Keresés

Részletes keresés

Juraviel.Ihuan.Bedvin Creative Commons License 2012.01.02 0 0 3588

Már beszélgettünk róla, 2010 végén, 3419-es kommentben írtam róla. Ghani is reagált rá, akkor javasolta, hogy megírja "Ghanima élettörténete" és a "Ghanima leszállása emlékei közé és azon életek egyenkénti leírása" c. műveket, amik máig nem készültek el! :) Sőt, a Paul of Dune-t is kiveséztük másfél-két éve (2010 elején, 3315-ös kommenttől).

 

Látom a Más Emlékeik kopnak, kérem! :P

 

Hogy ON is legyek, majd Bryan gyereke is átveszi a stafétát, oszt árendez jól mindent. A Dűne-lakók és külvilágiak öltözködési szokásai, máig kiadatlan mű hiánypótló forrásmunka lenne!

Előzmény: erasmus4 (3585)
Ghanima Creative Commons License 2012.01.01 0 0 3587

Mindig csak csudálkodni tudok, hogy van az a pénz... :-(((

Előzmény: erasmus4 (3585)
OPi Creative Commons License 2012.01.01 0 0 3586

alig vártam :-(

Előzmény: erasmus4 (3585)
erasmus4 Creative Commons License 2012.01.01 0 0 3585

Kerestem valamit a Dűnével kapcsolatban a Google-ön erre mit találtam:  http://dune.wikia.com/wiki/The_Sisterhood_of_Dune

 

A Schools of Dune nevű új szériájuk első könyve ami a butlheri dzsihad után nem sokal játszódik.

Annyiból jó, hogy legalább időben megint messze vannak a Herbert által megírt történésektől.

 

Folytatják a Bene Gesserit, a Liga megalakulásának történetét amibe már a Dzsihados trilógiával belekezdtek plusz még megírják a Mentátok iskolájának megalakulását is..

nünüke88 Creative Commons License 2011.11.09 0 0 3584

A "mutáció" elnevezést a genetikai anyag maradandó megváltozására egy Hugo de Vries nevű embernek köszönhetjük. Nem tudom, ismerős-e a vezetéknév? :-)

Ghanima Creative Commons License 2011.11.02 0 0 3583

Hát ez kész beszórás... "interquel tetralogy..." vajon mikor lesz belőle septology, esetleg octology... borzasztó. :-((

Előzmény: seci (3582)
seci Creative Commons License 2011.11.02 0 0 3582

Szerintem csak a magyar ferditessel van itt gond, amit en tudok csak ez http://en.wikipedia.org/wiki/Paul_of_Dune

Ebbol meg ugye nem kerdes, hogy kifiaborja ;)

-seci

Előzmény: Ghanima (3581)
Ghanima Creative Commons License 2011.11.01 0 0 3581

Ne már... :-((( Megint előjöttek valamivel? És vajh' kinek a fiáról van szó benne?

 

Stilgar nénikéje második férjének hatodik unokaöccse fogadott gyermekéről? :-(((((((

Előzmény: erasmus4 (3579)
Ghanima Creative Commons License 2011.11.01 0 0 3580

Érdekes kis infó morzsát találtam, lehet van, akinek nem újság, nekem az volt:

 

A "Nyolcadik utas a vasu  a halál", leánykori nevén Alien c. opusz IMdB oldalán kerestem vmit, amikor erre leltem.

 

Dan O'Bannon first encountered H.R. Giger's unique style when the two were briefly working on Alejandro Jodorowsky's ill-fated attempt at making "Dune".

erasmus4 Creative Commons License 2011.10.31 0 0 3579

Van valaki aki megvette és elolvasta a Dűne fiát? Tartják a színvonalat vagy beállt esetleg egy kis javulás és érdemes lehet elolvasni?

micekzon Creative Commons License 2011.10.23 0 0 3578

Pedig az 1984-et és a Szép új világot kötelezővé tenném. Olyan zseniális művek, a spektrum két szélét mutatva. Mind a kettő nagy befolyást gyakorolt rám. Akinek az IQ-ja nagyobb egy darav radírbál, az már megérti a lényegét. A 20. és 21. századot összefoglalja az a két regény.

Előzmény: Juraviel.Ihuan.Bedvin (3576)
Törölt nick Creative Commons License 2011.08.31 0 0 3577

Sajnos nem olvastam a Lélekvadászt, de az indián kultúra, az indián gondolkodásmód mindig is elvarázsolt. Amíg tudtam könyvtárba járni számtalan eredeti, szertartásos indián zenét hallgattam. Olvastam a hopi nyelv elképesztő furcsaságairól, s ha csak tehettem megnéztem minden indiánokról szóló filmet, bármilyen bugyuta akciópapírba csomagolták is (egyik kedvencem a Viharszív).

