Egyébként vélhetően látni fogunk az IndyCar All star hétvégéjén nem teljes szezonos csapatokat is. Don Cusick, a Cusick Motorsports tulajdonosa Thermal tag, és valószínűleg ők is indulni fognak az 1 millió dollárért, illetve esetleges új támogatókért.
Az idei kiírás lett a legnézettebb IndyCar szezon 2011 óta. Az idei versenyeket átlagosan 1.32 millióan követték az USA-ban, az NBC-n közvetített versenyeket 1.47 millió szempár sasolta. Az év elején lévő versenyek és Road America nézettsége esett, míg a többié pedig vagy stagnált vagy nőtt.
Ők még mindig léteznek, csak most futottam bele a hírbe, hogy jövőre az alsóbb kategóriákból feljebb lépve az IMSA GTD-ben fognak menni egy Ferrari 296-tal, vagyis ők hozzák vissza full szezonra a Ferrarit.
Utoljára teljes szezont még az ALMS-ben mentek 2012-ben, az IndyCar-ban pedig 2011-ben egy bizonyos Saavedrával. :D
"Én csak annyit mondtam hogy egy Shank-nel azért több járt volna neki."
2 év Ganassis lehetőség után nehezebb lenne feljebb eladnia magát. Úgy hogy utána évekig ment a Mclarennél is. Szerintem nem csak én vártam tőle többet az Indycarban, és nem véletlen nem kapkodtak érte.
Rossi meg csak nyert Indy500-at és volt 2. és 3. is a bajnokságban
Versenyzői rangsor a 2023-as átlagos rajtpozíció alapján:
Alex Palou 6.00 Pato O’Ward 6.29 Scott McLaughlin 7.24 Scott Dixon 8.65 Felix Rosenqvist 8.71 Colton Herta 8.82 Will Power 9.12 Josef Newgarden 9.35 Romain Grosjean 9.76 Marcus Ericsson 10.59
O'Ward ez alapján sem lassú.
Palou meg gondolom minden kimutatásban a legjobb volt idén, nem meglepő hogy pont ebben is :)
Rosenqvist: A svéd kétségkívül tehetséges, de koránt sem annyira, mint amilyen sokan gondolták. Gyorsnak gyors, de inkonzisztens. Egy dolog összerakni egy jó kört és más az, hogy valaki át tudja menteni a jó tempóját az egész versenyre. Egyszóval a racecraftje gyenge a svédnek. Az MSR koránt sem olyan rossz csapat, mint amilyennek az idén látszódott. Pénz van náluk, van náluk Andretti féle tech support is, szóval minden adott ahhoz, hogy jó eredményeket tudjon elérni Shankéknél a svéd.
McLaren: A csapat idén azért nem győzött, mert a technika vagy a versenyzők elszarták a versenyt. O'Ward az év elején 5 versenyen volt esélye a győzelemre, de St. Pete-ben a technika, Texasban a sárga zászló a többi helyen pedig őmaga vetten el önmagától az esélyt. Még Mid-Ohioban volt jó tempója a mexikóinak, de ott az időmérőt baszarintotta el.
Hát mondjuk elég ha csak most Lagunaba nem lökik ki és Rossi előtt végez a bajnokságban ha nyer, tavaly pont O'Ward mögött végzett, azelőtt érdekes pont neki megy el a fék és balesetezik Detroitban, stb stb
Időmérőkön is elég jókat hozott, Portlandban is műszaki hiba miatt nem az elejéről indult már kapásból, de most csak szemezgetek....nagyon sok volt. Nyilván hibázott ő is mind mindenki más.
De ha már esélyek....Rossi miért kapja a 20 esélyét? Annyi gyenge szezon után is, mert ok hogy 9. Lett de nagyon halvány szereplés volt ez ennyiből ugyanúgy. Sebességben a svéd gyorsabb. Pole és több dobogó. Ericsson csak 2 versenyét tette tönkre idén...
Én csak annyit mondtam hogy egy Shank-nel azért több járt volna neki.
Palou nem az Indycar esélyei miatt táncolt vissza, hanem mert nem viszik az F1-be, így mivel "ittragadt" a legjobb döntés a Ganassi ahol a bajnoki címeit nyerte.
