Keresés

Részletes keresés

alric Creative Commons License 2000.05.15 0 0 38
Ugy latszik a Csillagkozi Invazio rajtam kivul mindenkinek tetszett.

En nem tul sokat varok a Battlefield-tol. Nem szoktam latatlanban itelkezni, de engem nagyon zavar, hogy "szektas" konyvbol csinaltak.

Törőlt_nick Creative Commons License 2000.05.14 0 0 37
off
nem tudja valaki, hogy az "első találkozás" című novellát honnan lehetne előbányászni? Még fiatalkoromban olvastam valamelyik Galaktikában és akkor nagyon lenyűgözőtt. Az emberek és az idegenek első űrbéli találkozását írja le - ha jól emlékszem - magával ragadóan.
on
zalus Creative Commons License 2000.05.14 0 0 36
jah, amerikában könnyű...

én az öreg bácsi említésénél nem a straight storyra gondltam... vajh, mi a helyes megfejtés?

break2 Creative Commons License 2000.05.14 0 0 35
galaxy quest-et karacsonykor lattam, jo komedia volt. a DVD-je most jott ki es lehet valasztani a szoveget illetoen, angol, spanyol meg az urlenyek nyelve kozt

Battlefield Earth-et tegnap lattam. a mozi alatt elvoltam, de igazabol eleg gyengus es utolag rajottem, hogy meg uncsi is volt.

Az X-Man-t viszont varom. Tan az lesz a legjobb a 3 kozul.

OFF
> ahol egy öreg bácsi ülne

Latta valakia Straight Story c. filmet, ahol egy poorge bacsi ult a traktoran es ment at egyik allambol a masikba?

ON
Tud valaki arrol, hogy barmelyik Orson Scott Card konyvet megfilmesitettek volna? szerintem csucs konyvek es megsem hallottam egy filmrol sem.

zalus Creative Commons License 2000.05.14 0 0 34
Galaxy Quest
Battlefield Earth
X Men

nagy költségvetés, nagy látványosság. de nagy bevételek. s úgy is megnézik azok is, akik előre fanyalognak.

szerintetek, ki menne el egy olyan filmre, ahol egy öreg bácsi ülne egy videokockában és arról beszélne, mi fog történni a jövőben? hm? pedig sztem az a legnagyobb sci-fi történet a világon, csak épp nem vászonra való...

vicc Creative Commons License 2000.05.13 0 0 33
Úgy tűnik végre vége a pangásnak az itthoni mozikban. Június elsejétől a mozikban a 'Pitch black', ami szerintem kellemes meglepetés kvázi-nóném színészekkel (csak a motoros srác volt ismerős a Ryan-ből) és némi kopipészt technikával.
Rá egy hétre pedig a Mars mentőakció ném színészekkel, de szigorúan koncepciómenteses :(
wice Creative Commons License 2000.05.12 0 0 32
virg-szan: a hyperion elso resze megjelent asszem magyarul, hyperion: tavasz, ez volna az? ha nem, akkor vmivel keverem. nem olvastam, de aszondjak, a forditas nagyon el lett cseszve.

Advanced Lamer: imho a 200 eves ember a foszereplo kivalasztasanal lett alapjaiban elbaszva. nem lattam ugyan, de en filmet meg nem nezek ha robin williams akar egy masodik sira'so't is alakit benne, h az isten rogyassza ra az eget, de lassan am, h sokaig szenvedjen.

szuszi Creative Commons License 2000.05.12 0 0 31
Hello!

Szerintem vannak jó sci-fi filmek, csak kevesen, és elvesznek a sok sz@r között (pl A Gömb, StarGate, Invázium, 200 éves ember), és sajnos sok az olyan film, amelyben van egy jó sci-fi-s alapötlet, de elmegy az akció felé, mivel ezt lehet eladni.
Nem igazán tudok egyetérteni azzal a gondolattal, hogy a scifi átköltözött a tv-be, mivel egyrészt ott is érvényesülnek a gazdasági szempontok, másrészt a trek-en kívül inkább fantasy sorozatok mennek.
A megfilmesítés bizonyos filmek esetében biztosan nehéz, de szerintem nem lehetetlen (netán ötlet kéne hozzá, de csak sablonok vannak a filmesek fejében), csak lehet, hogy nem hozná vissza az árát, mivel a tömegek ma nem vevők az igényes sci-fi-re. Szerintem az lenne a legjobb megoldás, hogy egy jó ötletet/regényt úgy megfilmesíteni, hogy legyen benne annyi akció, ami elég a film eladásához- így készült a Mátrix.
Ami az SW1-et illeti, az nem scifi, hanem egy látványos sz@r, aminek jó a marketingje (a'la microsoft termékek).
A Csillagközi inváziót pedig ne tessék bántani, az egy jó kis mozi, megérte a jegy árát, rég szórakoztam olyan jól, mint azon a filmen.