 

Nem csodálom, hogy Herbert is felfigyelt rá. Ha eljutok a könyvtáramba, megkeresem és elolvasom a könyvet.

Juraviel.Ihuan.Bedvin Creative Commons License 2011.08.30 0 0 3576

Remélem, hogy nem spoiler, de annyit elárulok, hogy a könyvben elhangzik Huxley neve, mint a világban "betiltott irodalom".

 

Herbertet jóval összetettebb gondolkodásúnak tartom Huxleynál, noha a Szép Új Világ zseniális mű, mégha nem is a legolvasmányosabb. Főleg azért, mert Herbert világaira mély hatást gyakorolt a keleti világ filozófiája (pontosabban főleg ez), sőt, a Lélekvadászban számomra elképesztő mértékben és módon hatol az indián lélek mélységeibe és ez azért megdöbbentő, mert egyrészt az amerikai "lélek" szerintem nagyon távol áll ettől a szellemiségtől,  másrészt nem sokan képesek ilyen szinten azonosulni egy másik felfogás lényegével.

Előzmény: Törölt nick (3575)
Törölt nick Creative Commons License 2011.08.30 0 0 3575

Valóban végigkísérte Herbert egész életművét, a gépies gondolkozás és a genetikai tervezés veszélyeinek átgondolása. Sajnos nem ismerem eléggé az életét, de gyanítom, hogy Huxley Szép Új Világa lehetett a kedvenc könyve...

 

A gépies gondolkodás és az emberek életének, jövőjének részletes megtervezése, nem holmi álomvilág: a valóságban is fokozottan van jelen, főképpen bizonyos, a korábbiakban rejtegetett, titkolt ideológiai irányzatok nyílt térhódítása, az 1920-as évek óta.

Mint érzékeny, zseniális, művelt ember törvényszerűen felfigyelt a folyamatra.

Juraviel.Ihuan.Bedvin Creative Commons License 2011.08.27 0 0 3574

Heisenberg szeme

 

Tegnap jött meg, ma kezdtem bele és el is olvastam, épp egy órája fejeztem be.

 

Nos, mielőtt megrendeltem volna , részben egy disztópikus és részben egy Gattacához hasonló történetet vártam, amit részben meg is kaptam, mégis nem feltétlen -sőt!- antiutópiát ábrázolt Herbert a művében, attól sokkal elembertelenedettebb. Míg egy disztópikus történetben bizonyos szempontból az emberi nem sötét oldalának mélységei mutatkoznak meg, itt valahogy rideg az egész környezet és a végkifejlet is.

 

Azoknak, akik azt mondták, hogy nem egy kimagasló Herbert-regény, igazuk volt. Tényleg egy gyengébben megírt regény, és azt kell, hogy mondjam kellően zavaros, nem is lehet teljes mértékben elsőre körülhatárolni, mit akart üzenni vele az író. Aki nagy várakozásokkal vág neki az olvasásnak, csalódni fog, és azoknak, akiknek ez az első Herbert-könyvük, lehet, hogy ezután messzire elkerülnék az író többi könyvét.

 

Pedig mennyi mindenről maradnának le, ismerve a hat Dűne, a Lélekvadász mélységét!

 

Miért érdemes elolvasni mégis a könyvet? Igaz, hogy egyáltalán nem mondanám keményvonalas science-fictionnek, inkább egy erősen "felsőközepesebb" változatának. Viszont mindenképp érdemes látni és figyelni Herbert kezdeti szárnybontogatásait, mert ebben a könyvben is felvonulnak azon tematikák csírái, amiket később oly előszeretettel tárgyal majd.

 

A regényben főleg a genetika kérdésköre jelenik meg, az élet változatosságának igénye, az, hogy mi lesz, ha ezzel szembemegyünk. Emellett itt is keményen górcső alá veszi a gépies gondolkodás veszélyeit, azt, hogy ez hová vezethet, szembe állítva ezzel a természetes embert, annak magasabb kvalitását. A vallási kérdéseknek itt csak nagyon halovány nyomait lehet észrevenni, kritikával a fétisek és bálványok, illetve a politikai vezetés fordított és torz hierarchiájának irányába.

 

A lezárás "természetesen" herberti, és még ha látszólag feloldozást is nyert a három faj (optimberek, kiborgok, emberek) közötti feszültség, és az emberi nem jóvoltából esetlegesen természetes irányt is vesz a világ jövőbeli útja. Azonban Herbert az utolsó sorával, ami egy kérdés, szembemegy az utolsó fejezetbeli megoldással, bemutatva annak továbbra is torz mivoltát, az utolsó sorig azt gondoltatván az olvasóval, hogy a feszültség feloldódott, ám ez csak a tényleges emberi nemre lesz igaz.

