Én mindig a hw és sw határán fejlesztettem. Mikrokontroller programozás, mindenféle analóg áramkörök körülötte, PC-s vagy mobiltelefon kapcsolat. A PC-s programokban vagyok legkevésbé otthon, egy nagyon kevés Java, Python. A Python előnye, hogy ebben van legjobban megkönnyítve bonyolult objektumok használata, legyen az PC hw, hálózati protokoll, vagy akár kép felismerés alapján történő mozgásvezérlés.Mikrokontrollerek esetébe pedig C, és C++, ha Arduino libraryk használata tűnik célszerűnek. (azt persze csak hobby célra)
Ja, mintha PSK-t láttam volna leírva valahol. Azért az nyilván érdekes, hogy mennyi idő alatt áll be és mi történik frekiváltoztatásnál. De ha van már rá működő példa, akkor nem lehet gond.
Ezzel továbbra sem értek egyet; a számítástechnika az elektronika része lett, csak még nem ért véget az ettől kapott kulturális sokk... De ha ilyen súlyos tételeket nem is akarunk egymáshoz hajigálni, pl. 7SG sem programozó, mégsem akadt fenn a problémán a SilverBlue rádiójában: keresett egy DSP procit, aminek a fejlesztőrendszerében össze tudta kötözgetni a szükséges a blokkokat és kész... A GnuRadio-ban is csak blokkokat kell összekötözgetni, egy egykártyás Linuxon el is fut. A többit, lábak ki-bekapcsolását meg meg tudják oldani az emberek, az a szintű programozás-tudás azért nem ritka.
Aki képes megépíteni egy használható rádiót, annak van annyi tudása, hogy azzal meg tudja keresni az árát.
Itt a pont, már többször volt róla szó. Mire megépítenék egy 590-szintű készüléket, többszörösen megkeresem az árát, megerőltetés nélkül. Mögöttem nincs az a fejlesztőcsapat, mint a nagy gyártóknál. Mire ki lenne fejlesztve, a hozzávaló alkatrészek már rég kifutottak. Játszani maradnak a kitek meg az elektronikai hulladékból kitermelhető érdekes alkatrészek.
Diákként valóban a pénzszűke miatt építettünk, jobbára a lomtalanításkor kidodott TV-k alkatrészeiből.
Megjegyzem, hogy nem azért fejlesztgetem, mert szükségem van egy rádióra - van rendes ssb adóvevőm, meg különböző működő qrp kiteket is összeraktam. Nagyon szeretek programokat fejleszteni, meg építeni dolgokat. Hobbym a rádióamatőrködés, meg az RC repülés is, így általában ezekben a témakörökben választok valami célt.
Az FT8 jel keskenysávú FM moduláció, az amplitúdó konstans. A WSJT-X program ezt a modulált jelet a hangfrekvenciás tartományban adja ki, a 0...3kHz tartmányban, legyen pl. 1.5khz, a löket pedig nagyjából 20Hz. Vagyis 1,480kHz és 1.520kHz között van a PC által kiadott jel.
Ha ezt egy SSB adó hang bemenetére küldik, az átkeveri pl. 7074+1.5 kHz-re.
Ezt nem csak így, SSB adóval lehet csinálni.
A PC hang jelét digitális stream formájában megkapja az ESP32. Nem is alakítja analóg hanggá, hanem közvetlenül, folyamatosan méri a frekvenciáját. Pl. periódusonként méri a 0 átmenetek időkülönbségét. Mivel ez egy PC oldalon is szintézissel előállított digitális jelfolyam, nincs semmi zaj, nullpont eltolódás, semmi ilyesmi. Ezért a mérés pontos.
Ezután az ESP az Si5351-et parancsokkal úgy állítja be (a belső regisztereit állítgatja, hogy megfelelő legyen az osztásarány), hogy pont 7074kHz-cel legyen nagyobb a kimenetén a frekvencia, mint amit mér (vagy másik sávokon az ott szokásos frekvenciával).
Ez egy ismert, működő megoldás, pl. a QRP-Labs QDX és QMX QRP transceiver ezt csinálja. Ezért gondolom, hogy ez jó megoldás. Egy QMX-et én is vettem, jól működik.
A CRKits ADX-S 8 bites ATMega uC-vel működik, a lassú 8 bites uC nem digitális streamet fogad. A hang jel analóg formában jön, és komparátorral detektálja a null átmeneteket. Nyílt forráskódú arduino programmal működik. Ebből tervezem kimásolni a szintézer vezérlő részt, és áttenni az ESP32-re. ADX-S-em is van, ez is jól működik. A vevője rossz minőségű volt, építettem hozzá jobbat.
Kicsit korábban meg a H-Mode keverőkkel lehetett nagyot durrantani, de valahogy errefelé az sem kevert nagy port. Még én is építettem olyat, csak akkor még nem értettem annyira az RF problémákat, még évek (és eszközök) kellettek hozzá, hogy fel is tudjam használni valamire. Ráadásul szinte mindig a QRP adóvevő a cél - a meglehetősen drága gyári rádiókat ezen a téren lehet elég jól pótolni -, abban meg inkább a fogyasztás a cél, ill. mérsékelt mennyiségű pénzből kitelepülni, SOTA-zni. Azért van rajz és szoftver is bőven.