Szuszi

vidmar Creative Commons License 2000.05.10 0 0 30
Én azt most olvastam kábé 2 hónapja, és pont ugyanígy gondolkodtam ezen a dolgon. Az a probléma, hogy egy Lem-adaptáció igencsak igényelné a professzionális technikai megvalósítást, viszont a szokásos amerikai dramaturgia nem lenne vevő a Lem-féle alapkarakterre, amely állandóan kénytelen beleütközni az emberi megismerés határaiba.

De ez az atomháború utáni gép-evolúció szvsz hatalmas alapötlet, ráadásul ahogy azok a bizonyos "rovarok" viselkednek, tipikusan korunk számítógépanimált effektusaira kívánkoznak.

Előzmény: red rhino (29)
red rhino Creative Commons License 2000.05.10 0 0 29
Amikor Lem-töl olvastam a Legyözhetetlen-t, én akkor éreztem azt, hogy ebböl a könyvböl egy elképesztöen látványos holywood-i filmet lehetne csinálni. Az egyetlen ok amit ki tudtam találni, hogy miért nem csinálták még meg a filmet, az az volt, hogy Lem biztosan nem adott rá engedélyt. De lehet, hogy jól is van ez így, mert valószínüleg csak csalódnék a moziban.
vidmar Creative Commons License 2000.05.08 0 0 28
Főleg mivel a könyv végleges formáját a film elkészülte után nyerte el, ekkor írta ugyanis a forgatókönyv után Clarke bátyus. Érdekes dolog, a bátyám vette észre nemrégiben: a könyv legvégén (mikor a csillaggyermek szemléli a Földet) az emberiség atomháborúba kezdett (mindez kissé virágnyelven van írva, így számomra nem volt egyértelmű, most már az), s főhösünk egy isteni kézmozdulattal éppenhogy elhárítja azt.
Nem ismerem a forgatókönyvet, de valószínűnek tartom, hogy ott is hasonlóképp történtek a dolgok. De vajon miért hagyta ki ezt jóindulatúan az emberben nem igazán hívő Kubrick?
Előzmény: Pirx (27)
Pirx Creative Commons License 2000.05.08 0 0 27
Egy jó rendezônek semmi sem lehetetlen. Számomra abszolút példa a 2001 Űrodüsszeia, Kubrick rendezésében. A könyv maga isteni, valódi scifi, amit csak elrontani lehetett volna. Ehhez képest a megfilmesítés maga a tökély, kiegészíti a filmet, tökéletesen kiegészítik egymást. Bár ez hiba is lehet, hiszen aki nem olvasta a könyvet, annak nehézsége támadt a filmmel.
virg-szan Creative Commons License 2000.05.07 0 0 26
Nem tudom olvastatok-e, de ha nem, akkor erdemes: Dan Simmons-Hyperion tetralogia. Nem tom magyarul megjelent-e, de ha valaki tud angolul, akkor mindenkeppen szerezze be, mert mas szemmel fog nehany scf-fi alkotast szemlelni...gondolok itt a Matrixra pl.
Megfilmesites? Ecceruen lehetetlen. Nem megy. Keptelenseg. Annyira atfogo, gondolatokat ebreszto mu, hogy csak elcseszni lehetne. Igy vagyok a Clarke-fele Rama konyvekkel is, isteni mind, de nagyon nehezen lehetne filmre vinni...
Előzmény: Engill (25)
Engill Creative Commons License 2000.05.06 0 0 25
Valaki mar emlitette az Event Horizont-ot,nekem elegge bejött.
Gondolom olyan filmet csinalnak fokent amire a "nagyközönsegnek" igenye van; a formula jol ismert.Hogy az a halom independent filmes mivel foglalkozik, ki tudja.
Matrix szerintem eleg szepen produkalt, persze hogy tele van latvanyos akcio elemekkel ;), de nem hinnem hogy konnyu lenne barkinek is a dolga aki a magat a matrix-ot probalja filmre vinni.
Amugy nyaron jon ki jonehany sci-fi jellegu film, (a kategorialazas nem az erossegem :)) Pitch Black, Battlefield Earth (John Travoltaval !! es foleg azonak akik az urlenyekre voksolnak :))
Advanced Lamer Creative Commons License 2000.05.06 0 0 24
Senki nem említette a 200 éves embert a scifik között?.. Pedig annak akarták, Asimov egyik robotsztorija alapján, soksok lóvét öltek a jövőbeli világ kidolgozásába, a szereplők játékára sem lehet panasz, mégis.. Részleteiben jó, de az összhatás nem sodor el.

