Jahh ezt terjesztik mindenhol a neten mint a járványt, kár hogy a Super Pinball rossz, a Jr Pac-Man EGA indítója hiányzik etc... Ha egyszer felkerül a netre 1 hibás verzió akkor mindenhol csak azokat találni... :(
Mult heten nem volt netem par napig es elovettem (volna) a regi jatekokat. Uj nincs is a minoseguk miatt. Persze ezek egy resze dosos volt. Milyen programmal lehet betolteni ezeket XP ala? Lehetoleg ne boot lemez legyen az ajanlat, mert annyit nem ernek.
Jut eszembe én tölöttem Battle Isle sorozatból eggyet, de nem tudom melyiket. Én a cégnek másfajta játékát szerettem, az Incubationt és meg akartam nézni milyen játékokat gyártott még, de a Battle Isle nem tetszett annyira. Battle Isle 3 mennyire régi játék? Ha elég régi, akkor meg lehetne próbálni abbaddonware oldalakon, kezdetnek mondjuk a Home Of The Underdogs-on (én is onnan töltöttem).
Lenne egy kérdésem és egyben egy kérésem is. Azt szeretném megkérdezni, hogy ki játszott már a Realms of Arkania II :Star Trail -el? És van-e neki végigjátszás lehetőleg magyae nyelven vagy ki az aki már végig játszotta? Meghálálnám a segítséget.
Szeretném megkérdezni tőletek, hogy meg van -e valakinek a PC-s Battle Isle 3 , a játék pontos címe a Battle Isle Shadow of the Emperor volt ha jól emlékszem. A második résszel rengeteget játsszottunk, a háromról csak egy demót sikerült még 7-8 éve megkaparintanom, de avval nem érem be. Ha van esetleg valamilyen netes link, az sem lenne rossz.
valakinek sikerult a rebel assaultot elinditania dosbox-bol vagy xp-bol? sajna az istennek nem hajlando mukodni a remek sbpci hangkartyam se dos-bol, se win98-ban, ezert kene (win alkalmazasoknal szol, de winbol futtatva barmi dos-osat, nem - xp alatt viszont, recsegve ugyan, de megy).
A cycles is meg ctrl+F12 ill F11, a CPU emulation csak a dosbox.conf-ban állítható core=dynamic beállítással. Esetleg tudom ajánlani a D-Fend nevű frontendet, sokkal könnyebbé, és érthetőbbé teszi a dosbox konfigurálását. Letölthető a dosbox honlapjáról.
Amúgy, az előző egy kicsit gonosz szándékkal lett geek-ebb mint a normális, de mivel nem akadtál ki rajta, és nem lettem elküldve, nincs mit szégyenkezned. ;)
A frameskip megvan (CTRL+F8), de a CPU cycles-t, illetve a CPU emulation-t hogy tudom módosítani? (Gondolom ebből is látszik, hogy nem értek igazán hozzá, de amiket mondasz, ha nehezen is, de talán felfogom) Előre is kösz!
Ez attól függ, milyen géped van, és mannyire ismered a DosBox-ot. A CPU cycles-t kell növelni, és a framskip-et 1-2-re állítani, illetve a CPU emulation-t dynamic-ra állítani (ettől több cycles bír).
Viszont vigyázz, ha túl magasra rakod a cycles-t akkor pont lassabb lesz, nem gyorsul tovább (ha megeszi a 100% CPU tim-ot, akkor nem szabad tovább növelni)
Sziasztok! Előkapartam a Panzer General I-et, és hogy az egér az xp-ben kicsit gyorsabban menjen, DOSBox-ban futtatom. Így viszont a játék lett nagyon lasssú. Ismerős ez nektek? Mit kell tennem? Kösz, CM
Mr Spock! Neked köszönhetően a progid már freeware, csak nem vered "nagydobra"... :D :D :D Szóval nem tökéletes a példa.
Szerintem a lánc sosem szakad meg. Rengeteg kiadót megvettek, de nem mindegyik új cég foglalkozik ezzel a témával. Sok játéknál láttam hogy leszedették őket, mert van 1 teljesen más profilú cég már, aki ragaszkodik ezekhez a jogokhoz. No és persze mi van ha a kiadó tönkremegy? Vagy a készítő cég? Semmi. Mindig ott vannak a játék programozói. Ők mondhatják azt, hogy nem szeretnék ha felraknád a munkájukat bárhova is a netre.
Van egy nagyon jó barátom, Gab (FreeGamesPalace). Talán páran ismerik itten is. Ő vele anno sokat beszélgettünk erről a kérdésről. Ő rengeteg mailt küldözgetett a különböző kiadókhoz, cégekhez, hogy felrakhatná-e a játékukat az oldalára. Nem igazán kapott helyeslő válaszokat, ezért fel is adta a dolgot. De volt olyan játék, aminél a kiadó becsődölt már, és csak a készítőkkel tudott beszélni. Pl. a magyar készítésű Reunion ügyében elérte a srácokat, akiknek fogalmuk sem volt mi van a játékkal, de annyit tudtak mondani, hogy őket bizony nem zavarja, ha felrakja a játékot az oldalra.
