Ja! És a rézedényedet csak a húsos fondue-höz használd (ha nincs készleted a húsoshoz). A hozzávaló villa különbözik. A sajtosé 3 ágú míg a húsosé 2.
Aki sajtos fonduet eszik 1 társaságban és a kenyere vagy a fött krumplia beleesik a sajtba, az fizet 1 pohár italt a többieknek. Ez csak 1 jópofa dolog itt Svájcban. :-)
A cserépedényedet nyugodtan ráteheted a gázra, mert semmi baja sem lesz és a nyele sem melegedik át. Gusztusosabb,egyszerübb mint átönteni 1ikböl a másikba.
Ha kevés sajt maradt az edényben, akkor üss bele 1 tojás, jól keverd el és így az a kevés sem megy kárba!
A csokishoz tényleg érdemes külön kütyüt :-) venni. sokkal kisebb, és ahogy az előttem szóló is írta, vékonyabb az edény fala. De nem nagy beruházás, mi tán 2 éve a Kikaban 990 ft-ért vettük vmi kiárusításban.
Ha a (sajt vagy húsos)fondue-t kellö melegen szeretnéd tartan, akkor ajánlom, hogy vegyél gázos vagy zselés melegítöt (kimondottan a fondue készlethez készítik). Ezeket lehet szabályozni és ha már kevés ételed van a tégelyben akkor lejjebb tudod venni a melegítést. Ha húsos fondue-t készítesz akkor a tartártmártást ízesítheted curryvel, kapri bogyóval, fokhagymával vagy ketchuppal. Én mindegyiket az asztalra teszem, persze a gyöngyhagyma és az uborka sem maradhat el.
Ha csoki fondue-t akarsz csinálni akkor ajánlom a hozzávaló készletet, mivel az edény fala sokkal vékonyabb mint a sajtosé és a mécses is elég hozzá, hogy melegen tartsa.
Most vettünk mi is fondüt, és elkezdtem receptet kutatni. Már most arra jutottam, hogy egy készlet kevés... kell egy a husinak (nekem ez a szimpi) kell egy a sajtnak (ez a páromé) meg kell egy csokis (mert CSOKI az KELL!)
nos, ha veszek egy sajtoshoz való kerámia edénykét, és ötvözöm az itt olvasott házi-fondü ötlettel (alá a mécsest!) azzal lehet csokizni, ugye?
vagy nagyon vastag az alja és nem melegíti át a mécses?
A cserépedényt a fondükészlet kis lángjára nyugodtan rá lehet tenni. De a gázra már nem merném. Én mindig egy zománcos edényben készítem el (gázon) a fondüt, és úgy öntöm át a cserépedénybe. Így a kis den.szeszes (v. pasztás) égőnek már csak a megfelelő hőmérsékleten kell tartania a masszát. Nekünk így vált be a legjobban. A rézedényemet féltem, ahogy magamat ismerem, tuti jól odakozmáltuk volna benne a sajtot. :-)
ja, mégegy dolog. lehet, hogy nektek már megvan, de a sok segítségért cserébe legalább ennyivel hadd kedveskedjek nektek: vettem egy könyvet, amiben elég sok recept van, ár-nehézség-elkészítési idő-kalória adatokkal megjelölve. Címe: Fondü falatok, Elisabeth Meyer zu Stieghorst könyve. a fotók alapján csurog a nyálam tőle :)
igen, végiggondolva valszeg lehet, amelyik meg nem bírja, az a selejt :) csak nem tudtam, miért használ valaki külön edényt a sajtosnak, ezért kérdeztem rá, hátva valami okosság vagy tapasztalat van mögötte, amit érdemes ellesni.
Nem hinném, hogy ne lehetne a cserépedényt paszta vagy teamécses fölé tenni. Bírnia kell. Nekem legalábbis kerámia almasütőm van, az bírja, meg illóolajos párologtatók is vannak szép számmal kerámiából.
volna egy kérdésem, de lehet, hogy nagy butaság.... mondtátok, hogy a sajtfondühöz cserépedény. azt is ráteszikek a lángra, vagy a meleg sajtos "löttyöt" átöntitek a cserépedénybe? a fém edényben nem lehet sajtfondüzni? köszönöm,
Megnéztem, hat khm. Sztem ilyenen nem érdemes poénkodni, de mindegy.
A verseny nagyon finomra sikeredett, különösen, hogy mindenkinek van csaladi receptje, volt aki kék sajttal csinalta és krumplival kellett martogatni, volt aki gombaval... izorgia:)
Nekünk is egy sajtos, egy husos van, annyi elég a csaladnak.
Ha meg vendégeket hivunk, hozzak magukkal az edényt, mert persze az mindenkinek van itt:)))
Söt, marciusban, amikor - kerek születésnap okan..:) - nagyon nagy bulit csaptunk, ugy 40 résztvevövel, fondue-versenyt rendeztem, arra mindenki hozta a sajat sajtjait + az edényt, nagyon jo moka volt:)
Nálunk is ez a húskocka sütögetés a menő. A gyerekek nem annyira vannak oda a húsfondüért. Ezért kellett venni egy második készletet is, hogy mi sajtfondüzhessünk, mikor ők sütögetnek. :-) Na meg ha vendégek jönnek, akkor se árt két készlet.
Nekünk eredeti svájci készletünk van, rézedénnyel (húsfondühöz) és cserépedény is a sajtoshoz. De tavaly pl. egy nagyon hasonlót lehetett kapni a KIKA-ban 4990-ért, mint ami az alábbi képen látható. Ha visszaolvasol egy kicsit a topikban, találsz egy csomó jó tanácsot.
sziasztok! én is mostanában kattantam rá fondüre, és szeretnék vásárolni egy szép fondüt. olyat, ami alatt tűz ég, nem elektromosan melegít. bevallom őszintén, nem tudom, ez jobb-e a kajának, ugyanis engem egyszerűen a tűz látványa, hangulata vonz ehhez a típushoz. ti hol vásároltátok a tiéteket? milyet érdemes venni, és főleg milyet nem? én Bp-en vagyok.
Hello én most vagyok itt először. Most kezdem felfedezgetni ezeket a fondü izéket.
Azt szeretném megkérdezni-mert tőled most leírtam a csoki fondü receptjét,- hogy nem kell a csokiba egy pici olaj? Mert mikor én csak olvasztott csokit csináltam olajat tettem bele, hogy kellemesen folyós legyen, ne nagyon csomósodjon össze.
Kérlek válaszolj rá majd ha ráérsz, hogy kell-e bele olaj. És még egy kérdésem lenne. Fondü szett égővel együtt kb mennyi lehet?
A honlap karban-nem tartása :-) nem feltétlenül jelenti azt, hogy a hely sem megbízható. Lehet, hogy felmondott a webmesterük... :-))) Nem biztos, hogy a kaja miatt. :-)