A tegnapi Lázár infón felmerült újra a bicsérdi nagyberuházás lehetősége, ami több tízezer (!) munkahelyet biztosítana a környéken élőknek. Tavaly tavasszal azt pletykálták, hogy a Wallis Motor épít gyárat a város mellett. És mindez miért fontos a klub szempontjából? Emlékeim szerint a Wallis tulajdonosát összeboronálták már a PMFC-vel...
Ami a topikban már szóba került, a pesti csapatok teljesen lerabolták a vidéki fellegvárakat, az utánpótlásunk tönkre is ment. Ma éppen a válogatott a legjobb példa arra, hogy mekkora problémát okoz két támadó szellemű játékos kiesése. Nemhogy azonos szinten nem tudjuk őket pótolni, hanem sehogy sem...
Szerintem senki nem gondolja úgy, hogy a NER előtt a magyar klubfutball szárnyalt volna (sőt...), de legalább a csapatok lehetőségei között nem volt ekkora a különbség. Jelenleg ott tartunk, hogy a fociba áramlik a (köz)pénz és senki nem érdekelt a fejlődésben. Minek is, hiszen a hónap végén így is jön az utalás...
Nekem nem úgy rémlik, mintha NER idők előtt akár Pécsi fociban, akár az ország focijában minden nagyon rendben lett volna. Mert nem volt. Látható volt a folyamatos romlás és a vezetés önámító, vagy inkább közámító hazugsága, hogy kicsivel jobbak lettünk - nem lettünk.
Az utánpótlás a szemünk láttára tűnt el a semmibe. Látható volt, hogy egyre több szülő undorodott attól az iszonyatos légkörtől, amit totálismester mezei efftárs teremtett a maffiózó haverjaival. És inkább vitték Németországba a gyereküket vagy egyszerűen nem engedték a foci közelébe.
Ez a fojtogató légkör mostanra alig élhetővé tette a magyar focit.
Mi van az első osztályban? Lassan Pest megyei utcák terek bajnoksága pár vidéki csapattal.
A régi, hagyományosan jó nevelőklubokkal mi történt? Eltűntek és semmivé váltak.
A kormánypárt(ok) és annak feje teljes mértékben utalja, utálják Pécset, 2002 után kezdődött el a "kis-Moszkvázás", amikor is a pécsi választókerületekben mind MSZP-s jelölt nyert. Szerintem innen eredhet az is, hogy miért maradhatott ki Pécs a stadionfejlesztési buliból. (a PVSK pályáját is mennyi ideje gányolják)
"Az első félidőben akár el is dönthettük volna a mérkőzést a javunkra. Gyakorlatilag nem engedtünk helyzetet az ellenfélnek, miközben több lehetőségünk is volt arra, hogy előnyt szerezzünk. A szünetben átbeszéltük, min kell változtatnunk ahhoz, hogy mindez eredménnyel is párosuljon, és el tudjuk hozni a három pontot. Ehhez képest a második félidő elején pont az ellenkezőjét csináltuk annak, amit az öltözőben megbeszéltünk, ami nyilvánvalóan a csapatot és a stábot is sokkolta. Volt egy nagyjából negyedórás rövidzárlat, amikor semmi nem működött abból, amit terveztünk, az ellenfél pedig ezt jól kihasználta. Ugyanakkor a végén gratuláltam a játékosoknak, mert 2-0-ról, ráadásul emberhátrányban fel tudtunk állni, és még a győzelmet is megszerezhettük volna. Mégis, újra ugyanoda jutok vissza: nem értem, miért kell mindig valamilyen külön impulzus ahhoz, hogy a csapat megfelelő hőfokon és intenzitással futballozzon. Ezt már múlt héten, a Kaposvár ellen is elmondtam. Ott a kiállítás után hittük el igazán, hogy képesek vagyunk megfordítani a meccset, most pedig 2-0-nál láttam viszont azt az arcunkat, amire ez a csapat valójában képes, és amivel eredményes tud lenni. Ettől függetlenül nagyon fájó pontokat hagytunk itt." -Vas László
Ha NER bedől, bedől a PMFC is, mert mi neres pénzből vagyunk, és olyan befektető nem létezik, aki szakmai koncepciót meg stadiont is akar építeni a semmiből.
Én is látom, hogy politikai analfabéták gyülekeznek a Tisza körül, ami nem sok jót ígér, de engedtessék meg a társadalomnak, hogy tizenx év pénzszivattyú, agymosás, semmittevés és 5 év gazdasági mélyrepülés után azt mondják, hogy ebből elég, és ebben a kérdésben a foci az utolsó szempontok között legyen.
Kis scfi-fi: Dárdai hétvégén kint volt a Kaposvár ellen, nyilván barátilag, de én titkon bízom benne, hogy köré az akadémiával lehet sportszakmai koncepciót és befektetői kört építeni. Erre lehet mondani, hogy illúzió, de akkor mondjon valaki valami jobbat és reálisabbat.
A NER liga előtt a 2000-es években is elvergődtünk alacsony költségvetéssel az NB1 és az NB2 között. Ha netán a NER-es csapatok bedőlnek (láttunk már rá példát), akkor kiegyenlítettebbek lennének a viszonyok. Persze ennek az ellenkezőjén sem csodálkoznék, a magyar futballban bármi megtörténhet.
Ez nem csak pécsi hozzáállás. Az MLSZ 1985 óta lemondja, hogy az idei bajnokság kicsit magasabb színvonalú, mint az előző volt, jövőre már nagyobb javulás is jöhet...
Bele se merek gondolni, hol állna a magyar futball ha ez igaz lett volna...
Biztos, hogy nem cél. Ha nem mondták volna ki, akkor is látjuk hétről-hétre.
Igazából a nézőszámon nagyon látszik, hogy nem akarunk semmit, azon mérhető, szinte csak a kemény mag van kint. 500 nézőnél nem hiszem, hogy többen voltunk a Kaposvár ellen. Egy kvázi lokális derbyn. Hosszú évek kitartó munkájával ezt is sikerült elérni a "kedves" érintett "szakembereknek".