A franciasaláta nem? Legalább egyforma mértékben hányásszerű a kinézetük a finomfőzelékkel. Az csak addig baj, amíg meg nem érzed az illatát és be nem kapod az első falatot, onnantól biztosan tudhatod, hogy nem hányás :)
kinézetre leginkább a friss hányásra emlékeztetett mindig, a menzai verzió szerintem ízre is hasonló.
Meg lehet csinálni normális zöldségekből, normális fűszerezéssel, nem menzai csirízmártással, de rendszerint ezekből a zöldségekből egyszerűbben is lehet finomat, finomabbat gyártani.
A magam és a férjem nevében is csak annyit fűzhetek hozzá, hogy brrr. Többször szóba keült már köztünk, hogy ki hallott már ilyen nem passzentos nevű ételt...:) Én se ismerek embert, aki szeretné.
Sajnos a menzai borsófőzelék sűrítményében a borsó volt a legkevesebb, viszont a kocsonyás trutymák dominált. Lehet, hogy keményítő. nem sikerült kideríteni.
A másik véglet, amit a feleségem követett el annó (még barátnő státuszban), hogy alig sűrítette be a főzeléket, amelyek így leves állagúak lettek. Idővel sikerült leszoktatni erről ..
Amiről ennyi sületlenséget írnak (rossz magyarsággal) és 70%-os engedménnyel kínálják, meg jár hozzá egy ajándék szakácskönyv, meg 3 ajándék szopás Zimány Lindától, az ritkán szokott jó lenni. :D
Szakmailag pedig az a helyzet, hogy egy valóban kézzel készített (kovácsolt) és valóban japán konyhai kés nem 6-8000 Ft, hanem minimum 60-80 ezer.
Én amúgy kedvelem a maradi berántott borsófőzeléket, a párom tejes borsópüréjét, meg az újhullámos megoldásokat (fele borsó leturmixolva mártásnak) is.
Egy megoldást nem kedvelek, ha k. sok keményítővel állítanak elő valamiféle gusztustalan, kocsonyás anyagot.
A céges menzánkon a borsófőzeléket a saját anyagával sűrítik/pürésítik, az "egészséges életmód" jegyében. A gond, hogy az eredmény totál ízetlen lesz. Igaz, ez még mindig jobb, mint amit az előző konyhás gárda alkotott, akik jó alaposan megcukrozták a főzelékeket. Egy csipetnyi cukor még elmegy, de főzeléknek nem desszertet vár a vendég ...
Pedig eszemben volt, de persze, hogy kihagytam: a főzelékbe - legyen bármilyen zsenge és édes a borsó - kell egy csipetnyi cukor, ez még jobban kiemeli a borsó ízt. Zöldfűszer: petrezselyem, és vagy menta.
Püff neki... ezért nem kellet volna Ámerikába menni, anyámtól már 60 éve láttam, hogy a zsenge borsóhéjak a leves részét képezik. Ma is így készítem a levest, főzeléknél meg előtte kifőzöm a zsenge héjakat, és a zsírban/vajban párolt zöldborsót, amit liszttel megszórok (staubolom) ezzel a koncentrált lével és tejjel/tejszínnel engedem fel.
Mellette a pékségben remek pizza-bucit lehet kapni, potom 250 ft-ért. Kb. puffancs nagyságú, szintén párducmintás. :) Belül hatalmas lyukakkal, foszlós, nyammm!