Egy 20 évnél öregebb autónál nem kell olyan szigorúan venni a SAE osztályra vonatkozó előírásokat.
Tény és való, hogy a 80W-80-es olajok túlnyomó többsége ásványi, míg a 75W-140-es olajok teljesen szintetikus bázisúak, vagyis jobb minőséget képviselnek.
Ennek a modellnek a differenciálművéhez 80W-90-es, API GL-5-ös hajtóműolaj szükséges, a cseréhez (a Motul olaj ajánlója szerint) 1,70-2,70 liter olajra van szükség.
Nem tudom honnan indult a Mannol, én augusztus 4.-én vettem először. 5 liter Defender 10W40 6709ft. 4+1 liter Energy Formula OP 5W30 6822+1874. Szerintem kimondottan kedvező árak.
1999-es 1.0 Suzukiba eddig én is a Mannol Elite 5W40-et vettem, de már ugyan abban az árban van, minte gy Fuchs GT1 5W40, és egy Elf Evolution 5W40 meg már olcsóbb is.
Én ennél a motornál a motorolaj kiválasztásánál az API SP minősítést tartanám az elsődleges szempontnak, mivel ennél a minősítésnél már követelmény az LSPI-vel (a turbó benzines motoroknál kis fordulaton jelentkező kopogásos égéssel) szembeni védelem. Az API RC - ahogy te is írod - már csak hab a tortán, mivel némileg csökkentett HTHS viszkozitása révén valamelyes hozzájárul az üzemanyag-fogyasztás csökkentéséhez.
Sziasztok! 2019-es 1.2 Turbo Corollába milyen 0w-20 olajat vegyek? Motorkód 8NR-FTS, a gépkönyvemről és a gyári olajról töltök fel képet.
A Shell lube match Helix Ultra SP 0W-20 olajat javasol, az API SP és ACEA C5. Elvileg túlteljesíti az API SP az elvárást, de nem RC. Az ACEA C5-tel nem tudok mit kezdeni ennél az olajnál, jó ez a Shell Helix Ultra SP ehhez a motorhoz?
Az idei Corolla gépkönyve már az API SP RC-t és ILSAC GF6a-t is javasolja (meg a korábbiakat, SN RC, SN Plus RC) az 1.2 Turbo Corollához, a motorkód ugyan az, nem tudom, hogy volt-e változtatás a motoron.
Mennyire fontos az RC jelölés ha a gyári olajon sincs rajta és azon kívül, hogy "takarékos az erőforrással" mit jelent, mire jó?
Szabad-e ACEA C5 olajat tölteni ebbe az autóba?
Elég egy SN RC/Ilsac GF-5 olaj pl. Eneos Sustina 0W-20 vagy ENI I synth 0W-20? Mi a helyzet az LSPI-vel, ha jól értem a gyári olaj ezért SN PLUS viszont a gépkönyvemben csak SN RC van?
Vagy inkább a legújabb Mobil1 Advanced Fuel Economy 0W-20, ami már API SP RC és IlSAC Gf6a?
Mi a helyzet a HTHS viszkozitással és SAPS értékkel?
Ezekre az olajokra találok 2.6-2.9 közötti alacsony hths és 2.9-3.5 közepes hths adatokat és elvileg jó az autóhoz? Ugyanígy találok közepes és magas SAPS értékeket. Itt mi a helyzet?
Persze tudom, hogy más gyártónak is van WSSM2C913 szabványt teljesitő olaja, de én mindig is Castrol-t használtam, ezért maradnék is annél, és maradtam volna most is.
" ... Castrolt használtunk eddig is, és nem volt náluk amit szoktam magnatec 5w30 A5/B5- helyette mondták tökéletesen jó lesz bele Castrol Edge Titanium FST 5w30 C3. Elhoztam, lecseréltük, de csak kíváncsi voltam, és a kocsi előírása ugye M2CWSS913-D.(A5/B5) ... "
A két említett olaj minősítései, jóváhagyásai valóban nagyban eltérnek egymástól. A motornak ettől nem lesz semmi baja, de legközelebb ragaszkodj a Ford jóváhagyás meglétéhez (Az olaj neve Magnatec Stop-Start 5W-30 A5/B5-re változott, de egyébként nem csak a Castrol gyárt ennek megfelelő motorolajat).
Sziasztok. Az lenne a kérdésem, hogy 2008-as 2.0 tdci 140 le motorba(QXBA) olajcserénél Castrolt használtunk eddig is, és nem volt náluk amit szoktam magnatec 5w30 A5/B5- helyette mondták tökéletesen jó lesz bele Castrol Edge Titanium FST 5w30 C3. Elhoztam, lecseréltük, de csak kíváncsi voltam, és a kocsi előírása ugye M2CWSS913-D.(A5/B5) Azonban ez a castrol edge, ezt a jóváhagyást nem tudja..illetve olvasgattam kicsit, és írták, hogy amelyik motornak A5/B5 az előírása abba C3-as olajat nem szabad önteni, mert nem a legjiobb neki, meg az olajat kinyírja és az olajfogyasztás is megnő stb..
Nektek mi a véleményetek?
Menjek, cseréljem le, vagy kifussa a 10ezret és elég utánna? fog kárt csinálni benne? vagy azért a C3-al is elmegy?
Mindig 10ezrenként cserélek amúgy, csak hát most.. ez van..
Toyota Auris 1.6 benzin, 2018. Ismét eljött az olajcsere ideje. Ezúttal valószínűleg Motul olajat teszek bele, mivel egy ismerősöm most elég jó kedvezménnyel tud szerezni. Egyértelmű, hogy 0W-20 megy bele. A kérdés csak az, hogy melyik Motult válasszam? Két lehetőség van:
Elvileg bármelyik jó hozzá. Árban szinte ugyanaz. Melyiket válasszam szerintetek? Sokáig meg akarom tartani az autót, hosszú távra tervezek (az olajat persze 1 év/10.000 km után mindig cserélem).
HTHS viszkozitásban van különbség, de nem sok: 2,6 vs. 2,7 (vajon a kisebb vagy a nagyobb érték a jobb? a nagyobb talán jobban védi a motort?). Illetve 40 és 100 fokon is kicsit más a viszkozitása a két olajnak, ami különbség még, hogy viszkozitási indexben az Eco-clean lényegesen jobb, de nem tudom ez számít-e a való életben.