Igazából ki kéne találnom, milyen rugót rakjak bele, és akkor lenne két másik komplett rugóstagom, akkor sokkal egyszerűbb lenne kicserélnem ebben az időben kint a parkilóban, nem ott kéne a hidegben szerelgetnem.
Amúgy a különböző gyártók termékeit nézve kiderült ám valami, kb a 99%-nál azt írják, az adott gátló jó 1.2-től mindenig. De van pár, ha jól emlékszem 3 gyártó, aki bizony az 1.8 benzinhez illetve a dizelekhez másik gátlót ír.
Most megnéztem, Febi volt a toronycsapágy és a bak is. Kutyacsont Meyle, de annak jó volt a mérete, azt le tudtam ellenőrizni. Fene sem tudja, mit kéne nézni, csillapitásra, karakterisztikára jó lenne a Kayaba, de... nézzek Sachs-ot, vagy próbáljak be egy FastOriginalt... bosszantó hogy veszek valamit, aztán mégse jó.
Akkor itt komplett rugóstagcsere lesz, szerelve, toronybakkal együtt. Csak bírd kitalálni, miből építkezel...na az a kemény, hogy ez a kemény...
Igénytelen, az biztos. Már a Swift II-nél is ezt gondoltam, habár így tevékenyen még magam is csak a Musánál tapasztaltam meg. Annyit nem szaroztam vele, vettem két Impergom bakot, aztán kész.
Ok, azt idáig is sejtettem, hogy az kb akkor mozdul meg lefelé, ha felemelem vagy éppen ugratok az autóval, ami nem túl jellemző, de ez azért így akkor is elég igénytelen... tudom, ilyen az újkori autógyártás. A Kayaba gátlókkal sem vagyok teljesen megelégedve, egyrészt az egyik szárán meg van szakadva a menet, de ezt dupla anyával orvosolni tudtam. Másrészt ha hárman vagy négyen ülünk benne, néha erősebben balra fordulva a stabilizátor rúd vége hajszálnyit hozzáér a féltengelyhez és van egy fura hangja. Mire rájöttem, hogy egyáltalán ez az... Olyan, mintha a gátló szárára felhegesztett fül, ami tartja a kutyacsontot, ami megy a kanyarstabilizátorhoz, 1-2 mm-el feljebb lenne mint kellene lennie. A Kayaba honlapján már fent sincsen a Stilo. Összesen egy forgalmazó honlapján találtam azt, hogy a KYB 339730 nem jó az 1.8-2.4-hez. Szóval a fene sem tudja ezt az egészet, ha nem gyári alkatrészt veszel, akkora a kavar, de mint a rugóknál kiderült, még a gyári sem 100% hogy biztos megoldás.
Hát ez pedig ilyen, annyi feladata van a tányérnak felül, hogy ha felemeled vagy esetleg valami extrém módon megszűnik a terhelés az egyik keréken, akkor ne essen ki a rugóstag. :D A toronybak verődik meg zsugorodik idővel és azért nő a rés.
Van viszont valami, amire figyelmes lettem és nem igazán értem a dolgot. A felső rugótányér és a rugótorony között van egy rés, mivel a rugótányér hozzáütközik az összeszerelt gólyaláb tetején lévő anyával. Kb egy éve lett összerakva, és akkor minden rendben volt. Legalábbis ezt így tuti észrevettük volna.
Tudom, hogy nem olyan nagy kaland, a gyár álltal mondott két óra is simán tartható, de :)
Csinálhatnám kint a parkolóban, de mivel valamennyire a vizet is le kell engedni, azt nem igazán szeretem itt csinálni. Be kell kéredckednem cimborámhoz a műhelybe, ez viszont általában hétvégi program (vagyis jó lenne hétközben is, de akkor ő dolgozik, ha meg ott vagyok, csak jobb együtt csinálni, közben dumálunk, stb). Hétvégente meg én dolgozom elég sokszor. Azért is szükség lenne a műhelyre, mert a vezérlésmódosítót is szét kellene kapni akkor már, és az otthoni műszerész satu azért ehhez kevés.
Miért kell arra külön erő? Elég egyszerű az 1.8 balansz nélkül, a motortartó sincs útban. Egyszer a barátommal csináltunk egy tagnak, épp úgy volt kedvünk.
Gallardo? Pfff, azt se hétkőznapi haszálatra találták ki, max ha egész nap autópályázol és pályanapokra jársz. Nem kéne, értelme sincs közúton ilyen erős autónak, bár az a SUV-oknak és a mai autók nagy részének sincsen. Coupe 20vt 20 éve még tetszett volna, de ma már az se kéne.
Én meg amennyi eső esett a napokban rendeltem bele egy méretpontos gumiszőnyeget a messzi Lengyelországból. És közben gyűjtöm az erőt a vezérléscseréhez. De ebben az eső nem sokat segített...