A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Köszönöm, ez jó hír, már azt hittem szervíz. Szerintem egész jó kávét főz, vettem mellé egy őrlököves darálót is (Sencor), próbálva a legtövvet kihozni belőle.
Az első normális, tkp. erre kell a csepptálca. A második rendes karral rendelkező gépnél nem lenne normális, ott fontos diagnosztikai eszköz, hogy a használt kávépogácsa száraz legyen és nem lyukas, nem törött. De nyomásfokozós karrral ellátottnál, mint a tiéd, ott normális.
(Nem tudtam, miféle gép ez, de már látom, átcímkézett DeLonghi.)
Sziasztok! Karos presszógéppel kapcsolatos a kérdésem. Normális az, hogy minden főzet után folyat a tálcába kb. 2cl vizet? Illetve a zaccban is víz van, ami imár inkább érdekes.b. Nem volt ilyen gépem még, azért Kérdezem. Klarstein BellaVita egyébként. Köszi ha válaszolsz előre is.
Elég menő. Úgy rémlik, hogy a Prohardver kávés fórumon vannak róla személyes beszámolók is. Tizenvalahány évvel ezelőtt került elő egy hasonló eszköz, a Bacchi Espresso nevű:
Nekem van egy, de meg kell néznem, hogy minden oké-e vele. Egy kávéfőzővel együtt vettem régebben , de nem foglalkoztam vele azóta. Ha jól rémlik CM900. Este ránézek.
vannak ezek a bolti készkávék (hűtős vagy UHT, poharas vagy "tetrapak"), néha jobb híján ráfanyalodnék, ha találnék olyat, amelyik nem édesített. De sajnos az összesben van cukor, vagy édesítőszer, ami számomra egyébként rejtély, mert kb. 10 ismerősömből 8 soha nem tesz édesítőszert vagy cukrot a kávéjába, meglátásom szerint a kávészeretők 80%-át helyből kizárják a vevőkörből.
A németeknél van pár típus amelyik nem édesített, nem tudtok esetleg itthon is ilyenről? Régebben egy-kettőt leemeltem a polcról, a Mizonak is van egy, amelyik hatalnas betűkkel hirdeti, hogy hozzáadott cukrot nem tartalmaz, aztán a hátán kiderül, hogy édesítőszert viszont igen...
Saeco Moltio, amikor megindulna a meghajtó motor kávét főzni, rossz irányba indul, ez persze kilöki a helyéről a KPE-t. Amint visszatolom, már megy a jó irányba és főzi a kávét.
A Test mode-ban szépen, gond nélkül megcsinálja a HOME és WORK módot. Megnéztem a fogaskerekeket, a mikrokapcsolót, motort, látszólag minden rendben van.
Nem hinném, hogy a lejárat lenne a probléma. Inkább valami meghatározhatatlan műanyag vaníliás vagy tejbegríz mellékízt érzek benne, hasonlót mint némelyik dobozos fagylaltban. Talán pácolják valamivel a kávét és ezt nem szeretem.
Egyszer kaptam ajándékba valami kávéízesítőt, valami por volt elegáns kis fémdobozban mint egy sószóró. Annak is ilyesmi pocsék íze volt, elrontotta a jó kávét. Úgy látszik vannak akik szeretik ezeket az ízeket.
A Bellarom Barista Origins Ethiopia & Brazil kávét ismeri valaki? Szerintem pocsék.
Lidl 400 grammos zacskó, a lejárata 2023.04.17, kétszer főztem belőle, először furcsa volt de megittam, másodszor már megutáltam és inkább kiborítottam.
Bocs, átolvasva magam télreérthető voltam. Még mielőtt belekötnél, a takarékláng "végig" alatt nem azt értettem, hogy köpködésig hanem hogy nem full lánggal indítjuk a folyamatot. :) És igen, le kell venni időben ahogy írtam, nem szabad megvárni míg prüszkölni kezd. Csak az acélból készülteknél kevés a tárolt hő, így a vége előtt kicsivel kell levenni. Nálam ez kb. 10-15 másodperc lehet, de sosem mértem.
Igen, a "töménység" szó szándékos volt. :) Szerintem te a vastagfalú alumínium kotyogósra gondolsz. Nekem saját csak rozsdamentes Bialettik voltak (és van is egy kicsi) aminek ugyan nem olyan vékony a fala mint egy kínai sz@rnak de nem is tartalékol annyi hőt, hogy le lehessen kapni a kifolyás megindulásakor. Ha azt tennéd akkor nem fejezi be a dolgot, a víz nagy része a kazánban marad. Az ilyeneknél az a jó ha takaréklángon nyomod végig. Egész lassan megindul a kávé és az ember szemre már tudja, hogy mikor vegye le a lángról a vége felé.
Tévedés, a kotyogóst igenis ajánlatos már a kifolyás megindulásakor levenni a lángról és a maradékhőre bízni a befejezést.
Töménységen meg tényleg a kozmás ízt érted alighanem, mert a testesség a szarvasi löttyből annyira hiányzik, hogy annyira csak a filteresből még rajta kívül. Az úgy folyik, mint a víz, éppcsak még égett is közben.
Az előbbiből kimaradt, hogy a kotyogósnál nem elég időben levenni hanem türelmesen ki kell várni míg teljes takaréklángon lefolyik a kávénk. Kevésbé lesz tömény mint a szarvasival de legalább egy pici ízelítőt kapunk abból, hogy milyen lehetne belőle egy espresso.
A kotyogósnál ha időben leveszed nincs ilyen gond. A szarvasi viszony bármit teszel bele ugyanazt az égett pótkávé ízt produkálja. Egyébként sokan félreértik az "égést". Nyilván nem arról van szó csak annyi, hogy magasabb hőmérsékleten olyan dolgok oldódnak ki az őrleményből amiket jobb lenne nem kioldani ezért lesz keserű és egyfajta egyen-cucilista irodakávé ízzé torzul az egész. Tejjel cukorral meg lehet inni de anélkül felér egy mazochizmussal. A szarvasi hátránya viszont az előnye is. Tök mindegy milyen kávét raksz bele, mindig ugyanaz az eredmény. Még több éves döglött kávéból is hajszálra pont ugyanazt főzöd vele mintha frissből csinálod. Nincs stressz, hogy jaj, öregszik a kávé meg porciózgatás, mélyhűtőzgetés, kinek mi. Aki megszokta a szarvasit az elvan a legolcsóbb kávén míg az espressomániások minden nap azon stresszelnek, hogy jaj a kávé! :D Aki viszont megszokta a szarvasit annak nem annyira élvezet a kávé mint inkább megszokás, napi legális dopping.
Ha túl meleg víz éri, megég, pontosabban hát megváltozik az ital. Nem tudom elmondani, van egy jellegzetes szaga és íze. Rakj fel egy kotyogóst a tűzhelyre és szagolgasd. Egy darabig minden oké, de a vége fele már nagyon más az illata és az íze is.
Szerintem megszoktad a szétégetett kávét. A Szarvasi ebben jó. Nem baj, egy időben én is imádtam ezt, de ma már nem menne le a torkomon. A Saeco talán legalább el nem égeti...