Hát... sokan rádióznak igen kevés pénzből, nem tudom, mik a lehetőségeik. Ami a kiegészítők építését illeti, visszaértünk gyerekkoromhoz vagy gyerekkorunkhoz: akkor azért lehetett csak kiegészítőket építeni, mivel egész rádiókhoz nem voltak az alkatrészek? :--) Kötelező körök: tápegység, el-key (karral együtt), tuner. Azért most mintha jobb lenne a helyzet.
Pl. a Tayloe-detektoros, simán és nem különösebben drágán utánépíthető KX3 a legjobb vevők közt van még mindig a gyengeségeivel együtt is. Csak a szolgáltatások, a "teljes panoráma" miatt nem kell mindenkinek FPGA-s DDC/DUC cuccot építeni, sőt a DSP procik is sokat gyorsultak. Csak ahogy írjuk, a szoftveres legózással nem akarnak foglalkozni az emberek, pedig a többit akár meg is lehet venni modulonként, ill. egészen jó kiteket is lehet kapni.
Alapvetően igaz, hogy simán lehet jó is. Az olcsó DDS önmagában elég sok hamisvételi pontot tud produkálni, és mindenki azokat használja. Néha alulról kúszik az alig pár dB-vel kisebb jel a kimeneti jel mellé... De volt erre ötletem, csak nem láttam, hogy bárki csinált volna olyat: meg kell méricskélni vagy megnézni az AD szimulátorában, hogy a működési tartományban hol vannak azok a helyek, ahol az órajelet meg kell változtatni, hogy távolabb kerüljenek a spurok a DDS kimenetén. :--)
A másik meg az, hogy mindenki az Si5351-et használja, mert nagyon olcsó és több generátor is van benne ("jó az" címszóval), de rádiós célra az Si570 összehasonlíthatatlanul jobb, csak sokkal drágább - a max. frekijétől igen erősen függően. (A beforrasztása nem gond.)
Egyszer ugyan láttam olyan fáziszaj-grafikont, ahol nagyjából egyformán szerepeltek, amivel jól elbizonytalanítottak, de az szó szerint mérési hiba lehetett, mert csak meg kell nézni az adatlapokat:
Gondolom, úgy érti, hogy a másodpercenkénti 6 bitet képes-e stabilan előállítani az 5351 azzal, hogy parancsokat ad neki a szükséges ütemben az FT8 modulációhoz. A változások max. sebessége és a stabilitás a kérdés. Az adatlapban "statikus fáziseltolás" címszó alatt található az adott funkció (és 333 ps/step a felbontása), de ki tudja.
Haladtam egy kicsit a HF transceiver fejlesztéssel. A digi módokhoz szükséges PC kapcsolatot (hang és CAT) wifi-n szeretném megoldani. A hang átvitele tűnt nehezebbnek, így azzal kezdtem, és már működik. Egy ESP32-n fut a program, a nyíilt VBAN protocol-t használja, a PC oldalon Python-ban írt programmal kacsolódik. Itt szükséges egy nem nyílt forráskódú, de ingyenes program, a VB-AudioCable vagy hasonló - de ezt egyébként is használni szokás pl. SDR vevő és egyebek összekötésére. Ezt nehéz kivédeni, driver szintű programozást igényelne.
A Wifi előnye pl. a Bluetooth-szal szemben, hogy nincs a hangminőséget befolyásoló codec, ami elronthatja az FT8 jelet. (pszichoakusztikus codeceket használnak, simán kiirthat olyan jelet, ami zajszint alatt jön, de az FT8 decodernek még simán elég)
Az ESP oldalon a pschatz arduino-auduo-tools library-jét használtam. Elképsztően nagy munkát fektetett bele, nagyon érdekes. Pont a VBAN részben volt egy goromba bug, két napig szenvedtem, met állandó async glitchek voltak, és nem tudtam melyik oldal hibázik. Aztán egy píthon kóddal leteszteltem, kiderült, hogy az ESP adó oldal a bug miatt nem tartja pontosan a bitrate-et, a vevő meg buffer under/overrun-okat produkál tőle. Javítottam, megy.
Első körben kireszelem a hang és CAT részt. Ez jó lesz gyári transceiver és PC közé is digi interfésznek is, olcsó, egyszerű, nincs drót.
Aztán jön egy érdekesebb rész: a WSJT-X által kiadott FT8 jelből közvetlenül előállítani az SI5351 vezérlését, hogy a kimenetén már a modulált, leadható HF jelet adja ki.
Nem szeretek kacat-gyűjteni (most már), de pár dologra "vevő vagyok", ahogy nálam is van elfekvőben olyan cucc, ami másnak jó lehet. Mondjuk pont rádióamatőr témában elég kevés, de elektronika van bőven.
A Rádióamatőr témák és csere-bere csoport hirdetéseit elnézve szerintem "ham spirit" címszóval akár a 100 000 forint alku utáni "egyezséget" sem tartanám kizártnak. :-D :-D :-D
2002-ben halt meg, én 2003-2004 körül egyszer még vásároltam ott valami bizbaszt Marikánál, akkor mondta a rossz hírt. Azután csak az átalakulást láttam.