De szerintem nem volt rossz éve itt a Mclarennek. O'Ward erős évet hozott. 4x volt második, 3x harmadik. Szezon több, mint a felén TOP5-ben zárt.
Rosenqvist ha nálad peches, akkor a mexikói még inkább, hogy azokból a második helyekből némi szerencsével lehetett volna akár 4 győzelem...
svéd nekem nagy csalódás. Örültem mikor jött, azt hittem végre összejön neki a nagy áttörés, de valahogy 5 évet lehúzott itt, kettőt a Ganassinál a 10-esben, ahol látjuk mit ért el Palou. 2 év Ganassi 3 Mclaren után már hova lehetne még esélyeket kapni?
Andrettiéket meg nem írnám le. Egyik autóban a kanadai van, mezőnykitöltőnek, Grosjean teljesen szétcsúszott, Kirkwood azért csak nyert 2 futamot, Herta amíg ennyire hullámzó esélytelen a bajnoki címre. Én meg merem kockáztatni hogy Ericsson nyerni fog nekik versenyt.
Ganassinál 10-15-20 éves munkakapcsolatok alakultak ki, összeszokott emberek, szerelők, mérnökök.
Penske dettó. Ez alapozta meg az évtizedes sikerszériákat. Ja persze a pénzt ölték a technikába is, ez nem kérdés, de emberek nélkül nem lennének 10+ bajnoki és Indy 500 címek.
Brown megpróbálja összevásárolni a legjobb embereket, de - legalábbis egyelőre - ez nem működik. Lehet fog majd, de ez nem pusztán a képességeken múlik.
Egyébként pont szombaton árulták el, hogy újabb nagy beruházásban vannak, egy totál új mérnöki kamion érkezik, Zak ígérete szerint valami olyasmi, ami a Formula 1-ben megszokott:
“So you’ll see something that is pretty cool and state of the art. It’s gonna give the engineers and drivers a better, more complete environment to work in. It will be something more like what you can see in a Formula 1 paddock from an engineering truck.”
Meglátjuk lesz ezzel előrelépés, mert önmagában a csillogás még kevés lesz.
Na így már értem amit mondasz és egyet is értek azzal, hogy nem igazán érzik a versenyek ritmusát.
A tempóval nem nagyon van gond, a győzelem pont azon múlik, hogy jó ütemben tudnak reagálni az eseményekre és hát általában nem tudnak. O'Ward és Rossi se lett lassabb vagy rosszabb mint pár éve, de vhogy még pont az az apróság hiányzik, amivel oda tudnának érni a végén.
Andrettiéknél már évek óta azt érzem, hogy sok a négy autó, képtelenek összefogni, nincs egyenletes teljesítmény, vannak kiugró versenyek, de összességében beleszürkülnek a mezőnybe.
Kirkwood hatalmas tehetségnek tűnik, mert ő legalább behúzza a versenyeket ha az élen tud menni, egyébként a mezőnybe kerülve már vannak problémái a helyzetek megoldásával.
Őszintén remélem, nem lesz negyedik autójuk, mondjuk ezt a döntés segíteni fogja az a tény, hogy elvesztették a LC helyüket is, mert a Herta-Kirkwood-Ericsson hármasra azért bátran lehet építeni és látok bennük potenciált akár a bajnokságra is.
Ganassi és Penske mindig ott lesznek, de hát nem is baj, ettől csak értékesebb lesz a siker.
Én egyébként kb. 2-3 évet még Dixonnak és Powernek is adok, extrém esetben akár ötöt is, tehát mesze vannak még azok az ülések... aztán ki tudja.
Lehet kicsit nyers volt a megfogalmazàs de ez a véleményem.
Imàdom az IndyCart félre ne érts.
A McLaren nem O'Ward 4. helye miatt vicc hanem hogy milyen szar stratégiákat eszközölnek (most is hogy hogy nekik kellett még kijönni pitbe a végén...), a saját szurkolóik is meltatlankodnak a facebook oldalukon és fejlődni sem fejlődnek összességében. Szerinted nekik az a céljuk hogy folyamatosan Penske és Ganassi fenekét nézzék?
