A Kazihiniát én is olvastam, nagyon tetszett, én is ajánlom mindenkinek. :) A Dalos György által írt 1985 is itt árválkodik a polcomon, de előtte újra szeretném olvasni az eredetit.
Nagyon érdekesen hangzik ez a KGST kalóz-folytatás. Ha jól tudom, az 1984-nek magyar folytatása volt, és idevehetjük Szatmári Sándortól a Kazohiniát, a háború előtt íródott Gulliver-regényt, amit mindenkinek melegen ajánlok, bár persze nem Asimov :)
Nem adták ki őket magyarul, és angolul sem sikerült rátalálnom az utolsó kettőre ebook formában. (Amit találtam, abban borzasztó rossz volt az OCR, egy csomó betűt félrenézett, pl. th->m volt mindenütt, stb.) Végül megvettem papíron angolul, és elolvastam. Nagyon nem tetszettek, szerintem felesleges törnöd magad - az első kötet (Káprázat) a legjobb, és szerintem az is bőven alulmúlja a szokásos Asimov-továbbírások színvonalát.
Van esetleg közöttetek olyan, aki ismeri ezeket a műveket? Tudtok esetleg angol (esetleg német) fordításokról? Vagy akár (rajongói) magyar fordításról? A felvázolt történetek igencsak felcsigázták a fantáziámat, ám sajnálatos módon nem beszélek bolgárul. Minden információért hálás lennék.
A Káprázat egy trilógia első kötete, amit Mark W. Tiedemann írt:
Mirage
Chimera
Aurora
Van egy negyedik kötet is, amit már nem ő írt, hanem Alexander C. Irvine, "Have Robot, Will Travel" címmel.
Nekem nem igazán jött be ez a sorozat, szerintem is ez a leggyengébb eresztés... Az "A" kötetnek rengeteg hibája van, de rengeteg jó ötlet is van benne - már vagy háromszor olvastam, és még mindig nem tudom, szeretem-e. :) A Kalibán szerintem vérbeli Asimov-regény, az Inferno és az Utópia nekem annyira nem a szívem csücskei, de elférnek. De a Káprázat-sorozat viszont valami szörnyű volt.
Talán tavaly jelent meg Mickey Zucker Reicherttől az "I, Robot: To Protect", Susan Calvin ifjabb éveiről. Még nem döntöttem el, tetszik-e - nem volt rossz regény, de sokkal inkább volt orvosi krimi, mint Asimov-történet. Szeptemberben jön a második kötet, meglátjuk, mi sül ki belőle...
Az eredeti tervek szerint (ld. 5. v A kötet előszavát) a nem Asimov által írt ABR történeteket gyűjtötte volna a "betűs" sorozat. Valamiért ebből csak az A kötet valósult meg, a többit külön adták ki hasonló formátumban, de EncGal jelölés nélkül.
Tippem szerint a Kalibán-sorozatot tekinti csomag szerkesztője A2-nek és a Káprázatot A3-nak, de nemtom, nézd meg.
A napokban kaptam Asimov e-könyveket, az Encyclopedia Galactica sorozatot. Benne van az Alapítvány univerzuma 1-5, a science fiction univerzum 1-5, és az Addenda 1-3. Utóbbival kapcsolatban lenne kérdésem. Az A kiegészítő kötete ismerem, de a 2-3-ról semmit nem találtam. Valódi kiadványok ezek, vagy csak valami lelkes ember tette hozzá a sorozathoz?
+ lehet, hogy M. öszvérként még a legenyhébb gyanakvást is el tudta tüntetni Toranból.
*/
Ez konkrétan elhangzik az Öszvér szájából, hogy Toran a hatása alatt állt.
Egyébként kösz a válaszokat. Egyetértek NevemTeve 2707-es válaszával, de ezek a könyvek azért jók és lehetnek klasszikusok, mert az író is ad valamilyen elfogadható magyarázatot. :--)
Az nagyon gonosz válasz, hogy azért nem, mert az Öszvérre még szükség volt a következő folytatáshoz? (Nekem pl az sem tetszett egészen, amikor megemlíti, hogy arra is képes, hogy emlékeket kivágjon valakinek az agyából, ezért nem leplezték le egyszer sem, amikor rádiókapcsolatba lépett a seregével... Arról volt szó, hogy az érzelmeket képes manipulálni, nem? Azért ez messze nem az.)
Ha egy Magnifico külsejű egyén legyeskedik a feleség körül, a férj inkább csak röhög a dolgon.
Toran egyébként el is mondja Baytának, hogy szerinte az anyai ösztönt ébresztette fel benne. + lehet, hogy M. öszvérként még a legenyhébb gyanakvást is el tudta tüntetni Toranból.
Így van, ahogy mondod, és egyből azután, hogy lelőtte Mis-t. "Bár lelőhettem volna az Öszvért... de ezt biztos megérezte volna, megakadályozza, és akkor mindennek vége..." Ekkor fakad ki a férje, hogy csak nem gondolja, hogy Magnifico az Öszvér???
Úgy látszik, a férjek a Galaxisban mindenütt teljesen vakok és süketek, ha észre kéne venniük, hogy ki legyeskedik a feleségük körül :D
Nagyon régen olvastam ugyan, de úgy emlékszem az a magyarázat, hogy egy ilyen erős ellene irányuló érzést/gondolatot az öszvér megérzett volna, és megakadályozza.
Lehet, hogy nem pontosan ez, de arra konkrétan emlékszem, hogy meg van magyarázva valahol, talán a második alapítványban.
Ha még nem ismered őket, az azokat válaszd, amelyek laza előzményei az Alapítványnak. A fő témájuk a címekből egyértelmű. Olvasmányosak, jól fogyaszthatóak.
- Acélbarlangok
- A mezítelen nap
- A hajnal bolygó robotjai
- Robotok és Birodalom
Pihetetőül lehet:
- A halhatatlanság halála
- Fantasztikus utazás
Ezek már fajsúlyosabbak. Az utóbbi filmváltozatát szintén érdemes megnézni, jól sikerült.
1 Öt hét léghajón 11 A rejtelmes sziget 12 A Chancellor 13 Sztrogof Mihály 14 Fekete Indiák 15 Hector Servadac 16 A tizenöt éves kapitány 17 A bégum ötszázmilliója 18 Egy kínai viszontagságai Kínában 19 A gőzház 2 Utazás a föld középpontja felé 20 Nyolcszáz mérföld az Amazonason 21 A Robinsonok iskolája 22 A zöld sugár 23 A lángban álló szigettenger 24 Dél csillaga 25 Sándor Mátyás 26 Kamp Ole sorsjegye 27 Hódító Robur 28 Észak dél ellen 29 Haza, Franciaországba 3 Utazás a holdba 30 Kétévi vakáció 31 A névtelen család 32 Véres dráma Livóniában 33 Cirkuszkocsival a Sarkvidéken át 34 A Franklin kifut a tengerre 35 Várkastély a Kárpátokban 36 Bombarnac Klaudius 37 Senkifia 38 Antifer mester csodálatos kalandjai 39 Az úszó sziget 4 Hatteras kapitány 40 A francia zászló 41 Clovis Dandentor 42 Jégszfinx 43 Az Orinocon fölfelé 44 A különös végrendelet 45 Új hazában 46 Város a levegőben 47 Cetvadászok 48 A két Kip testvér 49 Az Antillák világa 5 Grant kapitány gyermekei 50 Véres dráma Livóniában 51 A Világ Ura 52 A Szahara tengere 6 Némo kapitány 7 Utazás a hold körül 8 Az úszó város 9 Három orosz és három angol kalandjai