons License 2010.09.15 0 0 4869
Bocsánat,mielőtt valaki kérdezné,nem vagyok KVTE tag!
Kecskeméti vagyok!!
Előzmény: Törölt nick (4868)
Törölt nick Creative Commons License 2010.09.15 0 0 4868
Bocsánat,nem oktat,ellenben aprólékosan tájékoztat!
Ezért is olyan sikeres,és emellett persze a szép jelvénye miatt!
Előzmény: Törölt nick (4867)
Törölt nick Creative Commons License 2010.09.15 0 0 4867
Nem konkrétan,túrára vonatkozóan alkottam véleményt,hanem úgy általában.Ma egy teljesítménytúrán,ha kezdő akkor nagyon jó a kb 100db-os résztvevői szám.Bejáratott ttúrákon jellemző a 200-300-as szám,mely elmehet 600-ig.Sok-sok,nagyon sok olyan szervező egyesület van,mely mindent megtesz 200-300 teljesítő megjelenéséért,nagyon pontos,élményszerű itinerrel,stb.De,egyik sem utasít,okít,csak irányít és kér az útvonal követésére!Amelyik utasít és okít(ani próbál) az szerintem nem lesz,nem lehet sikeres,mert az alapvető követelmény hiányzik belőle természetjáró szinten:az alázat,a jószándék a résztvevők iránt.Nem azért megyek ttúrára hogy kioktassanak!Itt is hozhatnám etalonnak a már egyszer belinkelt fényképet a Mályvád 55 ttúráról.Nem oktat,tájékoztat,de azt a legnagyobb odafigyeléssel,és aprólékossággal!
Előzmény: pygmea (4866)
pygmea Creative Commons License 2010.09.15 0 0 4866
Óbocsánat:
Ez nincs ellentétben azzal, hogy szívesen látják-e a turistát, vagy jó szívvel és igényesen készítik-e elő a túrát; csak éppen nem pelenkázzák be a résztvevőt.

Vagy valami ilyesmi, értsd jól! :)
Előzmény: pygmea (4865)
pygmea Creative Commons License 2010.09.15 0 0 4865
Hidd el, azt is lehetne mondani, hogy ha egy szervezőnek igazán fontos a teljesítménytúra, akkor ebben a szellemben szervezi. Szemlélet kérdése, és az oldszkúlnak is van létjogosultsága, sőt. Én pl. egyet értek vele. Ez nincs ellentétben azzal, hogy szívesen látják-e a turistát, vagy jó szívvel és igényesen készítik-e elő a túrát, csak éppen nem pelenkázzák be.
A beacosokkal nem ez a szellemiség volt a baj (hogy most mi a helyzet, nem tudom, mert már rég nem voltam túrájukon), hanem, hogy évekig úgy tűnt, nem átgondoltan, ezen elvek miatt fapados a túra, hanem hányavetiségből. És ezért volt a fokozódó elégedetlenség.