 

És pont ezért érdemes elolvasni, mert ebben az utolsó fordulatban meg lehet látni, hogy Herbert tényleg egy zseni, ami később még inkább kibontakozik életművében. Ha szűkíteni akarnám a mondanivalót, azt mondanám, és ez a legtöbb regényére és történetére igaz: kritika a gépiesedett gondolkodás, a technokrata és a mechanikus világszemlélet irányába, tehát mindazon dolgok irányába, ami "nyugati" és a mi világunk gondolati sémáit meghatározza, ezzel szembeállítva pozitívumként az ősi, archaikus természetes embert.

 

A Tengeri Sárkányba öcsém kezdett bele, pedig azt akartam először elolvasni, így az egy időre eltolódott, arról majd később írok.

Juraviel.Ihuan.Bedvin Creative Commons License 2011.08.27 0 0 3573

Az Istencsászár és Halszólítók ereje - A Halál és a Ragadozó megsemmisülése

 

Ez egy igen remek ötlet! :D Ajánlhatnád ezt a crossovert Brájenéknak, lehet, hogy meg is "írnák". :D

Előzmény: Törölt nick (3571)
Ghanima Creative Commons License 2011.08.26 0 0 3572

:-))

Előzmény: Törölt nick (3571)
Törölt nick Creative Commons License 2011.08.26 0 0 3571

Még iskolás koromban, amikor a megjelent nálunk is a "Bolygó neve halál", találgattuk a következő rész címét. Számtalan jobbnál jobb merült fel, egyet később a Galaktikában is viszontláttam. Valószínüleg persze az író saját ötlete volt, de úgy tűnik egy srófra járt az agyunk. Ilyen címek merültek fel: A Halál halála. A Halál neve Halál. Halhatatlan Halál.

Később Forrestal úrnak köszönhetően (Halál a Ragadozó ellen) újabb agymenéseim lettek: Kirk visszatér - A Halál és a Ragadozó az Enterprise-on. Leghalálosabb csapda - A Halál és a Ragadozó a Borg ellen. Andromeda - A Halál és a Ragadozó a Mélység szolgálatában. Az Istencsászár és Halszólítók ereje - A Halál és a Ragadozó megsemmisülése.

Az ilyesmi mindig felpezsdíti tespedt szellememet. Ezúton is elnézést a hülyülésért...

Juraviel.Ihuan.Bedvin Creative Commons License 2011.08.24 0 0 3570

A Booklinenál csomagolás alatt -vagyis egy-két napon belül meglesz- Herberttől a Tengeri Sárkány és a Heisenberg szeme (valamint Abercrombie trilógiájának első két kötete), amint munka mellett végigrágtam magam rajtuk, írok konklúziót. :)

OPi Creative Commons License 2011.08.23 0 0 3569

sajnos nem elképzelhetetlen :-(

Előzmény: Törölt nick (3568)
Törölt nick Creative Commons License 2011.08.21 0 0 3568

A végső összecsapás - a Halál és a Ragadozó a Shai-Hulud markában.

Törölt nick Creative Commons License 2011.08.21 0 0 3567

Végső összecsapás - a Halál és Ragadozó a Shai-Huld markában.

Ghanima Creative Commons License 2011.08.18 0 0 3566

Áááá... :-))))

Előzmény: angyalhentes (3563)
Tierce Creative Commons License 2011.08.18 0 0 3565

 

 

És a te verziódban legalább még fantázia is van.

 

:D

Előzmény: angyalhentes (3563)
OPi Creative Commons License 2011.08.17 0 0 3564

:-)

Előzmény: angyalhentes (3563)
angyalhentes Creative Commons License 2011.08.16 0 0 3563

A Dűne sógora, Géza.

Előzmény: Tierce (3550)
Törölt nick Creative Commons License 2011.08.16 0 0 3562

Úgy látszik a szegénységnek is van előnye. Már vagy 10 éve nem futja könyvekre, úgyhogy a Brian áldásaiból is kimaradtam. Egyébként nekem a Dűne istencsászára a kedvencem.

 

És valóban nem könnyű a megfilmesítése, Ezért is várom az újabb 3 részes történet megjelenését. Kíváncsi vagyok, hogy boldogulnak vele. A történet későbbi része még nagyobb feladat, mint amit eddig megcsináltak.

Ghanima Creative Commons License 2011.08.11 0 0 3561

Ő az egyik kedvenc alakom - főleg (Lynch ide vagy oda!) Linda Hunt megformálásában!

Előzmény: cloaked (3555)
Ghanima Creative Commons License 2011.08.11 0 0 3560

Mondjuk, én a Hithchikert nagyon szerettem, bár a 70-es (őőőő, 80-as? lusta vagyok most utánanézni) években készült, tévésorozat-változata talán még jobb volt!

Előzmény: Törölt nick (3552)
Ghanima Creative Commons License 2011.08.11 0 0 3559

Szent bimm-bamm!!! Teljesen igazad van, ez rettentően gagyi, gondolom, hű a tartalomhoz

Előzmény: Tierce (3551)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!