Vitatkoznék azzal az állítással, hogy a 12 majom nem nagyon scifi, hiszen az egyik alaptéma, az időutazás áll a film központjában. Nem díszletként, hanem főszereplőként, hogy megmutassa milyen hatással van az emberekre.

Champace Creative Commons License 2000.05.05 0 0 23
Nos a topic-indító kérdésre halmoztuk az ellen-példákat: Blade Runner, Gattaca, stb... nem álltatok ki eléggé mellettük, de szerintem jó sci-fi a Solaris is, nagyon. Meg a Dűne, meg az Idő urai!
Szval vannak. De a most-születő, sci-fik többsége rossz. Nem így a 12 majom (ami talán nem annyira sci-fi), nem így a Mátrix. Ez utóbbi film, ami megmagyarázza a problémát. Ha a Mátrixból nagyon jó sci-fit akarnak csinálni, akkor nem sikerülhet, mert nem kapnak pénzt a producertől. Pedig ebből még nagyon nagy filmet lehetett volna csináni. Nem sikerült, és azért nem, hogy több embernek lehessen eladni, legyen jó sok haszon a filmen. Ezért lett akció, lett csipkerózsika-románc, stb... Így lett belőle egy jó sci-fi, ami az igazi sci-fi-rajongóknak is tetszik, de azért ők látják, hogy lehetett volna ez sokkal jobb is. Ha az alric által említett 80%-ba több gondolatot visznek.

Engem a Kapcsolat nem nyűgözött le, annál inkább kiemelkedően jó sci-finek tartom a Csillagközi inváziót (azért, mert beszél a film - nem csak mesél). A StarwarsI is nézhető, csak valahogy elmarad utána az évekig tartó jóérzés, amit a trilógia után lehetett érezni. Mese - nem sci-fi. A függetlenség napja ugyancsak. Ezekben a filmekben nincs hangsúly a jövőn és nem ad többet a mondandóhoz az, hogy ki van tolva a példázat/mese az időben. Armageddon, Deep Impact említésre sem méltó. 2 óra vizuális paradicsom, ennyi.

ame Creative Commons License 2000.05.05 0 0 22
Üdv!
Most találtam rátok.
Szóval:
HA bemegyek egy vidótékába - persze ez alatt egy jobb fajtát értek - mostanában én is azt érzem, hogy a nincs sci-fi, vagy én nem ismerem fel őket.

Én úgy gondolom tényleg kevesebb sci-fi készül mostanában , mert talán most nem divatos.- ez csak megérzés, nincsenek konkrét információim ez irányban -
Azt ami manapság sci-fi címen készül, mint film én sem tartom sci-finek mert tartalmilag tényleg nem az szinte egyik sem.
MÉg is miért sci-fi pl. Star Wars ? Mert nem tudunk filmes kategóriaként helyette mást mondani. Sajnos a filmes-videós köztudat nem vette át időben pl. az sci-fi & fantasy irodalomban meglévő kategóriákat. pl. a Star Wars ez alapján Space Fantasy. Erről ennyit.