Sokan nem akarják elismerni, de az abandonware mindenképpen óriási reklám értékkel bír. Ennek legismertebb példái a Rockstar és a Revolution. Ők tudatosan, és sikeresen alkalmazták a régebbi játékaik freeware-nek nyilvánításával. De mondjuk emlékezzetek vissza, hogy a Sierra is csinált ilyet, pedig ők aztán rühellik az egész abandonware témát, de a Betrayal in Antara megjelenése előtt reklám célzattal freeware lett a Betrayal in Krondor. Hogy milyen megkötésekkel stb azt most hagyjuk, mert nem ez a lényeg. A lényeg az, hogy óriási nyomás van az ESA-n, és előbb-utóbb lépniük kell. Mert nyugaton teljesen jól lefedték az abandonware oldalakat, és ott bizony azokról csak olyan játékokat lehet leszedni, amik ellen nem tud vagy nem akar fellépni az adott kiadó, készítő. Viszont ezek a játékok óriási publicitást kapnak, és így azok is akik készítették ezeket. Főleg a jobban sikerült darabokról. Például a Deplhine kedvelők megnézik kedvenceik mit csinálnak manapság. Mondjuk Paul Cuisset (Future Wars, Cruise for a Corpse, Flashback, Fade to Black), vagy Eric Chahi (Future Wars, Another World). Elmész nyugati oldalakra, és figyeled a híreket akkor láthatod, hogy komolyan felmerült az abandonware legálissá tétele. Az hogy illegális a téma az jogi tény, de hogy itt ki a rossz fiú az megítélés kérdése... Vannak érdekes oldalak a neten ezzel kapcsolatban, most csak egyet említenék itt: http://www.liberatedgames.org
Igaz, hogy ez majd egy hónapos post, de a Sub Culture-t én tavaly szedtem össze valami abandonware site-ról, szóval kis keresgélés után meg kellene lennie.
A játék egyébként tényleg jópofa, egy hardw[a]r community site-on ajánlgatták, mint abban az időben készült, némileg hasonló témájú játék.
Valamelyik (talán a 2004-es decemberi) Game Star-hoz volt mellékletként. De innen is megszerezheted: http://www.vatera.hu/item/view/real.php?cod=8042540
Előrebocsátanám, hogy én sem vagyok ügyvéd, ebből adódóan pontosan én sem tudom idézni a paragrafusokat.
Amit leírtam azonban, azt a te töréneted nem cáfolta meg. Mindössze egy másik aspektusát is megvilágította. Erről a részérol én természetesen tudtam (na persze :P ) csak ebbe a topikba, és abba az általam leírt rövid 'szösszenetbe' nem fért bele egy pontos meghatározás.
Természetesen én sem gondolom, hogy ez a dolog (legalitás, copyright) a boltok polcain való fellelhetőségtől függene. Azt sem gondolom, és asszem nem is állítottam, hogy a kiadó joga örökra megmarad. Sőt. Amit álítottam az volt, hogy az 'abandonware' matricát azokra a játékokra szokták ráaggatni, amik már nem kaphatók, és nem is várható, hogy újra kiadják ergo 'elhagyják' (angolul abandon) őket.
Ettől a 'matrictól' azonban semmi nem változik, a programokat továbbra is védi a szerzői jog. Hogy ez a jog kinek a kezében van, az ebből a szempontból mellékes. Amennyiben a jogos tulajdonos lemond erről a jogáról, és azt mondja, ez mostantól szabadon terjeszthető (public domain), mint ahogy te tetted, attól a pillanattól lesz legális a program terjesztése.
A te történetedben arról van szó, hogy nem adtad el a szerzői jogaidat, hanem licenszelted őket a kiadónak, határozott időre. TE voltál a tulajdonos mindvégig, amíg erről le nem mondtál. A lánc jogilag nem nagyon szakadhat meg, hiszen vannak örökösök, jogutódok, új tulajdonos, ilyesmi. Most hirtelen egy lehetőség jut eszembe, hogy a lánc megszkadjon, ha a tuladonos egy cég, és jogutód nélkül megszűnik (és lehet, hogy most nagy marhaságot mondtam). Természetesen, amennyiben egy hozzártő elmagyarázza, hogy mit látok rosszul, revideálim az álláspontomat :)
És mégegyszer köszi a történetet, tényleg érdekes volt bepillantani a szoftveripar kulisszái mögé. A MUSE software-rő hallottam eleget (jajj de öregnek érzem magam néha), elárulnád esetleg a programod nevét is? Érdekességként, Chris Sawyer pont most perli az ATARI-t hasonló okból, ui. nem kapott meg több millió fontnyi eladásból származó jogdíjat (állítása szerint), és nem engedték belenézni a könyvelésbe. Asszem most ott tart a dolog, hogy van egy bíróségi végzése, hogy rendelkezésére kell bocsátaniuk a könyvelési adatokat.
