Hol gondolod, hogy nálunk nincs közműalagút? Mert Bp-en például van.
A Déli Összekötő hídtól kicsit délre van, a Kelenföldi Erőmű hővezetéke, villamos és távközlési kábelek vannak benne, ifjúkoromban átmentem benne a Duna alatt, kiegyenesedve elfértem benne, de kisvasút nem férne el.
Az Mk48-as mozdonyok elméletileg legkisebb 50 m sugarú ívet tudnak bejárni, de több helyen, ahol közlekednek, van ennél jóval kisebb, mint 35 m a Mátravasúton, vagy 30 m a LÁEV mahócai vonalán. Gondolom nem járatnák úgy a mozdonyokat a pályán, hogy kár keletkezik bennük, de így nem értem, hogy mit is jelent a "legkisebb bejárható ívsugár."
Ausztriában van az Erzberg nevezetű hatalmas külszíni fejtés (konkrétan a legnagyobb Közép-Európában), ahol van egy látogatóközpont és vezetett túrák különböző kombinációjával meg lehet tekinteni egy szabadtéri kiállítást régi bányászati berendezésekkel, egy oktatási célból kialakított tárót, robbantásokat és a hatalmas dömperek platóján kialakított utastérben ülve az egész bányát. (Csak érdekesség, hogy ugyanolyan Komatsu dömpereket használnak, mint a tardosi bányában.) Évente 50.000 látogatója van.
A süttői és a tardosi bányák eggyütvéve sem olyan impozánsak, mint az erzbergi, de mivel az előbbiekben kőfaragást is végeznek, ezért azt is be tudják mutatni, esetleg egy külön szobrászati múzeummal. Így szerintem akár képesek lehetnek hasonló számú látogatót vonzani. De annyit biztosan, hogy megérje ezt megvalósítani.
Mindehhez adná magát a kisvasút, mint közlekedési eszköz. :) A tardosi még úgy-ahogy, de a süttői semmi képpen nem közelíthető meg kocsival, más közlekedési eszközzel végképp egyik sem. Tardoson meg csak egy földút vezet a bányába a természetvédelmi területen keresztül. Nem lenne túl jó ötlet akár évi 10-20.000 kocsit odavezetni, de alternatívának legalább lennie kell. Szóval a látogató érkezhet vonattal, busszal, kocsival Süttőre és onnan kisvasúttal + siklóval a süttői, illetve végig kisvasúttal a tardosi bányába.
Itt is persze az lenne az ideális helyzet, ha a követ is a kisvasúttal szállítanák és ezáltal egy kiegyensúlyozott üzemet lehetne működtetni, de ha csak a turizmus lenne, már azzal egy, az országban egyedülálló élménylánc jönne létre.
Van a Youtube-on egy rövid interjú a bánya jelenlegi tulajdonosával, a dolgok akkori állása szerint szeretne létrehozni egy múzeumot, ami bemutatja a bánya történetét. Remélem, lesz belőle valami.
Szerintem az alábbi képeken jelölt hely lehet. Ma már persze nem egy kimagasló sziklafal van a volt nyomvonal mellett, hanem egy hatalmas gödör.
Lehetséges, hogy volt odáig is egy belső vonal, bár légi felvételen nem találtam nyomát.
Én kétszer is jártam bent. A kisvasút nyomvonalát követve probléma nélkül a bányában köt ki az ember. Elméletileg nem szabályocs csak úgy bemenni, de egyszer sem szóltak. Kérdezték mi járatban vagyok, meséltem a vasútról, örültek neki, aztán a műszak végi kisbusszal levittek a településre, sőt még éttermet is ajánlottak.
Szép nagy bevágásban halad! Azonosítható-e a helyszín a mai bányán belül? Lehetséges, hogy a nagy bányaudvart az északabbra pár száz méterre lévő kis kőfejtővel egy belső saját vonal kötötte össze? Én sajnos bent még nem voltam.
Kisvasúton szállítják a tardosbányai vörös mészkőbánya melléktermékét, a falak építésére szánt köveket."
A kocsik összetéveszthetetlenül süttőiek, szóval a kép elhelyezése biztosan helyes, de ilyen fajta mozdonyról nincs információm. Valaki felismeri, hogy milyen típusról van szó?
Lehet, hogy a bánya saját mozdonya volt, azért nem maradt fenn róla információ a süttői erdei vasúttal kapcsolatban, de ez csak az én tippem.