Az igazi sci-fik pedig szerintem azért nem készülnek (ezeket az érveket már részben ti is írtátok), mert nyilván nehéz vállalkozás egy jó A.C. Clark vagy Asimov stb. könyvet átültetni.
HMM... Bár ha jobban meggondolom ez mondvacsinált indok lehet, mert azért vannak ellenpéldák.
Igaz az hogy nem lehet úgy visszaadni a könyvet filmen egy az egyben, de szerintem ez nem is követelhető meg egy filmtől. Más stílus, más műfaj a film. A lényeg hogy a szellemiség,a hangulat (a mondanivaló) átsugározzon és persze a tartalom se árt ha ott van.
Szerintem pl. a Kapcsolat egy ilyen film... Nagyon jól sikerült... de az eredeti Carl Sagan bácsi által elkövetettől azért jócskán különbözik.
ÉS itt jön az hogy pl. ilyen filmből vagy egyáltalán sci-fiből miért nem készül film.
Szerintem az igazi sci-fi filmek senkit nem érdekelnek, az emberek nem nézik meg, a GYÁRTÓKNAK NINCS BENNE PÉNZ.
Ez a Kapcsolat tartalmilag mint említettem rendesen átíródott az (amerikai) közízlésnek, de szerintem a lényeg még ettől megmaradt. Köszönhető ez egy R. Zemekis nevű fazonnak akire nem mondható, hogy kezdő lenne ugyi. :))) Ő követte el a Forrest Gump-ot. A látvány, a technika is ott volt. A színészek is ott voltak.
A film még is megbukott. Sci-fi nem biznic!:)(
NA erről ennyit.

Ebből persze következik mért arat az akció sci-fi,
meg a többi kreatúra.
Ugye a Függetlenség napját ti se mindannyian élveztétek? Na az a film az amerikai köznek címződött maxi-megán.
Ettől nem rossz mozi, csak nem sci-fi.

Aztán van millió határeset...
MÁTRIX. Ki ne mondaná rá hogy jó film?
Alricnak igaza van ott a jó sci-fi alap... Csak kicsit túllihegik már ami a tartalmat illeti.
Nekem túl sok újat nem mondott a film.
Persze ez nem sokat von le az élvezeti értékéből, mert a készítők nem kizárólaf a tartalom miatt gyártották.:))

Annyit még azért mondanék ehhez a sci-fi témához:
Egy sci-fi sok tekintetben mondhat újat olvasójának, nézőjének. Hiszen erről szól. Kitaláció az egész... De nem is ez a gond. MAga a műfaj a science fiction mikor kitalálódott, kialakulgatott olyan jövőkutatás, jövőkép festegetés félére is vállalkozott (amellett hogy ezek az írók - némelyik ugyi zseniális tudós - kiélhették, megoszhatták fantáziájukat:)) ). Ezt a sci-fi vállalkozást mindenképp egyfajta objektivitás vagy realizmus is jellemezte... Talán mert az embereknek szólt a későbbi dolgokról és akartak valami igazat, előremutatót mondani, találgatni ezek az irományok.
És itt jön a DE.
Embereknek szólt, DE nem csak az emberekRŐL szólt, hanem az ember és a környező világ kapcsolatáról is, az ember helyéről, életéről a világban....
A mostani filmekből szerintem ez az objektivitás hiányzik... Függetlenség napja???:)))

NA itt abbahagyom... bocsi, gondolom már uncsi egy kicsit.
Csaó

X polgártárs Creative Commons License 2000.05.05 0 0 21
Túl jó filmet nem lehet ezekből a klasszikusokból összehozni, az tény - sajnos. Lem-et szinte lehetetlen, a Solaris sem volt az a csoda...

Nekem a Csillagközi I. alapban szarnak tűnt, nem szatírának, akkor már inkább a Mars Attack, azt jól kihegyezték :))

wice Creative Commons License 2000.05.05 0 0 20
mars: az nem kifejezes, es az egesz olyan egyertelmu nasa propagandafilm, hogy-csak-na. es az elozetes alapjan a szerelmi szal is garantalt...
Előzmény: Nogo (18)
Deepfreeze Creative Commons License 2000.05.05 0 0 19
A Star Gate nekem is tetszett, de legyünk öszinték elég Hollywood-i lett. Ugyanugy benne vannak a szerelmi meg mindenféle nyálas szálak.
Úgy gondolom a Matrix sem volt ennél sokkal több. Aki olvasta a Neuromancer-t tudja mire gondolok.
Nogo Creative Commons License 2000.05.05 0 0 18
Az tényleg nagyon jó lett! Az egy dolog, hogy legtöbben nem értették meg a lényegét, csak bogárirtós csihi-puhinak látták (bár annak is zseniális volt). A könyvet olvastátok? Király, jó kis hidegháborús hangulattal, erkölcsi tanításokkal, antikommunizmussal, vállról indítható atomrakétákkal, stb.