A legalitásról: jogi szempontból olyan fogalom, hogy 'abandonware' nem létezik. Egyszerűen arról van szó, hogy bizonyos programok olyan régiek, hogy nem árulják őket tovább, és a copyright tulajdonos nem foglalkozik a jogaival. Ettől még ezen programok terjesztése ugyanúgy illegális.
Egyaltalan nem biztos, illetve a kerdes egy picit komplikaltabb mint amilyennek latszik. Ugyved ugyan nem vagyok, de van egy erdekes, esetlegesen idevonatkozo tortenetem.
A 80-as evekben, computer-forradalmi idok, sok uj, amator, erdeklodo probalt programokat irni es beadni kiadokhoz. En is ezek koze tartoztam. Vagy szerencses voltam, vagy jobb mint az atlag, a lenyeg hogy 1984-ben egy Muse Software nevu kiado (az akkori Apple II computer sorozathoz, azok akik a Castle Wolfenstein-el lettek hiresek) elfogadtak a programomat kiadasra. Rendes szerzodes, jogdij, minden. Egy even keresztul javitgattuk a reszleteket, terveztek a dobozt meg ki tudja hany aprosag, de valamikor 85 korul megjelent a programom a boltokban. A szerzodes 2 evre szolt. Most figyeljetek.
Muse Software aljas modon becsapott, marmint ami a penzt illeti. Peldanyonkent elmeletileg $2.50-et kellett volna kapnom, es annak ellenere hogy a program nagyszeru kritikakat kapott akkori nepszeru computer magazinokban, gyanusan alacsony csekkek jottek havonta. Es meg nem is szegyelltek olyan csekket kuldeni ami nem volt a $2.50-nek pontos szorzata (holott semmi levonas, semmi plusz nem volt a szerzodesben, egyesen annyiszor 2.50 ahanyat eladtak). A szerzodes rosszul volt megirva, nem volt jogom megvizsgalni a konyveiket. Egyszer szemembe is rohogtek ezzel kapcsolatban.
Amennyire buszke voltam hogy amator letemre a programom ott volt a boltok polcain, 2 evvel kesobb amikor a szerzodes megujitasara kerult volna a sor, elkuldtem oket melegebb eghajlatra es minden konyorges dacara nem voltam hajlando alairni egy uj szerzodest. Kb egy evvel kesobb Muse Software tonkrement, megszunt letezni.
1989 vegen kaptam egy telefont valamilyen ismeretlen pasastol. Hogy o kepviseli a company-t, amely felvasarolta a Muse Software tonkrement assettjeit, es szandekukban all tovabb forgalmazni nehany programot, koztuk az enyemet is (akkor derult ki, hogy sokszorosat adtak el annak mint amennyi utan nekem jogdijat fizettek). A telefonalo eskudott hogy ok mindent halal becsuletesen fognak csinalni, de kell egy uj szerzodes, mert az en programom volt az egyetlen a Muse cuccai kozul, amihez Muse-nak nem volt joga, tehat nekik (az uj tulajoknak) sem lenne. Hosszasan beszelgettunk, en mondtam neki hogy ez mar amugyis egy lejart program, es azert az apropenzert amit esetleg kapnek evekkel kesobb az eladasbol, inkabb megtartom a jogot magamnak. Es ebbe maradtunk.
TEHAT: attol hogy egy program ki lett adva, boltokban megjelent, egyaltalan nem biztos hogy a kiadonak orokre megmarad a joga a programhoz. Plane a kesobbi idokben, amikor egy program tobb kulonbozo fejleszto, forgalmazo, sokszorosito, kiado, ki tudja hany lepesen keresztul kerul a boltokba. Tehat ha ez a lanc jogilag valahol megszakad, nagyonis lehetseges hogy "prédává" valhat az adott program. Mi van peldaul akkor, ha a kiado megszunik, anelkul hogy lenne egy jogfolytonos utodja? Miert NE lehetne szabadon terjeszteni a programot? Kinek LEHETNE egyaltalan fizetni erte? Kinek a tulajdona, ha tulajdonos nem is letezik mar?
Gabor Ui: ha valaki kivancsi mirol is volt szo: http://www.mounet.com/~gablau/newintdech.zip Ez egy Apple emulator azzal a programmal amirol fentebb irtam. Van magyar leiras, meg minden. Gondolkodos jatek, egy vagy tobb szemelynek, egy computernel. Nem kell sem nekem, sem senkinek semmit sem fizetni erte, szabadon terjesztheto (:-).
Szevasztok. Én még új vagyok itt, bocs ha már kérdezte valaki, a Gothic 1 - et keresem. Valamikor régen végignyomtam, most újra jó lenne feltenni, de nem kapom meg sehol.Az 576 -nál azt mondták " legfeljebb a net-en ". Ha valakinek megvan és eladná jelentkezzen. Előre is kösz.