Keresés

Részletes keresés

fargo Creative Commons License 2023.11.25 0 0 480593

Én reggel, mikor elhúzok otthonról, letekerem a fűtést 18 fokra, este meg, amikor hazaérek, feltekerem 20,5-re. Lefekvés előtt egy félórára-órára néha felemelem 21,5 fokra, majd vissza 20,5-re, legkésőbb amikor bemászok az ágyamba, de általában korábban.

Minden nap felírom az óraállást. Egyértelműen látszik, hogy amikor nem felejtem el letekerni, akkor 2-3 köbméterrel kevesebbet "eszik" a ház. Szóval megéri. Most csak zt akarom kikísérletezni, hogy meddig éri meg engedni leesni a hőmérsékletet, hol van az a pont, amikor többe kerül újra felfűteni, mint amennyit a napközbeni alacsonyabb hőmérséklettel spórolok. Most úgy néz ki 18 fok alá nem szabad leejteni a meleget, de gondolom ez még változhat a külső hőmérséklet függvényében.

Előzmény: pirate82 (480592)
pirate82 Creative Commons License 2023.11.25 0 0 480592

Én is gondoltam ilyenre. Van ennek egyébként értelme?

Mert arra gondoltam, hogy végül csak egy szarakodás lesz az egész. Éjszakára leveszem a fűtést a nem használt helyiségekben vagy mi?

Napközben meg újra befűtöm? Átgondolva én ennek nem sok értelmét látom.

Én úgy gondoltam, nálunk úgy lenne, hogy az átmeneti időben, amikor akad néhány hűvösebb nap, akkor fűtök a klímával.

Amikor meg eljön a fűtésszezon, akkor bedörren a padlófűtés. Fázósak vagyunk, menni fog egész szezon alatt, minden helyiségben oszt kész.

Előzmény: bnorci71 (480590)
fargo Creative Commons License 2023.11.25 0 0 480591

Az a kevés, amit megspórol a gázon, az elmegy a keringetők fogyasztására :-)

Előzmény: bnorci71 (480590)
bnorci71 Creative Commons License 2023.11.25 0 0 480590

bármi létezhet

kollégámnak pl. új ház minden szobába nappaliba termosztát külön keringetővel

Előzmény: kopiteki (480585)
kopiteki Creative Commons License 2023.11.25 0 0 480589

Köszönöm páppáá. Azért azt számítsd bele lécci, hogy legalább egy óra, mire odaérek.

Köszönöm 

Előzmény: fargo (480588)
fargo Creative Commons License 2023.11.25 0 0 480588

Nálam vannak a kisautóid, köszi huhoooo mester :-)

Hétfőn foglak hívni, nem holnap. Persze ha akarod, felhívlak holnap is. De hétfőn hajnalban indulok BP felé, majd ott haknizok valamikor koradélutánig. Amikor végeztem, akkor hívlak, és eldöntjük hogyan találkozunk. Ha neked is megfelel így...

Előzmény: fargo (480587)
fargo Creative Commons License 2023.11.25 0 0 480587

Létezik, nekünk is külön volt a budapesti házban. 

Előzmény: kopiteki (480585)
kopiteki Creative Commons License 2023.11.25 0 0 480586

Páppá: ha esetleg holnap hívnál, kb 12 után leszek elérhető 

kopiteki Creative Commons License 2023.11.25 0 0 480585

Létezik olyan, hogy valami külön kapcsoló van a padlófűtéshez? Nálam alapból van a konyhában ha megy a radiátoron a fűtés. Nem tudom különválasztani.

Előzmény: bnorci71 (480584)
bnorci71 Creative Commons License 2023.11.25 0 0 480584

Ha dupla rendszered van az szerencsés

Az én javaslatom

átmeneti időszakban amikor elég este 2-3óra fűtés csak radiátor

Amikor egész nap kel a fűtés csak padló.

Így mindkét rendszer akkor üzemel amikor az előnye a legnagyobb

Előzmény: Alex Raps (480581)
bnorci71 Creative Commons License 2023.11.25 0 0 480583

igen a ház energiigényéről beszélek hisz az határozza meg mennyit kel fűteni ha sok az igény sokat ha kevés keveset, hogy mivel és milyen hatásfokkal állítod ezt az energiát elő az a tervezéskor eldőlt üzemeltetésnél felesleges vizsgálgatni

ezen felesleges vitatkozni és nem választható szét mert ez a kályha egy fűtési rendszer tervezésénél működtetésénél

A többihez meg.