Lesz hamarosan egy Marsos sci-fi. Az expedíció tagjai eltűnnek, de jön a felmentősereg! Nagyon eredeti! :-(

Előzmény: wice (14)
szattila Creative Commons License 2000.05.05 0 0 17
Személy szerint abban látom a problémát, hogy majdnem minden "Fanatasztikus" -filmbe belekevernek egy olyan eseményszálat ami agyoncsapja az egészet. Gondolok itt a szerelmi szálakra, humoros figurákra stb. Ennek oka a WaltDisney efektus azaz olyan filemet csinálnak amelyik "mindenkihez" szól, az 5 éves kisgyerektől az unatkozó háziasszonaon át a nagypapáig. Na most ez így nem megy.
Példák: Kapcsolat (papocska), Mátrix (minek a csipkerózsika puszi a végén), SWI Jar-Jar (röhely), ID4 (úgy ahogy van: kutya,gyerek, hős pilóta, a híres : "Atomot nekik", Will bácsi stb)

A másik vonulat a teljesen blőd forgatókönyvre épített giga látvány: ID4, Godzilla, Armageddon stb. ezek a filmek minden tudományos alapot nélülöző jeleneteket tartalmaznak, egyszerűen röhelyesek.

Szóvaé a SCI-FI önnmaga paródiájává vált mostanság, persze azárt a kifejezetten paródiák között van nagyonjó is Pl.: MIB, Támad a mars.

Mindennek ellére jó filmek azért születnek (a teljesség igénye nélkül):
Star Gate, Csillagközi Invázió, Matrix (5*), Gattaca, Kapcsolat (alapvetően jó, csak néhány helyen boooa).

Félreértés ne essék, nem akarom, hogy réteg kultúra legyen belőle, de nem kell azért mindent bele filmeket gyártani.

szattila

wice Creative Commons License 2000.05.05 0 0 16
az hát.
Előzmény: cornelius (15)
cornelius Creative Commons License 2000.05.05 0 0 15
Hcmf.
Előzmény: wice (14)
wice Creative Commons License 2000.05.05 0 0 14
majdnem minden szavad igaz, de. a csillagkozi invazio egy kurvajo szatira lett, ne mondd mar, h nem.
Előzmény: alric (11)
BahnScorper Creative Commons License 2000.05.05 0 0 13
Az 5. elem az tényleg jó, mert nem látja a jövőt sötéten, és poénos is! Ilyet eddig kevés scifitől tapasztaltam!
Előzmény: Pirx (12)
Pirx Creative Commons License 2000.05.05 0 0 12
Hogy melyik híresebb könyvbôl nem készül film, az azért nem csak a készítôk tájékozatlanságán, vagy műveletlenségén múlik. Vannak olyan scifi írók is, akik egyszerűen meg sem engedik, hogy műveikbôl filmet készítsenek. Például Lem az elmúlt év folyamán utasított el ismét egy amerikai ajánlatot (egyébként azt nem tudom, melyik művérôl volt szó), éppen azzal az indokkal, hogy semmi szüksége nincs egy rossz megfilmesítésre.

Szerintem a scifi fogalma nem szűkíthetô le a szavak kizárólagos jelentéstartalmára, mert akkor alig lenne scifi, csak -fi. Tehát a SW sorozat igenis scifi, mégha az utóbb készített darab elég gyengécskére is sikeredett.