Előzmény: Törölt nick (4864)
Törölt nick Creative Commons License 2010.09.15 0 0 4864
Ha egy szervezőnek igazán fontos egy teljesítménytúra,akkor ilyen dumát nem ereszt el!Ezt csak a rendezvény biztos hátterének,és résztvevői darabszámának tudatában engedheti meg magának!Amellett hogy a leírt szöveg alapjában véve teljesen elfogadható és igaz,azért nem ilyen mentalitással szokták fogadni a túrázókat a teljesítménytúrákon alapvetően.Aki szeretné rendezői oldalról hogy túrája sikeres legyen,az ilyet nem ír le,még ha igaz is!Ez később,esetleg évek múltán üt vissza,ami ahogy olvasom éppen a leírást készítők túráján már bekövetkezett.
Előzmény: FelkupicaFeherFonok (4862)
(budai-)H.G. Creative Commons License 2010.09.15 0 0 4863
Nocsak, ez a szösszenet mintha a Zöldgömbös, illetve a Téli Mátrás túrafilozófiából lenne összekovácsolva.
Előzmény: FelkupicaFeherFonok (4862)
FelkupicaFeherFonok Creative Commons License 2010.09.15 0 0 4862
Az idei programfuzetben volt egy ilyen lap:
"A teljesItménytúrázás, mint a természetjárás egyik ága, a felkészült, sportosabb életvitelű túrázók tevékenysege. Amikor egy túrázó egy teljesItménytúrára jelentkezik, akkor tisztában van azzal, hogy a túra teljesítéséhez magasabb szintű szellemi és fizikai erőfeszítésre van szükség, mint egy kötetlen kirándulás esetén. A szellemi erőfeszítés, a helyes útvonaI és az ellenőrzőpontok megtalálása éppen olyan fontos, mint a fizikai erőfeszítés, azaz a túratáv teijesítése. Ezért túráinkon az általunk megadott információk csak annyl ismeretet tartalmaznak, amennyi a túra teljesítéséhez feltétlenül szükséges, de meg nem teszik szükségtelenné a túrázók szellemi erőfeszítéseit. Ugy gondoljuk, hogy a teljesítmény értékét jelentős mértékben a fizikai és szellemi erőfeszítés nagysága határozza meg. Ennek az erőfeszítésnek a Iétrehozásához szeretnénk túráinkkal is hozzájárulni. Az erőnléthez, a távhoz, a szintidőhöz, a terephez és az időjáráshoz igazodó távválasztás a teljesítménytúra fontos része, s ez a nevezők feladata ugyanúgy, mint a jelzett turistautakon való tájékozódás és a természeti viszonyokhoz való folyamatos alkalmazkodás!
Minden résztvevö saját felelőssegére indul!"
qvic Creative Commons License 2010.09.15 0 0 4861
A csúszkálás nem teszi lehetetlenné a futást, csak megnehezíti. Több energiát kell belefektetni, és jobban oda kell figyelni.. szerintem ennyi a trükk. A börzsönyi szakasz most 6:35 lett, ami szerint egész jól álltam az extra energiákkal. A nagy süppedős pocsolyákat nyílván én is igyekeztem elkerülni (igaz nem mindig sikerült).
Sajnálom, hogy neked így lett vége! :( Szerezz be egy laposvarrású sportalsót a dekából például, azok nálam beválltak. Korábban nekem is voltak hasonló gondjaim.
Előzmény: PingPanther (4838)
DJ_RushBoy Creative Commons License 2010.09.14 0 0 4860
Maximálisan egyetértek!
Előzmény: matus.peti (4850)
DJ_RushBoy Creative Commons License 2010.09.14 0 0 4859
Sajnálom... Jövőre remélem sikerül.
Előzmény: hadtjuk (4846)
DJ_RushBoy Creative Commons License 2010.09.14 0 0 4858
Természetesen!
Előzmény: hadtjuk (4845)
(budai-)H.G. Creative Commons License 2010.09.14 0 0 4857
Csak nem M. Gyuri bácsi volt ott a pontőr? Ő elég határozott fellépésű.
Előzmény: matus.peti (4850)
csanya. Creative Commons License 2010.09.14 0 0 4856
Én még életemben nem kentem a lábam semmivel. Mentem pár nedves versenyt, túrát és soha semmi bajom nem volt a lábammal. A lényeg, hogy ne tiszta pamut, gyapjú zoknit hordj hanem minimum kevert anyagút. Esőben én mondjuk tiszta műszált Coolmax-ot javalnék. Semmi vízet nem tart meg.
Előzmény: hadtjuk (4853)
Ermak Creative Commons License 2010.09.14 0 0 4855
Ugyanez volt velem is 2001-ben. Nem túl vízálló bakancs, mezei pamutzokni, sok eső. Reggel, aztán Kisinócon, meg még 1-2 alkalommal kentem lanolinnal és nem volt gondom.
Előzmény: oszkar00 (4854)
oszkar00 Creative Commons License 2010.09.14 0 0 4854
A lábadat a túra előtt bekened lanolinnal jó vastagon, és nem lesz ilyen gondod. Mivel levált a bakancsom talpa közben, a befolyó vízben tocsogott a lábam, és 110km alatt sem lett semmi különös gondom. Néhány pici vízhólyag csak. De azt fel sem veszem.
Előzmény: hadtjuk (4853)
hadtjuk Creative Commons License 2010.09.14 0 0 4853

Zoknit cseréltem: Török-mezön, Nagyvillámon, Rigóban, és Lajosnál is. A végén már (a lehetőségekhez képest) száraznak mondható volt a cipőm. Szerintem a bőr zsírtartalma ázott ki, amit a túra alatt nem tudott pótolni a szervezet. Ha nem csóróskodom és a nagy Neogramormont veszek, akkor zokni cserénként tudtam volna kenni. Szerintem a törökmezei megkenéssel bírtam 6 átlagot jönni lefelé a Hegyes-tetőről, pedig ott is van lejtő. De talán még nagyobb hiba: a patakátkelés után elmaradó lábtörlés.

Anyám mondta mindig: Csatavesztés után okos a tábornok. (Mármint, hogy mit kellett volna tenni.)
Előzmény: csanya. (4847)
hadtjuk Creative Commons License 2010.09.14 0 0 4852
Nem erdélyi íz ez. Inkább csak a keserűség. Bár mindkét nagyanyám erdélyi sváb. Az anyai még 1918. áprilisában szüetett Petrillán, de még az évben kitelepítették öket, a apai meg Nagyváradi, de a háború után vissza sem mentek, mert nagyapa tiszt volt. Én meg még nem is jártam felétek.
Előzmény: pataporc (4849)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!