Elolvastad amit írtam végig és értelmezted is?

Ha igen akkor minek írtad le ugyan azt hosszan?

Ne keverjünk COP1/Cop4 hatásfokú dolgokat meglévő rendszer vizsgálatához felesleges tévút

Ha nem.

Akkor bennem van a hiba mert nem vagyok bölcsész az írás nem a kenyerem :)

Miért tartott/tart sokáig felfűteni?

Csak találgatás hisz fargo nem írta le csak az eddigiek alapján feltételezem.

Parasztház gondolom 60+cm vályog fal ami ha áthűlt azt bizony vissza is kel fűteni és az nem annyi energia mint az ytongot.

nem 1 napot hanem többet nem volt fűtés ergo jobban áthűlt a fal ahogy ő is feltételezte.

Előzmény: Alex Raps (480580)
inrock Creative Commons License 2023.11.25 0 0 480582

A kritikusok eléggé lehúzták a filmet (nem mintha ez jelentene bármit is :) ). Megvárom a DVD megjelenést, nem sürgős megnéznem.

Előzmény: Alex Raps (480574)
Alex Raps Creative Commons License 2023.11.25 0 0 480581

Kiegészítés az első tél tapasztalatairól. A radiátor fűtést és a padlófűtést egyszerre használtam, de mivel a radiátorfűtés jelentősen gyorsabban működik (előbb kapcsolja le a termosztátot) ezért energiafelhasználás szempontjából az volt a domináns az első (kísérleti) időszakban. Ettől még a padlófűtés is működött csak részlegesen és ezért nem tudott az energiafelhasználásban domináns szerepet betölteni.    

Előzmény: Alex Raps (480580)
Alex Raps Creative Commons License 2023.11.25 0 0 480580

Te még mindig a ház energiaigényéről beszélsz, miközben Fargo a kazánban elégetett gáz mennyiségéről. Válasszuk már ketté a dolgot! A magasabb hőmérséklet rosszabb hatásfok vagyis túlfogyasztás és pontosan ugyanez van az alulműködtetés esetében is. A cimboránknak alapértelmezetten jó hatásfokon működő kazánja van és ezért már csak két kérdés lehetséges. Melyik a fontos? A fázás gyors felszámolása v. az energiahatékony felfűtés? Ha az utóbbi akkor állítsa oda a termosztátot ahol a saját hőérzete szerint komfortos szokott lenni és várjon türelemmel (akár több napot is, habár saját véleményem az hogy radiátorfűtés esetén ez a lassúság természetellenes vagyis meg kéne nézetni szakemberrel a kazánt és vagy itt az ideje egy rendszer átmosásnak). Ha befagy a segge akkor pedig tekerje meg az előremenőt 60 fokra és állítsa oda a termosztátot ahol komfortos a hőérzete. Utóbbi esetében fajlagosan több gázt fog elégetni a felfűtés időszakában, mert rosszabb a hatásfok. ..és ez a problémakör nem ugyanaz mint a ház energiaigénye. 

Álláspontom (tapasztalataim) szerint az állandóság mindig a legolcsóbb. Home office-ban dolgozok 35 éve és a tapasztalataim jó részét erre alapozom. A veresegyházi ingatlan 400 nm-es területét (kb. 1000 légköbméterét) állandó hőfokra hangolt fűtéssel havi 38 eFt-ból fűtöttük ki 24 fokra. A 24 fok sok? Igen. Kibaszott sok. A 400 nm sok? Igan kibaszott sok az is. Ehhez képest a 38 eFt-os havi gázköltség alacsony? Igen. Kibaszottul alacsony. Pedig csak egy csúnyán túlméretezett 82%-os hatásfokon működő gázkazánnal fűtöttünk. Állítom, hogy egy az épület energiaigényére méretezett korszerű kondenzációs kazánnal ennek a költségnek 2/3-át kellett volna csak fizetnünk. ..és pontosan ugyanez a helyzet a villany kazán (COP1) és a hőszivattyú (~COP4) esetében is. Az épület energiafogysztása az utóbbi esetében jelentősen kevesebbe (kb. harmadába, negyedébe) kerül és ennek oka mindenkor az energiafelhasználás jobb hatásfoka. 