A Mátrix, az 5. elem, vagy a 12 Majom pedig bizonyíték arra, hogy továbbra is vannak jó scifi filmek. Nekem amúgy a Terminator és az Alien sorozat is tetszett. Persze a csúcs az Kubrick 2001-e.

alric Creative Commons License 2000.05.05 0 0 11
Scifi klasszikusok megfilmesítése:El nem tudom képzelni, hogy az pl. Alapítványból vagy a Szép új világból milyen filmet lehetne készíteni. Könyvnek mind a kettő nagyon jó, de nem túl mozgalmasak. Volt már pár próbálkozás, de általában elég siralmas eredménnyel(pl Kapcsolat). A Bladerunner, 2001 stb szerintem azért lettek jobbak, mert a rendező ugyan megtartotta az alapötletet, de minden mást újragondolt.

A másik probléma az adaptációknál, mint lent írja Argentina, hogy ugye a könyvet mindenki egy kicsit másképp értelmezi. A film készítője is, ezért aztán egy csomó mindenki húzza a száját, hogy nem is ilyen a marslakó.

Manapság elég nagy lutri mozifilmet készíteni, scifi mozit meg pláne. Ezért aztán biztosra mennek: űrhajók, ellenséges idegen lények, robbanás, látványeffektek tömkelege. Tipikusan ilyenek pl a Függetlenség napja, Csillagközi invázió stb. Én nem nevezném ezt scifinek, sokkal inkább technológiai bemutatóknak, mert a látvány az tényleg lenyűgöző.

A Márixnak sikerült túllépni a fentieken, mivel bár még mindig a látvány a lényeg azért van egy igen jó scifi alapja(20%scifi; 80%akció).

A hagyományos scifi átköltözött a tévébe. Gondolok itt pl a Babylon5-re, Csillagkapura és a Star Trekre is. Vagy a Végtelen Határok, ami nekem a régi jó Galaktikás hangulatot jutatta eszembe. Itt nincs akkora kockázat, nem lehet milliókat bukni ezért aztán nagyobb a kísérletező kedv.

Az utóbbi idők jobb filmjeihez én még hozzáírnám a Halálhajót(Event Horizont) is.

Teebee Creative Commons License 2000.05.04 0 0 10
Szerintem nem attól függ, hogy milyen a látványvilág, (lsd.:Gattaca), mennyi pénzt öltek bele, (lsd.: Episode I) ami fontos, azt úgyse lehet megfogalmazni, egy kis plussz, ötlet.

Mas: Szerintem a Dark City igen kellemes film, A Gattaca is jó, nem beszéve a Mátrix-ról, ami szerintem az elmúlt év kiemelkedő alkotása.

Törölt nick Creative Commons License 2000.05.04 0 0 9
Szerintem annak oka, hogy jó sci-fi filmet készíteni jó sci-fi regényből szinte lehetetlen, az írott szó és a látott kép által hordozott jelentés különbségéből fakad.

Ha pl. azt a szót látjuk leírva, hogy "marslakó", valami meghatározatlan lény jelenik meg a képzeletünkben olvasás közben, nem pedig egy konkrét jelenség (a legjobb példa erre Bradbury "Marsbéli krónikák-jának marsakói). A rossz regényt többek között az különbözteti meg a jótól, hogy mindent leír és megmagyaráz, ezzel semmi teret nem hagy az olvasó szubjektív észlelésének. A jó regény viszont az érzékelést az olvasó kreatív fantáziájára bízza, azaz mindenki a saját egyéniségének, a saját gondolatainak, a saját képzelőerejének és belső látásának megfelelően értelmezheti a leírtakat.

A filmvásznon azonban egy konkrétan megformázott jelenséggel állunk szemben, valamivel, amit a maszkmester és az operatőr a rendező utasításának megfelelően megvalósított. A néző képzeletének nincs helye, készen kapott, mások által előre megcsócsált dolgot lát. Bradbury titokzatos és gyönyörű marslakói megfilmesítve csak gyermeteg tákolmányok lennének, akiken a néző valószínűleg inkább mosolyogna, és akik soha nem lennének képesek a regény által előidézett emóciókat kiváltani.

Kedvenc példám a Fahrenheit 451 című Bradbury regény. Mint írott mű, nekem máig a sci-fi irodalom egyik csúcsa, fiatalkorom nagy irodalmi élménye, amelyet számtalanszor újraolvastam és világlátásomat is jelentősen befolyásolta. A belőle készült film semmit sem volt képes ebből visszaadni, gyenge, bukásra ítélt alkotás volt. Meg is bukott.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!