Már 3 éve is negyedikek vagy harmadikak voltak összetettben, sőt bajnoki címért mentek. Ahhoz kepest...És a pilóta menedzsment a másik ami miatt vicc.
Azért kritizálom őket mert többet vártam tőlük és Andretti-től is. Szomorú hogy egy Herta épp 10. miközben màsok tökmindegy mi történik velük nyernek.
És Rahal csapat se fog bajnoki címért küzdeni ezt te is tudod, Shankek még ha találnak valamit az is max a top 10-re lesz elég kétszer egy szezonban 😅
De ez a sorozat millardszor jobb mint az F1 de csodákra ne számítsunk. Ganassi v. Penske versenyző sajnos a nyertes. Az összetett első 6 helyet elvitték tavaly is majdnem idén is. Ez mindent elmond és jövőre is ez lesz valószínű...ezért lesz fontos ki ül majd a 9-be és 12-be ha eljön az ideje...
DeFrancesco és a #29-es Andretti autó egy ponttal lemaradt a Leaders Circle fizetős helyeiről, ezzel Andrettiék elvesztették a negyedik autóra a pénzt, amivel egyedül ők voltak eddig jogosultak...
Persze nem adták könnyen, Devlinnek az egyik ütközésben megsérült a sebességváltója és elég lassan is ment, ezért az IndyCar utasította a csapatot, hogy hívják be és nézzenek utána a problémának.. felraktak egy friss szet gumit és ismét pálya küldték, tzermészetesen nem változott érdemben semmi. Ekkor az IndyCar ismét berendelte őket, majd egy versenybíró odaállt Devlin autója elé ,hogy nem is tudjon ismét kihajtani a pályára. Egy szamtanú szerint ekkor az egyik "magas rangú Andretti vezető" magából kikelve, gesztikulálva és feltehetően nem túl kedves szavakat kiabálva próbálta rávenni Devlint hogy hajtson vissza a pályára, de az IndyCar versenybíró egy tapodtat sem mozdult, hiszen már az előző alkalommal sem szabadott volna visszaengedni a pályára hiszen semmit nem csináltak az autóval... végül aztán nem folytatták, hivatalosan is feladták a versenyt. Így búcsúzta a 910 ezer dollártól is. Az utosló fizetős helyet így Vips és a #30-as Rahal autó szerezte meg. A rajt utáni balesetből Vips 24 kör hátrányban tért vissza, úgyhogy küzdelem itt is volt, de a ki kitartás és a kemény munka meghozta az eredményt.
O'Ward ha jól emlékszek tavaly hetedik volt a bajnokságban, most pedig negyedik lett, szóval azért mégse volt ez olyan szar év, persze nem volt győzezelem de rengeteg dobogó, szóval épp csak lemaradt.
De nyilván nézőpont kérdése, kíváncsi vagyok ő hogy élte ezt meg. A McLaren mitől vicc? Sose értettem ezt az ítélkező mentalitást, nem lehet mindenki bajnok és mindenki győztes. Az IndyCar-ban jelenleg egy olyan motorral és autóval versenyez mindenki, amit már több mint tíz éve nyúznak, alig vannak különbségek, sokkal többet számít az emberi, mint a műszaki tényező. Ha jó az együttműködés és a megértés a mérnök és a versenyző között, ha megvan a tökéleteshez közeli beállítás, ami passzol az adott versenyző vezetési stílusához, akkor már az jelenthet 2-3 tizedet körönként amivel a tizedik hely környékéről fel lehet érni a dobogóra, vagy onnan tovább az első hely környékére... apróságokon múlik minden.
Leírni valakit csak azért, mert az elmúlt év eredménye alapján nem top10-es csapat, háááát... akkor minek versenyeznek? minek adnak a szponzorok pénzt? miért igazolnak oda versenyzők? hogy eltemessék magukat? biztosan nem :) hanem mert látják magukban és a csapatban is a lehetőséget.
Te is magasztalod a Rahal csapatot, miközben fél éve sehol nem voltak, Graham még azon is elgondolkodott folytassa-e, most pedig ott tartanak, hogy csalódott ha második helyen végez mert tudja hogy megvan a potenciál - és mi történt? nem szélcsatornában ültek, hanem lecseréltek pár embert, átszervezték a melót.