Az épület energiaigénye egy kritikus kérdéskör ebben nincs vita és az a probléma, hogy itt elakad a többség logikája, miközben a gépészet hatásfoka is körülbelül azonos súlyú tényező. ..és itt jön képbe hogy a kazánhatásfok és az alkalmazott hőlépcső milyen. A tömb fűtésnél a hőlépcső jelentősen kisebb, mint a radiátoros fűtés esetében (azért nem szembesül vele a többség, mert a visszatérőre csak az olyan beteg állatok szerelnek hőmérőt, mint amilyen én vagyok :D) és ez mindenkor energiaveszteség, akár tetszik akár nem. A veresegyházi ingatlanban volt 17 db radiátor és azok visszatérőjére is szereltem a kazánházban hőmérőt, illetve a spejzot' leszámítva mindenhol volt padlófűtés és annak is a visszatérőjét lehőmérőztem'. Az első tél 2/3-nál a fürdőszobák és a ruhafogas alatti radiátor kivételével az összes radiátort lekapcsoltam és azzal jelentősen csökkent a gázszámla, miközben a belső hőmérséklet állandó maradt.  

Előzmény: bnorci71 (480579)
bnorci71 Creative Commons License 2023.11.24 0 0 480579

napi szinten nem érdemes 1foknál nagyobb ingadozást adni a háznak

ha 3-4 nap akkor már nem tudom mi az optimális tippre a 3-4fok aztán ha 7+napról van szó lehet akár 10fok is a csökkentés, de ez csak megérzés semmi tudomány mögötte.

szerintem jobban jársz ha melegebb előremenővel felfűtöd majd a szükséges minimummal hőn tartod a házat. Itt szerintem kár a gazdaságosságon gondolkodni ilyenkor a komfort szerintem fontosabb.

A bútor már 8-10óra alatt is áthűl a ház hőmérsékletére. Aztán ha 2-3napig le van véve a fűtés a a fal is egyre jobban áthűl.

Az lenne a legideálisabb ha mindig menne a kazán olyan teljesítményen amit a ház igényel de ehhez "gyertyalángtól" 10-20Kw kellene tudniuk modulálni na ezt nem nagyon tudják a sima gázkazánok. A hőszivattyús hybridek tudnak ilyet sose meg nem térülő befektetés után szerintem.

Előzmény: fargo (480577)
fargo Creative Commons License 2023.11.24 0 0 480578

Ez itt meg egy kép a Blaháról, ami remekül elmeséli, mi is volt a szocializmus lényege, hogyan tette tartalmatlan, álságos, színvonaltalan katyvasszá az életünket, és hogy mennyire értékrend nélküli is volt az a világ:

fargo Creative Commons License 2023.11.24 0 0 480577

Elméleti szinten :-)

Ugye a fő kérdés:

Vajon melyik takarékosabb, melegebb előre menő víz és gyorsabb melegedés, vagy nem annyira meleg előre menő víz és lassabb melegedés. A megoldás meg valahol a rendszer hatékonysága, a falak hőleadó képessége és a radiátorok méretezése alkotta háromszögben van, amit meg én nem tudok kitalálni. Sz'al reméltem hogy valakinek van valami tapasztalati tőkéje, a kérdést feloldandó...

Illetve van még egy érdekes kérdés: van-e valami töréspont, ami alá csökkentve a kecó hőmérsékletét, JELENTŐSEN megnő a felfűtés ideje. Nem t'om. Az is elképzelhető, hogy azért tart hosszú ideig a felfűtés, mert a kecóban hosszú ideig volt tartósan 17 fok, és lehűltek a berendezési tárgyak is. Ezt sem t'om, hogyan működik rövidebb időkeretben...

Korábban kb ugyanilyen időjárás mellett volt pikk-pakk gyors a felfűtés 18 fokról, a mostani 17 helyett. Egyébként még mindig nincs 21 fok idebent.

Előzmény: bnorci71 (480576)
bnorci71 Creative Commons License 2023.11.24 0 0 480576

elméleti szinten a felmelegítéshez ugyan annyi energia kel

ha magasabb előremenővel csinálod nyilván hamarabb eléred

lehet eddig nem volt ilyen hideg odakint amikor visszafűtöttél az is befolyásolhatja a felfűtést

pl. 5-10külső hőnél ment le 18-ra és fűtötted vissza vagy 0-5fok-nál

A tapasztalatod meg a fizikát igazolja :)

Ezt én is megtapasztalom néha olyankor tekerek a kazánon vagy a keverőszelepen ha pufferről megy a fűtés

Előzmény: fargo (480575)
fargo Creative Commons License 2023.11.24 0 0 480575

Kora délután értem haza Pécsről, olyan 3 óra körül tekertem fel a termosztátot, mert míg nem voltam itthon a héten, az 17 fokra volt állítva. Szóval kereken öt órája dübörög a fűtés, és még mindig csak 20 fok van, nem érte el a beállított 21 fokot. Korábban, amikor csak 18 vagy 19 fokig engedtem lehűlni a kecót, gyakorlatilag egy óra alatt újra kellemes 21 fok volt idebent. 