Ki tudja jövőre mi lesz, lehet Shankék találnak valamit, amivel előrébb tudnak lépni, vagy Andrettiék kapnak erőre. Penske tavaly bajnok volt, most pedig Power nem volt idén versenyben, komoly betegséggel küzd a felesége és egyszerűen ahhoz képest minden másodlagos... ilyeneken is múlik.
Én nem csodàlkozom Palou döntésén, a McLaren amit csinál itt is az IndyCarban az egy vicc....idén már eljutottak oda hogy futamot se nyertek, pole-t is csak olyan versenyző nyert nekik 4-et is az elmúlt két évben akit aztán kiraktak a csapatból...
Sajnálom Felix-et, ő pénz nélkül tehetség alapján került be az IndyCarba és az egész paddock szereti szerintem, de nagyon peches, szinte minden évben...az MSR-hez való igazolás az egy karrier csőd, sajnos o már akkor is örülhet ha top 10-ben végez egy futamon jövőre...de lehet az se lesz, egy Rahal autónak jobban örültem volna, abban van potenciál. Kár érte.
Mondjuk Ericsson is szar döntést hozott Andrettivel, sehol sem lesz jövőre...Ganassinal maradt volna akkor még csurranhatott volna 1-2 dobogó vagy győzelem. Így neki is kuka.
Herta és O'Ward is cseszheti a lojalitást bár Hertat legalább nem nézik hülyének. Értem én hogy sokat hibázott ő is de aki első két évében olyan jó az nem felejt el vezetni. A mexikói helyébe még már rég leléptem volna bár lehet nem kell a nagyoknak. Penskehez kell igazolni 12-be vagy Ganassihoz a 9-be pár éven belül. Ha nem teszik végük.
McLaughlinra kíváncsi leszek jövőre, remélem elkapja Palou és Dixi valagàt ha màr màsnak nem lesz esélye. Bár én örülnék ha több csapat is bele tudna szólni a győzelmekbe.
Lehet tippelni a jövő év végi Top 5-re és Indy 500 győztesre 😃
Chadwicket még nem hozták szóba egy csapattal se? Ezzel a lehengerlő IndyNXT-es bajnoki 12. helyezésével(tökutolsó a fulltimerek közül) azt gondolná az ember hogy csak úgy kapkodnak majd utána.
igaz mindketten mentek más csapatnál is a szezon során, de ugyanannyi versenyen indultak idén (közte az Indy 500) és ott pár ponttal ugyan, de Daly előtte zárt
Armstrong meg úgy lett az év újonca, hogy az 5 oválfutamon ott se volt
Grat Scottynak a bajnoki 3. helyhez. Nem akarkik a csapattársak akiket megelőzött!
Jővőre cél a bajnoki 1 hely?
So proud. A big “never give up” type day! Things didn’t go our way, then did, then didn’t. But eventually ended up mint, with P2 and moving to P3 in the championship. Really proud of my team and thank you to all the #thirsty3s support out there! Here’s to 2024, but need a beer first
Egyébként érdemes azt is figyelembe venni, hogy az ideális ív baromi jól tapadt, offline viszont nagyon nem, ez az újraaszfaltozásból fakadó olyan változó, ami igazán versenykörülmények között kegyetlen.
De erről rengeteget is beszéltek a versenyzők, már az edzéseken is látszott, ebből még lehetnek problémák... hát lettek is. :)
A legtöbb balhé abból volt, hogy az újraindításoknál túl sokáig várt az élen haladó a gyorsítással és összetömörült a mezőny.
Amikor az utolsó restartnál Dixon meghúzta már az utolsó előtti kanyar előtt, megnyúltak annyira, hogy nem tudtak egymás nyakára esni az utolsó kanyarban, nem is lett ütközés.
Persze máshol is történtek hajmeresztő dolgok, én igazából Castron akadtam ki, ő elvesztette fejben az irányítást, nem volt jó napja.
De kellenek az ilyen káoszos versenyek, ez nem idegen az IndyCar-tól :)