Vajon az okozza a lassú felmelegedést, hogy 4 nap alatt jobban kihűlt a kecó, vagy esetleg a 18 fok egyféle töréspont, ha az alá engedem hűlni a házat, akkor nehezebben kapaszkodik fel?

Emlékeim szerint a gyorsabb melegedést segíthetné, ha megemelném a kazánból a radiátorokba előre menő víz hőmérsékletét a jelenlegi 55 fokról 60 fokra. Vajon nagyobb gázfogyasztást jelent a megemelt vízhőmérséklet? Vagy kiegyenlítődik valahol, mert melegebb vízzel gyorsabban melegszik a kecó, tán kevesebb kazánidőt is igényel? Passz...

Azt már kitapasztaltam, hogy fagypont alatti hőmérsékletnél nem elég az 55 fokos radiátor, fel kell emelni a vízhőmérsékletet, hogy meleg legyen idebent...

Alex Raps Creative Commons License 2023.11.24 0 0 480574

Én nem is fogom. A film készítői arról nyilatkoztak, hogy utána sem olvastak ennek a történelmi személkyiségnek és úgy készült el a forgatókönyv. Ha a besorolása az lenne hogy scifi akkor még megnézném, de nyilvánvaló történelem hamisításokat nézzen a faszom.

Előzmény: inrock (480573)
inrock Creative Commons License 2023.11.24 0 0 480573

Valamelyikőtök megnézte már a Napóleont? Jóféle? A bemutatók nem nyűgöztek le, csak azért érdekel, mert a Főnix szerepel benne.

kopiteki Creative Commons License 2023.11.23 0 0 480572

Köszönöm, akkor számítok rá, hogy odaérjek. Beszéljünk előtte

Előzmény: fargo (480570)
fargo Creative Commons License 2023.11.23 0 0 480571

Valamikor tervben van egy közös szülinapi sztékolás a Brancoba' az unokaöcsémmel. Szerintem december első vagy második hetében esélyes, még nem t'om...

Előzmény: pirate82 (480567)
fargo Creative Commons License 2023.11.23 0 0 480570

27-én kora délután végzek valahol Újpalotán, kajálni nem lesz sajna időm, de összefuthatunk akárhol, hogy átadjam a kisautóidat :-)

Előzmény: kopiteki (480566)
fargo Creative Commons License 2023.11.23 0 0 480569

Ma meg holnap Pécsett vagyok, holnap dél körül már indulok haza. A Zalaegerszeg-Pécs vonalon holnap is el tudsz csípni, vagy szombaton (nem túl korán) délelőtt el tudok gurulni Zegre. Ahogy neked jobb. Hívás és sms is jó. Ha nem veszem fel, éppen dógom van, majd visszahívlak.

Előzmény: huhoooo (480563)
kopiteki Creative Commons License 2023.11.23 0 0 480568

Az ötlet jó, csak még nem tudom hol és mikor talizunk páppával... De lehet, hogy beírja ide. A kisautókról meg a szemed leveszed!!!   : o)))

Előzmény: pirate82 (480567)
pirate82 Creative Commons License 2023.11.23 0 0 480567

Jöjjön mindenki, oszt együnk valamit.

Közben a megjelenteknek odaajándékozhatod a kapott kisautókat. :DD

Előzmény: kopiteki (480566)
kopiteki Creative Commons License 2023.11.23 0 0 480566

Ha 27.- ére gondolsz, az jó! Össze tudunk futni

Előzmény: fargo (480562)
kopiteki Creative Commons License 2023.11.23 0 1 480565

Persze, nagyon köszönöm!

Előzmény: huhoooo (480564)
huhoooo Creative Commons License 2023.11.23 0 0 480564

Jaaa! A 3db 2000ftért megfelelő? 

Előzmény: kopiteki (480557)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!